Gå til innhold

Bærbar med TV - hva velger jeg?


oktrg500

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg er nylig blitt eier av båt.

 

Jeg kunne tenke meg TV i båten. En vanlig TV drar ganske mye strøm i forhold til det som er tilgjengelig når motoren ikke er igang. Jeg funderer derfor på å bruke en 12VDC->220VAC konverter og bærbar PC med TV.

 

Jeg er veldig lite orientert om hva som finnes av TV muligheter rundt bærbare. Jeg har en stasjonær med ATI All-In-Wonder og kunne godt tenkt meg noe tilsvarende bærbart.

 

* Hva finnes av standard bærbare med TV tuner innebygget? Den skal eventuelt kun benyttes som TV, så ytelse forøvrig er ikke noe krav. Bare TV delen er OK. Hva er de billigste utgavene med innebygget TV tuner? Fabrikat og type...

 

* Hva finnes av tilleggsmuligheter hvis man sitter på en bærbar uten TV som standard? Tenker da på tilleggskort, smarte plug-in moduler, evt. PCMCIA løsninger, osv.

 

Takker for svar.

 

MVH

Ole K. Tobiassen

 

[ Denne Melding var redigert av: oktrg500 på 2002-10-02 18:55 ]

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg var først inne på 12V TV. Men en rekke ting taler imot disse:

 

* På de rimelige 12V TV'ene jeg har funnet er det ikke mulig å lagre kanaler, må søke hvis man f.eks. vil bytte fra NRK1 til NRK2.

 

* Skal man ha 12V i farger, kommer man fort opp i 2-3000.

 

* Et vanlig TV tar mye mer plass enn en bærbar.

 

Så jeg ser mange argumenter for å se TV på en bærbar, hvis dette finnes - og det gjør det vel?

Lenke til kommentar

Tror nok et lite 12V tv er det beste, de trekker ikke så veldig mye strøm, og det blir billigere med den løsningen + en splitlader og 2 batterier, hvor du sparer det ene batteriet til drift av båten, og det andre til drift av ekstrautstyr. Såpass kjent fenomen at de fleste båtsport foretninger burde kunne hjelpe deg. Lite solcelle panel kan jo også hjelpe deg med strøm når du ligger stille.

 

Kommer ikke i farten på noen bærbare maskiner med tv inn, finnes kanskje som pcmcia kort eller usb, men neppe på en maskin.

 

Evt du kan slå på stortrommen, og bestille en stk parabolpakke for bredbånd og bruke denne for å se på tvsendinger via internet :wink:

 

~Cral

Lenke til kommentar

har aldri sett bærbare med innebygget tv kort her til lands. litt merkelig, da selve tunerchippen er billig, ikke tar særlig plass og krever minimalt med strøm. men det er vel det vanlige idiotiet at alle produsentene sloss om det hovedsegmentet av markedet. (og folk venter heller ikke noe utover det de er vant til, eller kjenner til fra reklamen). bærbar med tv ville jo være kjempegreitt for mange, f.eks som bor på en stundenthybel og lignende.

(selv bruker jeg en en liten ekstern boks med USB tilkobling av merket Pinnnacle. fungerer bra og det er god programvare med autometisk stasjondsøkning/lagring, og ellers har den FM, ekstra videoinngang osv. I ditt tilfelle ville jeg brukt noe slikt. kjøp en bærbar med rimelig god skjerm/video (eventuelt en brukt av et kvalitetsmerke, hvis du ikke vil kaste bort for mye penger). men bemerk at den løsningen med spenningskonverter ikke virker særlig rasjonell. du taper sikkert en god del energi når du konverterer spenningen opp, og så konverteres den jo bare tilbake igjen i maskinen til omtrent samme nivå. det ideelle hadde jo vært om du kunne bruke 12 volt bilbatteri direkte. desverre har jeg ikke peiling på om det kunne la seg gjøre på enkelte modeller bærbare, i praksis. jeg tror batteriet på en bærbar ofte ikke er på stort mer en 12V, så hva om du kunne koble deg til via batterilukens konnektorer?. strømmen fra et bilbatteri er jo veldig ren og fin! desverre er det ikke enkelt å finne ut av, og sikkert forbundet med en viss risiko, siden et slikt batteri vanligvis er utstyrt med flere konnektorer enn bare pluss og minus. vær forøvrig oppperksom på at en bærbar med full lysstyrke på skjermen osv trekker flere ampere (jeg gjetter på 3-6A), så uten jevnlig (daglig?)lading får du neppe mer enn en hel tv kveld foran skjermen, kanskje to. bemerk også at den innegbygde lyden på de fleste bærbare er en tynn kopp te, så det hjelper om du har en stereo med lydinngang i nærheten. vel, uansett er dette mest gjetninger fra min side.

selv liker jeg å se tv på lcd skjermen. det var en viss tilvenning med fokusering og å finne riktig avstand til å begynne med, ting man ikke tenker på ummidelbart kanskje. sitter man for nært, ser det ikke bra ut, med mindre man velger et lite vindu.

