Gå til innhold

OS X på PC


Pepsi

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

nei.. det går ikke

har lest mye om temaet og undersøkt, men siden mac er basert på sparc (correct me if im wrong. blander sammen sparc og den andre standarden jeg ikke kommer på ;) så kan man ikke emulere det på en ix86-maskin.

(med dagens software; vmware etc.)

 

mac os x for intel (x86) er derimot under utvikling og apple skal vistnok allerede ha en versjon klar de kjører. det skal også komme emulatorer i fremtiden som lar oss emulere (mac)-hardware på intel så vi kan kjøre mac os x *nam*

:)

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-09-06 15:43, Dan Hansen skrev:

Hvis pc'en er produsert av Apple Computers går det vel greit...


 

 

Så korrekt som det kan få blitt!!

PC er en fellesbetegnelse, og mac er en "Personal Computer".

 

Hva er det korrekte navnet som burde brukes på en ikke-mac? For mange år siden ville man vel kalt det en IBM med det funker ikke særlig godt i dag. Forslag??

 

mvh,

Idar

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-09-06 15:44, Ludde skrev:

nei.. det går ikke

har lest mye om temaet og undersøkt, men siden mac er basert på sparc (correct me if im wrong.




ja det er feil di er basert på power pc prosessor, ikke sparc.

 

[ Denne Melding var redigert av: pegg på 2002-09-06 15:59 ]

Lenke til kommentar

It's never gonna happend.

 

Apple tjener mesteparten av pengene på HW, hvorfor da gi slipp på dette?

All SW må skrives om igjen. Noe alle nettopp har gjort.

 

Apple kunne lage maskiner som bruker Intel/AMD prosessorer, men det vil nok aldri bli mulig å installere OSX på en maskin som ikke er laget av Apple.

 

Det er et prosjekt som heter Marklar hvor de utforsker OSX på wintelprosessorer. Dette er noe de har gjort siden OSX kom. Det blir vel mere som en backup-plan hvis alt annet skulle gå i dass.

 

DreamOn widowsers!

Lenke til kommentar

Apple har ikke noe med sparc å gjøre. De første Mac'ene var basert på Motorola 68K prosessoren (frem til 1992-4 omtrent). Deretter begynte Apple og levere PPC (ikke PocketPC, men PowerPC). Overgangen til en helt ny prosessor arkitektur løste de på en elegant måte med emulering. Du kan også ved hjelp av emulering kjøre MacOS for 68k prosessoren på en helt normal x86.

 

VMware må IKKE trekkes inn i denne diskusjonen for VMware gir kun klient OS'et tilgang til de delene som allerede er i din maskin. Derfor kan du kun kjøre x86 systemer under VMware. Dette gjør det ved å emulere en BIOS og diverse andre komponenter. Klient systemet tror da at det sitter i en egen pc (noe det ikke gjør, alt er kun en prosess under vert systemet).

 

Det samme eksisterer for Apple maskiner. [beH, anm: Maconlinux] Hvis du har linux på en PPC maskin kan du kjøre MacOS 7/8/9 og "X" i et vindu. Dette med opptil 90 % av maskinens hastighet. Programmet som gjør dette mulig emulerer ikke noe, det gir kun MacOS tilgang til de komponentene som allerede finnes i systemet gjennom linux.

 

Den siste muligheten er å kjøre en x86 emulator på en PPC maskin, dette er tregt. Programmet kan ikke bare gi windows eller hva du nå kjører der tilgang til en x86 prosessor fordi at den eksister ikke i maskinen. Så her er det programvare som simulerer et Intel chip.

 

Itavisen har som vanlig bare kopiert stoffet sitt fra Slashdot. Dette er helt normalt, Itavisen er Slashdot på norsk men uten diskusjonene (som er det jeg liker best).

 

Mitt egentlige poeng er at Apple har klart overganger mellom forskjellige arkitekturer før (68K -> PPC) og (OS 9 -> Classic og Carbon; som er en måte å lage programmer som kjører både under OS9 og OSX). Apple er litt "rare" og det er ikke helt utenkelig at de kanskje bytter platform igjen. Men nå har de akkurat tvunget folk til å kjøpe nye OS X kompatible versjoner av alle programmene. Den eneste muligheten de har igjen da det er å emulere PPC på en X86 maskin men det er i hvert fall tregt.

 

OS X er basert på BSD og kernelen som heter Darwin finnes også i en versjon for PC. Den er "open source" med en litt rar lisens. Så grunnlaget for at OS X kommer til x86 maskiner finnes men det er lite sannsynlig. Hvis det skjer så er det nok med en 64 bit prosessor og ikke x86 standarden som er moden for utbytte snart.

 

An av grunnene til at Apple har et så lekkert og fungerende system er at Apple kontrollerer hardwaren også. Som nevnt tideligere i tråden skulle Apple aldri la sitt system kjøre på maskiner som ikke er utviklet av dem selv (igjen). For før Steve Jobs ble VD. i Apple igjen så solgte de lisenser til klone produsenter. Men den standarden var fortsatt mye striktere en x86 plattformen noen gang har vært.

 

Som C. Alshus sier, OS X er *nix. Men husk at programmene distribueres i binærform dvs. at selv om det er mulig å rekompilere hele systemet for en annen prosessor så må alle programmakere selvfølgelig gjennom samme prosess, Rekompilering og det er et stort prosjekt.

 

Jeg tror at Apple må holde seg til en prosessor som er binær kompatibel med PPC. Det den eneste måten å ikke skape enda mer krøll for alle stakkars mac brukere.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...