Gå til innhold

Redigering av undervannsbilder


Anbefalte innlegg

Har nettopp vært på ferie i Australia, og har tatt en del bilder under vann med mitt Canon Ixus 500 med undervannshus.

Vannet var stort sett veldig klart og med godt lys, så bildene ble ganske gode. Men de fleste har et blåskjær. Noen som har tips om hvordan man kan etterbehandle bildene, feks i Photoshop?

 

Vi hadde med en guide på en snorkletur, han sa at han brukte et "rødt filter" i etterbehandling av sine egne undervannsbilder. Finnes det et program som tar "bulk edit" med et såkalt "rødt filter"? Eller må man redigere hvert enkelt bilde?

 

Og en ting til: Gjør det noe for det endelige resultatet om man beskjærer bildene før eller etter redigering?

 

Legger ved et bilde så dere kan se hva jeg mener med blåskjær...

 

Takker for svar!

 

post-96255-1146480992_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har ikke photoshop her og nå, men med mine undervannsbilder gjorde det "underverker" å bruke AutoLevels. "Tåken" forsvant, fargene ble mer korrekte, og flyndrer osv som var sjult i sanden kom til syne:D

Lenke til kommentar

Som Jove sier vil en omgang i photoshop kunne gjøre underverke for bildene dine.

Brukte 15 sekunder i photoshop med forskjellige verktøy, blant annet AutoLevels, og fikk da dette resultatet:

 

padde49su.jpg

 

Dette er selvfølgelig bare et raskt utkast, og man kan være mye mer nøyaktig for å få fram de rette fargeforholdene i bildet.

Når man er fornøyd kan man enkelt sette opp photoshop slik at den samme handlingen utføres på hele samlingen av bilder, i en automatisert prosess.

 

Edit: La til teks og thumbnail.

Endret av fargoth
Lenke til kommentar

Takk for god hjelp!

Har prøvd autolevels i PS, og det ble veldig mye bedre.

 

Kanskje jeg som er pirkete, men på nesten alle bildene jeg tok under vann så ble det noen ganske store runde prikker her og der. Det er vel antakeligvis "rusk" i vannet, evt på linsa. Er det mulig å fjerne disse (uten at det tar en time pr bilde...)?

 

Fargoth: Hvordan setter man opp den automatiserte prosessen du snakker om?

Lenke til kommentar

Det at du får blå/grønne bilder under vann er vanlig uten ekstra lys. Selvom vannet virker klart for oss, forsvinner det røde lyset fort. På 10 m er alt rødt borte, men allerede på grunt vann forsvinner mye. På f.eks. 1 m dybde, har allerede lyset fra sola beveget seg 1 m, motivet er kanskje 1 m fra deg og lyset skal gå tur/retur objektivet. Allerede her har lyset gått 3 m og du får nesten ikke noe rødt på bildene.

 

Nærmere motivet og bruk av blitz eller lykt hjelper selvfølgelig best.

 

I PS er det enten levels eller kurver du kan bruke å rette opp dette, prøv en autocurves også. Får frem mye.

 

En annen måte å hjelpe på fargestikk: Kopier bakgrunnslaget. Legg et filter; blur/average på kopien, sett kopilaget til farger. Da har du fått et bluret lag i gjennomsnittsfargen i bildet. Så går du på image - adjustments - invert. Da får du et bluret lag med komplementærfargen til bildet. Dra ned opacity til du er fornøyd, vanligvis 30%-50%.

 

Tar du dette etter autocurves er mye gjort. Flekkene kan klones bort, avhengig av versjon av PS.

 

For den automatiske er det en del å forklare. Prøv å søk i hjelp på action og/eller batch

Lenke til kommentar

Anbefaler VELDIG sterkt å forandre undervanns bildene dine i photoshop.

Her har du flere eksempler (har bare brukt noen få minutter per bilde):

img0645fixed8ml.jpg

 

img06576eb.jpg

 

Grunnen til at du får litt "snø" på bildet, er fordi det er rusk i vannet. Visst rusket er av lit størrelse vil du se det selv uten bruk av blits. Hvis du bruker kameraets innebygde blits må du være veldig nøye med å ikke grumse opp mudder og slikt når du tar bildet. Dog selv om du er forsiktig vil det stort sett komme litt "snø" på bildet ditt. Dette er fordi blitsen sitter rett siden av objektivet/linsa og belyser opp alle små partikler som er mellom linsa og motivet. Hvis du derimot har en ekstern blits unngår du dette problemet, da du kan ha den på skrått fra siden osv.

 

Edit: Bildene er forresten tatt i Klaretjern ved Halden visst noen lurte på det. Et tjern med en fantastisk sikt noen ganger.

Endret av Menkromsen
Lenke til kommentar

Hei,

Undervannsbilder redigeres best i Lab fargemodus.

Velg Image>Mode>Lab Color

Velg kurver. Enten justeringslag eller rett på laget. Deretter justerer du Lightness kurven for å fikse kontraster i bildet. I både a og b kanalen trekker du inn topp og bunnpunkt like mye. her ca tre tideler (del opp rutenettet i ti ved å Alt-klikke i det).

 

For å redigere fargestikket, kan du forskyve den rette a-kurven til høyre, eventuelt også forskyve b-kurven til venstre.

 

Når du først er i Lab, bør du foreta oppskarping i kun Lightness-kanalen. Velg Window > Channel. Klikk i Lightness-kanalen, deretter klikker du i kolonnen der øyeikonet skal være i Lab-kanalen slik at du ser alle fargene i bildet. Benytt ønsket oppskarping (Smart sharpen eller USM).

 

Konverter deretter tilbake til ønsket rgb-fargemodus. Er du i tvil om justeringene og ønsker å ha mulighet til å endre Lab-fila, bør du lagre en kopi først fordi du må slå sammen eventuelle justeringslag når du konverterer til rgb.

 

Lykke til

post-99311-1146731961_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Hvis du holder deg til de automatiske funksjonene i Photoshop, kan du prøve Auto Colors i stedet for Auto Levels. Ofte gir dette bedre resultat på bilder med fargestikk, fordi fargene behandles hver for seg.

Resultatet blir enda bedre hvis du selv bruker Levels, og går inn på hver enkelt farge for å justere. Dette blir omtrent som Auto Colors, men du har nå muligheten til å påvirke resultatet selv...

På dette spesifikke bildet syns jeg Auto Levels beholdt litt for mye grønnskjær, mens Auto Colors gjør bildet en tanke lilla. Mellomtingen er best, og den får du ved å gjøre alt manuelt :)

 

Metoden nevnt ovenfor, med LAB, høres også spennende ut, så prøv den også!

Lenke til kommentar
Det at du får blå/grønne bilder under vann er vanlig uten ekstra lys. Selvom vannet virker klart for oss, forsvinner det røde lyset fort. På 10 m er alt rødt borte, men allerede på grunt vann forsvinner mye. På f.eks. 1 m dybde, har allerede lyset fra sola beveget seg 1 m, motivet er kanskje 1 m fra deg og lyset skal gå tur/retur objektivet. Allerede her har lyset gått 3 m og du får nesten ikke noe rødt på bildene.

6021413[/snapback]

 

Øyh... Mener du at objektivet sender lys ut? I såfall har du en ganske kontroversiell oppfatning av lys... :hmm:

 

Det som skjer er: Lyset går gjennom vannet og treffer motivet. Overflaten på motivet reflekterer deler av lyset og det er dette lyset objektivet mottar og sender videre inn til billedbrikka. Ingenting sendes ut av kameraet!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...