Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

HJELP! Huseier VS leietaker!


SiRious

Anbefalte innlegg

Fant ingen andre plasser å legge inn dette emnet, og håper jeg gjorde det rette.. :ermm:

 

HEI!

 

Jeg er en gutt på 18 år som bor i en 47m2 stor leilighet..

 

jeg fløttet inn i leiligheten oktober 2005, leia var da 2500,- inkl strøm.. deretter fikk vi kabel tv innlagt i huset.. vi som leieboere måtte greve kabelen ned, siden det er det billigste.. no prob egentli,vi måtte ofgså legge kabelen ifra hovedleiligheta og over til oss.. med tialttesle fra huseer..

 

i november (etter kabelen var kommet) ble husleia satt opp 500,- altså til 3000,- inklusiv strøm..

grunnen var at strømprisen hadde steget. og at kabletv kosta nokka..

det er 4 leiligheter i huset, 2 er leied ut. og 2 bor huseier i.

 

vi (leierne) betaler 3000,- mnd hver.. altså 6000,- til huseier pr mnd.. på to leiligheter..

 

derimot.. dama mi har "bodd" her siden oktober. vi deler dusj, :love: lager mat ilag og alt annet som koste strøm.

 

hadde nylig et LAN her.. fikk det avklart med huseierat jeg skulel betale den ekstra strømmen vi brukte.. vi var 5 stk med meg.. men altså 4 PC`er. 2 x 250Watt og 2 x 350Watt + 4 PC skjermer ca 400watt.. altså tilsammen 1600watt.. jeg koblet ut min 2000watt oljeovn da de var her.. altså strømmen ble ikke mer.. selv om vi lagde mat nå og da.. så ble komfyren brukt flittig.. 2 pizzaer i slengen og mest mulig nudler i en panne :tease:

 

men, huseier krevde 30,- pr pers/pr dag.. planen var at lanet skulle fåregå fra en mandag til en fredag.. 30 * 4 * 5 = 600,-

 

men siden vi bruke like mye strøm, altså kompenserte med å trekk ut oljeovn.. på 2Kw

 

nå krever huseier 4500,- av meg i husleie framover.. og jeg har ikke tenkt å betale denne summen! Ho mener at dama mi trekker 1500,- i strøm.. :hmm:

 

siste strømregning var på 3000,- på 3mnd, fordelt på 2 leiligheter..

 

altså da hadde ho fått 9000,- bare av meg! og sia dama mi har "bodd" her sia oktboer, mener huseier plutselig først nå at hun bruker strøm for 1500,-

hvis jeg ikke betaler 4500,- skulle hun kaste meg ut på dagen

 

jeg får 4600,- i mnd i stipend.. altså 100,- i mat på 2 stk!

 

Dama har egen hybel hos en onkel.. men er for langt unna skolen.. så der for bor hun hos meg..

 

vi har signert en husleie kontrakt, i ei sånn husleiebok.. rød bok der det står rettigheter og spesifiserte avtaler.. + at det er en mnd oppsigelse..

 

her kommer spm:

-har hun rett til å bare sette husleien opp slik ten å lage en ny leieavtale?

-har hun rett til å kaste meg ut på dagen?

-er det lov med bare 1 mnd oppsigelsesfrist? har gørt at 3 mnd er et minimum

-hva kan jeg gjøre?

 

 

holder på å finne meg ny leilighet, men er ikke mange i distriktet..

håper jeg slipper..hvis hun kaster meg ut, har ingen andre plasser å bo til jeg finner en ny..

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er en maksgrense på hvor mye husleien kan gå opp i året (mener det er 500 eller 1000 kroner,) ring fri rettshjelp å be om råd der :)

 

Det er jusstudenter som jobber gratis for erfaringen de får :)

 

 

Edit: Husleien kan settes opp mer enn 500kroner i året OM det sendes varsel 3 måneder før :)

Endret av Pluggen
Lenke til kommentar

Hei

 

Hun(hoster :p ) har vel egentlig rett til å gjøre hva hun vil med leiligheten sin, men å kaste folk ut på dagen er vel litt drøyt alikevel.

