Gå til innhold

Hva er egentlig plasma?


Nedward

Anbefalte innlegg

Har for en stund siden hørt begrepet plasma, og har hørt at det vist nok skal være den 4. tilstanden til materie. Men så har det seg slik at det lærer man ikke på skolen. Så hva er egentlig plasma?, hvis det ikke er fast, veske eller gass, hva er det da?

 

btw. Så noe på tv der dem hadde en tannpirker som var fyr på i en mikrobølge ovn, og da fikk man vist se plasma, men det så egentlig ut som flammer. Kan noen hjelpe meg å av klare dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Plasma er svært, svært varm gass. Så varm gass, at atomene i gassen raser rundt så fort at elektronene er revet løs fra atomene i gassen. Ergo en haug av elektrisk ladede partikler som flyr for fort rundt (har for høy energi) til at de greier å sette seg sammen igjen, selv om de tiltrekker hverandre sterkt. Tenk at du hadde en haug med elektrisk ladede biliardkuler - normalt sett vil de sette seg sammen to og to (med motsatt ladning - eller for atomers del - 1 atomkjerne med x antall positive protoner sammen med x antall negative elektroner). Men dersom noen bygget ekstremt høye kanter på biliardbordet, og så begynte kaste dynamittgubber ned på bordet, så ville de skillt seg og sprettet rundt som noen gærninger. Omtrent sånn funker plasma

 

Kyrre

Lenke til kommentar
Har for en stund siden hørt begrepet plasma, og har hørt at det vist nok skal være den 4. tilstanden til materie. Men så har det seg slik at det lærer man ikke på skolen. Så hva er egentlig plasma?, hvis det ikke er fast, veske eller gass, hva er det da?

5163243[/snapback]

Hva lærer man på skolen da?

 

Plasma er gass. Men det er ionisert gass, det vil si at elektroner og atomkjerner svever fritt i forhold til hverandre, i stedet for at elektronene er bundet til atomkjernene som i vanlig gass.

Lenke til kommentar

Kyrre forklarte den atomære strukturen ganske bra.

 

Plasma er egentlig litt vanskelig å forklare siden vi skjelden ser det i det daglige. Overflaten på sola er f.eks plasma. Massen der er så varm (= så mobile) at atomene ikke klarer å holde seg sammen lengre. Plasma er altså en tilstand som eksisterer ved ekstremt høye temperaturer. Kall det gjerne fasetilstanden over gass.

 

I det daglige ser vi som nevnt skjelden plasma, men det finnes inni lysstoffrør som er på. Da er gassen så energirik at det blir plasma. De elektronene som hele tiden rives løs fra atomene og faller på plass igjen avgir hauger med fotoner (lys) som treffer veggen på lysstoffrøret. Innsiden av glasset på lysstoffrør er dekket av et belegg som fjerner skadelig UV-stråling og omdanner det til vanlig lys.

 

Andre steder man kan se plasma i dagliglivet er lyn. Det lysende i lyn og gnister er så varmt at det er plasma. Der er elektronene løsrevet fra atomene og store mengder lys avgis.

 

I kjemisk industri har vi noe som heter plasmareaktorer. Disse er lukkede kammer med en diger gnist (gjerne mange titalls eller hundrevis av kW). Gnisten lages elektrisk med det formål å varme opp omgivelsene, for å få kjemiske reaksjoner som krever høy temperatur til å gå. I smelteverksindustrien er det noen prosesser (f.eks produksjon av silisium) som krever enormt kraftige gnister "lysbuer" for å fungere. Det kan være snakk om 30 megawatt per smelteovn. Lysbue er forresten bare et annet navn på gnist og brukes ofte når det er snakk om vedvarende gnister slik som i plasmaovner og smelteovner.

Lenke til kommentar
http://www.plasmas.org/basics.htm

 

Dette var jaggu vanskelig å finne gitt.

Kom opp som alternativ #2 når jeg søkte på "What is plasma" på Google.

:hrm:

5163293[/snapback]

 

Det er ikke alltid like lett å skjønne forklaringer som inneholder ukjente ord og som attpåtil er på engelsk. Siden han spurte høflig om en forklaring på hva det er for noe, regner jeg med at han ville ha en lett forståelig forklaring av folk som vet hva de snakker om, ikke uhøflige tilbakemeldinger om googling. Google er ingen pedagog.

Lenke til kommentar

Bare for å svare kjapt.

 

Hvis man googler på "hva er plasma" så får man treff på norske sider som forklarer dette.

 

Jeg ser hva du sier, og vet at det ikke alltid er lett.

Og Google er ingen pedagog, helt korrekt.

Men Google (og andre søkemotorer) er en utrolig bra ressurs. En ressurs man burde kunene bruke.

Selvsagt er det tungvint å leite etter det man lurer på, spesielt når man kan spørre andre.

Men jeg er av den oppfatning at folk lærer mere av å lete selv enn å få alt servert på sølvfat.

 

Men jeg ser jo at det er kommet mange bra forklaringer på hva Plasma er, så da er jo alt bare bra. :D

 

Kom til å tenke på biljardbordet med høye vegger. Kan vel og sammenligne det med den maskina som blander lottokulene da. Der spretter jo alt hulter til bulter. :D

Endret av snole
Lenke til kommentar
Nei, en ionisert gass trenger ikke være varm

 

men ekstrem varme vil ofte ionisere gassen...

5211234[/snapback]

 

Eller kraftige elektriske felt. Det er det som skjer når du skrur opp en geigerteller for kraftig og det høres ut som du er midt i Tjernobyl i 86 - luftatomer inne i vakumrøret som utgjør sensoren blir strippet for elektroner av det kraftige feltet, noe som medfører at atomkjernen (positivt ladet) flyr til den ene platen (den negativt ladede), og elektronene til den positive platen, hvor de nøytraliseres, noe som medfører en liten strømpuls som registreres som et "knastr!* og et utslag på viseren for pulser/tidsenhet. I det tidsrommet som atomet er ladet og farer mot platen, er det ionisert - og en gruppe ioniserte atomer kalles plasma.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Plasma

sier at "mist ett elektron må være strippet av en større mengde av molekylene"

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...