Gå til innhold

Kommunisme vs. Sosialisme vs. Kapitalisme


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Hvem skal spise trøflene? Skal alle luksusgoder ødelegges? Kan jeg samle på kunst, eller må alle kunst være på museer til almen beskuelse? Må jeg bytte ut Mercedesen med en Datsun fordi ingen har behov for en så dyr bil, eller blir jeg tvunget til kollektiv transport? Kan jeg ta meg en ferie til et varmere strøk, eller er det forbeholdt de som har medisinske behov for et varmt klima?

Det er da opp til befolkningen å bestemme dette. Hvem ellers?

 

Jeg blir seriøst lei meg og oppgitt når jeg leser innlegget ditt. Innholdet får meg til å tvile på om du virkelig er ved dine fulle fem? Du understreker i teksten din at "ingen som bor alene har bruk for et slott av et hus" - hvem er du til å ta den avgjørelsen for folk flest??

 

Dersom jeg har jobbet hardt i flere år for å tjene nok penger til at jeg kan gå til anskaffelse av et slott, hvor jeg kan leve mine år i luksus er vel det noe jeg har fortjent? og har rett til å gjøre?

 

Dere sosialister/kommunister er naive, godtroende mennesker helt uten et begrep om hva økonomi er.

Tror du virkelig det er slik i verden at de som jobber hardt har luksus, mens de som slutrer unna og er slappe får som de fortjener og blir husløse? Heller motsatt.

 

Men, neida, det er nok ikke jeg som skal ta avgjørelsen. Men det virker da nokså logisk at en ensom firebarnsmor trenger et stort hus mer enn en rik gammel kakse?

 

Hardt arbeid trenger ikke bare føre til materielle goder.

 

Jada, vi på venstresiden vi vet ikke engang hva økonomi er? Øko-hva? "Das Kapital" er egentlig bare en humoristisk barnebok.

 

Forøvrig er det håpløst naivistisk å tro at man kan løse deres problemer ved å gi dem et hjem. Disse menneskene er husløse f.eks fordi de ikke har en utdannelse, viljen til å jobbe, sliter med et rusproblem eller ikke er villige til å tilpasse seg.

Man løser ikke alle problemer med å gi alle et hjem. Men det er ihvertfall et stykke på vei! Og det du sier videre: Gi utdanning og hjelp til avvenning! Gratis! Ikke gjennom privateide selskaper som vil tjene seg gryn til nevnte porscheer.

 

Det ville heller ikke vært noen spesielt god motivasjon for å ta høyere og mer krevende utdanning, noe vi vårt informasjons- og teknologisamfunn er helt avhengige av.

Det spørs hva du verdsetter mest. Å tjene gryn eller å realisere deg selv. I dagens samfunn MÅ man ha gryn, men når man ikke trenger jobbe kun for gryn kan man heller satse på å realisere nye sider ved seg selv.

 

Mitt liv har større verdi enn ditt liv, for meg. Derfor er det naturlig at jeg prioriterer meg selv før alle andre.

Sier vel sitt om ditt menneskesyn.

 

Hvorfor har ikke kommunistene i de mange mislykkede kommuniststatene blitt kvitt fattigdomsproblemet, og gitt alle et hjem?

Fordi kommunistpartiet selv har tatt makta og dermed også godene. Det er fort gjort det, når man får et makttomrom. Dette er selvsagt en utfordring som må gjøres noe med.

 

Det arbeides hele tiden for å "gjøre noe". Ja, det kunne sikkert vært gjort mer, men kommunisme er definitivt ikke løsningen. Ting er langt mer kompliserte enn du tror.

Det ER sant, man kan få gjort mye gjennom parlamentarismen. Men ikke nok, det er alltid bakstrebere som holder igjen for de helt store forandringene. Det har vi sett på gang og på gang.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+891234
Jeg synes da også at jeg er mer verd enn noen andre. Kanskje med unntak av nær familie. Jeg aksepterer også at andre ser på seg selv som viktigere enn meg.

Samme her.

 

Den viktigste personen i livet ditt er deg selv. :thumbup:

Lenke til kommentar
Hvor er det jeg står? Det kan vel du fortelle meg? Kommunist sida eller sosialist sida eller Kapitalist sida? eller du mener kanskje at jeg er nazist eller fascist?

Det finnes da langt flere retninger innen politikken enn de få hovedretningene, eller snarere ytterpunktene, du representerer. Herre min hatt. Det er ikke enten eller.