 

En grunn til at hun setter opp prisen er vel kansje at hun går i tap av penger fordi dere bruker strøm++?

 

Hva du bør gjøre: Forhandle med hun!

 

Husleier versus Leietaker = David vs Goliath ;)

Endret av sjur166
Lenke til kommentar
Hei

 

Hun(hoster :p ) har vel egentlig rett til å gjøre hva hun vil med leiligheten sin, men å kaste folk ut på dagen er vel litt drøyt alikevel.Og hun har vel strengt tatt rett til å sette opp pris nett som hun vil også.

 

En grunn til at hun setter opp prisen er vel kansje at hun går i tap av penger fordi dere bruker strøm++? Spør henne om det.

 

Hva du bør gjøre: Forhandle med hun! Hun tjener ingenting på å kaste deg ut med mindre hun får minde penger av at du/dere er der.

 

 

Husleier versus Leietaker = David vs Goliath ;)

5828073[/snapback]

 

joda, men hvis du leste hva jeg skrev.. dama mi har bodd her sia Oktober i 05, og husleia i januar 06 var på 3000 fordetl på meg of den andre leigligheten, der en av huseirne bor i.. altså 3000 på 3 mnd.. delt på 2 leiligheter.. 1500,- pr/kvartal.

 

altså 500,- i strøm pr mnd!

Lenke til kommentar

Så tar man frem den gode gamle lovdataen her ja.

 

Host host

 

Det kan ikke avtales en leie som er urimelig i forhold til det som vanligvis oppnås på avtaletidspunktet ved ny utleie av liknende husrom på liknende avtalevilkår.

 

Hver av partene kan kreve leien endret uten oppsigelse av leieforholdet med følgende begrensninger:

a)endringen må ikke tilsvare mer enn endringen i konsumprisindeksen i tiden etter siste leiefastsetting,

b)endringen kan tidligst settes i verk ett år etter at siste leiefastsetting ble satt i verk, og

c)den annen part må gis skriftlig varsel med minst én måneds frist før endringen kan settes i verk.

 

Så la oss tolke litt lovdata her. For det første, den leien hun krever og de kriteriene hun setter er i seg selv urimelig og brytende i forhold til loven. Dessuten kan hun ikke sette opp leien sånn helt uten videre uten at du har fåd skriftelig advarsel om at dette kommer til å skje, med tilstrekkelige beviser om hvorfor prisen blir hevet.

 

Bestemmelsen i § 4-2 gjelder ikke for særskilt betaling av en forholdsmessig andel av utgiftene ved forbruk av elektrisitet eller brensel i eiendommen, jf. § 3-4. Dette vederlaget kan reguleres slik at utleieren får dekket de nødvendige omkostningene med ytelsene.

 

Selv om denne loven tilsier at paragraf 4-2 ikke gjelder, må hun fremlegge skriftelig bevus for at den reelle prisøkningen på strømmen er som utleier sier. Det må fremlegges skriftelige beviser som tilsier at pga din kjærestes inntog i leiligheten, har strømforbruket økt med en verdi av den hun tilsier. Om hun ikke kan fremlegge dette stiller hun forferdelig svakt.

 

Er det avtalt at leieren skal bidra særskilt til utleierens utgifter ved forbruk av elektrisitet eller brensel i eiendommen, kan leieren kreve at utleieren hvert år legger fram regnskap som viser størrelsen på kostnadene og fordelingen av disse på eiendommens husrom.

 

Du har med andre ord rett til å få innsyn i utleires utgifter på det du skal betale. Som du ser selv, loven er klar. Kan hun ikke dokumentere kravene sine, frafaller retten hennes ganske kraftig.

 

Oppsigelsesfristen skal være tre måneder til opphør ved utløpet av en kalendermåned.

 

Oppsigelse fra utleier skal være skriftlig.

