Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

hvordan fjerne tannstein?


chokke

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Tannstein fjernes med hardmetallinstrumenter/metallinstrumenter ved hjelp av skraping langs tennene, også ofte i tannkjøttslommene om det er nevneverdig å fjerne i dem (som det gjerne er etter en stund). Er jo ikke akkurat så lett å pusse UNDER tannkjøttkanten med børste, så en del blir samlet der, og det kan kun fjernes med små pirkeinstrumenter akkurat fordi det er "stein". Ellers brukes også ultralydutstyr (vibrasjoner formidlet vha metallspiss) for å fjerne tannstein.

 

Fjerning av tannstein er noe som skal/burde gjøres av utdannede tannpleiere eller lignende. Og ærlig talt er det ikke så veldig dyrt mtp de store tidsrommene de fleste kan ha mellom hver behandling (vanlig med 1 år, men det varierer mtp hvor ille stand tannkjøttet ditt er i, og hvor god du er til å vedlikeholde med tanntråd og tannpirker).

 

Litt rødt tannkjøtt, blødninger ved pirking/børsting og/eller ved bruk av tanntråd er tegn på at du ikke tar godt nok vare på dine tenner/ditt tannkjøtt. I det hele tatt anbefaler jeg at folk prøver å ta seg råd til minst en tur til tannpleier i året, med eventuell oppfølgelse (behandling av hull/råte) hos tannlege. En tannpleier sier gjerne ifra om han/hun ser noe tannlegen kanskje skulle ordnet litt på, mens en tannlege sjelden gjør ting som tannpleiere gjør -> undervisningsarbeid, dybdefjerning av tannstein. Derfor er det smartere å gå til tannpleier først, sparer en både seg selv og tannlegen for tid (i alle fall om tannpleier og tannlege bruker delegere noe undersøkende arbeid og slipearbeid til hverandre).

 

Hm, det ble kanskje for mye. Tror det meste her skal stemme sånn noenlunde, har ingen egen utdannelse innom dette, men har plukket opp en del ettersom mange innom familien driver med tannteknikk/tenner.

Lenke til kommentar
oj, kan ikke huske sist jeg brukte tannpisker/tanntråd O.o

Og er slækk med pussing i ferien... kanskje på tide å ta det opp igjen...

Det er det virkelig. Og ettersom din signatur forteller meg at du er i tenårene kommer enda et tips: før året du fyller 20 år er omme burde du virkelig dra all nytte av den siste gode rabatten du får på bruk av tannhelsetjenesten, tror den er på 75% (rabatten). Kanskje endelig noen gang generell tannhelse og vanlig helse blir sidestilt mtp støtte, men det ser ut til å "ta en stund", så bruk rabattene for alt de er verdt! Spør om dybderens, totalsjekk, og fiksing av selv småting, i sær om de/det ser ut til å utvikle seg i negativ retning. Og husk at det er tannpleieren (vanligvis) som driver med dybderens, mange tannleger sliper bare litt synlig tannstein med borren (som vanligvis ikke brukes til tannsteinsfjerning engang), og kaller det "grundig fjerning av tannstein". Dette fordi tannlegen i all rettferdighet er alt for dyr i drift til at det er lønnsomt for ham/hun til å drive med "simpel" tannsteinsfjerning, så spør heller etter en egen time hos tannpleier for slikt. En ordentlig rens tar gjerne opp mot, og over en time med en dreven tannpleier og med tannkjøttslommesjekk (sjekker dybden på lommene i tannkjøttet, normale tannkjøttslommer skal være mellom 1-3 mm, men mange har ofte opp mot 6-7 mm rundt jekslene pga liten bruk av tanntråd og tannpirker mellom de tennene). Forøvrig er det overraskende mye kraft og brutalitet i god tannpirking, om du ikke tenker på ordene "kraft" og "styrke" når du tenker på din egen "pirketeknikk" burde du også be om instruksjoner/demonstrasjon. "Prepare to be shocked." I sær om du ikke har kommet MELLOM alle tennene med tannpirker på en stund/før/noen gang. ;)

Lenke til kommentar
  • 4 år senere...
Gjest Kjell

Jeg er litt plaget med tannstein av og til. Eneste måten å få det bort er skraping sa tannlegen. Tannkrem som skulle hjelpe mot tannstein var bare tull sa tannlege. Anbefalte å bruke tanntråd ved tannpussing.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...