Gå til innhold

Arkivering av bilder


Anbefalte innlegg

Takk Ravis for instruktive tilbakemeldinger. Det er riktig at jeg på dette nivået ikke har lest noen inroduksjonsmanual. Det blir jeg å gjøre etter hvert. For dette ser virkelig bra ut. Har nå jobbet litt med kategori-begrepet og det gir utrolige muligheter.

Er så godt som registrert bruker :thumbup:

..så får tiden vise om jeg klarer å kategorisere mine mange bilder tatt over 5 år.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Imatch støtter selvfølgelig IPTC(nøkkelord som lagres i hvert bilde), den har en egen nøkkelorddatabase, men denne anbefales ikke p.g.a dette prinsippet(generelt sett) er lite fleksibelt. Da er det ufattelig mye kraftigere å bruke Kategoriprinisippet.

 

Hva mener du med dette? Jeg har akkurat begynt å lagre IPTC data i noen av bildene mine. Jeg lagrer en bildetekst i Caption feltet i IPTC, og i tillegg skriver jeg noen nøkkelord i Keyword feltet. Hva er det som er lite fleksibelt?

 

Er det noen som vet om en god IPTC data editor? Jeg bruker XNview nå, men er ikke helt fornøyd.

Lenke til kommentar

Ayabara, jeg lar dokumentasjonen til Imatch forklare det. Bedre det enn at jeg skal knote ned noe usammengende greier for deg ;) Men for all del, jeg vet det er mange der ute som benytter IPTC, så det er åpenbart at mange mener det er bra!

 

Kan også nevne at Imatch til enhver tid kan dytte kategoriinformasjon eller annen metadata rett inn i ønsket IPTC felt om du ønsker det(i batch).

 

En annen kjekk egenskap med Imatch er at den kan endre EXIF informasjonen for deg(i batch). Jeg måtte nettopp gjøre det med ca 1000 bilder hvor datoen var to timer feil. Da var det bare på velge ut disse 1000 v.hj.a dynamiske kategorier, klikke på Exif knappen, dobbelklikke på datoen og vips: en fin dialogboks hvor jeg kunne trekke av nøyaktig ønsket antall timer. Konge! :w00t:

Dette måtte jeg ellers brukt annen software til å gjøre

 

Imatch kan også redigere IPTC data.

 

Fra Imatch Tutorial:

Many of today's image management applications use keywords to allow you to structure

your image collections. These keywords are a more or less static and inflexible approach.

Keyword categorization seldom allows you to model database as precisely and flexible as

you wish. You are forced to adjust your needs to the inflexible schema of these databases.

IMatch uses a new and exciting concept called dynamic categorizing or simply Categories.

Categories allow you to group your images and to create relations between the categories in

your database. Categories form a natural hierarchy like most things in your daily life. By

setting up categories and sub-categories you can recreate the natural relations between

your images.

But IMatch does not stop here. Category Formulas allow you to create even the most

complex dependencies between your categories, thus allowing you to model the database

exactly after your individual requirements.

With categories you can create a Virtual Image Space. You then work only with your

categories and the images contained in these categories. Since IMatch can handle all types

of media, there is no longer a need to think in folders, drives and image files. In the virtual

image view, every image is simply an image, totally independent from its physical location.

An IMatch database can contain any number of categories and sub-categories to any depth.

The category concept of IMatch is easy to understand and even easier to handle. Once you

get used to this new concept you will be amazed how simple yet powerful it is.

You may create categories based on Themes, Customers, Projects, Shootings, Priorities,

Image State (Printed, Edited, etc) and much much more. You can even combine a

customer-related hierarchy with projects with a theme-based hierarchy. This way, you can

order your images into customer projects and into themes at the same time. None of that is

a problem for IMatch.