Lenke til kommentar

Quote:


En vanlig TV drar ganske mye strøm i forhold til det som er tilgjengelig når motoren ikke er igang.


Det finnes reise-TV'er som går fint både på 220V AC (fint å ha når du ligger ved ei brygge med strøm etc) og 12V DC. Ikke sikker på hvor mye strøm TV'en trekker, men kanskje ligger du ofte ved land?

 

Quote:


Jeg funderer derfor på å bruke en 12VDC->220VAC konverter og bærbar PC med TV.


Det blir vel å konvertere 12V DC til 220V AC og ned til etellerannetV DC... Ikke sikker, men ville trodd at man bruker endel watt (?) på dette og. Hva med å koble den bærbare rett på båtbatteriet? Finnes vel flere løsninger på dette.. Båtbatteri -> batteri-"inntak" på laptop (må vel lodde, litt risikabelt?) eller Båtbatteri -> bærbar via sigarettenner strømforsyning? (eksempel for toshiba)

 

Ville nok tro at hvis du kun skal ha TV, vil det sannsynligvis ikke være fornuftig å kjøpe seg en PC. Men bruksområdene er jo mange, er vel kjekt å kunne spille litt, føre logg digitalt osv, eller til mer nyttig bruk som f.eks. å koble PC'en til GPS'en og skaffe et kartprogram. :smile:

Lenke til kommentar

Jeg har fått snoket opp 2 USB løsninger. Begge fra Pinnacle. PCTV USB, denne har jeg funnet flere i Norge som selger til 1100-1200,-. I tillegg skal det finnes noe som heter TV Wonder USB som er en ren TV tuner og ingenting annet. Men jeg har ikke funnet noen som selger denne i Norge.

 

- Er det PCTV USB du bruker da?

 

Det finnes vistnok et PCMCIA kort også, men dette ligger på en 3-4 lakser.

 

Jeg kan være enig i at dette med inverter ikke virker noe særlig rasjonelt når det er snakk om å umiddelbart ta det andre veien igjen inn til PC'n. Jeg har fulgt en tilsvarende diskusjon på et båtsted, i forbindelse med bærbar og GSM/kartprogrammer, hvor flere er rimelig oppegående teknisk og det ser ut til å strande på at man ikke kan fore PC'n direkte fra batteriet. Ingen har så langt kommet opp med løsning på dette som jeg har sett. For risikablet å forske på egen hånd mht å fore direkte med 12VDC... Og da ender man opp med inverter, adapter eller hva man kaller det.

 

Men det ideelle hadde jo vært en bærbar som man kan fore direkte med 12VDC og som er beregnet på dette.

 

Kanskje noen vet noe mer om direkte foring av 12VDC til bærbare? Noen som vet om modeller som er beregnet på dette?

 

Det er med interesse jeg leser det neste innlegget med link til Toshiba. Men jeg er litt usikker på hvordan jeg skal tolke det som står på Toshiba siden. - Er det snakk om et adapter som plugges inn i 12VDC og som gir 110VAC i andre enden - og videre at dette krever en bærbar som kan ta 110VAC inn? Slik har jeg forstått det. Det blir vel i så fall bare en annen variant av forslaget mitt med inverter 12VDC->220VAC? Eller har jeg misset noe her?

 

Et vektig argument for å se TV på bærbar PC er jo plassen som kreves. En 14" TV tar adskillig mye mer plass enn en bærbar med tilsvarende skjerm. Og plass er det ikke alltid man har like mye av i en båt.

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-10-02 22:32, skrev oktrg500:

Jeg har fått snoket opp 2 USB løsninger. Begge fra Pinnacle. PCTV USB, denne har jeg funnet flere i Norge som selger til 1100-1200,-. I tillegg skal det finnes noe som heter TV Wonder USB som er en ren TV tuner og ingenting annet. Men jeg har ikke funnet noen som selger denne i Norge.


 

Problemet med Pinnacles PCTV USB er at firmaet ikke gidder lage Windows XP driver til denne til tross for at det allerede finnes en godt fungerende Windows 2000 driver - som også fungerer på en del maskiner med Windows XP. At firmaet ikke gjør den sannsynligvis enkle porteringsjobben fra Windows 2000 til Windows XP på et produkt som ble solgt gjennom vanlige retail-kanaler inntil et par måneder før Windows XP ble lansert, sier vel sitt om hva slags support man kan vente fra dette firmaet på produkter de ikke lenger tjener penger på...

