Gå til innhold

Test av Nettverk over stikkontakten


Anbefalte innlegg

post-13969-1142884502_thumb.jpgVi har kanskje for en stund siden hørt om enheter som kunne omforme strømnettet i huset til et nettverk slik at man kunne slippe unna dyre trådløse enheter. Problemet til nå har vært at disse omformerne har vært enda dyrere enn hele det trådløse nettverket til sammen. "Til nå" er riktig utrykk, for nå har vi endelig kommet over en omformer til fornuftig pris. På tide å teste hvordan dette fungerer.

 

Vi fikk låne et par enheter for testing hjemme i det miljø det er beregnet til. Nettverket er ikke ment å passere flere faser/sikringsskap. Har du da en utleier med eget sikringsskap og ønsker å dele ditt bredbånd med vedkommende, vil trådløst eller vanlig nettverkskabel være den rette veien å gå. Dog skal enhetene passere forskjellige kurser innad i sikringsskapet.

 

Design

Dette en hvit boks som ligner på en vanlig strømadapter med unntak av en rekke status-LED's som viser om den finner andre enheter på nettverket og om det går noe trafikk over nettet. Vi kan ikke se for oss at den kunne vært konstruert stort annerledes. Et pluss at den ikke føles overdimensjonert i forhold til hva vi kan tenke oss at den inneholder.

 

Oppsett

Først og fremst var vi opptatt av om dette ville fungere i det hele tatt basert på den lave omtale slike produkter har fått til nå. Vi lurte også veldig på om man måtte installere en pakkedriver på PC'en for å få det til å fungere. I pakken var det en CD som vi dyttet inn i en PC for å se om det var snakk om noen driver-installasjon. Det var riktignok en driver på CD'en, men den var bare for en annen variant av produktet hvor man kan bruke USB-porten istedenfor en Ethernet-port. Sikkert aktuelt for en eldgammel hest av en PC/bærbar som kanskje mangler Ethernet-port, men trolig vil ikke et slikt produkt finne det helt store markedet i Norge siden de aller fleste av oss har en PC som er yngre enn 10 år.

 

Ok, da tok vi sjansen på å plugge den ene enheten rett i stikkontakten. Den eksploderte ikke, men 4 dioder lyste og blinket velvillig. Vi koblet vår ADSL-router i den første enheten og enda en enhet på samme kjøteledning-rad som vi igjen koblet inn i en PC. Enhetene indikerte at de hadde kontakt med en annen enhet gjennom en av lysdiodene på ryggen av hver enhet. PC'en kom på nett med en gang. Ingen installasjon nødvendig. Deilig!

 

Deretter ville vi gjennomføre selve lakmus-testen. Det går noen rykter om at disse enhetene ikke fungerer over forskjellige kurser. Vi tok med oss enhet nr. 2 opp i 2. etg. (siden kontakten der lå på en annen kurs/sikring) og koblet på en PC. Denne kom på nett like lett som den første. Kanskje ryktene gjaldt en annen enhet. Ikke vet vi.

 

Funksjoner

Det følger med en CD med "utility" til disse enhetene. Med dette programmet kan man måle ytelse og skifte passord på enhetene. Enhetene krypterer all kommunikasjon i 56Bit med passord "homeplug " som default. Man kan altså ikke slå av eller på denne krypteringen. Kanskje like greit, men jeg spør meg om poenget med å kryptere kommunikasjon innad i et sikringsskap uansett. Kanskje kunne man fått opp ytelsen litt uten denne krypteringen.

 

Ytelse

Oppgitt ytelse på enhetene vi hadde til test var 14 MBit/sek mens oppgitt effektiv ytelse er 8MBit/sek. Hvilke forhold som har innvirkning på denne ytelsen er ikke godt å si, men det kan være ting som avstand siden avstandand mellom hver enhet har begrensning på 200M. For normal surfing er dette tilstrekkelig og kan vel sammenlignes med ytelsen på et 108.11b trådløst nettverk. Forhandleren oppgir at det finnes enheter opptil 85 MBit/sek, men at disse er så dyre foreløpig at de ikke tror det vil være marked for disse. Det er oppgitt en begrensing på 15 enheter pr. nettverk. Dermed snakker vi Hjem/Lite kontor. Siden produsenten eller manualen ikke snakker om hvorvidt den innehar switching-funksjonalitet, må vi vel gå utifra at den fungerer som en HUB i likhet med trådløst nettverk. I praksis innebærer det at alle enhetene deler på disse 14 MBit/sek.

 

Konklusjon

Disse enhetene er en glimrende erstatning for de som ikke ønsker å ha spaghetti liggende rundt i hele huset og er lei av knotene oppsett av trådløst nettverk. Spesielt hvis man har enheter som ikke støtter trådløst i utgangspunktet. Nybegynnere vil like det superenkle oppsettet hvor man ikke trenger å gjøre

noe på PC'en for å få det opp. Selvsagt kan man også blande trådløst og strømnett. Kanskje har man en Dreambox eller annen multimediaenhet for TV som står i kjellerstua utenfor rekkevidde av det trådløse nettverket?

 

SureCom Homeplug kan kjøpes for 448,- hos Gizmos.no

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...