 

Edit: Et par TrykkLeif'er

Endret av Ravis
Lenke til kommentar

Takker og bukker for svar, Ravis. Virker som om dette er et program det er verdt å sjekke ut. Kommer nok til å eksportere IPTC info til bildene, slik at jeg ikke "mister" alt hvis jeg bestemmer meg for å gå over til en annen programvare.

 

Får sjekke ut Fotostation og iMatch. Noen andre gode alternativer jeg bør ta med i vurderingen? Acdsee hadde vært et bra alternativ dersom de hadde skjønt at det finnes noe som hete IPTC i det hele tatt....

Lenke til kommentar
Kommer nok til å eksportere IPTC info til bildene, slik at jeg ikke "mister" alt hvis jeg bestemmer meg for å gå over til en annen programvare.

 

Du trenger ikke "miste" alt om du ikke velger å gå for IPTC-løsningen. Det finnes flere måter å flytte over til andre systemer på, om en skulle ønske det. Jeg kjenner til folk som sverger til IPTC og motsatt, felles for dem er at de bruker Imatch :D

 

Vær også klar over at du kan lage dine egne felter i Property databasen. Det har jeg gjort, og der importerer jeg Exif informasjon slik jeg kan søke på ønsket Exif informasjon, f.eks vis meg alle bildene som er tatt med ISO400, eller vis meg alle bildene som er tatt med EOS300D, eller vis meg alle bildene som er tatt med en gitt "Focal Lenght" o.s.v. Mulighetene er enorme, men pass på at du ikke lager deg et enormt vedlikeholds opplegg ;)

 

Jeg sjekket FotoStation for et par år siden(Lite utgaven), men på det tidpunktet støttet den ikke den logiske operatoren NOT, kun AND og OR. Prisen på det tidspunktet var 6-700 kr(tror jeg). Full versjonen kostet 6-7000. Når Imatch med sine hundrelapper går disse en høy gang(i hvert falle Lite versjonen), så var valget mitt MEGET enkelt. For meg var det vesentlig å kunne spørre basen om å vise meg allde bildene hvor unge A og B er med, men ikke unge C.

 

Lykke til i ditt valg.

Lenke til kommentar

Finnes det noen albumprogrammer som er tilgjengelig i norsk språkdrakt?

 

Mine foreldre er ikke "fluent in English" så jeg er på utkikk etter et albumprogram i norsk versjon. Det nærmeste jeg er kommet er Adobe Photoshop Elements som kommer i en svensk versjon, men skulle gjerne hatt norsk.

 

Takknemlig for tips.

Lenke til kommentar
ACDSee 7 er genialt til arkivering, visning og lett editering av foto og bilder.

 

Kjemperask og lett og bruke. Har i tillegg backup-funksjon med schedule og masse plugins for å brenne ut bilder på diverse medier, stitch osv.

Jeg brukte ACDSee en stund, men da bildemengden blei stor gikk det treigere og treigere... Til slutt måtte jeg avinstallere hele greia. Bortsett fra at hastigheten gjorde det ubrukelig, så likte jeg ACDsee godt.

 

Hører mye bra om IMATCH over, kan denne vise preview på RAW-bilder?

 

 

Forøvrig synes jeg det er typisk for mange bildevisningsprogrammer (og programmer for avspilling av musikk) er at de vokser seg alt for store og tunge istedet for å konsentrere seg om å gjøre noen få ting fort og effektivt og så brukervenlig som mulig.

Lenke til kommentar
Hører mye bra om IMATCH over, kan denne vise preview på RAW-bilder?

 

Ja, den støtter mange forskjellige RAW formater også.

 

Forøvrig synes jeg det er typisk for mange bildevisningsprogrammer (og programmer for avspilling av musikk) er at de vokser seg alt for store og tunge istedet for å konsentrere seg om å gjøre noen få ting fort og effektivt og så brukervenlig som mulig.

 

Dette er et godt poeng. Det er derfor besluttet at Editerings modulen skal fases ut, alle har jo en eller annen versjon av PhotoShop eller lignende likevel. Disse kan forøvrig INTEGRERES med Imatch.

