Gå til innhold

Til alle som ikke vet hva en CPU er


Anbefalte innlegg

Hva er en CPU

 

-- Programmene i en pc er laget i et høynivåspråk der programmereren beskriver funksjoner som addisjon, subtraksjon og multiplikasjon. Når programmene kjøres, er det egentlig CPU-en som utfører disse kommandoene.

 

 

-- Så du kan si at CPU-en er hjernen i pc-en?

 

-- Ja. på en måte. En pc inneholder blant annet nettverkskort, harddisk og skjermkort. CPU-en styrer alle disse delene. Akkurat slik hjernen din styrer foten eller armen din.

 

 

--Da må vel CPU-en være kjempesmart?

-- Nei, den er stokkdum. Den kan bare utføre det programmet vil den skal gjøre.

 

 

-- Når har man en god CPU?

 

-- Det er avhengig av hva du skal bruke CPU-en til. En pc kan ha en kraftig mikroprosessor som bruker masse strøm. En mobiltelefon må ha en mikroprosessor som bruker minst mulig strøm.

 

 

-- Hvordan fungerer CPU-en?

 

-- Da går vi langt inn i digital teknikk. En mikroprosessor utfører boolske funksjoner.

 

 

-- Hva for noe?

 

-- Boolsk algebra er matematikk som bare bruker tallene en og null. Eller true og false. For å utføre slik matematikk har man små logiske porter som evaluerer true og false etter bestemte regler. Ved å sette sammen ulike typer porter kan man etterhvert evaluere ganske komplekse uttrykk.

 

 

-- Et eksempel?

 

-- Når du skal addere to tall, må du følge et bestemt sett med boolske regler. Slik som når du adderer to tall i barneskolen og må bruke mente. Da følger du et sett med rigide regler. Slike ridige sett kan du også beskrive med de logiske portene. På samme måten kan du beskrive andre sammenkoblinger slik som multiplikasjon.

 

 

-- Hva har megaherz med CPU å gjøre?

 

-- En CPU trenger en viss tid på å gjøre en operasjon. Det tar kanskje ti nanosekunder. Da er frekvensen hundre millioner instruksjoner per sekund. Det tilsvarer 100 Mhz. Noen CPU-er kan også kjøre parallelle instruksjoner samtidig.

 

 

-- Er det vanlig?

 

-- En avansert CPU som pentium er eksempel på en parallellprosessor. Den er veldig dyr. Ingen ville ha betalt for å ha en pentium-prosessor i mobiltelefonen. I tillegg bruker en pentium så mye strøm at batteriet bare ville vare et halvt sekund. Så det er ikke alltid om å gjøre å ha den raskeste prosessoren.

 

 

-- Hvor rask er den raskeste prosessoren i dag?

 

-- Jeg tror det er rundt 2,4 GHz. Det betyr 2,4 milliarder operasjoner i sekundet.

 

 

-- Noen snakker om Cisc, andre om Risc-prosessor. Hva er forskjellen?

 

-- En Cisc-prosesor består av veldig kompliserte instruksjoner. Den gjør veldig mye på en gang. En Risc-prosessor forstår bare veldig enkle instruksjoner, slik som addisjon og subtraksjon.

 

 

-- Poenget med det?

 

-- Da går prosessoren veldig raskt. Det beste kompromisset er et sted midt i mellom. I en pentium dekodes det til enklere kommandoer, så egentlig er den en blanding av Risc og Cisc.

 

 

-- Vinner Risc eller Cisc?

 

- Både ekstrem Cisc og ekstrem Risc er ute. Nå bruker man en mellomting. Man prøver å ha så enkle instruksjoner som mulig, samtidig som man er nødt til å ha noen kompliserte instruksjoner.

 

 

-- Har slike prosessorer fått et eget navn?

 

-- Nei. De fleste sier at det fremdeles er Risc. Det er ikke sant, men Risc er fremdeles et moteord.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Klokkefrekvensen (MHz) forteller rett og slett CPU-en når den kan gjøre noe. En oscillator sender ut f.eks. 2,4 millioner spenningspulser pér sekund. Hver gang prosessoren mottar én slik puls så kan den utføre noe. Mange operasjoner krever mange slike pulser før den er ferdig.

 

MHz er enheten for antall sykluser/klokkepulser pér sekund.

MIPS er måleenheten for antall millioner operasjoner pér sekund. (Million Operations pér Second).

 

MIPS er egentlig en ubrukelig måleenhet da den ikke sier noe om hva slags operasjoner. Det kan derfor være lurere å si at MIPS står for "Meaningless Indication of Processor Speed". :D

Lenke til kommentar
Fant alt på dettet og limte det inn :D

6023755[/snapback]

 

Da bør man kanskje oppgi kilden?

 

Ellers blir det vel plagiat, når du her i utgangspunktet utgir teksten for å være din egen... :hmm:

 

</kverulantmodus>

Endret av tomahg
Lenke til kommentar
Klokkefrekvensen (MHz) forteller rett og slett CPU-en når den kan gjøre noe. En oscillator sender ut f.eks. 2,4 millioner spenningspulser pér sekund. Hver gang prosessoren mottar én slik puls så kan den utføre noe. Mange operasjoner krever mange slike pulser før den er ferdig.

6023362[/snapback]

Ja det stemmer. Noen kommandoer krever flere klokkesyklyser, og det er også forskjellig fra cpu til cpu på hvor mange steg desse er.

 

Hilsen,

efikkan.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...