Gå til innhold

kan man få Dell maskiner fra leverandøren uten OS?


oceana

Anbefalte innlegg

Kan man spørre spesifikt om en Dell Inspirion levert uten OS? har ikke bruk for f.eks XP innstallert på min kommende maskin, vil heller ha f.eks FreeBSD eller win2k....som jeg har orginalt på cd fra før....

kjedelig å betale for et OS som jeg allerede har orginalplata til liggende (har XP fra før på en annen maskin også.)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Til de som da måtte være interessert i behandlingen Dell gav meg, så har jeg tidligere skrevet et brev om dette - som forøvrig Dell aldri svarte på. Merk:Enkelte punkter av innholdet i brevet under er ikke lenger gyldig i disse dager, men på tidspunktet dette var skrevet så var det korrekt. (gjelder bl.a. at bare Dell hadde GeForce2Go og et element i MS EULA som i ettertid er fjernet)

 

 

Quote:


Tirsdag 15.05 mottok jeg en reklameavis fra Dell Computers, der de bl.a.skrøt av at de kunne skreddersy mitt system. Som det står i avisen (gjengitt ordrett):


-" Hvem er best til å designe din PC-løsning?


Hos noen produsenter skulle man tro svaret er en økonomisk rådgiver -- eller en tekniker som selv mener at han eller hun vet mer om bedriften din enn det du gjør.


Hos Dell er vi av en annen mening. Den som er best til å designe systemene dine er deg selv. Og den bestel everandøren er en som kan samarbeide med deg om å utvikle og bygge opp løsninger etter dine spesifikasjoner."


Dell er en slik leverandør (...)


Vi ser frem til å samarbeide med deg."


Da ble jeg veldig nysgjerrig, og bestemte meg derfor for å ringe til Dell og stille dem noen spørsmål angående denne "skreddersyingen." Jeg kontaktet Dell, og presenterte meg og sa at jeg var ute etter å kjøpe en bærebar PC. (Jeg har nemlig tenkt å kjøpe en bærbar PC med et kraftig skjermkort, og Dell er vel den eneste produsenten foreløpig som leverer dette.)


Etter noe venting på telefonen, med Roxette som følgesvenn, ble jeg satt over til en tilsynelatende hyggelig dame. Jeg fortalte henne at jeg var ute etter å kjøpe en bærbar PC, og fikk et hyggelig svar tilbake som antydet at jeg hadde kommet til riktig sted...


Jeg hadde, som sagt, nettopp mottatt en reklameavis fra Dell i posten, og jeg spurte derfor om det var mulig å levere maskinen uten operativsystem og programvare (les: Skreddersy :smile:. Som ventet, var svaret negativt. Microsoft

Windows måtte leveres med PC'en for at Dell kunne selge den så "billig". Videre ville jo all support forsvinne. Jaja...


Sta som jeg er, gav jeg ikke opp så lett, og fortalte henne at hvis jeg som sluttbruker (End User) ikke aksepterte lisensavtalen (EULA - End User Licence Agreement) som følger med MS Windows (dvs. trykker på "Decline"

istedet for "Accept" under installasjonen eller 1. gangs oppstart av en preinstallert harddisk), står det svart på hvitt i lisensavtalen at jeg skal ta med meg produktet (her: MS Windows) og levere det tilbake der jeg

kjøpte det, for så å få tilbake pengene. Merk: Dette er en juridisk bindende avtale mellom deg som sluttbruker og Microsoft. (Les: Du som sluttbruker risikerer straff for å bryte denne avtalen)


Nå var telefondamen irritert (noe jeg egentlig skjønner godt), og sa at dette viste hun ikke noe om og at Dell ikke kom til å refundere pengene mine. Det fikk jeg ta opp med Microsoft eventuelt. Jeg hevdet imidlertid at ettersom Dell er leverandør av Microsoft's produkter på min (fremtidige?)

maskin, hadde de ansvaret for å ta produktet tilbake og ordne formalitetene mellom Dell og Microsoft. Videre spurte jeg om hun kunne undersøke Dells praksis i denne saken, og eventuelt ta kontakt med meg når hun viste mer. Resultat: Pipetone i røret! Hun la faktisk på! Merk: Jeg var på ingen måte uhøflig under samtalen, og prøvde å frembringe dette på en sakelig måte.


Lettere *sjokkert* over behandlingen jeg fikk fra verdens største PC produsent (les: Dell), satte jeg meg i sofaen med hakeslepp og forundring i blikket... Jeg bestemte meg derfor å ringe opp Dell påny, og spørre hvorfor selgeren la på røret til meg. Jeg traff ikke den samme selgeren (kom til sentralbordet og jeg klaget derfor over behandlingen), og ble derfor satt over til en annen selger. (Tror ikke dette var en vanlig kundebehandler, men en person i en

"høyere" stilling). Denne gangen var det en mann, og han var også veldig hyggelig i begynnelsen. Men etter at jeg sakelig forklarte mitt ærend, møtte jeg den samme

kaldfronten som tidligere.