 

Sjekk www.photools.com for mer info.

 

Ser at quote'inga gikk på trynet her. Sorry, kan ikke rette oppenda, må avgårde : :(

Lenke til kommentar
Finnes det noen albumprogrammer som er tilgjengelig i norsk språkdrakt?

 

Fotostation har bl.annet norske menyer ja. Men er usikker på om norsk hjelpefil kan lastes ned. Standard når man velger norsk på menyene, så er hjelpefilen fortsatt engelsk.

 

Men når man snakker om kjappe visningsprogram, så er Faststone Imageviewer et lite kjapt program som gjør det det skal, nemlig vise bilder raskt og enkelt. Støtter også RAW.

Endret av macmaster
Lenke til kommentar

For oss unix brukere så anbefaler jeg imgSeek

den har en av de "artigste" søke funksjonene jeg har sett, husker ikke navn/keyword men husker sånn ca hva det så ut som? tegn bilde (eller noe som det inneholder) og den finner fram.

 

Alle meta data kan eksporteres/importeres (i xml eller cvs format) så en kan trygt ta cd/dvd backup uten å miste informasjon.

Lenke til kommentar

Jeg brukte Fastone som "reiseprogram" i Australia nettop. Installerte det hjemme, og flyttet filene over på CD. Kjørte fint på internettcafeer fra CD slik at jeg fikk konvertert noen få RAW-filer og sendt hjem. Veldig praktisk. Men jeg synes slettes ikke den var rask. Forhåndsvisning av RAW-filer går iallefall 10 ganger tregere enn med CaptureOne sin RAW-konverter. Men nå er det vel kanskje ikke RAW-filer folk pleier måle hastigheten på...

Lenke til kommentar
Jeg brukte ACDSee en stund, men da bildemengden blei stor gikk det treigere og treigere... Til slutt måtte jeg avinstallere hele greia. Bortsett fra at hastigheten gjorde det ubrukelig, så likte jeg ACDsee godt.

Hvor stor bildemengde er det snakk om ? Jeg bruker ACDSee 7.0 selv og har ca 11 242 bilder i 205 mapper. Sammenlignet med Windows Explorer, er ACDSee mye raskere til å vise thumbnails. En annen ting som jeg liker godt er mulighet til å vise EXIF ved å trykke CTRL+ENTER. Ellers så har jeg endret default editor i ACDSee til Photshop CS.

 

acdsee.JPG

 

For å ta backup, kopierer/synkroniserer jeg bare bildene til en annen PC på nettverket. Programmet jeg bruker heter Super Flexible File Syncronizer, som er et freeware og kan lastes fra downloads.com.

Lenke til kommentar

Hmm. ACDSee var fin og rask det første året, og det var nettop grunnen til at jeg likte programmet da. EXIF-støtten og måten kategoriseringen blei gjort likte jeg ekstra godt. Mulig et eller annet gikk galt med programmet da det begynte å gå tregt. Problemet er uansett at det skjedde og at jeg til slutt måtte forkaste hele bildedatabasen (kategoriseringene altså, ikke bildene). Etter det har jeg ikke klart å bestemme meg for noe prog. Bildemengden er i 10-20 000 bilders klassen, men det er mye RAW. Totalt ca 80 Gb. ( Ja, jeg må rydde ;) )

Lenke til kommentar

Når jeg kommer hjem skal jeg poste en screenshot a-la den til mwar0f. Imatch kan nemlig vise Exif info'en på samme måte som ACDSEE, men også direkte i en egen Tab. Den har fire Tab'er. En for nøkkelord(Properties), en for IPTC, en for Exit og en som viser hvilke kategori(er) et bilde tilhører. I tillegg er alt dette konfigurerbart.

 

Edit:

Referanse til skjermdump av Imatch. Legg merke til at listen med Exif informasjon er konfugrerbar.

