Gå til innhold

Guide: Gameren og hans PC?


Anbefalte innlegg

Med en stadig lavere adgangsterskel med henblikk på alder og ferdighet, er hjemmePC-en i dag blitt et leketøy for barn helt ned i 5 års alderen. PC-en fungerer som et leketøy, arbeidsverktøy, og til dels også som et kommunikasjonsverktøy.

For mange unge har PC-en i stor grad erstattet tradisjonelle aktiviteter som lek med pinner i skog og mark, legoklosser og tradisjonelle brettspill. Hvorvidt dette er en heldig utvikling kan diskuteres fram og tilbake, men faktum er at PC-en for mange tjener som en kombinasjon av disse forskjellige bruksområdene, i varierende grad.

 

De siste 10 årene har en ny gruppe PC-brukere sett dagens lys. Mens spill tidligere ble ansett for å være et alternativt tidsfordriv, har spillenes innflytelse på samfunnet tiltatt i stor grad. I dag definerer vi spiller som personer med en forkjærlighet til interaktive sosiale og spenningsfylte aktiviteter på nettet. Uttrykket stammer til opplysning fra våre te-drikkende imperialistiske naboer i vest, der de går under navnet ”Gamers”. Mens denne gruppen gjerne før ble stigmatisert som introverte trygdetakere med teleskop-briller på nesen og

få sjekkereplikker ovenfor det motsatte kjønn utover det velkjente ”Hvilket skjermkort har du”, er det nå gått over til å bli allment akseptert som en hobby på lik linje med fiske, frimerkesamling og pistolskyting.

1.jpg

 

Gamer anno 2005?

 

Spilleren er en person som legger mye tid ned i, ja nettopp spill. Han krever flyt i spillet, og er derfor avhengig av siste-generasjons datateknologi. Sentralt for spilleren står kraft og pålitelighet. Det at det legger seg stor spenning ved om hvorvidt maskinen vil starte hver gang på-knappen trykkes inn med svette, cola-skjelvende hender, er noe spilleren i det lengste vil unngå.

Han er i likhet med millionæren ute etter høy ytelse, men er til forskjell ikke en person som legger dobbelt så mye penger i maskinvaren for å få de siste 5-10 %. Han har naturligvis forståelse for 33 år gamle forumbrukere som med en svak bul i buksa logger seg inn på forumet for å formidle de siste bestillingene av 6800 kort i tospann og en strømforsyning som kunne forsynt alle høytalerne i en idol-finale (Les: Øyvind Dahle), men mens andre åpner lommeboka for å kunne skilte med den mest gretne prosessoren eller det skjermkortet med lengst penis, er brukergruppen her opptatt av reelle ytelsesforskjeller målt opp i mot pris. Sentralt for han står et harmonisk forhold mellom pris og ytelse, samt stabilitet. Hvilken spiller vil vel risikere at dataen låser seg midt i en paradematch igjennom ”de_dust” (til opplysning: et kart i et relativt populært spill) som følge av ustabilt chipset eller et skjermkort med norgesrekord i ruter på skjermen? Mens spilleren i begrenset grad tillater seg litt overklokking, er han lite interessert i å bli stående frosset midt i en korridor lik en serveringsklar julekalkun som en følge av Bios-Voldtekt tidligere på dagen.

Dette er naturligvis å sette det på spissen, men hovedintensjonen hos spilleren er å ha tilstrekkelig kraft i utgangspunktet, ikke handle inn gråsteiner som han lar gjennomgå en ekstrem forvandling igjennom utstrakt bruk av Blyanter, termisk lim og loddebolter på størrelse med kompakt 19 tommers CRT skjerm anno 1995, for dermed å spare fiksjonelle hundrelapper som han i stedet blåser på sveiseutstyr som ville dratt Reodor felgen baklengs inni fuglekassa.

Sidestilt med kravet om god ytelse står også lett oppgraderingsvei, siden en spiller opptil flere ganger i året må oppgradere for fortsatt å henge med. Det er ikke moro å stå smilende med en 200 watts strømforsyning og et PCI-basert hovedkort fra Dell, når Jonathan Wendel på datatreffet høytidelig overrekker deg det nyeste 6800 Ultra PCI-Ekspress som takk for hedelig kamp. Det er ikke dermed sagt at spilleren må stille med Ulende trafikklys og radioaktiv innmat som skaper utløsning i colaflasken hos forbipasserende interessenter, men vi snakker relativt oppegående løsninger her.

