Gå til innhold

Nei til sidemål (Nynorsk) ?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg synes vi skulle lært om nynorsk og hvorfor vi har to skrifspråk i Norge, men at vi kunne bestemt oss for ett skriftspråk når vi begynte på ungdomsskolen og praktisert det. Ikke begge to, det tar for mye ressurser og blir bare rotete.

 

Kunne jo evt. hatt sidemål som et valgfag. Men da kommer jo spørsmålet om hvilken oppslutning dette ville fått. Hva vil du lære: Nynorsk, tysk, fransk eller spansk? Tviler på at mange ville valgt nynorsk.

Lenke til kommentar

Mitt sidemål er ikke nynorsk. Det er bokmål :p

Hvorfor skriver jeg da på bokmål og ikke på nynorsk nå? Nei, si det. Blitt en vane bare.

Men å prøve å fjerne nynorsken er bare teit. :roll:

At det er dumt at vi skal skrive to skriftspråk, er jeg forsåvidt enig i.

 

 

Og nei, om noen var i tvil, jeg skrev ikke under.

Endret av Nevnarion
Lenke til kommentar

Taler jo nesten for seg selv når over 10.000 underskrifter har kommet inn. Jeg føyer meg til listen. Jeg er en skikkelig stolt bokmålspratende nordmann, og har ingen planer om å legge noe jobbing i nynorsken. Den dårlige karakteren jeg får der, tar jeg igjen i andre fag. Nynorsk får ingen innsats fra meg - er ikke verdt det.

 

Ja til fjerning av nynorsken.

 

EDIT:

Skal ikke jobbe hverken for eller i kommunen, så der er enda en grunn til å gi pokker.

Endret av Bandidos Pelle
Lenke til kommentar

Vi som har nynorsk som hovudmål må lære bokmål.

Dykk som har bokmål som hovudmål må lære nynorsk.

Nynorsk er etter mi mening eit veldig fint språk, det er også ein del av vår kulturarv, ihvertfall i mykje større grad enn bokmål, sidan bokmål opprinneleg er frå dansk.

 

Eg ser ikkje problematikken.

 

*Ikkje skrive under*

Lenke til kommentar

Ja til sidemål, sei eg!

Hadde det ikkje vore for at dei som har bokmål må ha nynorsk som sidemål, vil eg tru at dei hadde hatt problem med å forstå enkelte ord i nynorsken. Problema med skriving av nynorsk hadde ihvertfall vore betydeleg større.

 

Det er jo også opp til kvar enkelt person å velje kva hovudmå ein vil ha (etter ungdomsskulen). Eg har altså min fulle rett til å bruke nynorsk, og det blir tatt hensyn i skulesystemet til at folk har valfriet til å bruke nynorsk/bokmål sidan det er viktig å i det heile tatt la alle nordmenn kunne forstå kvarandre.

 

Heile saka med sidemål er altså kun eit spørsmål om hensyn.

 

Off-topic: Då kan vi også bevege oss på diskusjonen om kvifor vi ikkje har samisk som obligatorisk sidemål.

 

Edit: Skrivefeil

Endret av Earendil
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+891234
Hadde det ikkje vore for at dei som har bokmål må ha nynorsk som sidemål, vil eg tru at dei hadde hatt problem med å forstå enkelte ord i nynorsken. Problema med skriving av nynorsk hadde ihvertfall vore betydeleg større.

Ulikhetene mellom nynorsk og bokmål er ikke store nok til at et eget fag kan forsvares. Vanskelige ord finner du forklaringen på i ordboka. Og hva skal vi vel med å kunne skrive sidemål? Å ha to offisielle skriftspråk i Norge er i det hele tatt ganske unødvendig - det er upraktisk og uøkonomisk.

Lenke til kommentar
Å ha to offisielle skriftspråk i Norge er i det hele tatt ganske unødvendig - det er upraktisk og uøkonomisk.

Vel, skulle det ha blitt kun eit hovudmål hadde det blitt undertrykking av f.eks. dei som vel å ha nynorsk som hovudmål. Agree?

_Undertrykking_ faktisk. Hverken samisk, svensk eller urdu er offisielle skriftspråk i Norge, undertrykker vi disse menneskene som har det som morsmål?

Lenke til kommentar

Jeg er ikke for fjerning av sidemålet, men jeg synes heller ikke det burde være obligatorisk. Vi har begrenset med resurser, og jeg mener vi vil tjene mer (altså, oppnå bedre resultater) ved å bruke disse resursene på en bedre måte.

 

Sånn som det er i dag har vi dobbelt opp med norskundervisning. Noe som er alt for mye når vi titter på de med lese og skrivevansker. De med lese og skrivevansker har nok problemer med å holde seg oppegående i et skriftmål, som det er.

 

Men også for oss uten disse problemene kan vi sette spørsmålstegn om vi trenger sidemålet. Jeg mener helt klart 'nei' siden jeg ikke har noen problemer med å lese nynorsk. Og sånn som jeg ser det, så er de fleste som ikke har lese og skrivevansker oppegående når det kommer til det å lese sidemålet. Og det er jeg sikker på at de ville ha vært uten sidemålsundervisningen også.

 

Nei, jeg synes det er å kaste bort resurser på noe som allerede er implementert i hovedmålslæren. Jeg ser heller at vi gjør om på disse to ukentlige timene ungdomskoleelevene har til ekstra naturfag timer. Eller gym. Eller kanskje at vi setter opp noe nytt som for eksempel historie (og/eller geografi).

 

Hva vet dere egentlig om europa tidlig på 1100 tallet?

Orienten på 500 tallet? Eller Sør-Amerika 300 år før kristus?

 

Er det noen her som vet hvor Valletta er, uten å søke de opp?

 

Men uansett. Argumentet om at vi har rett til å få juridiske og statlige dokumenter på det skriftmålet vi har hatt vår oppvekst i, synes jeg ikke holder. Dette kan da ikke rettferdiggjøre alle de resursene som går opp i spinningen.

 

Hvor ligger forresten Laos? Eller litt lettere. Hvor lenge varte egentlig Korea krigen? Dette er enkel lære som har gått de fleste forbi.

 

(Dette er et revidert innlegg, tatt fra en annen nynorsktråd)

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...