 

Oppsigelsen skal begrunnes. Oppsigelsen skal også opplyse om at leieren kan protestere skriftlig til utleieren innen én måned etter at oppsigelsen er mottatt. Oppsigelsen skal dessuten opplyse om at dersom leieren ikke protesterer innen fristen, taper leieren sin rett til å påberope seg at oppsigelsen er i strid med loven, jf. § 9-8 første ledd annet punktum, og at utleieren i så fall kan begjære tvangsfravikelse etter tvangsfullbyrdelsesloven § 13-2 tredje ledd bokstav c.

 

En oppsigelse som ikke fyller kravene i første og annet ledd, er ugyldig. Har leieren flyttet i henhold til oppsigelsen, anses den som godtatt.

 

Bestemmelsene i annet og tredje ledd gjelder ikke for oppsigelse av tidsubestemt leieavtale om enkelt beboelsesrom der leieren etter leieavtalen har adgang til en annens bolig. Det samme gjelder for leie av lokale der leien er avtalt pr. dag og for selvstendig leie av garasje eller bod.

 

Ok, for det første. Du skal ha 3 månders oppsigelses rett, oppsigelsen skal dokumenteres og i denne saken, skal det også dokumenteres på hvilket grunnlag og hvorfor. Om hun ikke har de papirene så har hun heller ingen rett.

 

Mer om hele leieloven finner du på denne siden.

 

Jeg råder deg til å stå på din rett her, og ta kontakt med forbruker rådet. Mer informasjon om dine rettigheter samt hjelp til din sak kan du finne på denne linken.

Lenke til kommentar

Hun virker sleip hun husverten din. Ikke finn deg i alt dette.

Bear^ har gitt deg et veldig bra svar.

Et tips til neste gang: Ha egen strømmåler, som kun går på din leilighet :)

 

Som leietaker har du mange rettigheter. Hun har ingen rett til å kaste deg ut på dagen. Du kan bo der i mange mnd uten at hun får gjort noe med det (på lovlig måte).

Lenke til kommentar

Jeg må virkelig takke deg Bear^.. :thumbup: hjalp vedlig den informasjon du ga meg.. faktisk alt det jeg trengte å vite.. :cool:

 

Skal huske det.. ;)

 

Hun virker sleip hun husverten din. Ikke finn deg i alt dette.

Bear^ har gitt deg et veldig bra svar.

Et tips til neste gang: Ha egen strømmåler, som kun går på din leilighet :)

 

Som leietaker har du mange rettigheter. Hun har ingen rett til å kaste deg ut på dagen. Du kan bo der i mange mnd uten at hun får gjort noe med det (på lovlig måte).

5829610[/snapback]

 

hehe.. det kan du trygt si at hun er.. Hun har truet med å kaste meg ut et par ganger..

 

Første gangen var da yttergang døren min ikke gikk ordentlig igjen, på grunn av de som la Kabel TV inn til meg, hadde lagt den i klem i døra. derfor måtte jeg legge all kabelen på nytt.. bore hull, spikre opp kabelen.. tilogmed legge kabelen opp ifra meg til hennes datter. som er døvstum og har bare 30% syn.. men, ivertfall.. det var visst min feil at døra ikke gikk igjen, og siden yttergangen min ikke er isolert i det hele tatt, så måtte visst døren være igjen.. men det hadde ikke hun sagt noe om.. hun plutselig bare kom brasende ned til meg en dag jeg kom hjem fra en barnddåp.. og fortellte hvor skuffet hun var over at jeg ikke holdt døra igjen!! (PSYCKO) og truet dermed å kaste meg ut, fordi siden gang døra var åpen, og gangen ikke var isolert, trekte det strøm i å varme den opp.. noe som var altforr mye.. og truet dermed å kaste meg ut på dagen! hehe.. måtte trygle om å få bo her videre..

 

Og andre gangen påsto datteren hennes, (hun som bor over meg) at jeg spillte musikk midt på natta. og at det vekte naboen min!

