Gå til innhold

Boktips til særemne


Anbefalte innlegg

Hallo.

Jeg skal snart begynne på særemnet mitt, men trenger noen tips til valg av bøker. Jeg har allerede valgt emne, som er "Norske forfattere sine skildringer av virkeligheten.", med fokus på episk dikting. (Romaner, novellesamlinger og slikt.) Jeg har tenkt til å velge 3 bøker ifra 3 ulike tidsperioder ifra 1850-2005, og da analysere disse bøkene. Men jeg trenger tips ifra dere om hvilke bøker. Den første tenkte jeg skulle være Hamsuns "Sult", men er ikke sikker på om den er for tung. (Går VK2 Almenn). Den andre tenkte jeg skulle være ifra krigstiden og den tredje ifra nåtiden.

 

Håper for gode tips ifra dere. :)

 

(Var ikke sikker på om denne skulle i Skole kategorien eller bøker. Flytt den om dere må, mods..)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Om du frykter at Sult er for tung kan du heller ta Markens Grøde. Jeg har nå et særemne om Hamsuns innspill i samfunnsdebatten med boka Markens Grøde. Ganske enkel bok å (ikke) lese, og det finnes mye stoff til å hjelpe deg på nett.

 

Hamsun misliker samfunnets dekadente tendenser, industrialiseringen, liberaliseringen (f.eks. barnedrap blir mildere straffet bare gjennom bokas handlingsforløp), og kapitalismens blomstring. Du vil nok ikke ha problemer med å peke på virkelighetsskildringer derfra.

 

For nåtiden kan du jo f.eks. velge "pornopung" :p (Nei huff, litteratur fra etter 2 VK som ikke er fantasy er meget bortkastet).

Lenke til kommentar

Psst. Markens Grøde kom ut i 1917, men den omhandler allikevel tida et par tiår tidligere, om jeg har tippet riktig.

 

Hamsun i seg selv skrev jo bøker over et så langt tidsperspektiv, og var en såpass engasjert debattant i samfunnspolitiske saker, at du fint kunne snevret inn emnet til hvordan han endret virkelighetsoppfatningen gjennom årenes gang.

 

F.eks. Sult -> Markens Grøde -> På Gjengrodde Stier.

Da får du hvertfall nok stoff til å lett klare en 6'er om du jobber hardt.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Skal du ta noe av Hamsun, bør du ta enten Sult eller Mysterier. Det er disse bøkene som representerte noe nytt da de kom, Hamsuns senere verker er ikke på langt nær så gode. Det er iallfall min mening. Mye er skrevet om Hamsun, så du bør ikke ha noe problem med å finne gode kilder. Sjekk for øvrig ut Ingar Sletten Kolloens biografi.

 

Av gode novelleforfattere kan nevnes Øystein Lønn, Hans Herbjørnsrud og Kjell Askildsen. Sistnevnte ligger et hakk foran de andre, og vil du imponere norsklæreren din, bør du velge ham. Skaff deg den boka som heter "Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten" eller "En plutselig frigjørende tanke". Askildsen er en gjenganger i analyseoppgaver på norsk-eksamen, så er du heldig kan du få et lite forsprang på de andre ved å skrive om ham nå.

 

Som tredje alternativ vil jeg foreslå Jens Bjørneboe. Han er ofte populær blant yngre, kanskje fordi han var anarkist og opprører. Men for all del, han skriver godt også. Styr likevel unna "Uten en tråd". "Bestialitetens historie" er hans hovedverk, men ettersom det er tre bøker til sammen, bør du kanskje ta noe annet. "Haiene" eller "Hertug Hans".

 

Lykke til!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...