Endelig må spillerens utstyr også tilby en viss grad for mobilitet, ettersom spilleren ofte drar på treff for å møte andre og representere klanen sin, eller ”familien”, slik han ofte omtaler den (til den virkelige familiens sorg og fortvilelse).

For når det gjelder prioriteringer er vel få ting så opplagte som et valg imellom helvetesutflukt til Mormors nedfrossede kjøttpuddinger, eller rolig fragging akkompagnert av et dobbelt sett Irak-raketter med Cola. Kloremerker, omstrødde datakomponenter og knuste brilleglass fra huset til bilen er derfor ikke et syn som får oss til å rynke på nesen av forbauselse mer lenger.

 

 

Minne: Tilstrekkelig med minne er også noe som klinger godt i en spillers headsetbekledde ører.

Det er på mange måter frustrerende når PC-en på ydmyk oppfordring om noen rolige runder i edderkoppkabal, pent ber deg gå ned og lage deg en kopp te grunnet mangel på fysisk minne.

Som om ikke programmene i seg selv var nok, liker jo Windows XP v0.01 å kostnadsbelegge de stakkars minnesporene våre på lik linje med kombinasjonen norske Skattemyndigheter og Enzo Ferrari, og da bør det fremstå klart for alle at den 50 lappen du fikk presset inn i neven av grandtante på siste konfirmasjon, ikke er helt tilstrekkelig for å brenne 2 DVD-er mens du hilser på gamle kjente inni Marsbasen i siste utgave av Doom.

Et stabilt par med Minnebrikker finner vi i Kingston sine HyperX Moduler, som opererer med timings på 2-2-2-5. Dette må sies å være greie spesifikasjoner. Kingston er pålitelig som fjellet selv og leverer en gigabyte med stabilitet.

2.JPG

 

2x512mb 2-2-2-5 minnebrikker til 1800 kr? Ja takk

 

For de som ikke skal overklokke, eller ønsker å knipe litt på pengene, finnes

Det mange gode budsjett-alternativer fra de største produsentene. Dette er ikke akkurat det minnet som benyttes i Fugger`s Freonkjølte 3dmark-dødare,

Men for oss uten nitrogengass på soverommet vil det i mange sammenhenger fungere som en drøm.

Det er hovedsakelig hvor mye minne du har, og ikke i like stor grad hastigheten,

Som avgjør om du opplever urimelig mye hakking i spill i forhold til din øvrige PC. Twinmos tilbyr i motsetning til de fleste andre budsjett-moduler cas 2.5, noe som gir et par prosent bedre ytelse.

17.JPG

 

”A Gig in your rig” – Twinmos er et godt valg for de prisbevisste

 

For de av dere som lurer på mer en 1GB, så koster det uforholdsmessig mye mer enn det smaker, og det er heller ikke påvist noen ytelsesøkning i noen spill på markedet. Så med mindre du kjenner koden til bakdøra på Komplett,

Ikke gidd.

 

 

Harddisk: En stor og rommelig harddisk på størrelse med Tande-P i badeskjorts er vel heller ikke å forakte, ettersom spilleren liker å ha mange spill installert, samt noen hundre Gigabyte med Voksenfilmer for avkobling eller fysisk aktivitet mellom kampene, alt ettersom.

Valget vårt falt på en rommelig 250GB harddisk fra Seagate.

3.JPG

 

250 Gigabyte. 50.000 sanger, over 100 spill, eller 500 Jenna videoer i tilnærmet DVD kvalitet.

 

Har du noen ekstra Kroner til overs, kan du også vurdere en hard-disk til, slik at du får lagt OS og programmer på den ene, og Alle spillene på den andre for eksempel. En Western Digital Raptor 73,4GB er en meget god systemdisk hvis du har penger til overs.

18.JPG

 

Klar, Ferdig, GÅ! Få hard-disker slår en Raptor i hastighet.

 

 

Mus og Musematte: En god mus og matchende musematte bør også være på plass, ettersom ekspedisjoner i stua etter den forsvunne kule ikke alltid appellerer like mye. Samtidig bør nevnes en god musematte som holder pekeren godt på plass. Hvem tenker vel ikke med gru på glatte glassbord og forgjeves tennis-lignende bevegelser på albuen, hvorpå musen responderer på lik linje med en såpestykke på innsiden av et kvinnelår etter en time med den plastikk-innpakkede kongeagurken fra Rema?

En Razor Diamondback og medfølgende Steelpad S&S bør gi grep i svingene.

4.JPG5.JPG

 

Hvis du ikke klarer å treffe med dette utstyret, bør du tenke på å begynne med sjakk i stedet.

 

Det finnes mennesker som ikke takler Razor musen av forskjellige grunner.

