Gå til innhold

x86, hva slags CPU er det?


Ma

Anbefalte innlegg

Bestefaren min har fått seg en "ny" pc, og jeg lurer på hva slags maskin det er. Jeg kikka i "system" under kontrollpanelet, og der stod det ... x86..... Betyr det at han har fått en pc som "gikk ut på dato" for lenge siden?

 

Jeg hadde en 486 før, men det er jo nesten 10 år siden, og jeg skulle tro at selv om han kjøpte en pc som er "pussa opp" ville det være iallefall pentium. Vil en "x86" være ok for å surfe på internett (bredbånd), eller er pc-kjøpet litt bortkastet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

x86-arkitekturen dateres tilbake til 1978, da den første prosessoren i familien ble utgitt. Intel 8086. Den gikk på en frekvens av 4,77 MHz og kunne utføre rundt 300.000 instruksjoner i sekundet. Er vel en av de eldste arkitekturene som er i utbredt bruk idag. Det har ved flere anledningere blitt foreslått arkitekturer som skulle overta (f.eks PowerPC som brukes i Mac og HPs PA-RISC, såvidt jeg husker), men det skjedde aldri. Istedet ble arkitekturen ombygd og spritet opp helt opp til dagens PentiumD dual-core prosessorer. Omtrent som en Lada 1200 oppgradert til å yte som en trimmet Lamborghini. Ikke alltid med fordeler. :p

 

Ryktene ville ha det til at ingeniørene hos IBM (som lagde den første PCn) ønsket å bruke Motorolas 68000 CPU (bl.a brukt i Amiga og Mac senere), men siden IBM hadde avtaler med Intel så ble det 8086 istedet.

Endret av Smirnoff
Lenke til kommentar
x86 er arkitekturen til prosessorkjærna :) Så det er nok ikke det at den er gammel :)

5249220[/snapback]

 

ok, på min pc står det nemlig Intel Pentium M processor der, så jeg trodde kanskje den andre var eldre. Hvordan kan jeg se hvilken hastighet pcen har (win 2000 p)?

Lenke til kommentar

Stemmer at det er en rotten arkitektur, er trist at den er såpass stor fortsatt, er umulig å få inn nye og bedre arkitekturer... nå har de heldigvis noen løsninger på problemet, som f.eks. SSE og x86-64, selv om det neppe vil endre seg på en stund :( dette er vel egentlig hovedgrunnen til at all programvare burde være basert på åpen kildekode, slik at programmer kan portes / omkompileres til mer effektive arkitekturer, men men... :S

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...