Gå til innhold

Videoformat: DV, DVD eller HDD?


Anbefalte innlegg

Jeg skal kjøpe videokamera, synes bildekvalitet er ganske viktig (5 på skala til 6), og ser for meg at den mest hensiktsmessige måte å langtidslagre/arkivere opptakene er på DVD-plater.

 

Med dette utgangspunktet bør jeg vel uansett ha en frittstående DVD-opptaker, med eller uten harddisk, som jeg kan overføre videoopptaktene til. Grunnen til at jeg ønsker arkivere i DVD-format er lite plasskrevende og økonomisk. Ulempen er selvsagt kostnaden med DVD-opptaker, men ca. kr 2-3000 er overkommelig.

 

Kan noen hjelpe meg med hvilket kameraformat jeg bør velge? Utgangspunktet er altså bra bilde-/lydkvalitet og enkel overføring til DVD.

 

1) DV-KAMERA

2) DVD-KAMERA

3) HDD-KAMERA (de nye 20/30 gb som JVC kommer med i september virker bra)

 

HJELP!!!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
DVD-kameraer er vel mest tiltenkt hjemmebrukere som ønsker en enkel måte å lagre feriefilmen på. Nå vet ikke jeg hvilket sjiktet du tilhører men...

Det er en stor fordel at man kan legge platen rett i DVD spilleren, men:

 

*Mens en DV tape har plass til data tilsvarende 13 gigabyte, har en mini-DVD plass til 1,3 gigabyte (video blir betraktelig mer komprimert).

*Det er så godt som umulig å finne mini-DVD plater. Der jeg jobber har vi prøvd flere importører, men ingen har på lager.

*Mer utsatt for slitasje

*Mer utsatt for at støt kan føre til feil på platen under bruk

*Problemer ved overføring til data? (har ikke prøvd eller hørt om de nye er gode på dette).

*Skal du uansett kopiere det over på vanlig DVD-R, så kan du gjøre dette like lett med et mini-DV kamera som med DVD kamera.

 

Formatet er på fremmarsj, og når flere får seg denne type kamera, vil det også bli lettere å få tak i plater. Spørsmålet er hvor fort det vil skje, eller om det skjer fort nok slik at ikke HDD blir det hotteste først. Da kan det bli helt umulig å finne mini-DVD plater. Mini-DV vil ikke forsvinne på mange tiår ennå, ettersom det er så godt forankret som standard format, men det spørs om det vil være attraktivt for importører og butikker å føre mini-DVD når det er så få som har slike kamera. Kvaliteten på DVD kamera blir nok god nok for de fleste, men vil ligge et stykke under kvaliteten du vil se på vanlige kjøpeDVD'er da de for det første er mye større fysisk sett, og har to lag det kan skrives data på (9 gigabyte).

 

HDD kamera virker jo interessant, men spørs hvor gode de er. Problemet her er at man ikke kan bytte harddisk like lett som man bytter taper, og er harddisken full, så må man få dumpet opptakene over på en PC før man fortsetter. Og det er ikke alltid man har mulighet til det. Skal man ta opp i like god kvalitet som mini-DV, så får du bare plass til maks 3 timer på disse harddiskene også, men regner med at det finnes kompresjonsalgoritmer som kan gi like bra bildekvalitet selv om du ønsker flere timer spilletid.

 

Fremtiden ligger nok i utbyttbart flash-minne. Vi må bare vente tålmodig til brikkene blir store nok og billige nok til at det er forsvarlig.

Endret av Afseth
Lenke til kommentar
Dermed blir det en ond sirkel:

Ingen kamera -> intet opptaksmedie -> intet kamera

Det er det som kan bli resultatet, om ikke Sony nå får full uttelling for sin reklame for DVD kamera (ganske aggressive på markedsføringsfronten akkurat nå). For de fleste hjemmekjøpere uten spesielt stor innsikt i temaet, virker jo dette helt genialt. Synd de ikke vet om de negative sidene også. Sony burde opplyst om problemet med å få tak i mini-DVD plater også :!:

 

DVD kamera er mye større i utlandet, og derfor får vi nå i sommermånedene mange utenlandske turister inn i butikken som fortvilt har lett hele Oslo rundt etter mini-DVD plater... vi skulle gjerne tilbudt det, og sikkert mange andre butikker også, men ingen av våre leverandører klarer å skaffe det, heller ikke Norek. Så en gang at Komplett hadde noen That's Write, men ingen vil vel legge videoene sine på plater som er uleselige om et års tid.

Lenke til kommentar

Jeg som jobber i JVC er jo selvsagt veldig pro HDD på kamera. Vi kommer blant annet med kamera som har 20 og 30 GB på kamera i September. Dette tilsvarer da 5 eller 7.5 timer med Mpeg2 komprimert video. Jeg vil tro at dette er nok video for de aller fleste amatør videofotografer.