 

Kortversjon: Styr unna Pinnacle!

 

Prøv å finne en Hauppage- eller ATI-løsning..

Lenke til kommentar

Clas Ohlson har denne: 12V dc til 15-24v DC!

 

Batterieliminator for laptops.

Switchende eliminator med høyt strømuttak i forhold til vekt og størrelse. Stabilisert, justerbar utspenning 15, 16, 18, 19, 20, 22 og 24V DC.

Maks belastning 15-20V/3,5A, 22-24V/2,9A. Leveres med 1,7 m kabel og 5 utskiftbare batteriplugger med polvending. Størr. 140x80x42 mm. Vekt 460 g.

 

 

 

32-3876 649,00 kr. stk.

Lenke til kommentar

både pinnacle og hauppage er bra, etter det jeg har erfart og hørt. førstnevnte virker fremragende med w98, som sagt.

det viktigste er å unngå w95 som OS. selv med USB tillegg virker w95 dårlig i slike sammenhenger.

Også viktig å ha en maskin som har et rimelig godt skjermkort. og USB port, selvfølgelig.

 

en meget elegant løsning: få tak i en liten lett, flat,støysvak bærbar (noe i retning av toshiba portege 300-500 mhz?), riv av lokket med skjermen og bruk skjermutgangen på maskinen til å drive en av de nyere (raske) LCD skjermer med avtagbar sokkel, beregnet på veggmontage. den flate, lette portegen uten skjerm kan du da passende henge opp på veggen under LCD panelet. finner du en brukt slik maskin med knust/defekt skjerm, vil det kunne bli en overkommelig løsning også økonomisk. og som sagt, en meget bra en når det kommer til eleganse. og en som tåler sjøgang.

Lenke til kommentar

forresten, vær forsiktig med spenningskonvertere. billige sådanne kan slippe gjennom støy i form av spenningsimpulser. og det kan være lite bra for en PC. vel det er bare noe jeg har hørt, men forhør deg grundig om apparatets spesifikasjoner og anvendelsesområde!

Lenke til kommentar

Quote:


Det er med interesse jeg leser det neste innlegget med link til Toshiba.


:smile:

 

Quote:


- Er det snakk om et adapter som plugges inn i 12VDC og som gir 110VAC i andre enden


hmm.. jeg trodde det var slik at den konverterte til det laptopen brukte (sannsynligvis ikke 220/110V, kanskje f.eks. 12V.) Jeg leste ikke på siden, så det kan godt være jeg ta feil.

Lenke til kommentar

Ang. Hauppage: - Har de noen TV-tuner løsninger som kan brukes sammen med bærbare de da?

 

Ang. Toshiba adapterert som er linket til: Jeg er usikker, men det er titulert "Bil/Flygadapter 110V AC". Det skulle jo tyde på at det er en spenning på 110V involvert.

 

Det som overrasker meg, er at etter å ha søkt en god del, har jeg ikke funnet noen bærbare som er beregnet på å også kunne driftes på 12VDC.

 

Ingen som vet om noe slik?

Lenke til kommentar

Quote:


Kanskje noen vet noe mer om direkte foring av 12VDC til bærbare? Noen som vet om modeller som er beregnet på dette?


 

Direkte og direkte, ASUS sine maskiner går på 19V og som ekstrautstyr kan man bestille en 12V -> 19V konverter for sigarettenner uttaket i bilen (båten, har du ikke sigarettenner kan du kjøpe en på biltema som du kobler opp på et batteri).

 

Blir nok et lite tap i konverteren mellom 12 og 19 volt, men du slipper tapet 2 steder som du ville fått ved først å gå over til 220 volt og deretter til 19 volt.

 

Jeg lader min PC ganske ofte i bilen, da det er lettere å lade den der, enn det er å drasse med seg lader inn alle steder å flytte den frem og tilbake når jeg er ute å jobber.

 

~Cral

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-10-02 23:29, skrev oktrg500:

Men er 24VDC en mer kurrant spenning å fore bærbare med da?


Kan noen nevne noen bærbare som tar 24VDC rett inn?


Må jo være en forutsetning det for å velge 12VDC-24VDC, eller har jeg misset noe?


 

 

 

Dersom du leser teksten, så ser du kanskje at du kan variere utspenningen opp til 24V.

Da kan du velge den innspenningen som den aktuelle laptopen skal ha...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...