Gå til innhold

Staten vil forby pengespill på nett


Anbefalte innlegg

Staten vil forby pengespill på utenlandske nettsteder:

 

NRK: Ny kamp mot nettspill

TV2: Spiller for 100 mill om dagen

 

Formålet er vistnok å unngå for mye spilleavhengighet. Men jeg tror det ligger helt andre, skjulte grunner til det.

 

Samtidig tillater de spilleautomater i fleng i kjøpesentere, uten noen hindre for spilleavhengige. Samme med tipping, lotto, oddsen, flaks, V75, osv.

 

Og ikke minst, den såkalte "reklamefrie" statskanalen, får lov til å ha 20 minutter lange reklamer for det statlige monopolistiske gamglingselskapet Norsk tipping, flere ganger i uka. Jeg har flere ganger lagt merke til en betydelig holdning i programmene: "Gamble hos oss og alle dine problemer kan bli løst". De har også en betydelig friste-faktor, akkurat som reklamer for andre produkter på andre kanaler: "Hva skal du bruke alle pengene til? også svarer innringeren på alt mulig flott man kan bruke de på.

 

Det opplyses ikke akkurat mye om at 50% av pengene som det tippes for aldri kommer tilbake i form av premier, ei heller at det bare er en liten del av overskuddet som går til veldedige formål. Store deler av de pengene so taes inn går med til å sette opp friste-stasjoner i butikker, kiosker, og bensinstasjoner. Mye går også med til en ganske stor organisasjon og til TV-reklame. Hvor moralsk er dette? Hva synes dere?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vel, jeg tror ikke spørsmålet da dreier seg om hvorvidt det er galt å forby gambling fordi staten allerede driver statlig "gambling". Kanskje man heller skulle fjerne den statlige "gamblingen" også da? Spill er én ting, avhengighet kan man heller ikke fjerne, men pengespill der selskaper står bak og tjener på folks avhengighet blir feil. Samme med staten, selv om inntekter til staten oftest er bra, er det ikke bra når det virkelig går utover individene!

Lenke til kommentar

Joda det er sant det. Men istedetfor å ta sikte på å straffe folk for å gamble, kunne man hjulpet de som har problemer med å bli "bra" igjen. De må avvennes og justeres tilbake til et vanlig liv igjen. Gambling ødelegger jo mange personers liv, man kan jo ikke bare ignorere det fordi folk skal ha lov til alt. Man må jo ta tak i problemene. Du kan fortsette å tro at folk skal ha lov til å gjøre hva som helst, ødelegge seg selv og de rundt seg, men noe må faktisk gjøres.

Lenke til kommentar

ZLatzman: Nå er spilleavhengighet et samfunnsproblem på linje med alkoholisme og andre avhengighetslaster. Jeg skjønner godt at staten vil prøve å begrense disse problemene. Alkohol og tobakk -problemer har vært forsøkt begrenset gjennom avgifter og reklameforbud. Alle folk handler ikke like rasjonelt og det er et behov for å beskytte de mot seg selv og sin avhengighet.

 

Noe jeg mener er kritikkverdig her er vel at staten tror de løser problemet ved å forby det. Det blir jo nesten som å forby tobakk, alkohol, prostitusjon osv. Det løser jo slett ikke problemet men gjør bare problemet mindre synlig.

 

Men det mest kritikkverdige er vel at staten ikke rydder opp hos seg selv før de begynner å klage på andre. Og da mener jeg de kunne startet med et reklameforbud mot gambling. Det første som burde røket er Joker-sendingene/reklamene på NRK, deretter all annen reklame for norsk tipping. Men det i seg selv løser heller ikke problemer. For å få bukt med de virkelig spilleavhengige nytter det ikke med annet enn å begrense deres mulighet for å spille. F.eks en beløpsgrense per dag. Men hvordan skal man kunne vite hvor mye en har brukt på gambling per dag og håndheve dette? Jo, det må et kontrollsystem til. F.eks at man må bruke kredittkort for å identifisere seg og at ingen spilleautomater eller selgere av spillekupponger og slikt får lov til å selge ut over den daglige beløpsgrensen til hver enkelt.

 

Det er bare ett forslag. Det finnes sikkert flere måter å gjøre dette på, bare man er kreative nok til å finne dugbare løsninger. Noe jeg ikke kan se at staten har klart til nå. "Sunnt bondevett" er tydeligvis ikke så sunnt eller bra som det burde vært. (Fritt tolket ut fra det faktum at bønder er sterkt overrepresentert på tinget)

 

Edit: Jeg er enig med Decline, folk bør beskyttes mot seg selv. Alt bør ikke være lov. En begrensning i folks muligheter for hva de kan bruke pengene sine på er en av måtene å gjøre det på. Statlig organsiert avvenning er en supplerende måte å beskytte slike folk mot seg selv. Det samme gjelder folk med alkohol og narkotikaproblemer. Det bør være en statlig ordning for å få avvennet disse og ført tilbake til samfunnet.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
Masse tekst

Jeg synes du legger frem viktige faktorer, og løsninsforslag her Simen1.

