Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Anlegg i bil


Azton

Anbefalte innlegg

Har endelig blitt 18 år, og skal snart ta lappen. Da er det selvfølgelig bil på gang også :D Jeg liker, og hører ofte musikk, så jeg tenker jeg må ha et lite anlegg i bilen. Egentlig er det ikke så mye jeg trenger, er ikke sånn utrolig fanatiker. 1 sub og 4 vanlig høyttalere holder masse. Jeg er heller ikke intressert i å legge veldig masse penger i dette, kanskje billigest mulig?

 

Jeg lurer på følgende:

 

- Hvilke merker er best innen kvalitet/pris?

- Følger det med forsterker i de fleste spillere?

- Trenger jeg egen forsterker til subwooferen?

- Hvordan kobles i tilfellet forsterkeren og spilleren?

- Noen gode plasser å kjøpe utstyr?

 

Takk på forhånd

 

- Azton

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kan kanskje fortelle litt om det du spør om, er ingen ekspert og kan så veldig mye teknisk, men har satt inn endel anlegg selv og for kamerater så har litt erfaring.

 

- Hvilke merker er best unnen kvalitet/pris?

Her vil du få mange forskjellige svar ettersom hva folk har erfaring med. Selv kan jeg anbefale merker som Pioneer, Sony, Panasonic, Alpine, Rockford Fosgate når det gjelder selve bilstereoen, er de jeg har hatt erfaring med selv. Når det gjelder høyttalere så er jeg fornøyd med Infinity, Rockford Fosgate og Pioneer, som er de tre jeg har prøvd med best resultat hittil. Vil unngå merker som Lightning Audio, GAS (har hørt de har kommet ut med noen bedre serier nylig, men fra før av har jeg ikke vært spesielt fornøyd med de), Macrom osv (sikkert noen som har bra erfaring med de, men det er hvertfall min mening om de)

 

- Følger det med forsterker i de fleste spillere?

Det sitter en innebygd forsterker i alle bilstereo'er, som pleier å være på ca 4x50w i nyere spillere.

 

- Trenger jeg egen forsterker til subwooferen?

Det finnes aktive sub'er som kan kobles rett på en dedikert sub-utgang på bilstereoen, men vil anbefale å gå for en ekstra forsterker, om du er ute etter god lyd. Mange sverger til dedikert mono-blokk forsterker til sub, men jeg selv synes det er unødvendig. I stedet har jeg brukt å koble opp en 4 kanals forsterker, der to av kanalene brokobles til sub for dobbel effekt, og de to resterende kanalene går til bakhøytallerne. Framhøytalerne kobler jeg rett på bilstereoen.

 

- Hvordan kobles i tilfellet forsterkeren og spilleren?

Du må strekke ny ledning fra pluss på bilbatteriet til forsterkeren baki. Denne ledningen skal ha sikring på (fåes kjøpt sånne kit i de fleste bilrekvisita-butikker)mot enden av kabelen (i motorrommet, kortest vei til batteriet). Finner en passende inngang inn i bilen, legger kabelen langs list/under teppe/etc.Så skal det også være en jordingskabel til forsterkeren, her bør du rett og slett borre den fast i et passende sted på bilen, evt. skru den fast så den får kontakt med karosseriet, der det er en skrue fra før. Få tak i to signalkabler (om du går for 4 kanals forsterker) og en remote kabel (pleier å være den lille i midten av bil-signal-kabler) og koble disse på bilstereoen, stikk de andre endene nedi der kablene kommer fra, og prøv å få tak i de under dashbordet (ved pedaler osv.). Obs; signalkabler og strømledningen fra batteri bør gå på motsatt side av bilen for å unngå lydstøy. Legg de langs lister/under teppe langs bilen mot forsterkeren. Kobles på forsterker, forsterker skrues fast/festes på et vis (mange ulike metoder og løsninger der). KOble på høytallere og sub, og du skal være good to go...

 

Gode plasser å kjøpe utstyr: Vel Sverige/Svinesund for min del, har handla mest derfra... men www.bilstereospes.no ser også ut til å ha endel utstyr... Lykke til!