 

imatch.jpg

Endret av Ravis
Lenke til kommentar

Hei,

 

Følger opp oppfordringen fra akam.no-forsiden om mine rutiner for lagring og back-up av bilder.

 

For å overføre og navnsette bildene fra Nikon D70 til PC, bruker jeg Extensis Portfolio. Bruker forløpende numrering av bildene mine: d70xyyyy. x=en bokstav (alfabetisk rekkefølge). I 2004 brukte jeg "a", nå "b". ”yyyy” er et fortløpende nummer med fire siffer. Navnsystemet gir meg ca. 260.000 mulige navn (26 engelske bokstaver*9999 nummer). Har også et Nikon Coolpix 2500 som følger samme mal (men ”c25” i stede for ”d70” først i navnet).

 

Hver gang jeg overfører bilder til PC'en, opprettes en ny mappe. Navnet på disse mappene er D70xzzzz. Her er ”x” samme bokstav som over, og ”zzzz” er et fortløpende mappenummer med fire siffer. Bildene fra coolpixen legges i mapper som begynner med ”C25”.

 

For hver måned lager jeg samlemapper som heter f.eks. ”0504 – Råbilder april 2005”. Nummeret først hjelper så mappene kommer kronologisk i explorer.

 

 

Jeg har en parallell struktur for de s.k. ”sorterte bildene”. Her lager jeg temamapper (”Søndagstur”, ”Påskeferie” osv.). Disse er igjen samlet i månedsmapper av typen nevnt over. ”Råbildene” behandles som mine originaler/negativer og røres ikke.

 

Jeg syntes det er knotete å sette navn etter hva bilder er av. For meg passer et en-entydig nummersystem bedre. Bilder jeg har modifisert i Photoshop o.l. betegnes med en eksta ”m”; f.eks ”d70b2540m”.

 

Jeg bruker Picasa til å kikke gjennom de sorterte bildene (”Råbildene” er jo håndtert av Portfolio som beskrevet over).

 

Jeg har de sorterte bildene på min lap-top som er min hoved-PC. Jeg har en ekstern 200GB disk hvor både råbilder og sorterte lagres. Nå har jeg også bygd en stue PC og regner med å lagre i alle fall de sorterte der (til fremvisning; disse blir evt skalert ned til ”fremvisningsformat” for å spare plass).

 

Jeg brenner i tillegg jevnlig (logføres) to sett med kopier av både sorterte og råbildene. Begge disse lagres ute av huset på to forskjellige steder. Siden jeg er paranoid brenner jeg aldri disse samtidig (hvis det skulle være en feil med utstyret den ene dagen). All back-up gjøres med Nero-brenneprogram og etterfølges av ”verify”. Hvert halve år tar jeg stikkprøver på platene for å se om bildene er lesbare.

 

Foreløpig har jeg ikke hatt behov for et mer rigid system enn dette … ;)

 

S :cool:

Lenke til kommentar
For oss unix brukere så anbefaler jeg imgSeek

den har en av de "artigste" søke funksjonene jeg har sett, husker ikke navn/keyword men husker sånn ca hva det så ut som? tegn bilde (eller noe som det inneholder) og den finner fram.

 

Alle meta data kan eksporteres/importeres (i xml eller cvs format) så en kan trygt ta cd/dvd backup uten å miste informasjon.

 

Dere som har Unix har mye snacks, som bl.a dette, men akkurat dette du nevner her har Imatch også. Hvor god denne funksjonen som heter "Search for images matching my sketch" er skal jeg ikke si noe om, men Imatch har andre gode søkefunksjoner som å finne Visuelt like bilder, binært like bilder, bilder som har like farger(f.eks bilder med mye blå himmel) o.s.v.

 

Edit:

Imatch fungerer likt som i ditt eksempel. Ganske kult. Nå kunne jeg enkelt finne alle bildene av en fotballbane hvor lagets gule drakter viste godt.

Endret av Ravis
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...