Gå til innhold

Klasseskille! hva syns du?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"Klasseskiller" i seg selv er ikke noe som høres heldig ut, men hvis man tenker seg om er det en nødvendighet i et fritt samfunn. Nå sier jeg ikke at noen må ha det jævlig, men enkelte må nødvendigvis være litt heldigere stilt enn andre. Det som er viktig å unngå er at enkelte klasser for et alt for stort maktovertak, men at det er jevnt fordelt i hele befolkningen gjennom demokrati, og at man sørger for at alle har like rettigheter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
... Nå sier jeg ikke at noen må ha det jævlig, men enkelte må nødvendigvis være litt heldigere stilt enn andre...

Vi må altid ha arbeidere, og noen må styre arbeiderne. Det som er viktig er i hvilken stor grad forskjellen er.

 

Noe man også kan tenke på er at verdens rikeste menneske aldri kommer til å være en arbeider, men en leder.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Det er da selvsagt ingen som liker klasseskille, kanskje med noen ytterst få unntak.

Det kommer av den noget negative settingen ordet blir brukt i til vanlig, av de vestreoritenterte partiene. De høyreorienterte partiene ser at klasseskiller er naturlige og nødvendige, derfor snakker man ikke så mye om det.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Du trenger bussjofører og du trenger ledere, er umulig å fjerne klasseskillene helt (uansett hva kommunister mener).

Så absolutt. Men problemet er at mange ser ut til å ha den oppfatningen at bare ledere har ansvar, og skal dermed tjene mye mer pga dette. Det finnes ulike former for ansvar, og man kan ha et stort ansvar i jobben uten å være sjef. En lærer har ansvar for utdanningen til en hel skoleklasse, en lege har et stort ansvar i forhold til pasientenes helse osv.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Klasseskille er et negativt ladet begrep som brukes for å skape negative assosiasjoner ved en situasjon.

 

Eksempel på dette er wh1te's uttalelse ovenfor: "Det er da selvsagt ingen som liker klasseskille, kanskje med noen ytterst få unntak."

 

Klasseskille er per definisjon negativt, og hvis man peker på en situasjon og sier 'klasseskille', så trenger man ikke argumentere for problemer ved situasjonen. "Høyresidens politikk fører til klasseskille!" Ferdig diskutert, ikke noe mer å si.

 

Men økonomiske forskjeller og klasseskille er to forskjellige ting. For hvor er 'skillet' og hvor er 'klassene'. Selv om det er økonomiske forskjeller i et land, så er ikke disse nødvendigvis delt inn i klasser med et skille mellom, slik det var i større grad i tidligere tider.

 

Derfor aksepterer jeg ikke bruken av begrepet, uten at det blir begrunnet hvorfor, og at det virkelig er et eksisterende klasseskille.

 

Jeg mener også at økonomiske forskjeller er helt greit, så lenge de som er fattige får dekket grunnbehovene og har mulighet til å utvikle seg og bruke sitt potensial på en positiv måte i samfunnet.

 

Om man skal snakke om klasseskille så er jeg mer opptatt av ting som veiavgift, TV-lisens. Også fattige mennesker har behov for å kjøre bil og få med seg nyheter via vår viktigste mediekanal. Men ved å ha høye avgifter på slike nødvendige ting, så gjør man at dette blir en økonomisk prioriteringssak for de fattige. Og her innfører man altså en forskjell i viktige muligheter mellom de fattige og rike. Dette er politikk som jeg mener innfører et faktisk klasseskille. Og her går et relativt klart skille mellom de som har råd til f.x TV-lisens og de som ikke har råd.

Lenke til kommentar

Jeg har absolutt ingenting i mot klasseskiller. Vi trenger dem, de vil alltid være der, ferdig.

 

Det jeg synes er noe viktigere, er hvordan det er mulig å "skifte klasse". I Norge er ikke det lett, man fødes inn i et miljø, og der er mann. Det er ikke så veldig mye man selv kan gjøre, men kanskje barnebarna vil være et hakk høyere på rangstigen. I Norge har nettverket ditt veldig mye å si for "rangen" din. Jo "høyere" du kommer, jo mer blir det av "alle kjenner alle". Er man født i Bærum eller kanskje på Oslos Vestkant har man kjent mange helt siden barndommen. Jo høyere på rangstigen, jo mer lukket er det. Det er litt uheldig.

