Gå til innhold

Kaffeguide for kaffeelskere og koffeinvrak


Cannon

Anbefalte innlegg

Innledning

 

Jeg vil herved slå et lite slag for god kaffe. Enhver databruker med respekt for seg selv konsumerer koffein i uante mengder daglig (jada, jeg generaliserer). Slik lager du (imho) den beste kaffen raskt, uten at det nødvendigvis koster mer enn en god kaffetrakter. Jeg visste ikke helt hvor jeg skulle plassere dette innlegget, men siden man behøver en del hardware, ble det under "annen hardware". :-)

 

Note: Jeg drikker mest "vanlig kaffe", unntaksvis en og annen espresso på café. Gode espressomaskiner koster like mye som en middels god bruktbil, så hjemme begrenser dette seg selv for meg. Jeg drikker aldri kaffe av typen "long tall dubbel americano cortado med mjölk" (jeg har lyst til å kalle dette homsekaffe, men da tror vel folk at jeg er homofob, noe jeg ikke er. Noen kaller meg nerd, så hvorfor ikke slå et slag for stereotyper i samme slengen?), men foretrekker den rene kaffesmaken.

 

 

 

Utstyr du trenger

 

Har du en kaffetrakter stående? Kostet den mer enn et par hundringser? Svindel og bedrag! Kaffetraktere filtrerer vekk de velsmakende og helsefarlige oljene i kaffen som gjør at så mange durkdrevne kaffedrikkere født på 20-, 30-, 40- og 50-tallet foretrekker "koke-kaffe". Følgende utstyr er sentrale elementer i framstillingen av den beste kaffen du noen gang har smakt. Jeg tar det "nedenfra og opp".

 

 

Kaffebønner

I tillegg til kaffebønder, som artig nok produserer kaffebønner, er dette den viktigste forutsetningen for god kaffe. Dette er råstoffet, og godt råstoff gjør et godt sluttprodukt. Det finnes mange forskjellige typer kaffebønner som produseres i forskjellige land og verdensdeler. I tillegg finnes det mange forskjellige blandinger, som gjerne er en sammensetning av to eller flere typer kaffebønner. Mocca/Java er et av de mer kjente eksemplene her.

 

Smaken av ulike bønner er nærmest som smaken av ulik rødvin (for de av oss som liker smaken av sånt). Som regel finner man en eller to typer bønner man liker best. Selv foretrekker jeg noen rene kaffesorter:

 

Indisk (monsooned) Malabaar AA

Kraftig, søtlig og spesiell aroma. Lagret i regntiden under stråtak. God "drikkekaffe". Lite syre (det noen kan bli sur i magen av!)

 

Colombia Excelso

Kraftig og syrlig smak. Passer bra etter et godt måltid mat.

 

Santos

Fra Sao Paolo i Brasil. Fin og rund smak. Ofte en stor bestanddel i masseproduserte kaffeblandinger.

 

Sumatra

Fyldig, søtlig smak. Samtidig lett.

 

Nå kan jeg selvfølgelig skrive mye rart om hvordan ulike kaffesorter smaker, men til syvende og sist må du prøve selv. Jeg prøver stadig nye kaffesorter, og det anbefaler jeg også andre å gjøre. Moro med smaksløker!

 

Om oppbevaring: Kaffebønner er ferskvare, og fagpersoner anbefaler at man oppbevarer kaffebønner i fryseren, da dette tredobler holdbarheten. Mørkbrent kaffe har også kortere holdbarhetstid. For min del har ikke dette vært noe problem så langt. Jeg (og fruen, gjester osv.) drikker mange kopper daglig, og har derfor relativt høy rotasjon på kaffebeholdningen. All den tid kaffen oppbevares tørt, mørkt (ikke i gjennomsiktige beholdere) og lufttett, bør ikke dette være et problem.

 

 

Kaffekvern

Kaffe er som sagt ferskvare, og da er det en selvfølge å male kaffen etter behov. Da trenger du en kaffekvern. Det finnes et utall modeller på markedet, men Bodum er en produsent jeg kan anbefale på dette området.

 

Den billige og enkle:

 

5679_01_a.jpg

 

Denne er enkel og grei, og tar mindre plass enn en boks brun lapskaus (eww). Den kan plukkes opp i de fleste butikker som selger Bodum-produkter (søk etter Bodum på gulesider.no) for omkring 2-300 kroner. Se etter tilbud!

 

Bruk: Ha kaffebønner i beholderen, sett på lokket og trykk ned knappen. Enkelt og greit. Malingsgraden bestemmes av hvor lang tid knappen holdes inne. Erfaringsmessig er det bedre med to-tre litt kortere "grinds" enn en lang.

 

Fordel: Billig og liten.

Ulempe: Krever litt prøving og feiling før man får ønsket malingsgrad.