 

Fordi kommunistpartiet selv har tatt makta og dermed også godene. Det er fort gjort det, når man får et makttomrom. Dette er selvsagt en utfordring som må gjøres noe med.

 

Nei, det er definitivt en utfordring det er alt for farlig å ta. Kommunismen har gang på gang vist seg å være så og si en selvoppfyllende profeti på vanstyre.

Lenke til kommentar

Slik går det når man diskuterer med konservative. Vel, man trenger faktisk ikke følge Stalin-Lenin-linja. Det er mulig å lage en egen norsk kommunisme. Basert på verdier vi verdsetter her. Basert på at vanlige folk får makt foran kapitalstene.

 

Men for all del, vi har det ikke akkurat ille. Problemet er vel helst at det er andre som har det ille, og at vi alle kan få det bedre.

Lenke til kommentar
Hvem skal spise trøflene? Skal alle luksusgoder ødelegges? (osv)

Det er da opp til befolkningen å bestemme dette. Hvem ellers?

Selvfølgelig er ikke dette opp til befolkningen å avgjøre! Man har selv råderett over sin egen inntekt, og ingen, uansett hvor stor støtte de har, har rett til å sette noen begrensninger på denne råderetten.

 

Jada, vi på venstresiden vi vet ikke engang hva økonomi er? Øko-hva? "Das Kapital" er egentlig bare en humoristisk barnebok.

Marx hadde heller ikke peiling på økonomi, og Das Kapital er verdiløs som lærebok i faget.

Lenke til kommentar
Marx hadde heller ikke peiling på økonomi, og Das Kapital er verdiløs som lærebok i faget.

Har du så mye mer peiling på økonomi? Er en som har studert økonomi i Paris uvitende om økonomi?

 

Das Kapital er en bok som tar opp mye viktig. F.eks viser den hvor galt det er med det nåværende slagordet om "mest mulig arbeid til minst mulig lønn" for at kapitalistene skal øke profitten.

Lenke til kommentar
For det første mener jeg at alle mennesker har like høy "verdi".

Dersom alle mennesker har samme verdi, utelukker det slike ting som vennskap og kjærlighet. Disse handler per definisjon om å verdsette noen mer enn andre.

 

Et interessant poeng i denne forbindelse, er at altruister faktisk handler i strid med sin moral i kjærlighet og vennskap. Kjærlighet og vennskap er nemlig per definisjon egoistisk. En konsekvent altruist ville jo velge kjærester og venner ut fra hvem som trengte det mest, ikke ut fra hvem de verdsetter.

 

Det som er viktig å huske på når det gjelder verdier, er at en verdi nødvendigvis må være en verdi for noen. De aller fleste mennesker (med unntak av massemordere og desslike) har noen grad av verdi for meg, men selvsagt har mine venner større verdi enn mine uvenner – for meg. Jeg ser ærlig talt ikke hva som er så «kvalmende» med dette.

Lenke til kommentar
Slik går det når man diskuterer med konservative.

Jeg er ikke konservativ. Jeg regner meg selv som noe i nærheten av sentrist. På den politiske linja finner du meg kanskje et sted mellom Ap og Venstre. Men jeg er ikke bundet til ett ståsted (jamfør f.eks kapitalisme)

 

Vel, man trenger faktisk ikke følge Stalin-Lenin-linja. Det er mulig å lage en egen norsk kommunisme. Basert på verdier vi verdsetter her. Basert på at vanlige folk får makt foran kapitalstene.

 

Vel, om "vanlige folk" faktisk ville dette, ville de vel brukt den overordnede makta de har gjennom folkevalgene til å gjøre det, tenker jeg.

Endret av HalTan
Lenke til kommentar

Egoisme setter fokuset på en selv. Man tenker kun på seg selv og sin framgang uten å ofre en tanke til at samfunnet trenger samarbeid - og deg. Selv om mennesket vil det eller ikke, så er det en del av noe større, men det skal selvfølgelig ha all frihet til å velge selv. Poenget er at oppmuntringen skal legge til rette å være solidarisk.

 

Man kan selvsagt tjene samfunnet (dog muligens ufrivillig/utilsiktet) gjennom en egoistisk livsstil. F.eks. hvis man er en forretningsmann som gjør alt for å nå toppen og skaper et solid forretningsimperium som tjener samfunnet med arbeidsplasser osv osv. Men det er for risikabelt.

 

Dette er spissformuleringer, så klart :)

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...