 

En undersøkelse for en tid tilbake beviste en gang for alle at det er lettere å "skifte klasse" i USA enn i Norge. Noe av det har nok med at det er velidg mange flere mennesker i USA, og at "rangmiljøet" ikke er like lukket. Undersøkelsen tok, så vidt jeg husker, utgangspunkt i den økonomiske situasjonen til besteforeldrene compared til den som levde i dag. Jeg vet ikke hvor mye den tok hensyn til nettverk, som i Norge har vel så mye og si.

 

Men det at man har klasseskiller, det bidrar til konkurranse, det bidrar til at man kan sette seg mål. Jeg har absolutt INGEN problemer med klasseskiller. De vil alltid være der, og vi har ikke vondt av dem.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

@JBlack: mange gode poenger der. En bør tenke litt på hva klasseskille er i Norge kontra andre land som f.eks. Storbritannia. Her kan en fagarbeider som f.eks. en rørlegger tjene mer enn en med høyere universitetsutdanning, men dette er ikke vanlig i alle land, og for meg blir begrepet klasseskille litt feil. I tillegg er dette noe som lever i tankene til folk, ref. f.eks. på Kampen, der arbeiderfolket er et begrep som gir fellesskap og samhold.

 

I tillegg kommer den norske folkeligheten der de aller, aller fleste ikke er pompøse, så det er ikke noe som stopper en akademiker fra å slå av en prat med en arbeider.

 

@JoachimR: Jovisst er det lett å "skifte klasse" i Norge og i USA, men slik jeg ser det går dette faktisk på tvers av begrepet "klasseskille". I Storbritannia er dette langt ifra en selvfølge, og rangsordningen er streng og fininndelt.

 

Jeg studerte i Storbritannia, og vi som var der en stund lærte litt om praktisk kulturbruk, så norske jenter som ville kvitte seg med innpåslitne britiske gutter fortalte at faren deres var arbeider. Det var mer effektivt enn å tømme ølgrasset i ansiktet på dem.

 

I noen land er klasseskille nærmest som et kastesystem. Fiskern fra Molde er helt kurant i Norge ingen ser noe problem i at en som han omgås de mektigste i landet, heller ikke at han er blant de med mye reell makt i landet.

 

Jeg ser ikke at vi trenger klasseskiller, men jeg ser vi trenger all slags folk til å fylle alle slags yrker. Det er noe helt annet.

Lenke til kommentar
Om man skal snakke om klasseskille så er jeg mer opptatt av ting som veiavgift, TV-lisens. Også fattige mennesker har behov for å kjøre bil og få med seg nyheter via vår viktigste mediekanal. Men ved å ha høye avgifter på slike nødvendige ting, så gjør man at dette blir en økonomisk prioriteringssak for de fattige. Og her innfører man altså en forskjell i viktige muligheter mellom de fattige og rike. Dette er politikk som jeg mener innfører et faktisk klasseskille. Og her går et relativt klart skille mellom de som har råd til f.x TV-lisens og de som ikke har råd.

Minner meg om en gammel kommentar fra Trygve Hegnar i duskusjonen om bensinutgifter og høye bompenger: ”Ja det er vel like greit. Få disse småbarnsfamiliene unna veiene, slik at vi rikfolk over 50 slipper all denne rushtrafikken”... (Fant ikke originalsitatet, men det var ca. slik han sa det).

 

Og så må jeg sitere Willoch, som sa noe sånt som: "En avgift er en avgift hvis du har et reelt valg, hvis ikke er det en skatt." Og det er rimelig ofte tilfellet med slike avgifter. Offentlige avgifter er altså en beskatning som rammer fattig og rik med samme sum, og dermed usosial.

 

Geir :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Klasseskiller er et meningsløst begrep i dagens samfunn. Som andre har påpekt er ikke klassene sementerte lenger. Det er ingen tilfeldighet at flere av Norges rikeste menn de siste årene er "self made", de har jobbet seg opp fra ingenting. Røkke, Reitan, Thon, Fredriksen med flere startet der de fleste av oss startet. De hadde bare andre ambisjoner. Og en smule flaks.

 

Ikke har vi noen ekte arbeiderklasse lenger heller i marxismens forstand.

