Gå til innhold

redigering i ps


Anbefalte innlegg

Jeg har fått med meg at det liksom er litt fyfy å ta bilder i jpg, ihvertfall mener en del det!.. Mange mener også at ingen bilder er på sitt beste før redigering! Jeg skjønner ikke det her jeg, har sett på en del av mine hverdagslige bilder en stund nå, for å granske de etter feil.. Har ikke funnet så mange egentlig...

 

Anyway jeg vil lære meg dette her..

 

Hva er det man vanligvis gjør egentlig? bruker

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nei, det er vel ikke fyfy å ta bilder i jpeg... Største fordel med RAW er at man får et større dynamisk område av farger og detaljer, og at bildet dermed egner seg bedre for redigering i etterkant, f.eks. korrigering av eksponering , hvitbalanse o.l. Skal du ikke gjøre særlig justeringer i etterkant og/eller har en perfekt eksponering så kan jpeg i utgangspunktet gi deg et like godt resultat som RAW.

 

Når det gjelder hvilke justeringer man gjør i PS etter at man har tatt bildet så er det vel like mange meninger som det er fotografer kan jeg tenke meg. Avhenger veldig av hvilket resultat man ønsker å oppnå. For min egen del, når det gjelder vanlige bilder, så er det primært justering av levels/curves (kontrast), oppskarping og evt. fargekorrigering eller justering. Dette er basiskunnskaper alle som ikke ønsker å få bilder klare til utskrift fra kameraet bør kunne.

Lenke til kommentar

Det er absolutt ikke fyfy å bruke jpg. Det tar mindre plass på minnekortet og harddisken, og fører til mindre etterarbeid. Forskjellen i bildekvalitet er og veldig liten hvis du bruker fineste jpg-innstilling.

Fordelen med RAW er at du kan gjøre mer redigering på bildene i ettertid uten å miste så mye bildekvalitet.

Bruker selv digitalt speilrefleks og bruker RAW bare til spesielle anledninger.

 

En stor fordel med digitale kameraer er at det er lett å redigere bildene i ettertid. Selv om bildene stort sett ser greie ut, kan de fleste bilder bli veldig mye bedre ved å gjøre litt enkel bildebehandling.

 

1.

En av de vanligste tingene er å gjøre bilder lysere eller mørkere. Til dette bruker man funskjonene som ligger under Adjustments, i Image-menyen i ps.

De vanligste er Image->Adjustments->Levels og Image->Adjustments->Curves. Levels er lettest å bruke, mens Curves gir litt bedre kontroll.

Image->Adjustments->Auto Levels/Contrast gjør alt automatisk, og kan også benyttes.

 

2.

Mange bilder rett fra kameraet er ofte litt uskarpe. Spesielt hvis du lagrer de i jpg.

Dette kan rettes på i ved å bruke Filter->Sharpen->Sharpen ( eller Sharpen More ) som gjør bildene litt skarpere automatisk. For bedre kontroll kan du bruke Filter->Sharpen->Unsharp Mask

 

3.

Mange bilder kan bli kraftig forbedret ved å beskjære de litt.

 

4.

Er fargene i bildet for blasse eller sterke kan dette reguleres med Image->Adjustments->Hue/Saturation. Dra Saturation-slideren opp for å få sterkere farger i bildet og ned for å få blassere farger.

 

5.

Og en masse annet som jeg ikke kommer på i farten.

 

Har du ikke vært så mye borti bilderedigering før vil jeg anbefale å kjøpe en bok om emnet eller finne tutorials og lignende på nettet.

I tillegg til å leke litt med funksjonene i ps. De jeg har nevtn i punktene ovenfor er en grei plass å starte.

 

Til slutt vil jeg bare anbefale at du alltid lagrer redigerte bilder som en ny fil. På den måten har du alltid originalen i bakhånd hvis du senere vil redigere bildene på ny, og du kan lett sammenligne bilden for å se hvor mye bedre de har blitt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...