Gå til innhold

Den frie kafeen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Under "computer" så er vista partisjonen der, "filsystem" og DVD-stasjonen. Ikkje noko home der, nei?
På *nix systemer har du et rot-filsystem (rot = /) som alle filsystemene ligger i. Du har en separat partisjon for brukerenes hjemmefiler, og den er montert i stien /home, som altså er mappen "home" i mappen rot (/).

Under vanlig bruk så merker du ikke denne distinksjonen noe særlig i det hele tatt: når du åpner en filbrowser så kommer du automatisk til /home/dittbrukernavn, samme for det meste annet av applikasjoner.

Lenke til kommentar
Så lenge ting fungerer, så er driverene "installert".

 

Edit: "" er fordi driverene allerede ligger ferdige i kjernen egentlig ikke trenger noen installasjon.

 

Men det er tydelig at skjermkort-drivarane ikkje er installert. Og eit anna spørsmål. Skal oppdatere Firefox, men kor ligger programma eigentlig?

Lenke til kommentar
Og eit anna spørsmål. Skal oppdatere Firefox, men kor ligger programma eigentlig?
Igjen så er det en forskjell på Ubuntu og Windows. I Ubuntu følger programvareversjonene distroversjonene. Firefox 3.5 får du i Ubuntu 9.10. Skal du ha det nyeste av det nyeste må du velge en annen distro.

Selve prografilene (binærfilene) ligger i diverse bin-mapper rundt om kring (/bin, /usr/bin, /usr/share/bin), men er ikke nødvendig å rote med. Alt du trenger finner du i pakkebehandleren.

 

Siden skjermkortdriveren du ønsker ikke er åpen/fri, så finner du den mest sannsynligvis under System -> Administration -> Proprieritary drivers. Der laster den driveren automatisk ned fra nettet.

Lenke til kommentar

Du må nok legge noen Win vaner bak deg ja. Måten du forholder deg til drivere er helt anderledes. Og det samme kan sies med programmer.

 

Drivere til nettvektskort og lydkort osv. er integrert i kjernen, funker det er du happy. Noen ting er riktig nok litt værre. Kan f.eks. være noen wlan kort da produsenten ikke ønsker å gi ut noe informasjon eller lage drivere. Grafikkort er også et slikt punkt. Intel er gode, så alle intel grafikkort bør funke ut-av-boksen. Ati og nvidia er ikke like greie, de har brukbare/gode drivere, men ikke frie(enda), så disse må legges inn manuelt siden ubuntu kun kommer med frie programmer. Sjekk System -> Administration -> Hardware Drivers.

 

Programmer installeres ikke på samme måte som i windows. Type laste ned å klikk på en .exe fil. Ubuntu har organisert all (vel, nesten) programvare i et pakkesystem. Sjekk ut System -> Administration -> Synaptic. Søk etter et program og installer.

 

Akkurat firefox, hvilken versjon har du? hvilken ønsker du?

 

Edit: Hvilken Ubuntu versjon har du? 9.04? 9.10?

Endret av Smif
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...