 

 

Den dyre og nøyaktige:

 

5670_01_a.jpg

 

Selv har jeg faset ut den ovennevnte til fordel for denne. Den tar litt større plass på kjøkkenet (omtrent like stor som ei kaffekanne). Denne gir deg muligheten for å velge malingsgrad trinnløst ved å vri på den øverste beholderen. Avmerket for espressomalt, gjennom filtermalt og kokemalt, til presskannemalt i den grove enden av skalaen. Jeg kjøpte min kvern for 599 kroner, men det var nedsatt fra omkring 8-900 kroner.

 

Bruk: Ha kaffebønner i beholderen, sett på lokket og skru maleknappen (til høyre) med klokken. Denne knappen fungerer omtrent som en trekk-opp-bil, dess lenger du skrur, dess mer kaffe kommer ut i beholderen nederst. Denne beholderen trekker du ut for å få tilgang til den nymalte kaffen.

 

Fordel: Gir best og mest nøyaktig resultat.

Ulempe: Litt stiv pris. ("En god investering", som man ofte sier til samboere eller ektefeller..)

 

 

Presskanne

Presskanna (french press på engelsk) bevarer de gode oljene i kaffen, og koster en brøkdel av hva en god kaffetrakter koster. De finnes i mange forskjellige utførelser, med og uten termos-egenskaper. Selv har jeg to, en liten (2-3 kopper) og en stor (6-8 kopper). Begge er stort sett glassbeholdere med stempel og håndtak, og har ikke termos-egenskaper. Derfor har jeg en "ytterjakke" til den største, som holder godt på varmen. Den bruker jeg hvis jeg lager 6-8 kopper som ikke nødvendigvis skal drikkes med en gang (når vi har gjester og sånt). Til vanlig bruker jeg den minste presskanna. Denne gir to relativt store kopper kaffe, nok til min samboer og meg. Hvis flere kopper kaffe er ønskelig, lager jeg i flere omganger. Slik blir kaffen ferskest mulig, og det liker vi! :-)

 

Her er et par enkle modeller fra Bodum:

 

1784_01_a.jpg

 

Til 2-3 kopper. Koster en hundrings eller to, opp til 3-400 avhengig av hvor fancy du vil ha den. Den enkle holder lenge for meg. Jeg bruker omkring 20g malt kaffe i denne.

 

1788_01_a.jpg

 

Til 6-8 kopper. Koster omtrent 2-300, opptil 5-600 (med samme årsak som over).

 

Husk: Hvis du ikke skal bruke presskanna mer den dagen, gjør du den ren etter siste gangs bruk. Hvis den står i mange dager med kaffegrugg i, kan det bli en litt udelikat opplevelse (her snakker jeg av dårlig erfaring).

 

Note: Nylig kjøpte jeg meg en "portabel" presskanne med drikketut, som er kjekk å ha med seg i bilen på vei til jobb! Den ser slik ut, og jeg betalte under hundrelappen for den (Kapasitet omtrent som den minste av de to over):

 

1501_01_a.jpg

 

 

Vannkoker

 

5500_01_a.jpg

 

For å lage kaffe på denne måten trenger man en vannkoker, noe mange har. Disse finnes i et utall varianter og størrelser. Jeg har modellen fra Bodum som vist over, men så lenge vannkokeren faktisk klarer å koke vann burde ikke dette spille noen stor rolle. Det er derimot variasjoner i hvor lang tid ulike vannkokere bruker på å koke en liter vann. Gjør du som jeg gjør, koker du bare en liten halvliter i slengen. Bodum klarer dette fort nok for meg :-P

 

 

 

Tilberedning

 

Slik gjør du det (slik gjør i alle fall jeg det):

 

1) Ha alltid rent utstyr! (Uansett om du trakter eller hva du nå velger å gjøre)

 

2) Sett på springen og la det renne litt. Vannkvaliteten er viktig for kaffesmaken, så vi ønsker ikke vann som har stått og surnet i rørene hele helga. Hvis vannkvaliteten der du bor ikke er god nok til å drikke, anbefaler jeg flaskevann - samt en solid klage til kommunen du bor i.

 

3) Ha ønsket vannmengde i vannkokeren (evt. kasserollen), og sett den til å koke.

 

4) Sett fram presskanna (evt. gjør den ren etter forrige gangs bruk hvis dette ikke er dagens første tilberedning). Mal/kvern/knus ønsket kaffe og mengde, og ha den oppi presskanna.

 

5) Når vannet koker, heller du litt vann nederst i presskanna med en gang. Nok til at kaffen bløtlegges. La dette stå i 5-10 sekunder (rør gjerne litt rundt i dette). Hell så resten av vannet oppi. Hvis du ikke lager en full kanne, har du oppi så mye som trengs. Lager du full kanne (jeg gjør som regel det), skal ikke vannet gå høyere opp i beholderen enn at det er plass til lokket og stempelet "over" kaffen.

 

6) La kaffen trekke i 4-5 minutter før du presser ned stempelet.

 

7) Drikk en utsøkt kopp kaffe i godt selskap, og nyt den respekt og beundring du får fra folk rundt deg når de verdsetter deg for den kaffekjenneren du er! (Dette er også et bra sjekketriks, noe ala "skal du komme hjem til meg og se på frimerkesamlingen min?", men kanskje ikke like effektivt.)

