Gå til innhold

0 og 1


asad

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Finessen med mye i en datamaskin er at ting er delt opp i 'lag'.

Derfor trenger fx et tekstredigeringsprogram bare å vite hvordan det ber OSet åpne en fil, og OSet trenger bare å vite hvordan det ber harddiskdriveren lese fra en viss sektor på harddisken, harddiskdriveren trenger bare å inneholde de instruksjonene som får prosessoren gi harddisken beskjed om å flytte skrivehodet dit og dit og lese det og det, og harddisken trenger bare å vite hvordan den skal bevege lese/skrivehodet og lese og skrive enere og nullere.

 

Se forøvrig her for info om hvordan alt mulig funker, masse interessant info under computers

_________________

ThaPiRAyA

kickass.gif

 

[ Denne Melding var redigert av: GalFisk på 2002-09-22 17:22 ]

Lenke til kommentar

Var inne på http://www.howstuffworks.com igår, må bare si at dette er en utrolig side. Hadde jeg brukt 4 timer om dagen på å lese denne siden, istedenfor å gå siste året på vgs...så hadde jeg blitt klok.

 

SirHartage, du sier det md 1 og 0 er en lang historie, har du en link til et sted der akkuratt det står forklart? Data er noe helt genialt, og jeg har tenkt å gå litt mer i dybden. Og siden "1 og 0" er det helt grunnleggende , hadde det vært kjekt å lære seg litt om det og...

 

Takker for alle svar

Lenke til kommentar

Eller som å spørre: Jeg skulle gjerne ha løst en tredjegrads differensialligning med komplekse tall vha. laplace-transformasjon, men du må lære meg å telle først..

 

Gi oss et mer spesifikt spørsmål. f.eks om en enkelt transistor eller en enkel logisk krets, eller hvordan logiske kretser kobles sammen til f.eks et 1-bit minneplass, eller hvordan flere slike kobles sammen til en hel ram-brikke osv. Det kommer jo an på hvilket nivå du vil lære mer om.

 

[ Denne Melding var redigert av: Simen1 på 2002-09-23 13:28 ]

Lenke til kommentar

Den 2002-09-23 13:27, skrev Simen1:

Eller som å spørre: Jeg skulle gjerne ha løst en tredjegrads differensialligning med komplekse tall vha. laplace-transformasjon, men du må lære meg å telle først..

 

Nei, jeg synes ikke at spørsmålet mitt blir det samme som å spørre: "Jeg skulle gjerne ha løst en tredjegrads differensialligning med komplekse tall vha. laplace-transformasjon, men du må lære meg å telle først.."

 

Utrolig dum sammelnikning spør du meg. Men så har du også fått vist fram orrforrådet ditt da, så selv om innlegget ditt ikke har bidratt en d**** i denne tråden, så har du hvertfall vist fram dine matte kunnskaper.

 

Liker ikke slike meningsløse inlegg, har du ikke noe å bidra med så hold deg unna, er du snil.

 

Tilbake til saken. Hvordan kan tall som 0 og 1 ( altså støm/ikke strøm) Føre til utviklingen av et f.eks operativsystem. Det er litt ufattelig for meg...

Lenke til kommentar

Det som fører til at du kan si at opprativsystemet består av enere og nullere er at Hd har lagrinskiver som er magnetisk eller som ikke er magnetisk altså 1 og 0.

 

Idekabelen bruker spenning av og på som 1 og 0.

prosesoren har condensatorer som også bruker 1 og 0.

Altså åpen eller luket, de bruker spenning til å åpne den og uten spening så lukker den.

 

samme gjør hkbuseen også.

 

Biosen hom inne holder det grunlegende nullere og enere husker ikke helt vordan de holder på informasjonen men de har en grunnlegende informasjon om hvordan den skall utføre opprasjoner altså lese fra hd starte prossesoren og andre spec på HK

 

så med dette så kan du si at allt den gjør er å lese og utføre spenning som altså betyr enere og nullere.

 

Vis du ser på det grunleggende nivået.

 

:grin: rett meg vis jeg har skrevet noe feil.

ikke bry dere om skriveleifene. :lol:

Jeg vet jeg har mye av det.

Dere kan si jeg har et handikap når det gjelder skriving.

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-09-23 17:27, skrev borre:

En liten innskytelse:

1 = "høy" spenning

0 = "lav" spenning - *ikke* ingen spenning


 

Det er den generelle oppfatningen, men ikke nødvendigvis den riktige. Hvordan 1 og 0 er definert er avhengig av produsentens oppfatning der og da, så lenge man holder seg til standardiserte grensesnitt trenger ikke det som befinner seg 'innenfor' brikken å være gitt på noen som helst måte.

 

'ingen spenning' er heller ikke definert, lar man vær å koble til en pinne på en cmos vil den mest sannsynlig bli oppfattet som 1 (pga høy impedans til jord).

 

TTL kretser er bygget på bipolare transistorer, dvs. de er strømstyrte. Det er da ikke strøm av/på som bestemmet 1/0, men strømmens retning (igjen gir ingen strøm mest sannsynlig 1). I noen tilfeller kan det gå mer strøm gjennom kretsen når en utgang er 0 enn når den er 1.

 

Det å definere 1/0 med spenning blir ikke noen god definisjon, jeg syns det blir mer riktig å si at 1 er en tilstand og 0 er en annen, og kretsen vil alltid være i en av dem. (unntatt 'tri-state' kretser da selvfølgelig :smile: )

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-09-23 18:15, skrev MailMan13:

mye som jeg ærlig må si jeg ikke helt forstår meg på


 

Vet altså ikke helt hva du mener, men 1 trenger selvsagt ikke være "på" (logisk) eller ha høy spenning (elektrisk), 1 kan selvsagt også være lav spenning og bety "av".

:smile:

 

[ Denne Melding var redigert av: borre på 2002-09-23 18:27 ]

Lenke til kommentar

For å oppsummere litt grovt:

All digital data består av 0 eller 1 (binære tall). Dette er "rådata". Disse dataene kan dekodes til det formål det er laget. Dataene er delt inn i bytes=8 bit (binary digit) eks: 10010011 som er en byte. Den teksten jeg skriver her er såkalt ASCII kodet. Det vil si at hvert tegn jeg skriver (hver bokstav) er en byte disse bytene dekodes så om til de tegnene jeg skriver her. På samme måte dekodes egentlig alle digitale data enten det er instruksjoner direkte til prosessoren eller data til/fra en I/O enhet. Når man programmerer i et hvilket som helst programmerings-språk (f.eks når man lager et OS) skriver man en tekst kode som gjøres om til en kode (kompileres) av 0ere og 1ere som prosessoren kan forstå (maskinkode).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...