Jeg prøvde også å forklare at denne problemstillingen var sikkrt ny for Dell, men at de måtte ta stilling til dette, ettersom det står i EULA i produktet de selger. Jeg fikk til svar at operativsystemet var en komponent i maskinen (noe det bestemt IKKE er) og at den ikke kunne leveres uten. (Hva kan man vel gjøre med en PC uten MS Windows?!?) Videre trodde han ikke på at det stod i EULA at jeg kunne levere tilbake produktet, og hvis dette var så

problematisk for meg, kunne jeg jo alltids kjøpe maskinen en annen plass.


Ettersom Dell tydeligvis ikke vet hva de selger, spurte jeg derfor om ikke EULA var bindende avtale for begge parter (noe gjerne en avtale er)... Videre spurte jeg om han syntes det var riktig at jeg skulle betale for noe

jeg ikke kom til å bruke.


Som dere kanskje skjønner, fikk jeg heller ikke noe svar på disse spørsmålene. Istedet fikk jeg klar beskjed om at jeg var uønsket som kunde hos Dell ettersom jeg hadde vært så vanskelig (!)... Snakk om skreddersying!


Så jeg tror faktisk ikke at det blir noen Dell bærbar PC på meg gitt...


Lenke til kommentar

TV2 hjelper deg. :grin:

 

Hva med de firmaene som evnt. leier (eller hva det nå enn kalles?) produktene til microsoft, alt fra os til office. hva skal de gjøre da?

Tror ikke microsoft er like happy over at ett firma sier opp avtalen med dem fordi Dell ikke vil levere en maskin uten os.

Dessuten selger de jo serverne sine uten os. Her er det noen hos Dell som har "bæsja på leggen" for og si det på godt norsk.

Lenke til kommentar

Siste nytt fra Dell var vel at de skulle begynne å levere enkelte serier med FreeDos(eller noe sånt) for å snike seg unna avtalen med MS. Dette skulle visstnok utvides etterhvert, FreeDOS er i praksis ubrukelig, men "gratis". Dvs man får i praksis maskin uten OS. Personlig kjøpte jeg også en Inspiron 4150 fra Dell kundeservice(kanskje samme dama som overnevnte), men jeg er ikke direkte imponert. Blant annet kunne skjermen vært innstilt på en bedre måte fra Dell, plastskallet kunne holdt en høyere kvalitet og kundebehandleren jeg møtte visste ikke så veldig mye om hva hun solgt. Men spesielt er det selve kassen på maskinen jeg ikke er helt fornøyd med, dog ikke verre enn man kan vente. Jeg tipper at bærbare med metall skall er noe bedre, deriblant Powerbook, men de har sikkert sine ulemper også.

Lenke til kommentar

hm, graverende feil i kundeserivicen til Dell mao.

Tror faktisk jeg utelukker dem da. Greit nok prisene er bra, men jeg gidder f* ikke betale masse ekstra for et OS jeg ikke liker eller trenger. XP er dårlige greier uansett hva man sier.

 

Noen som har noen råd til en brukbar boks til ca 10.000? Elendig at alle sjapper ikke selger litt i det lavere prissjiktet, alle sikter liksom til mid-end området, jeg har ikke bruk for SÅ bra maskin til skolearbeid og slikt...

 

specs jeg er ute etter er i området:

1-1,2 GHz

30-40 GB hd

CD/DVD ROM

gjerne innebygd antenne til trådløst nettverk.

helst 15" skjerm med god oppløsning, gjerne over 1024x768

helst en relativt lav vekt, ca 2.5 eller rundt der.

 

Noen som vet om et sted de har noe som passer mine specs til en rimelig penge?

Lenke til kommentar

Tja.. du kan jo se på en packard bell igo 2440 til 10998,- hos expert, men det forutsetter ADSL tegnign eller telenor internet plus tror jeg..

 

Kjøpte, litt forhastet kanskje, en igo 5461 i går... Håper bios update og windows update ordner opp i et noe skuffende inntrykk... Ga 14998,- for den. Så idag at dell selger en 2Ghz til samme pris. #"/&%#¤" jaja... kommer sikkert noe enda bedre i morgen også.

 

Ser ihvertfall ut som den er solid bygget om ikke annet.

