Gå til innhold

Uv lys - Skadelig for komponenter!


Anbefalte innlegg

Hei, Jeg var på en båt butikk på jakt etter list til casemodden min og så pratet jeg med en som jobba der. Han hadde gjort det samme med pcen sin, Skjært ut hull og monter lys. Han hadde montert UvBlacklight lys inn i kassa og sa at det hadde ødelagt hovedkortet og cpuen! Kan det stemme? Hvis ja da burde alle webshopper hatt en advarsel på sidene demmes.

 

Særen au, jeg som skulle kjøpe blacklight til pcen...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det har noe med at UV lys blir brukt til å slette EEPROM. Altså mulig at eldre bioser har noe sånt kanskje skjermkort også, men i fleste tilfeller så er det beskyttelse over de komponentene som ikke tåler UV lys. Tror ikke UV lys har noen innvirkning på dagens PC'er, men hvem vet, uhellet kan jo være der.

Lenke til kommentar

UV-lys sletter eeprom-brikker..iallefall noen typer.

men det er ingen fare så lenge dere lar klistremerker å sånt være på brikkene.

dette fordi under klistemerket er det ett lite hull i brikken, slik at man kan slette data som er lagret.

vet ikke helt hvordan det er med nye komponenter, men det er slik på eldre brikker.

 

har selv UV-lys i kab. og har ennå ikke merket noe :grin:

Lenke til kommentar

UV er ikke helt vanlig lys, det er lys med en mye høyere frekvens enn hva som er "vanlig". Hardwaren er bygget slik at den på enkel og grei måte kan slettes ved elektromagnetisk stråling av en viss frekvens. (Og lys er elektromagnetisk stråling)

Derfor.

 

Du kan selv høre hvordan elektromagnetisk stråling virker inn på elektriske ting hvis du har mobilen liggende for nære pc'n/høyttalerne/bilstereoen eller cd-spilleren i stua.. "tikk-tikketikk-tikketikketikk-tikk-tikk"

 

[ Denne Melding var redigert av: RockeRolf på 2002-10-09 20:59 ]

Lenke til kommentar

UV lys herder plast.. så noen plastdetaljer kan bli sprø hvis de blir belyst lenge. UV lys dreper også mikroorganismer, hvis det skulle være av betudning :p

 

Ja...og en annen ting. UV stråling er svært skadelig for øynene, "sort lys" som de bruker på diskotek osv er direkte farlig blir man disponert over lenger tid.

Lenke til kommentar

En EEPROM uten klistremerke blir slettet etter ca 20 minutter med UV-bestråling. Disse EEPROM`ene Kan brukes om og om igjen akkuratt som en diskett, og man kan med en prombrenner legge inn de filer man vil. F.eks trimmechipper til biler. Hvis klistrelappen over eventuelle EEPROM`er i PC`en er skadet/løsnet og den blir UV-bestrålt, kan den bli slettet. Har ikke hørt om at dette har skjedd ennå, men etter hvert som flere får seg slike lys, er det jo statistisk større sjanse for at noen vil oppleve dette.

Lenke til kommentar

Jannis, det spørs hva du mener med "helt vanlig lys". Sollys bør vel være for helt vanlig lys å regne, og det inneholder "hvit lys", dvs alle fargene i den synelige delen av spekteret, men sollys inneholder også deler av frekvensspekteret som vi ikke kan se, deriblandt UV-lys. Det er derfor man blir brun/solbrent av lang eksponering av sollys og man har på seg solkrem med UV-filter for å ikke bli solbrent. En bios-chip som står uten, eller med skadet klistremerke vil dermed bli skadet når den over lang tid blir utsatt for dagslys. Putter man et UVlys in i kassa vil man jo ha mye mer eksponering enn bare vanlig dagslys og dermed hurtigere forringelse av chipen dersom dette lyset kommer seg in til silisiumet, som er selve 1'erene og 0'ene.

Lenke til kommentar

Først dette er hentet meget dypt inni skallen, noe usikker.

EEprom: Electrical Eraseable Programable ROM.

Eprom: Eraseable Programable ROM. Som kan slettes med UV-lys.

Transistorer er 'født' lysømfindtlige, de første transistorene var laget i etterellerannet gjennomsiktig og måtte lakkes for ikke å bli påvirket av lys.

UV lys burde ikke skade PC-komponenter ved 'normal' bruk. Men øynene din derimot...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...