Gå til innhold

Vi har mistet vår opprinnelige religion!


Anbefalte innlegg

Neida, dette er ikke en tråd om at muslimene er her for å overta og gjøre oss alle til muslimer.

 

Nei, det er jo bare det historiske faktum at vår norrøne tro måtte vike for en annen tro i sin tid.

 

Vi snakker om å ivareta våre kristne verdier, men hvilken verdier gikk tapt fra den norrøne tro? Om vi ikke hadde latt vår opprinnelige tro forfalle, hvordan tror dere våre normer og regler ville vært i vårt samfunn den dag i dag?

 

Start spekuleringen for de som vil, og kom gjerne med litt norrøn historiske fakta, min er blitt temmelig rusten med årene. ;)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det tror ikke jeg. Jeg tror nok den norrøne religionen ville tilpasset seg moderniseringen, utviklingen. Vi ville fått medmenneskelighet på et annet grunnlag. Men en viktig forandring er at samfunnet nok ville vært mer desentralisert. I den norrøne tiden var samfunnet bygd på hver enkelt familie/ætt, men når kristendommen kom ble konger og prester (kirkemakten) statsmakten. Nå var det jo heller ikke så bra på den norrøne tiden, mange stormbonder osv. som hadde makt. Men ihvertfall så var lovverket og slikt basert på folket, familiene bestemte det selv, mens med kristningen ble kristendommen en veldig stor påvirkningsfaktor til lovverket. På godt og vondt.

Lenke til kommentar

Visste dere at f.eks nordiske Edda og indiske Veda ligner veldig på hverandre? Ikke bare dét, men mange, for ikke å si ALLE disse URgamle fortellingene/sagnene har mye til felles kloden rundt, og er kanskje flere titalls-tusen år gamle (nå har jeg vært VELDIG forsiktig. kanskje mer riktig å si hundredetusen i stedet). Dette innkluderer også de babylonske skriftene (Annunakiene) såvel som de fra Maya-kulturen.

Though distinctively expressive of the Nordic character, the story of Ymir clearly portrays a typically Aryan interpretation of the concept of divine Law asserting itself over Chaos in a cosmic order. Examining the Indo-European traditions, one finds many parallels between the Eddas and the Vedas, where Brahma is portrayed as producing the Daityas (giants who dwelt in Patala), the first man from his mouth, the warrior and his wife from his arms, and their son from his right foot. In the Nordic myth Borr marries Bestia, the daughter of the Frost Giants, while the first Brahmin marries a Daitya daughter and establishes a lineage. There is, too, a striking echo of the metaphysically inspired notion of Brahma Vach in the symbiotic relationship between Ymir and Audhumla, the 'female creator'. Interesting comparisons can be made with Greek cosmology as well. The fire and ice of the Norse tradition is unique, but the idea of the world arising out of chaos is common, and there are parallels between giants and Titans, the war between them and the gods, Asgard and Olympus, and spherical worlds surrounded by an oceanic stream. That many of these traits can also be found in Indian and Iranian myths testifies to the continuity of language and thought-forms within the widely dispersed Indo-European family. One can trace the name of the primordial sky god from Sanskrit (Dyaus) to Greek (Zeus), to the German (Ziu), Old English (Tiu) and Norse (Tyr), just as one can see in the Norse Tivar ('the Shining One' or God) the Sanskrit word deva.

http://theosophy.org/tlodocs/symbols/Ymir-0188.htm

 

Ganske snodig spør du meg! :hmm::yes:

Endret av runmad
Lenke til kommentar
Visste dere at f.eks nordiske Edda og indiske Veda ligner veldig på hverandre?

ja, og grunnen til dette er egnetlig ikke så snodig. det var en stamme fra nordeuropa som bosatte seg rundt indiske trakter for ca 100.000 år siden. Og alle fortellingene i Edda kommer fra den samme troen som var bredt ut over hele skandinavia, med deler av nordtyskland.

 

Jeg må foresten også si at jeg anbefaler alle å lese eddabøkene. den eldere edda er veldig interesang, det er den som inneholder alle historiene, og den eldere edda inneholder alle kvadene. veldig interesang bok.

Lenke til kommentar

Det er ingen tvil om at vikingene hadde en del skikker som vi hadde hatt godt av å gjeninnføre i det norske samfunn. De hadde mange morsomme ritualer, og mange som handler om respekt for andre.

 

Kom det besøk på gården var det skam om vedkommende gikk umett/utørst derfra; enhver diskusjon ble innledet med et stort og godt måltid og en eventuell middagslur, osv.