 

Problemet med en beløpsgrense er å finne ut hvor man skal sette den. Hvis den settes for lavt blir folk irriterte, og prøver å omgås loven. Hvis den er for høy kan man spille seg konkurs allikevel.

 

Jeg er egentlig en motstander av forbud mot alt mellom himmel og jord, men i dette tilfellet kan jeg si meg enig i at et reklameforbud kan være et effektivt virkemiddel, men som du sier får man ikke bukt med storspillerne. Det kan derimot redusere antall nye spillere.

 

Jeg har aldri selv blitt bitt av spillingen. Jeg kjøper ikke flakslodd og kjøper heller ikke lodd på 17. mai og sånn. Av den grunn klarer jeg ikke sette meg inn i en storspillers situasjon, og klarer dermed heller ikke forstå hva som kan få vedkommende til å begrense spillingen.

Lenke til kommentar

Ja, en beløpsgrense er vanskelig. Man kunne f.eks sagt maks 100kr per døgn. Det bør holde for de fleste som slenger inn en kuppong i ny og ne, men sikkert irritere de som spiller tippesystemer, leser aviser for å sette seg inn i materialet osv.

 

Disse spillekortene som allerede brukes for registrerte spillere på tipping og sånn kunne kanskje bli påbudt for alle spillere. Også de som spiller på automat. En automat koster i størrelseorden 20.000kr, og en enkel kortleser ekstra koster sikkert ikke all verden. Kanskje en tusenlappp eller der omkring inkludert arbeid.

 

Jeg er heller ingen gambler, men jeg kjenner alt fra anti-tippere som meg til hverdagstippere, stortippere, og en spillegal. Sistnevnte vet jeg bruker penger på automater hvis han har penger i lommeboka. F.eks etter en tur på butikken. Da blir draget for stort når han får vekslepengene, blir hekta og klarer ikke komme seg unna automaten før lommeboka er tom for sedler også. Det eneste jeg tror kunne stoppet han er en fysisk sperre som ikke bare begrenser bruken på den ene maskinen men også hindrer han i å gå til neste maskin og fortsette der. Han er en fullt oppegående fyr og skjønner selv hva han driver med helt til han står med penger i hånda og ser en automat som er farlig nær. Jeg vil kalle det en slags "black-out". Alle rasjonelle tanker forsvinner.

 

Det blir som en automatikk han ikke tenker over. Akkurat som den automatikken vanlige folk har når de har vært på do, så trekker de ned og vasker de hendene etterpå. Uten å tenke over det. Det bare skjer. Om noen etterpå spør "vasket du hendene", så må man nesten tenke seg om eller se om hendene er fuktige, før man kan svare ja. Hvis du forsøker å la være en gang så skjer det nesten av seg selv likevel. Det er egentlig vanskelig å forstå at hjernen vår kan gå så til de grader på autopilot at man har problemer med å unngå det, selv når man går inn for å prøve å la være. Sånn tror jeg er det med han spillegale også.

 

Det eneste jeg tror hjelper mot sånne er altså en slags fysisk sperre.

Lenke til kommentar

Det behøver ikke være et system som er oppkoblet en gang. Det trenger bare være et kort med en magnetstripe som registrerer hva du har spilt for. Dataene om hva du har spillt for trenger ikke overføres noen plasser eller lagres noen andre plasser enn på selve kortet.

 

Man stikker inn kortet i automaten, man spiller for X kroner, tallet registreres på kortet, og man får kortet ut etter endt spilling. Hvis X kommer opp til beløpsgrensa så registreres det på kortet, og automaten nekter mer spilling. Hvis man prøver kortet på andre automater så ser den andre automaten at kortet er sperret for resten av dagen.

 

Spillekortet trenger ikke være noe kredittkort. Kun et ID-kort. Penger putter man på i form av sedler, mynter eller betale med et betalingskort (Visa, mastercard, Accept etc).

 

Spillekort må selvfølgelig utstedes av noen. F.eks via www.skatteetaten.no Der må man jo uansett identifisere seg nøye, og få innloggingskode i posten. Da kan man krysse av for "utsted spillekort til meg", så kommer det i posten.

 

Det finnes sikkert måter å lure systemet på men det er ikke hovedsaken. Hovedsaken er at det blir svært vanskelig å bli hektet der og da og pøse ut hundrelapper og tusenlapper. Dette vil nok hindre veldig mange av de spillegale.

Lenke til kommentar

Hva med å kreve at du må ha bankkort for å spille? Da kan man ganske lett logge hvor mye man spiller for, og sette minimumsgrenser for hvor mye man må ha for å kunne begynne å spille, osv. osv. Eller kanskje kredittkort, for da hadde 18-årsgrensa blitt automatisk ivaretatt. Jeg er ikke fan av at man skal kontrollere så mye, men jeg ser dessverre at det er en nødvendighet hvis man skal fortsette å ha slike maskiner.

 

For "profesjonelle storspillere" som hadde blitt fornærmet over for lave grenser, kunne søkt om å få utvidet grense (utstedt et nytt kort av staten), og da kunne man samtidig se om vedkommende er kredittverdig, har tilbøyelighet for å bli avhengig, osv.