 

Derfor er klassebegrepet idag omdefinert til å dreie seg om rik kontra fattig uavhengig av bakgrunn. "Klasseskiller" er altså bare delvis et resultat av ulike forutsetninger, men i større grad av ulik motivasjon og ambisjoner. Legger vi for mye restriksjoner på mulighetene for å lykkes i samfunnet, hindrer vi veksten generelt. Det er nemlig ikke sånn at vi bare kan gå rundt å plukke velstand ned av trærne, noen må plante trærne først. Og all erfaring tilsier at går det godt for den som planter, går det godt for de som høster.

 

Problemet med klasseskille-debatten er at den fokuserer på forskjellen mellom fattig og rik i samfunnet og lager en ide om at det førstnevnte skyldes det sistnevnte. Dette baserer seg på at godenes sum er konstant, og at om noen har dem er det noen som ikke har dem. Men slik er det ikke. Vi har langt flere materielle goder i samfunnet idag enn tidligere, og langt bredere lag av befolkningen tar del i dem. Dette til tross for at de rike er rikere enn noen gang. Om det er definisjonen på klasseskiller er de definitivt tydligere enn de har vært på lenge, men det er ingenting som tyder på at samfunnet lider under det. Det er fordi godene skapes, det blir fler av dem om vi lar folk høste av det de sår.

 

Målestokken burde altså ikke være forskjellen mellom topp og bunn, men bunn-nivået. Så lenge vi ikke har en betydelig fattigdom, spiller det ingen rolle om noen blir søkkrike. Røkke må gjerne ha råd til jetfly han, så lenge folk flest i Norge har jobb, bolig, bil og råd til en syden-tur i ny og ne. Alternativet er et samfunn hvor alle får like mange epler, men ingen tar bryderiet med å plante epletrær.

 

På tide å vekke opp et gammel sitat igjen:

"The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of the blessings. The inherent blessing of socialism is the equal sharing of misery." - Winston Churchill

 

Klasseskiller er uansett hva man ellers måtte mene om dem et symptom, ikke en årsak. Man kan mene at de er et sykdomstegn, men det er jeg uenig i. Så lenge pasienten ellers er frisk, er ikke klasseskiller negativt.

 

Geir :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du trenger bussjofører og du trenger ledere, er umulig å fjerne klasseskillene helt (uansett hva kommunister mener). 

Du snakker om forskjellige jobber. Klasseskiller er mye mer komplisert enn bare hvilken jobb du har. Det har noe med "sosial rang"(hvordan andre ser på deg, oppfører seg mot deg), utdanning, eiendom, kapital, miljøet du lever i, hvor stor makt du har, og ja hvilken jobb du har.

 

Jeg er for klasseskille...så lenge jeg står på den siden hvor gresset er grønnest..

Det er vel merkelig nok de som står på den grønne siden som oftest er for klasseskiller og da! Så det er ikke så merkelig.

 

Jeg har absolutt INGEN problemer med klasseskiller. De vil alltid være der, og vi har ikke vondt av dem.

Akkurat ja. Ingen har vondt av dem. Vet du hva du snakker om? Har du erfart å være blant den nedre delen?

 

Ja til klasseskille så lenge det er forskjell på folk. Ergo, noe det altid vil være.

Hvorfor må det være klasseskille fordet om det er forskjell på folk?

 

Klasseskillet tillater at den høyere klassen styrer underklassen. Uten klasseskillet ville vi hatt rettferdighet, man kunne fått utfolde seg selv uavhengig av hvilken klasse man kommer fra. I dag kan ikke en fattig arbeider og en rik toppsjef ha de samme mulighetene, det er naturlig i samfunnssystemet vårt. Hvorfor er dette riktig? Fordi tilfeldighetene har det slik at disse vokste opp i forskjellige familier, forskjellige miljø?

 

Sosial mobilitet er vel og bra! Men det kan aldri rettferdiggjøre klasseskillet, det bare demper motsetningene og skjuler problemet.

 

Det mest naturlige klasseskillet i dag går vel mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Arbeider og bedriftseier/kapitalist.

Klasseskiller er et meningsløst begrep i dagens samfunn. Som andre har påpekt er ikke klassene sementerte lenger. Det er ingen tilfeldighet at flere av Norges rikeste menn de siste årene er "self made", de har jobbet seg opp fra ingenting. Røkke, Reitan, Thon, Fredriksen med flere startet der de fleste av oss startet. De hadde bare andre ambisjoner. Og en smule flaks.

Dette er ikke et bevis for at klasseskillet ikke eksisterer, men et bevis på at sosial mobilitet eksisterer!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...