For disse kan Logitech sin nye Spillemus være av interesse.

Logitech MX518 kan skilte med en Knapp som gir deg muligheten til 3 innstillinger via en knapp på Musen: 800DP, 1200DP eller 1600DP.

19.JPG

 

Logitech sin nye spillmus frir til – overraskende nok, Gamers!

 

 

Skjerm: En god skjerm er heller ikke å forakte for spilleren, ettersom spilling uten førstnevnte tilkoblet unntaksfritt fører til utrettelig stanging i veggene på brettet, hvorpå den 13 år gamle motspilleren med 109 røde og gule horn i panna, med et togskinnebefrengt smil bestemmer seg for å kjøre en 28 centimeter lang rambokniv så langt opp i kaviarkrysset at man må benytte seg av gulesider for å finne sitteputer tykke nok til å kunne innta middager i fellesskap opptil flere uker i etterkant.

 

I den senere tid har LCD overtatt markedet i dominerende grad, noe som rent bortifra de rent estetiske hensynene også har mange praktiske årsaker.

 

Hvem har vel ikke tidligere oppservert noen-og-tyveåringer, som med knelende gange har prustet seg forbi billettinngangen bærende på store kakebokser på størrelse med en 92-modell Ford Fiesta, hvorpå de senere på dagen blir beskuet vaklende mot cola-boden med en holdning som trekker assosiasjonene mot frigitte Bonsai-kittens, og som i forhold får Quasimodo til å framstå som trekkplaster for Norges Kiropraktor-forbund.

Valget vårt faller på en Smakelig 19 tommer fra Samsung, som tilbyr fine fargenyanser, og en 8ms responstid.

6.JPG

 

Det finnes atskillige dårligere skjermer på markedet enn Samsung sin nye Gamer-juvel, 913N.

 

 

Prosessor: Hjernen i hele maskineriet blir denne gjerne omtalt som, og da sier det seg selv at man ikke svinger innom Spaceworld og hører hva de har på restelageret når denne skal anskaffes. I mange tilfeller kan prosessoren utgjøre forskjellen på en spilleopplevelse mer flytende enn den gjennomsnittelige thai-strand 26.desember, - og antall bilder per sekund når Neo knuser solbriller og løper på vegger i siste utgave av Matrix, så Olav Thon holdinger med hensyn til utgifter på denne siden av hovedkort veggen synes lite fornuftige å legge til grunn. Det siste året har AMD utmerket seg i form av ytelse med sin nye AMD 64 prossessor, som yter nærmest likt i tradisjonelle intel-parader som lyd og video. I spill er det ingen tvil, AMD 64 er veien å gå.

En AMD 64 3000+ Winchester vil således skape bølger i vannflaten.

7.JPG

 

Pentium 4? Hvem er Pentium 4?

 

 

Hovedkort: Dirigenten i orkesteret. Hvis vi ser for oss Prosessoren som en brunstig okse i testosteron-rus, kan vi tillegge hovedkortet rollen som den geleidende hånden henimot de uheldige Ku-mammaenes viftende bakender. Stabilitet og koordinasjon finner sted her, så velg klokt! Her falt valget på Asus sin ypperlige SLI løsning, som legger alt til rette for at skjermkortet skal få en tvilling-bror litt senere på året når han møter utfordringer som krever en hjelpende hånd. Og skulle man likevel senere finne ut at man ikke fikk bruk for den doble Skjermkortplassen, kan med med god samvittighet legge alle børsmegleres retorikk, i forbindelse med innkjøp av biler som BMW X5 og Porsche Cayenne, til grunn: ”Det er ikke det at jeg noen gang kommer til å benytte meg av den i skogen eller på fjellet, men det er godt å vite at jeg har muligheten til det!”

8.JPG

 

Hvem trenger sex etter dette synet? Asus A8N SLI-Deluxe kan gi enhver PC-interessert våte drømmer.

 

 

Lydkort: Spilleren vil nødig gå glipp av nyansene i Jenna sine 112Db stønn i pausen, og da er det klart at Kretsene må stemme. Et Audigy 2 Zs kort vil således gjøre nytten ypperlig.

9.JPG

 

Kinolyd for under 500 kroner sa du? Vel kanskje ikke helt, men det er liten tvil om at Audigy2 ZS gjør jobben.

