Gå til innhold

Fotokompendium på norsk


Anbefalte innlegg

  • 1 måned senere...
Videoannonse
Annonse
  • 4 måneder senere...
  • 1 måned senere...

Dette var meget lærerik lesning og bedre enn mange fotobøker når det gjelder lettforklart teori.

 

Nå har jeg tidligere sagt at fototeknisk teori ikke er min sterke side, men den praktiske delen har jeg sånn noenlunde brukbar kontroll over. Når det diskuteres blendere så er det greit med store og små blendere, og stor eller liten dybde som følge av det. Men jeg har holdt kjeft når det diskuteres heile og halve blendertrinn og latet som at jeg forstod. Et raskt blikk på side 15 gav meg en aha-opplevelse om hva et helt blendertrinn er. En så enkel forklaring har jeg ikke funnet i noen av de fotobøkene jeg har lest.

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...
  • 2 måneder senere...
  • 1 år senere...

Fine fotokompendiumet. :)

 

Liten nit-picking:

Det Gylne snitt

Det gylne snitt forveksles ofte med bildets tredeling. Det er det gylne snitt som danner grunnlag for de formater bildene har i dag. Hvis høyden på bildet var X, så skulle lengden på bildet være 1.618*X. Dette kan være greit å tenke på når man selv kutter til bildene. Et bilde som har dette formatet får alltid samme størrelsesforhold når det kuttes i to.

 

Siste setning her er feil - et bilde som beholder samme størrelsesforhold når det kuttes i to har ikke forholdet til det gyldne snitt, men har derimot forholdet 1:√2, (med andre ord 1:1.4142..), akkurat som et A4-ark*). Dette er ikke det gyldne snitt - det gyldne snitt er mer avlangt. På et gyllent rektangel (som har proporsjonene til det gyldne snitt) kan man derimot kutte vekk et kvadrat, og det gjenværende stykket vil da også være et gyllent rektangel:

600px-SimilarGoldenRectangles.svg.png

 

Her er A4 vs det gyldne snitt:

compare.png

 

 

*) Selv om sidene i et A4-ark**) ikke helt følger denne definisjonen - de er nemlig definert så de avrundes til nærmeste hele millimeter.

 

**) Og A3, A0, A5 etc

Lenke til kommentar
  • Uderzo avklistret denne emne

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...