Gå til innhold

Soft is = Vanilje is ?


Ksungam

Anbefalte innlegg

Spiste akkurat vanilje is (sånn du kjøper i boks, med 2 liter eller no). Og hadde latt den stå ute av fryseren ganske lenge, så den var blitt veldig mye, ca. like myk som soft is. :yes: Hadde også på nesquick sjokolademelkpulver. :cool:

 

Og det smakte helt likt som soft is med sjokolade trekk, er soft is det samme som vanilje is som er veldig smeltet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Softis og vaniljeis er ikke det samme. Softis inneholder for eksempel ikke vaniljesmak, selv om vaniljeis gjør det.

 

Produksjon av softis skjer ved at softismiks (ikke ulikt det som brukes til annen is, men uten smakstilsetninger) trykksettes i en sylinder som fryses utenfra. Inne i denne sylinderen er det en del man kaller "riset" som roterer og skraper av isen vekk fra sylinderveggene, slik at mer flytende miks kan komme til og smeltes. Dette blandes så, og pga trykket og riset blir det en heterogen blanding av frosne iskrystaller og flytende is, og isen får den unike softiskonsistensen.

 

Vanlig is er dypfryst i boks på fryselager. Dette gjelder så å si alle iskremer som ikke er bygget opp i lag, som iskaker, en del småis, og tress. Da tappes ismiksen med alle tilsetninger rett i boks, som forsegles, pakkes og palletteres, før det fryes på et industrifryselager som holder rundt -30 til -35 grader. Når isen kjøres ut til butikkene ligger den på bil som holder far -40 til -18 grader, og den puttes deretter i disker som har -18 grader eller kaldere. Samme temperatur er det i fryseren din hjemme. Altså er isen helfrosset, frosset tvers igjennom, til siste lille melkemolekyl. Når isen smelter første gangen, kan det bli nesten som softis hvis den blandes veldig godt, men da bør isen være god i utgangspunktet.

 

Problemet med hjemmeis er at den ofte begynner å smelte på vei fra selger til forbruker, og så gjenfryses i fryses. Fordi forskjellige bestanddeler i isen smelter ved forskjellige tidspunkter, vil isen da ofte bli homogen og kornete. Dette ses i isen som små, synlige krystaller, og uregelmessige "sprekker" osv i åpnede bokser.

 

:)

 

Edit: bør vel kanskje nevnes at jeg har jobbet i bransjen, både på en softisbar og senere hos Diplom-Is.

Endret av bfisk
Lenke til kommentar

Kan dere vennligst slutte å si softis? :p

 

Det heter "soft ice" eller "mykis". Ikke bland norsk og engelsk, det er så grusomt å lese for oss som kjemper for det motsatte. :p

Lenke til kommentar
Kan dere vennligst slutte å si softis? :p

 

Det heter "soft ice" eller "mykis". Ikke bland norsk og engelsk, det er så grusomt å lese for oss som kjemper for det motsatte. :p

5405821[/snapback]

Alle sier S O F T I S.

5405828[/snapback]

 

Da må jeg meddele at alle tar feil, og at alle burde rette seg for sin egen og alle andres del :)

Lenke til kommentar
Kan dere vennligst slutte å si softis? :p

 

Det heter "soft ice" eller "mykis". Ikke bland norsk og engelsk, det er så grusomt å lese for oss som kjemper for det motsatte. :p

5405821[/snapback]

Alle sier S O F T I S.

5405828[/snapback]

 

softis er feil.

 

Jeg sier mykis selv.

Det kan vel ha noe med dialekt og gjøre?

Lenke til kommentar
Kan dere vennligst slutte å si softis? :p

 

Det heter "soft ice" eller "mykis". Ikke bland norsk og engelsk, det er så grusomt å lese for oss som kjemper for det motsatte. :p

5405821[/snapback]

Alle sier S O F T I S.

5405828[/snapback]

 

softis er feil.

 

Jeg sier mykis selv.

Det kan vel ha noe med dialekt og gjøre?

5405889[/snapback]

 

Ja. Mange steder rundt om i landet har man alltid sagt mykis, men her i Oslo har det nå blitt softis (noen deler også og sier soft is, men det blir helt på trynet). Før var det jo soft ice, senere soft-ice og nå softis. Men det er ikke lov å blande norsk og engelsk. Så enten får dere si mykis eller soft ice :p Er ikke så vanskelig. Om dere har noen andre forslag til norske navn, tror jeg språkrådet har en slags forslagsrunde eller noe sånt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...