 

 

Kabinett: Fra de sene 90 årene som gav oss kabinetter av slik designmessig frastøtelighet at det til og med ville gitt sjefsdesigner hos BMW, Chris Bangle, brekninger, blir vi i dag tilbudt en mengde velpolerte dildoer som alle hevdes å gjøre deg til Nerdenes konge på neste LAN. Vekt er imidlertid viktig, og et stillegående og lett kabinett vil i mange tilfeller gi deg en kortere vei til neste gang du pakker CD-bagen. En vekt på linje med Norges hopplandslag, komplett med Bærestropper, innebygde LEDS og stillegående 120mm vifter, gjorde at valget vårt falt på Antec Super Lanboy.

10.JPG

 

Antec Super Lanboy har en svært lav vekt, god kjøling og medfølgende bærestropper, noe som gjør den til en ideell Lan-Kasse.

 

 

Strømforsyningen leveres av Aspire, som gir oss ganske nøyaktig en krone watten. Da sier det seg selv at vi lar Colleten ligge, og blar villig opp en Holmenkoll – femmer for å smykke oss med et halvt tusen hestekrefter under panseret.

11.JPG

 

Aspire sin 500 watts strømforsyning har fått gode skussmål både på nettet, og på forumet, bl.a av ”Snekker`n”. Det beste er prisen: ca 500 kroner.

 

 

Vi orker ikke behefte oss stort med Det optiske drevet, og smeller inn en NEC 3520 vel vitende om at den gjør jobben trygt.

12.JPG

 

Antageligvis det beste kjøpet på markedet. Finnes naturligvis også i svart.

 

 

Skjermkortet derimot er det all mulig grunn til å stoppe ved. Å forholde seg arrogant til dette likestilles med for smørerne å slenge et par upreppa ski til Marit Bjørgen morgenen for 30-kilometeren, som følge av en fyllekule kvelden før. Følgene kan åpenbart bli katastrofale.

 

Etter å ha misbrukt Google over flere dager som et tilfeldig trafficking-objekt, kommer vi oss ikke unna den arrogante 6800-seriens lillebror. 6600GT har det som trengs, uten at Gameren Trenger å avstå fra salt og pepper i maten, samt sine daglige smøreturer med Axe-deo under armene av den grunn.

 

Club3d sin 6600GT løsning fremstår som et naturlig valg utifra den gunstige prisen, og her skal det understrekes at merket på kortet stort sett ikke har så mye å si, ettersom spesifikasjonene stort sett er helt like. I mange tilfeller er det rett og slett bare snakk om et klistemerke med produsentens navn på som skiller kortene fra hverandre.

13.JPG

 

Du kommer ikke utenom 6600GT, Kjempen i prisklassen rundt 1500 kroner.

Lykke til neste gang ATI, I denne runden stikker Nvidia av med seieren i budsjett-segmentet.

 

Selv om 6600GT vil gi de alle fleste spillere en god spill-opplevelse, vil skjermkortet i stor grad avgjøre flyten i spillet. Derfor kan det være en ide å snike en Gollum-hånd nedi frakken til far for å fiske opp en tusenlapp ekstra.

Da kan du nemlig koste på deg et X800XL Kort fra Powercolor. 16 pipes og 1.6ns minne gjør dette i realiteten til et nedklokket X800XT kort, men en langt rimeligere penge. Dette kortet yter jevnt over som et 6800GT, et langt mer kostbart kort på PCI-E plattformen. I mange tilfeller yter det faktisk bedre, og snuser i enkelte spill 6800 Ultra skamløst i baken på lik linje med to hunder i løpetid.

20.JPG

 

X800XL er den nye Poteten i ATI åkeren. Praktisk er det òg at den ikke krever en strømkontakt!

 

 

Et bra og Billig headsett komplett med Mic og alt du trenger i Ipod stil finner vi i Icemat Siberia, som har fått bra kritikker over hele internett. Med dette settet bør du derfor kunne innfinne deg pent på neste LAN uten at de Audiofile på samlingen ser helt rødt.

14.JPG

 

Uten Headset og Mikrofon spørs det om de andre tar deg helt på alvor…

 

 

Når det gjelder tastaturet… vel…et Keytronic gjør absolutt nytten, og det til den skarve prisen av en litt for sent innlevert leiefilm fra din lokale DVD-sjappe.

15.JPG

 

”If it Aint broke, don`t fix it”

 

Den Endelige Kjøpelisten kan se slik ut :

16.JPG

 

 

Denne artikkelen er skrevet av medlem GRendal

Endret av datating
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

kjemperyddig gjort av deg å hoste artikkelen samt trykke den her, tusen takk :)

 

Dette er ikke nødvendigvis en Fasit på hva som er det beste, ei heller representerer den universelle sannheter. den er ment som en blanding av

subjektive oppfatninger og miljø-orientert humor.

Endret av GRendal
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...