Gå til innhold

Itanium med lavere effektforbruk


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Fra zdnet:

http://news.zdnet.com/2100-9584_22-6032148.html

 

Hewlett-Packard, which codeveloped Itanium along with Intel and remains the chip's major backer among server makers, believes Itanium has an advantage when it comes to power issues. "Power dissipation is a function of clock speed. Architectures like Itanium get more work done per clock cycle," said Don Jenkins, vice president of marketing for HP's Business Critical Server group. "That puts Itanium as an architecture in a very good place."

 

Godt poeng! For det meste, om ikke alt, av FP-intensive programmer så vil nok IPF skaffe seg en klar ledelse på ytelse/watt. I en god del tilfeller leder de allerede.

 

Om software schedulere (også nevnt i linken over) noen gang blir så bra at det samme vil gjelde for typisk integer programvare er mer tvilsomt, men det er mulig. Optimal software scheduling er np-komplett og derfor ikke altid like lett å få til. En er imidlertid ikke avhengig av en optimal løsning. Nær optimal løsing kan ofte ha nesten samme resultat i praksis.

Endret av Anders Jensen
Lenke til kommentar
Optimal software scheduling er np-komplett og derfor ikke altid like lett å få til.

5522858[/snapback]

np-komplett?

 

Det er greitt att den blir bedre, men jeg mener likevel at Itanium ikke er imponérende.

5524387[/snapback]

Nå er det neppe for å imponere deg at Intel driver med IPF, men du kan jo sende dem en mail og be dem droppe hele greia.

Lenke til kommentar

np-komplett er en beskrivelse av kjøretiden til en problemtype som funksjon av størrelsen på problemet. np-komplette problemer tar så lang tid å løse når størrelsen på problemet begynner å vokse litt at regnekraften på maskinene ikke blir av interesse lengre. F.eks hvis du har et problem som har en kjøretid på 2^n der n er antallet element i problemet, da er du litt på sliter'n. For hvert element som legges til dobles tida det tar å løse problemet. Om det tar 1ns å løse problemet for n=10 kalrer du i praksis aldri å løse problemet for n=1000.

 

Du finner noen slike her:

http://www.csc.liv.ac.uk/~ped/teachadmin/C...ted_np.html#p47

 

Optimal register allokering er f.eks. np-komplett. Dette er et generelt problem for kompilatorer, ikke bare for IPF.

Lenke til kommentar

Det mest kjente np-komplette problemet (blant folk flest, selv om de ikke er klar over det) er nok Tetris.

 

Er det noen god grunn for at Itanium ligger så langt bak med tanke på produksjonsprosessen? (overgang 130->90nm etter at 65nm produksjon av Pentium X er godt i gang)

Lenke til kommentar
Er det noen god grunn for at Itanium ligger så langt bak med tanke på produksjonsprosessen? (overgang 130->90nm etter at 65nm produksjon av Pentium X er godt i gang)

5525204[/snapback]

Jeg tror det er en kombinasjon av forsinkelser i lanseringen og at Intel ønsker å la IPF surfe på billig produksjonskapasitet som er blit utviklet med x86 penger.

Endret av Anders Jensen
Lenke til kommentar

Er det noen som har oversikt over topp spesifikasjonene til Montecito når den kommer. Ser ut som om 1.6GHz blir topp frekvens, hvordan ble det med minnebussen? 90nm betyr en rimelig fet DC, kommer den som DC ved lanseringstidspunktet? Hva med cache, hva blir største versjon? Er det noen indikasjoner på pris? Hvilke arkitekturforbedringer sitter vi igjen med nå, hva kan vi forvente i forhold til dagens toppmodell av Madison?

Lenke til kommentar

Det mest pesimistiske anslaget er vel at den komer som 1.6GHz, 2x9MB L3, 533FSB (8.5GB/s) ved lansering. Optimaliserings guiden til Montecito er imidlertid kommet ut og den refererer til 12MB per kjerne, men det er ikke garantert at dette vil være tilgjengelig ved lansering.

 

Montecito har fremdles alle forbedringer som er synlige fra software. Det som mangler er litt guffe på klokkefrekvensen samt muligheten til å justere den dynamisk og kanskje noe L3 cache fra start av.

 

Forbedret RAS er fortsatt med, Chipset på med 667FSB er allerede tilgjengelig for IPF så det er vel bare et spørsmål om tid før Montecito kommer opp dit også. Ellers er vel hovedforbedringene i Montecito HyperThreading (Switch on Event MT, i motsetning til SMT i P4/Xeon), høyere kapasitet (1MiB I$ + 1/4MiB D$ vs. 1/4MiB delt fro Madison) og 2x båndbredde på L2 (latency som før). I tillegg er Montecito en enkelere kompiler target enn Madison med mer symetrisk design. Blandt annet shifter og popcount unit samt noe lavere latency på en del instruksjoner som i utgangspunktet hadde nokså lang latency og som brukes av OS.

Lenke til kommentar

Vet du om båndbredden vil være pr. kjerne, pr. socket, eller pr. node? Flott at multi threading er med, litt merkelig implementasjon synes jeg, men det har kanskje sine grunner. Med forbedret RAS sikter du kanskje til Pellston?

 

Er det noen mer faste rykter på om økt klokkefrekvens kommer fortløpende til høsten?

Lenke til kommentar

Båndbredden er per FSB. Hvor mange sokler en har per FSB vil jo avhenge noe av maskinen. SGI Altix 4000 leveres f.eks med to typer blades. Et der to sokler deler en 533FSB og et der en sokkel har en 667FSB alene.

 

Multithreadingen er egentlig ganske genial. SoEMT er nokså billig å implementere. Det påvirker kjernedesignet nokså lite siden en kun kjører en tråd av gangen, sammtidig får en gjemt mye forsinkelse mot RAM ved at trådskift skjer automatisk ved L3 cache miss og uten at en må laste noe OS kode.

 

Pelleston er en del av RAS på Montecito, men der er også lagt til mye ECC rundt om i selve kjernen.

Lenke til kommentar

Montecito ser ut til å komme sent i April med disse konfigurasjonene:

 

9050 1.6GHz 24MB $3,650

9040 1.6GHz 18MB $1,990

9030 1.6GHz 8MB $1,570

9020 1.42GHz 12MB $950

 

9010 1.6GHz 6MB (single core) $950

 

FSB hastighet er ikke nevnt, men jeg antar den er på 8,5 GB/s

 

http://www.theinquirer.net/?article=29569

 

9030 + hp zx2 i arbeidsstasjon hadde vært noe :)

Endret av Anders Jensen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...