 

mvh Akke

Lenke til kommentar

Nå skal det sies at en Dell bærbar med OS fremdeles er billigere enn en Zepto uten OS. Etter reviewen Zepto fikk på dinside er "kassen" zepto enda mer elendig enn på inspiron 4150. Hvordan kundeservicen til Zepto er vet jeg ikke, men det finnes alltid noen som er uheldige. Det samme gjelder med komplett, psdata etc. Dersom du vet hva du vil ha er det ikke noe problem, men finn frem før du evnt ringer og ikke stol på at de nødvendigvis vet hva som er "bra".

 

Når det gjelder kundeservice på expert o.l avhenger det veldig av hvilken butikk du bor nærmest, noen er bra andre er mindre bra. Generelt sett er dog min erfaring at de er flinkest til å selge støvsugere og TVer.

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-09-29 23:07, skrev oceana:

specs jeg er ute etter er i området:

1-1,2 GHz

30-40 GB hd

CD/DVD ROM

gjerne innebygd antenne til trådløst nettverk.

helst 15" skjerm med god oppløsning, gjerne over 1024x768

helst en relativt lav vekt, ca 2.5 eller rundt der.


Noen som vet om et sted de har noe som passer mine specs til en rimelig penge?


 

Har ikke Elkjøp et tilbud gående i disse dager da med en HP maskin til 9990,.? Sjekk http://www.elkjop.no for komplette spesifikasjoner.

 

Det som forundrer meg over bærbare, er at alle enten skyter midt på skalaen eller så er det high-end. Hvorfor klarer ingen å lage "billig"-bærbare PCer. 10.000,- kan ikke akkurat kalles "økonomiklassen"

 

En perfekt studentPC måtte jo ha en 500-800Mhz Celeron med strømsparing, 256MB SDRAM, innebygd wlan og god skjerm - samt lav vekt til en BILLIG penge. Alt dette er jo gammel teknologi, så det burde jo ikke koste all verden.

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-09-30 01:22, skrev Linuxguru:


Det som forundrer meg over bærbare, er at alle enten skyter midt på skalaen eller så er det high-end. Hvorfor klarer ingen å lage "billig"-bærbare PCer. 10.000,- kan ikke akkurat kalles "økonomiklassen"


En perfekt studentPC måtte jo ha en 500-800Mhz Celeron med strømsparing, 256MB SDRAM, innebygd wlan og god skjerm - samt lav vekt til en BILLIG penge. Alt dette er jo gammel teknologi, så det burde jo ikke koste all verden.


 

 

JA :smile:

dette forundrer meg også, produsentene er mer intresert i å klemme mest mulig penger ut av forbrukerne uten å gi dem det de trenger...

 

Logisk nok hadde de jo solgt mye mer hvis de hadde en low-end klasse med bærbare, i området under GHz'n

og med rimelige komponenter...

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-09-29 18:45, skrev oceana:

Kan man spørre spesifikt om en Dell Inspirion levert uten OS? har ikke bruk for f.eks XP innstallert på min kommende maskin, vil heller ha f.eks FreeBSD eller win2k....som jeg har orginalt på cd fra før....

kjedelig å betale for et OS som jeg allerede har orginalplata til liggende (har XP fra før på en annen maskin også.)



 

Med fare for å bli den store stygge ulven her: Glem det.

 

Dell leverer skreddersydde løsninger - som ikke må forveksles med byggesett - og siden en PC ikke funker noe særlig uten OS får du heller ikke kjøpe slike, med mindre du er innkjøper for en bedrift som har Selectavtale med Microsoft.

 

Årsakene er sikkert mange, men de viktigste er vel:

 

1. OS-løse PC'er gir flere supportkall. Det er MANGE som ikke burde prøve å installere et OS - særlig de som har problemer med å skille mellom OS, drivere og programmer... Dell ville sannsynligvis måtte ta mer betalt for OS-løse maskiner enn de med OS hvis man tar med supportkostnadene i beregningen, og da er vel poenget borte for de fleste?

 

2. Lisensregler. Mange PC-kjøpere tror at gamle OEM-lisenser kan brukes på nye maskiner, men det kan de altså ikke. (Selv om du i ettertid har kjøpt en oppgradering, gjelder lisensen KUN på maskinen der du hadde det opprinnelige OS'et.)Man kan kanskje si at dette er Microsofts problem, men jeg antar at Dells avtale med Microsoft ville vært dårligere hvis Dell ikke hadde påtatt seg visse "kontrolloppgaver". (Min personlige antakelse - ta den for det den er verdt..)

 

Som privatperson må du nok belage deg på å kjøpe nye PC'er med operativsystem fra MS i overskuelig fremtid, enten du velger Dell eller et konkurrerende merke. (OK, Apple leverer sitt eget OS, men det er vel samme prinsipp der: Ingen ny maskin uten OS.)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...