Gå til innhold

kompresjon og rekompresjon


Anbefalte innlegg

Skulle jo vært lett nok å teste dette selv, men jeg spør nå allikevel om noen vet noe mer:

 

Når jeg komprimerrer en lydfil til mp3 (eller ogg for den saks skyld) blir jo noe av informasjonen forkastet for å få den ønskede bitraten. Greit nok, det blir et mer eller (ofte) mindre hørbart kvalitetstap etter valgt bitrate.

 

Så hevdes det til stadighet: hvis jeg tar en mp3fil og komprimerer den på nytt med mp3 vil jeg få et ytterligere kvalitetstap. For eksempel: Jeg ripper en cd til mp3, brenner en ny lydcd fra denne (som da selvfølgelig ikke vil ha noe bedre lyd enn mp3-filen) og ripper kopien til mp3 på nytt med samme bitrate.Det burde jo da være mulig for mp3-koderen å pakke filen tilstrekkelig uten å forkaste noe mer informasjon? eller fungerer mp3 koding slik at den i alle fall må forkaste informasjon?

 

M. undrende (med middels gode ører og ditto stereoanlegg)

 

(Dersom ingen har noe svar, så kan jeg sette opp en prosess som rekoder en fil med middels kvalitet fx 100 ganger og se om noe endrer seg etter den første kodingen, jeg vil tro det er uendert, men har tolket andre (som burde vite hva de snakker om) motsatt)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Finnes 44100, 3200, 22050 osv... 44100 er CD kvalitet... Tar du den lavere, mister du som sagt kvaliteten... Også ha bitraten på minst 128

 

Vel det er en sannhet med modifikasjoner, samplingsfrekvensen sier noe om hvor ofte det er lagt inn data. Bitraten sier noe igjen om hvor mye informasjon som kan legges til vær sampling. Problemet er enkodings algoritmen, som vil prøve å komprimere for hver gang du enkoder filen på nytt.

 

Hvis du hadde lagt en graf over dette, ville du se at du hadde enorm komprimering i begynnelsen, men etter hvert som du enkoder flere ganger, så vil antall data som er fjernet bli mindre og mindre, men du vil aldri nå det punktet da det ikke blir fjernet noe data.

Lenke til kommentar
Hvis du hadde lagt en graf over dette, ville du se at du hadde enorm komprimering i begynnelsen, men etter hvert som du enkoder flere ganger, så vil antall data som er fjernet bli mindre og mindre, men du vil aldri nå det punktet da det ikke blir fjernet noe data.

5859992[/snapback]

takker,

 

var omtrent sånn jeg hadde forstått forklaringene ja, men, jeg forstår fortsatt ikke hvorfor den må hive vekk mer data, etter første gangs komprimering til en gitt bitrate skulle da signalet være forenklet nok?

 

 

M.

Lenke til kommentar

MP3 er ikke 'lossless', så ja, du vil alltid tape/endre informasjon uansett hvor høy kvalitet du komprimerer til. Dette betyr at hvis du decoder .mp3 tilbake til .wav, så vil aldri fila bli identisk med den opprinnelige fila (MP3 er ikke som zip-/rar-filer hvor du får det identiske tilbake etter utpakking). Men dette betyr ikke nødvendigvis at du er i stand til å høre det.

 

Dette kan nesten sammenliknes med f.eks at du tar et høyoppløst .bmp bilde og komprimerer til .jpg. Konverter denne tilbake til .bmp og du skjønner at du har tapt informasjon for alltid. Og ja, det blir værre og værre for hver gang du gjør operasjonen.

 

Etter å ha testa en del lossless-formater har jeg kommet frem til at .ape (Monkey's Audio) er enkelt, raskt, effektivt og utbrett. Kan spilles av i bla. Winamp, brennes med Nero etc. ...

Ofte kan du kan du oppnå 50% eller mer kompresjon (med insane setting). Og du vil kunne decode tilbake til den identiske .wav-fila (som brukes av CD-formatet). Så det er ypperlig for backup/lagring av CD-plater før de f. eks blir ødelagt på fest :) (lossless-formater ligner på zip/rar, men er optimalisert for audio)

 

Er du perfeksjonist, så bruk Exact Audio Copy (EAC) og rip Image/Cuesheet. Du kan decode direkte til .ape ... og selvfølgelig også lage .mp3 av backupen.

 

Cusheet/(ape)image kan spilles av i WinAmp med f. eks CUE Player for Winamp.

Endret av lindp
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...