Lenke til kommentar

Breiker: Fant ikke noe mer egnende sted, men kanskje jeg ikke letet godt nok.

 

ZprMario: Tusen takk for godt utfyllende svar :) Klarnet ganske godt opp. Et par spm; hvordan brokobler man, og hvilke effekter velger du på din 4 kanals forsterker?

Endret av Azton
Lenke til kommentar

styr unna sony...sett alt for mange sony spellere som slutte virke....

og Rockford Fosgate er rett og slett oppskrytt...

bruk altid egen forsterker til subn...om du ikke ska laga db db dræg el no kan du fint kjøre front bak høytalere på en speller...(kjekt me ett passivt filter der da om det ikke er innebygd på spellern....

Lenke til kommentar
Ah, ok. Hva gjør et passivt filter? Fjerner støy eller?

 

- Azton

Deler opp frekvensene så du får bass på basshøyttalerne og resten på de andre. Eller m.a.o. så du ikke får mellomtone og diskant inn på subben.

 

Vil anbefale å ikke kjøre noen høyttalere på forsterkeren i spilleren om du skal ha sub. Blir ofte mye kluss og dårlig lyd. Vanskelig å få volumet til å skifte likt på sub og høyttalere også.

 

Edit: De fleste forsterkerne som er innebygd i spillerne er veldig svake selv om de er oppgitt til f.eks. 4x50Watt (selv om det så står supermosfetgigamaxrmspmpo2k-watt). Ofte har de forsterkere som egentlig bare klarer kanskje 4x18W RMS.

Endret av sedsberg
Lenke til kommentar

Ok.. Skal filteret stå etter forsterkeren da? Sånn ca hvilken effekt skal forsterkeren være på (i watt liksom). Jeg skal ikke ha sånn "overdøve-hele-nabolaget-forsterker", bare til å høre musikk når jeg kjører. Er heller ikke en kjempestor bassfanatiker, bare sånn midt på treet :)

Lenke til kommentar

Når det gjelder valg av produkter lønner det seg å se på andre ting enn Watt. Spesielt for elementer. Et eksempel er at elementer kan ikke yte effekt, kun motta og da er det bare tullball å henge seg opp i dette.

 

Andre parametre mer kritisk enn det som klistres på med store lapper.

Strømforsyninga f.eks er mye viktigere enn antall watt oppgitt da impedansen til et element varierer mye i det området elementet spiller.

Om den f.eks varierer mellom 15 og 2 ohm skjønner en fort at antall watt er irrellevant mhp gjengivelse av lyden over hele frekvensområdet.

 

Enig med usæl-gesæl mhp oppskrytte merker, det er nok mye bra å få tak i etterhvert, men du finner kanskje ikke de aller beste tilbudene på BRS.

 

En ting du kunne vurdert er en fire eller femkanaler.

F.eks har Helix og Soundstream etpar knallforsterkere i 5 kanalskategorien.

 

Mitt råd er å stikke innom etpar sjapper i nærheten der du bor og få en demo samt gode tips og råd.

 

Her er noen linker til folk med peiling, tror du skal være innen aksjonsradius til iallefall noen av dem...

Engen Audio, Autosound, Eltek, Fleischer AutoDesign, Slettes AutoHiFi, Autocustom, Lanpro og Morel...

Endret av Jalla
Lenke til kommentar
.....Rockford Fosgate er rett og slett oppskrytt...

Dette er faktisk det dummeste jeg har hørt.

 

Har du vært noe særlig borti frontsettene, forsterkerne eller headunitsene til RF?

 

Sett deg inn i en bil med RF, satt opp på skikkelig måte, og du er frelst..

Lenke til kommentar
Har du vært noe særlig borti frontsettene, forsterkerne eller headunitsene til RF?

Ehhh... Tja komponetene til RF er aldeles ok de, slettes ikke det værste på markedet, men de ER overpriset.

Og headunitene er mekanisk sett veldig skrale...

Spør en hvilkensomhelst seriøs og objektiv forhandler om hva han anbefaler av RF, Alpine eller Pioneer f.eks...

 

@ Trådstarter: Funnet ut hva du skal ha?

Audison SRx3 kan nok være det du leter etter ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...