Edda er forresten full av visdomsord om man bare tenker seg om når man leser; F.eks. drikk litt, men drikk med måte, ta vare på vennene dine, ikke før skam over dine slektninger osv.

 

Det som irriterer meg mest er at en god del hobbyrasister ødelegger det positive synet vi egentlig skulle hatt på den norrøne troen.

Lenke til kommentar

Husker jeg lånte et par bøker om den norrøne mytologien på biblioteket som barn, og fulgte med på en slags tegnefilm som gikk ut på kvelden en gang. Var riktignok liten, men det var pokker meg mye mer interessant en jesus og kirken ;)

 

Tror den norrøne mytologien er/var litt mer primitiv og ville ha møtt problemer med vitenskapen. For eksempel hadde det blitt et slag for den at torden og lyn kan forklares med atomer og elektroner (kan ikke det der igrunn) i stedet for at Tor rir med hammeren. Der overlevde andre religioner som kristendommen på grunn av deres store makt og evne til å forandre og tilpasse seg, eller benekte vitenskapen.

Lenke til kommentar
Men det er ett poeng at vi ville vert mer kerigerske og det hadde vell stått dårlig til med likestilling..??

:D

Kvinner hadde mye mer makt før kristendommen kom til norge.

 

The_evil_blue_toad: Tja, vil si at kristendommen idag faktisk HAR mange av de samme problemene, men at mange relegiøse overser dem.

Endret av TLZ
Lenke til kommentar
Men det er ett poeng at vi ville vert mer kerigerske og det hadde vell stått dårlig til med likestilling..??

:D

Kvinner hadde mye mer makt før kristendommen kom til norge.

Sprang de ikkje bare frem og tilbake med mjød, viss de ikkje sprang mellom høvdingenes senger da..!? :hmm:

 

Nei det hvar kansje skjønnliteratur jeg leste.. :whistle:

 

Men det var ikkje mye mer, kasnje det at høvdingenes koner hadde trell.

Og dermed slapp unda det verste arbeidet.?

Endret av The Norwegian Pikie
Lenke til kommentar
Sprang de ikkje bare frem og tilbake med mjød, viss de ikkje sprang mellom høvdingenes senger da..!? :hmm:

 

Nei det hvar kansje skjønnliteratur jeg leste.. :whistle:

 

Men det var ikkje mye mer, kasnje det at høvdingenes koner hadde trell.

Og dermed slapp unda det verste arbeidet.?

Du har nok bare falt for gammel kristen propaganda.. desverre

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Er jo fortsatt noen som tror på den norrøne tro...

Se på Vigrid folka :roll:

Nå skal ikke jeg snakke for Vigrid, men Varg Vikernes (han er ikke medlem, men har skrevet en artikkel på hjemmesiden deres om julehøytiden, og har mange synspunkter som minner om deres). Slik jeg har forstått det, så tror han ikke på Odin og den gjengen på samme måte som de kristne tror på Jesus og Gud. De er bare symboler, ikke tenkende skapninger. Det er livssynet i Åsatroen han følger. Og jeg ser på det som mest sannsynlig at de fleste andre slike folk gjør det samme.

Lenke til kommentar

Jeg leste et intervju (hvis jeg ikke husker feil så er det ganske nytt), virker som han trodde på dem som samme måte som kristne tror på Jesus og Gud, det morsomme var at mange av de andre synspunktene hans minnet sterkt om det konservative kristne har. Fks. som at kvinner ikke skal arbeide...

 

Leste og noe om at det var de vite som skulle greie å komme i kontakt med odin/og co. og derfor var de andre verdiløse

Lenke til kommentar

Boken Da Vinci-koden av Dan Brown har jo mye interessant om hvordan kvinnen hadde en særdeles sterk posisjon i ulike samfunn før kristendommen tok over, og til tider demoniserte kvinnene. Jeg kan ikke si at jeg har satt meg så mye inn i akkurat den delen, men kirken har jo unektelig vært opptatt av å hindre kvinner i å få makt.

Lenke til kommentar

I "vår opprinnelige religion" var vel kvinner og menn likeverdige, og ble likebehandlet. Jeg vet ikke om f.eks. jakt var forbeholdt menn, men kvinner hadde like mange arbeidsoppgaver og rettigheter, med unntak av at ei kvinne automatisk mistet eiendomsretten på gården til en mann hvis hun giftet seg.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...