-For det første: hun er DØV, STUM og har bare 30% SYN

-For det andre: naboen min visste ikke hva hun snakket om, ingen andre hadde hørt musikk,

-For det trejde, det var kun hodetelefoner tilkoblet maskina mi som også er den ensete ressursen jeg har for musikk.

-og sist men ikke minst, både jeg og dama la oss kl 22.00 den kvelden. Dattera "hørte" musikk kl 01.00

 

såe, har hatt en del å deale med dissa to.. hehe.. de er ikke helt rett i hodet sitt :tease:

Endret av SiRious
Lenke til kommentar

Kan iallefall fortelle deg med en gang at jeg hadde blitt så sinna at jeg faktisk hadde fått infarkt og daua på stedet. Så lenge du ikke har skrivi under på noe du ikke har lest skikkelig igjennom - så kan hun ikke sette opp husleien. Hun kan heller ikke bare kaste deg ut. (du har enten 1mnd, 3mnd eller til du finner noe nytt tror jeg).

 

I husleiekontrakten min står det at huseier kan sette opp husleie (har ink. strøm) om kw stiger over en viss sum. Noe han også har gjort, etter å kommet hit og lagt frem beviser i form av konkrete utgifter han måtte betale NÅ i forhold til DA.

 

Så det kan egentlig du også gjøre. Gå opp til denne huseiern din og måk handa i bordet, og be om å få litt fakta. Har hun satt opp husleien pga. større strømbruk? Ja så be henne bevise det brennkvikt, vise til hvor det står hun har lov til det og fortell situasjonen din med 4500 i utgift og 4600 i inntekt.

 

Jeg hadde gitt henne problemer for å si det mildt.

Har vært borti det, men det var før jeg lærte å si meningene mine.

Lykke til!

 

(PS. Faren din f.eks vet sikkert veldig godt hvordan det her skal løses)

Lenke til kommentar

Hehe, kommer litt seint inn her, men fikk med meg at du hold på å finne deg noe nytt. Da vil jeg tipse deg, visst du i følge leieavtalen har 3mnd oppsigelses frist, som det ofte er i den "rød boka", så slutter du å betale. Huseieren har ikke lov å hive deg ut før om 3mnd uansett. Spar de pengene og bruk dem godt når du finner deg noe nytt. Få en god start med den nye huseiern ;) evnt kjøpe deg prosjektor for de pengene du sparer, så kan du invitere den nye huseiern på Fotballkamp[ballett oppvisning om du foretrekker det] og ØL. Garanterer deg med dette et godt forhold til den nye huseiern :p , du hadde iallefall fått status hos meg.

Endret av vargaz
Lenke til kommentar

Bare hyggelig at jeg kunne hjelpe :)

 

Husk alle sammen, at vi har somregel en lov for alt, og virker det urimelig det som skjer, sjekk www.lovdata.no og se om du ikke finner en lov som kan hjelpe deg.

 

Mener foresten jeg så en lignende sak på FBI eller TV2 hjelper deg. Verten ville ikke kommentere saken, og etter en liten snakk med Forbruker rådet endte husverten opp med å tilbakebetale den summen han hadde krevd i økt husleie over tid.

Stå på og ikke gi opp.

Lenke til kommentar
Hehe, kommer litt seint inn her, men fikk med meg at du hold på å finne deg noe nytt. Da vil jeg tipse deg, visst du i følge leieavtalen har 3mnd oppsigelses frist, som det ofte er i den "rød boka", så slutter du å betale. Huseieren har ikke lov å hive deg ut før om 3mnd uansett. Spar de pengene og bruk dem godt når du finner deg noe nytt. Få en god start med den nye huseiern ;) evnt kjøpe deg prosjektor for de pengene du sparer, så kan du invitere den nye huseiern på Fotballkamp[ballett oppvisning om du foretrekker det] og ØL. Garanterer deg med dette et godt forhold til den nye huseiern :p , du hadde iallefall fått status hos meg.

5830398[/snapback]

 

men, hva skejr vhis jeg ikke betaler? kan ikke politiet komme å kaste meg ut?

må jo være noe hun kan gjøre? kutte strømmn ned til leiligheta? saksøke/anmelde meg?