 

Vi har nå solgt en del av våre GZ kamera med Microdrive som er utskiftbar. Har ikke hørt til dags dato at det har vært problemer knyttet til dette. Det er i allefall slik at det er HDD/Flashminne som kommer til å være framtiden. ( mener jeg :thumbup: )

Lenke til kommentar
Det er i allefall slik at det er HDD/Flashminne som kommer til å være framtiden. ( mener jeg :thumbup: )

Jeg er enig. Først vil HDD bli mer og mer vanlig, deretter flashminne da det har mange fordeler fremfor HDD. Pr. i dag er det for dyrt og kommer i for små størrelser, men etterhvert så vil det blir mer og mer aktuelt. Men mini-DV har såpass rotfeste i denne "verdenen" at det vil ta lang tid før det tar over for mini-DV.

Lenke til kommentar
Det er i allefall slik at det er HDD/Flashminne som kommer til å være framtiden. ( mener jeg   :thumbup: )

Jeg er enig. Først vil HDD bli mer og mer vanlig, deretter flashminne da det har mange fordeler fremfor HDD. Pr. i dag er det for dyrt og kommer i for små størrelser, men etterhvert så vil det blir mer og mer aktuelt. Men mini-DV har såpass rotfeste i denne "verdenen" at det vil ta lang tid før det tar over for mini-DV.

SVT har gått over til harddiskbaserte kameraer, og jeg er meget enig i dette valget de har gjort. Kassetter er ikke særlig slitesterke - bevegelige deler, samt teknologi som er basert på mekanisk/fysisk kontakt for å kunne lese av data begynner seriøst å høre til steinalderen (les: 90-tallet).

Nei, jeg tror harddiskbaserte camcorders er fremtiden, og jeg tror nok det snart vil begynne å sprette opp flere og flere camcorders (både pro og consumer) med HDD. Om disse harddiskene er bygget inn internt i selve camcorderen, eller om de kommer i f.eks "CF-format" (microdrive) vil jeg ikke gjette på, men harddiskene er nok på innmarsj, selv om det ikke er synbart ennå ;)

Endret av SUiCiDE_COMMANdO
Lenke til kommentar

Panasonic forsker på (eller kommer snart med) videokamera som bruker harddisker basert på PCMCIA teknikk... det vil si harddisker på størrelse med et PCMCIA kort, slik at de enkelt kan settes rett inn i en laptop eller PC med PCMCIA port. Panasonic sine DVD opptakere kommer også med PCMCIA port (ihvertfall noen av de) for enkelt å kunne overføre data til DVD.

 

Disse harddiskene vil kunne få langt større kapasitet enn Microdrives da de er fysisk større.

Lenke til kommentar

Panasonic sitt P2 system finnes allerede på flere av proff kameraene dems..

Om vi skal tro Pana selv så vil disse pc kortene (typeII) kortene kunne nå 128gb om noen år har jeg sett en og annen graf av, idag 4,6,8gb noe som er ganske lite når det er snakk om dvpro/50 og dvchd, selv til dv er vel 4,6,8gb relativt lite.

 

HVX200 kan kun ta opp SD til dv etter det jeg kan lese på webben dems, altså ikke no hdv. Og kameraet ser unektelig bra ut både utseende og specs:)

 

For private blir disse kortene for dyre og små, men så er det broadcast det er snakk om, til ENG bruk sparer dette MYE tid...slutt på all digitalisering, stapp inn kortet og klippene ligger der.

Lenke til kommentar

Sterke markedskrefter som styrer akkurat det du spør om. Jeg er ingen analytiker, men jeg regner med at dv om 8år vil være som Digital8 for oss i dag. Vi ser utviklingen allerede i dag og vi har teknologien. Jeg har faktisk sendt mail til en mindre produsent i østen der jeg spurte hva som hindret dem i å produsere et digitalt konsum videokamera som baserte lagringen på 2,5" eller 1,8" harddisker. Svaret jeg fikk var at ingen ting hindret dette, men om det blir aktuelt nevntes ikke.

Produksjonskostnadene vil være mindre enn dagens dv teknologi som er utrolig gammeldags og tungvindt siden alt foregår i realtime.

Jeg venter bare på et slikt kamera, orker ikke mer dv tull :)

 

Må også legge til at harddiskbaserte kamera vil kunne ha et strømforbruk som er betydelig lavere enn dagens dv kams. Sammenlign med en hd basert mp3 spiller som sony's hd-5 f.eks! Klart at 3" fargeskjerm og optikk vil kreve litt, men tenk på mulighetene da!!

Får ta meg en ingeniørutdannelse og smelle sammen noen prototyper, sikkert noen som hadde kjøpt patentet :)

Endret av anders79
Lenke til kommentar

Gleder meg til å se og teste ut de nye HD baserte kameraene fra JVC, men det som irriterer meg grenseløst er at de starter leveringen med såpass små hardisker. Det er jo tydeligvis samme harddisk type som finnes i Ipod og den får du med 60GB. Når JVC da bare leverer med 20 og 30 GB disker så blir jeg litt irritert, jeg vil ha mest mulig kapasitet og muligheter fra første modell.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...