Gå til innhold

Hvorfor er melk hvitt?


Anbefalte innlegg

Vi hadde en liten diskusjon i lunsjen i dag. Hvorfor er melk hvitt? Var vel ingen som hadde no særlig kreativt å komme med. Noen sa det var pga. kalk innholdet, andre fettet.

Kanskje noen av dere har no å komme med? :!:

Endret av Nosferatu
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette er enkelt. Melk er hvitt delvis pga.

 

- fettet

- kasein (ostestoff), som tilsvarer 80% av melkeproteinene

- pga ovennevnte to årsaker absorberer melken svært lite lys, men reflekterer det.

 

Skummet melk har lite fett men normal mengde kasein, og får en blålig farge.

 

Og forresten; kaseinen _må_ være kalsiumbundet for å gi fargen (så kalsium er en forutsetning, men det er ikke det per se som gir hvitfarge).

Endret av puretamil
Lenke til kommentar
Skummet melk har lite fett men normal mengde kasein, og får en blålig farge.

:dontgetit: Sist jeg sjekket var skummet melken min hvit, ikke blå

Sammenligner du med vanlig melk ser du at skummet ikke er like hvit.

Det stemmer, men definitivt ikke blå farge ;)

Lenke til kommentar
Stemmer det at melka blir sur i tordenvær?

Husker bestemuttern alltid sa det.

Gammel myte :no:

 

Kjernen av sannhet, er at før man fikk kjølemuligheter, ble ofte melka utsatt for varmere vær de siste timene før tordenvær, og melk som var på grensa til å bli sur kunne få en liten akselrasjon av surningsprosessen

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...