Lenke til kommentar

Du setter pengene inn på konto(eller gir henne i en konvolutt) hver mnd ikkesant?

 

Selv hadde jeg betalt den prisen jeg hadde skrevet under på at jeg skulle betale hver mnd, og fortalt at jeg ikke betaler mer før jeg ser fakta i form av lover som forteller at dette er en berettiget handling.

 

Prøver hun å kaste deg ut, så har du lovverket på din side. 3mnd skriftlig advarsel skal det være før hun har rett til å sette opp leien, eller hun må kunne bevise at du "er dyrere i drift" (i form av økte strømpriser o.l).

Lenke til kommentar
Hehe, kommer litt seint inn her, men fikk med meg at du hold på å finne deg noe nytt. Da vil jeg tipse deg, visst du i følge leieavtalen har 3mnd oppsigelses frist, som det ofte er i den "rød boka", så slutter du å betale. Huseieren har ikke lov å hive deg ut før om 3mnd uansett. Spar de pengene og bruk dem godt når du finner deg noe nytt. Få en god start med den nye huseiern ;) evnt kjøpe deg prosjektor for de pengene du sparer, så kan du invitere den nye huseiern på Fotballkamp[ballett oppvisning om du foretrekker det] og ØL. Garanterer deg med dette et godt forhold til den nye huseiern :p , du hadde iallefall fått status hos meg.

5830398[/snapback]

 

men, hva skejr vhis jeg ikke betaler? kan ikke politiet komme å kaste meg ut?

må jo være noe hun kan gjøre? kutte strømmn ned til leiligheta? saksøke/anmelde meg?

5832979[/snapback]

 

Du må ikke slutte å betale selv om det er 3 månders oppsigelsesfrist. Du er da fremdeles bundet av avtalen og følger du den ikke blir du i lovens øyner kontraktsbrytende og blir dermed kastet ut.

 

Men som du ser i lovene selv, så stiller du meget sterkt i forhold til å nekte å betale. Jeg råder deg meget stort til å kontakte frobruker rådet i denne saken. Da stiller du uhyre sterkt samt at du har et juridisk hjelpende organ til å hjelpe deg i saken.

Lenke til kommentar
Du må ikke slutte å betale selv om det er 3 månders oppsigelsesfrist. Du er da fremdeles bundet av avtalen og følger du den ikke blir du i lovens øyner kontraktsbrytende og blir dermed kastet ut.

 

Men som du ser i lovene selv, så stiller du meget sterkt i forhold til å nekte å betale. Jeg råder deg meget stort til å kontakte frobruker rådet i denne saken. Da stiller du uhyre sterkt samt at du har et juridisk hjelpende organ til å hjelpe deg i saken.

5833466[/snapback]

 

vel, har ikke hun brutt den alerede da hun økte husleien med 1500,- umidelbart, uten noen som form for varsel, eller begrunnelse? og har verken signert en ny avtale eller diskutert dette med meg?

Lenke til kommentar

Er derfor jeg rådder deg på det sterkeste til å kontakte forbruker rådet. Du stiller deg så forferdelig mye sterkere da. Nekter du å betale husleien blir det ord mot ord, og det kan gå begge veier.

 

Kjør det safe og kontakt forbruker rådet nå. Så får du ditt på det tørre og også får den hjelpen som trenges.

Lenke til kommentar
Er derfor jeg rådder deg på det sterkeste til å kontakte forbruker rådet. Du stiller deg så forferdelig mye sterkere da. Nekter du å betale husleien blir det ord mot ord, og det kan gå begge veier.

 

Kjør det safe og kontakt forbruker rådet nå. Så får du ditt på det tørre og også får den hjelpen som trenges.

5833918[/snapback]

 

ja, men har du noen link, email elelr tlf nr som kan hjelpe meg.. vet ikek helt hvordan jeg skal kontakte forbruker rådet.. :(

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...