 

 

 

Avsluttende kommentarer

 

Det finnes minst to forskjellige måleskjeer. Den gule standard-måleskjeen man ser oftest tilsvarer ca. 10g kaffe når den er strøken. Vær obs på mengden kaffe måleskjeen tar, ellers kan du bli misfornøyd med resultatet! Jeg foretrekker ca. 10g kaffe per kopp.

 

Drikk heller én kopp kaffe som er litt sterk, enn tre kopper lysebrunt vann. Hvis du foretrekker sistnevnte, vil jeg anbefale koffeinpiller og ei flaske Farris.

 

Kommentarer mottas med takk. Fint å høre hvis noen prøver dette og får gode opplevelser av det. :-)

 

... og si fra hvis jeg har glemt/utelatt noe viktig!

 

 

Mvh,

 

Frank Cannon, P.I.

 

 

Relevante lenker:

Bodums internasjonale nettsted

 

Bodum USA nettbutikk (Omtrentlig sammenlignbare priser med hva du må ut med her i landet. Husk at vi har mva.)

 

Kvasirs oppføringer av bedrifter innen kaffe og te

 

Litt informasjon om forskjellige kaffesorter (fra Taras i Tromsø)

 

kaffe.no - Norsk Kaffeinformasjon (mest om traktekaffe, men har bl.a. info om forskjellige kaffesorter)

 

Kvasir websøk på Bodum

 

Tilbords - de fleste Tilbords-butikker har Bodum-produkter

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Off topic, ja. My bad. Hvis en moderator kan flytte den er jeg evig takknnemlig.

 

Til Ar`Kritz: jeg bruker faktisk mye kortere tid på denne måten enn med kaffetrakter :-) Tenkte bare jeg skulle lage en steg-for-steg-veiledning som selv far kan følge :-P

 

Til JKJK: Akk, så enig. Og en oppvaskemaskin som setter inn i skapet selv, og en vaskemaskin som henger opp og bretter sammen klær! Hvor er industridesignerne hvor man trenger dem?

Lenke til kommentar

Jeg liker IKKE kaffe, jeg har ikke helt vurdert å prøve kaffe tidligere.. Men jeg må kanskje innrømme at jeg fikk litt lyst til å prøve å ta meg en kopp nå ;)

 

 

Ang. Den måleskjeen, det er flaut å ta feil der når du mekker kaffe til andre. :blush:

(At du har stor skje hjemme og liten der eller visa versa)

Endret av [ReXoR]
Lenke til kommentar

Glimrende innlegg. Er litt overaska over presskannens påståtte kvaliteter sammenliknet med en god kaffetrakter, men betviler den ikke - da jeg aldri har benyttet presskanne. Men EN ting stusser jeg litt over.. har lært at kaffe skal trekke i omtrent sju minutter før den drikkes. Merk at dette gjelder kokekaffe, i presskanne kan du muligens benytte både koke og traktemalt kaffe. Uansett blir det vel en forskjell i traktetiden, sett i forhold til malingsgrad?

Lenke til kommentar

Personlig syns jeg denne tråden var plassert riktig til å begynne med, da dette helt klart er annet om hardware (imho). For alle "nerder" (iallefall de i yrkeslivet) så er kaffe-hardware nesten like viktig som datakomponenter...

 

Mine erfaringer med presskanne er at det gir den beste kaffen, men mine litt ukritiske smaksløker syns også at traktekaffe smaker godt. Grunnet et særdeles høyt kaffe(mis)bruk holder jeg meg til traktekaffe, for helsas skyld ;)

 

Vil forresten slenge meg på og si :thumbup: for et bra innlegg!! :)

Endret av daffyd
Lenke til kommentar

Til toriamos: Det er riktig at kaffen skal trekke i forhold til malingsgrad, men også i forhold til hva man lager den med. taras.no anbefaler 4 minutter, og erfaringsmessig er et sted mellom 4-6 minutter bra når man bruker presskanne. I presskanne bør du bruke kokemalt kaffe hvis du ikke har egen kvern.

 

Men som jeg har skrevet, blir kaffen utrolig mye bedre (imho) med egen kvern, og kaffebønner man liker (som man helst kjøper på dedikerte kaffebutikker). Selv synes jeg at det er mye mindre arbeid å lage kaffe på denne måten i forhold til traktekaffe, og i tillegg tar det kortere tid. Win-win-situation! ;-)

 

Takker for gode tilbakemeldinger, btw!

Lenke til kommentar

Interesant å lese... Er ikke så veldig avansert i min kaffedrikking jeg da, som trådstarter tydeligvis er :p

 

Kaffetrakter(mokkamaster): vann og evergood

 

Kopp: 1 Sukkerbud

 

Tilbehør: 1stk Ballerina Kjeks

 

Liker helst kaffen kruttsterk, men kaffen må ha en mild smak i seg selv... Sjokoladekaffe er også godt :D og Kaffe Latte...

 

Pappa har forresten en slik Bodum greie, og jeg må si det smaker ganske godt... spesielt colombiansk kaffe...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...