 

(PS: Jeg støtter ikke alt jeg skriver, men det er forslag)

Lenke til kommentar

Det er et godt forslag det. Jo flere gode forslag til løsning på problemet spilleavhengighet jo bedre. Når denne tråden når mange nok sider og alle de gode forslagene har blitt gjennomdiskutert så vil sikkert de fleste bli enige om en eller annen løsning. Bare synd at dette ikke når frem til andre enn oss selv. Skulle ønske politiske rådgivere og politikere selv leste litt i denne delen av forumet. Det er faktisk en god del politiske forslag i PRS som er gode.

Lenke til kommentar
Bare synd at dette ikke når frem til andre enn oss selv. Skulle ønske politiske rådgivere og politikere selv leste litt i denne delen av forumet. Det er faktisk en god del politiske forslag i PRS som er gode.

Hva kan vi gjøre med det? Ringe Erna og be henne få med seg gjengen og ta en tur på http://forum.hardware.no/index.php?showforum=57 har jeg liten tro på vil fungere. Det man imidlertidig kan gjøre er å ta ibruk f.eks. avisinnlegg til å fremme forslag som har blitt drøftet og gjennomtenkt nøye, eller man kan ta ibruk samme metode til å opplyse folk om at det finnes steder på nett der man diskuterer forskjellige ting. Da kan man f.eks. nevne dette forumet som eksempel, for det er ganske stort og har et høyt nivå ang. seriøsitet i forhold til f.eks. VG. Å starte mer heftig blogging, og reklame for blogger er også et alternativ. Vi har lite påvrikningskraft direkte, men "sammen er vi sterke", og over (lang) tid tror jeg vi kan påvirke en del av den avislesende intellektuell eliten til å gå på nett for å diskutere politikk, og da tør ikke politikerene å bli hengende etter.

Lenke til kommentar

Poenget med pengespill er vel en slags underholdning. Noen faller for den typen underholdning, andre ikke. Jeg synes det er meningsløst, men jeg synes at de som vil, kan få lov til å kjøpe denne type underholdning, så lenge det ikke tar helt av og går mye ut over folk.

 

Kanskje 80% taper første gang, 95% taper på kort sikt, 99% på litt lengre sikt, og 99,9999999% på veldig lang sikt. Meningsløst spør du meg.

Lenke til kommentar
Poenget med pengespill er vel en slags underholdning. Noen faller for den typen underholdning, andre ikke. Jeg synes det er meningsløst, men jeg synes at de som vil, kan få lov til å kjøpe denne type underholdning, så lenge det ikke tar helt av og går mye ut over folk.

 

Jeg tror det er adskillig fler som sliter med spillegalskap enn det blir diagnosert og skrevet om. Galskapen manfisterer seg nok i mange former. Mange er direkte avhengige men sliter med en slags følelse av at om de bare spiller litt mer, så vinner de tilbake det de har tapt... de er ikke de som ruinerer seg, men de bruker såpass mye penger på det at det blir problematisk.

 

Problemet er at det er umulig for myndighetene å stoppe med lovlige midler. Selv om man lagde et slags statlig løyvesystem hvor man fikk utdelt spillekort av myndighetene så bruker man kredittkort osv. på utenlandske sider... kanskje man heller burde ansvarliggjøre selskapene og personene som står bak, og si som så at de som lar spillesyke mennesker loppe seg blir straffeforfulgt både i norge og internasjonalt? :hmm:

 

Det er selvsagt kjipt å ødelegge moroa for de som bruker det kun som underholdning og kjenner sine grenser... slik som de jeg kjenner som holder på, inkludert fattern... men det er også andre hensyn å ta, og pengespill er vel langt ifra noen livsnødvendighet. Dog i retrospekt bruker jeg mer penger på data og dataspill enn fattern gjør på pengespill. Han bruker ca. 100.000 i året og tjener inn 98.000... men for et par år siden hadde han +244.000 så det ødelegger regnestykket litt, hehe, men han spiller på hester, og vet hva han driver med så...

Lenke til kommentar
Problemet er at det er umulig for myndighetene å stoppe med lovlige midler. Selv om man lagde et slags statlig løyvesystem hvor man fikk utdelt spillekort av myndighetene så bruker man kredittkort osv. på utenlandske sider... kanskje man heller burde ansvarliggjøre selskapene og personene som står bak, og si som så at de som lar spillesyke mennesker loppe seg blir straffeforfulgt både i norge og internasjonalt? :hmm:

Det finnes ett middel allerede, ikke mot de som tilbyr gambling, men mot banker. Banker har ikke lov til å låne ut penger til folk til gambling. Det var nylig en rettsak på det. En spillegal som hadde overtrukket kredittkortet sitt alt for mye saksøkte banken sin for å ha gitt han lån (=overtrukket kontoen) til gambling. Nå argumenterte banken med at "de visste ikke at det var det pengene gikk til". Men de tapte i retten. Banken hadde full oversikt over hvilken konto pengene ble betalt til: Et velkjent utenlandsk gamblingselskap (Poker på nettet). Banken ble dømt til å slette gjelda som de på ulovlig vis hadde lånt ut.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...