Gå til innhold

Mangel på olje tar oss utfor stupet, snart?


Anbefalte innlegg

http://www.aftenposten.no/fakta/innsikt/article971989.ece

 

Klima og fattigdom truer mest

Kampen mot terror flytter fokus fra trusler som er langt mer alvorlige for menneskeheten. Og som hvert år dreper mange ganger flere.

 

OLE MATHISMOEN

 

AIDS har krevd mer enn 20 millioner menneskeliv siden 1981. Her AIDS-pasienter på et sykehus i Malawi.

FOTO: STEIN J. BJØRGE

 

Sigøynerne i byen Trebisov i Slovakia er sultne og mangler vann. Ca. to milliarder over hele verden rammes jevnlig av hungersnød.

FOTO: AASMUND WILLERSRUD

 

Øystein Dahle.

FOTO: KNUT FJELDSTAD/SCANPIX

WORLDWATCH

# Grunnlagt i 1974 av Lester Brown. Ledes nå av Christopher Flavin. Styreformann er norske Øystein Dahle.

# Worldwatch Institute er en uavhengig forskningsorganisasjon med hovedkontor i Washington som arbeider for en miljømessig bærekraftig utvikling.

# Ved å samle inn, sammenstille og analysere kritiske utviklingstrekk i verden arbeider instituttet for å rette verdens fokus mot de store truslene i verden.

# Omfattendeinformasjonsarbeid gjennom sitt månedlige magasin, en rekke temahefter og bøker samt den årlige verdenskjente State of The World (Jordens tilstand).

# Worldwatch Norden ble etablert i 1989 som en uavhengig stiftelse og er den nordiske avdelingen av Worldwatch Institute.

 

DE STORE TRUSLENE

 

Våpen:

# 1000 milliarder dollar brukes på våpen og militær aktivitet hvert år.

# Det finnes ca. 639 millioner håndvåpen i verden, 8 millioner nye produseres hvert år.

# 300 000 mennesker drepes hvert år med håndvåpen i væpnede konflikter.

# Verdens åtte erklærte atommakter har 28 000 atomvåpen.

 

Olje og ressurskonflikter:

# 37 prosent av verdens energi produseres av olje, verdens viktigste energikilde.

# Oljeproduksjonen har flatet ut eller er redusert i 33 av verdens 48 største oljeproduserende land.

# Forbrenning av olje bidrar til 42 prosent av CO2-utslippet.

# Kamp om naturressurser var viktig årsak til en fjerdedel av de 50 største krigene de siste årene.

 

Vann:

# Mer enn 30 land, de fleste i Afrika og Midtøsten, har nå mindre dyrket mark og ferskvann pr. innbygger enn selv de mest konservative anslag for hva som er nødvendig for at et samfunn skal fungere.

# 40 prosent av verdens befolkning er avhengig av vann fra elvesystemer delt mellom to eller flere land.

 

Mat:

# Antall sultende mennesker i U-landene har økt med 18 millioner siden midten på 1990-tallet til ca. 800 millioner.

# Ca. to milliarder rammes jevnlig av hungersnød og kronisk underernæring.

 

Befolkning:

# I en tredjedel av verdens land føder kvinner fire barn i gjennomsnitt.

# Det siste tiåret har arbeidsledigheten blant ungdom økt fra 11,7 prosent til 14,4 prosent i 2003.

 

Infeksjonssykdommer:

# I 2002 døde 14,9 millioner mennesker av ulike infeksjonssykdommer.

# I 2003 døde tre millioner mennesker av HIV-relaterte sykdommer.

# AIDS har krevd mer enn 20 millioner dødsfall siden det første tilfellet ble påvist i 1981.

Les også

Miljøbombe bak Venezias karnevalsmaske - 15.02.2003

Brende: - Behov for innsats mot giftutslipp - 16.01.2003

Miljøvernere frykter oljekatastrofe - 26.09.2002

Øystein Dahle, styreleder i Worldwatch Institute i Washington og Worldwatch Norden kaster frem en brannfakkel. I går lanserte han den norske utgaven av årboken til Worldwatch, "Jordens tilstand".

 

Boken er viet ulike sider av begrepet økologisk sikkerhet, eller usikkerhet. I 1989 foreslo Sovjetunionen å omgjøre FNs miljøprogram UNEP til et økologisk sikkerhetsråd som skulle sortere direkte under Sikkerhetsrådet. Forslaget kokte bort. Ingen andre tente på ideen. Selv om natur- og miljøvern var "inn", fikk det være grenser, mente man blant annet i USA. I forordet til årets Worldwatch-bok ber tidligere Sovjet-president Mikhail Gorbatsjov om en global glasnost for å få til skikkelig handling for å redusere fattigdommen, den økende sykdomsspredningen og miljøproblemene.

 

- Vi er lenger unna en bærekraftig utvikling i verden enn vi noen gang har vært, sier Øystein Dahle til Aftenposten. Men Dahle er så langt fra en pessimist det er mulig å komme:

 

- Det skjer ting nå. Det er noe på gang. Nobelkomiteen satte et svært viktig fokus da de ga fredsprisen til Wangari Mathai i fjor. Økologisk sikkerhet ble for alvor satt på dagsorden, sier han.

 

- Dere angriper kampen mot terror. Hvorfor?

 

- Kamp mot terror er selvsagt viktig, men den fjerner fokus fra de grunnleggende og virkelige destabiliserende kreftene i verden. George Bush' fokus er feil. Den virkelige ondskapens akse, som ligger bak svært mange av dagens borgerkriger og kriger er fattigdom, sykdomsepidemier og økologisk sammenbrudd. Dette er problemer "without passport", problemer som ikke kjenner grenser. Mange flere dør nå av disse faktorene enn alle kriger i menneskehetens historie har krevd av ofre, sier Dahle.

 

Eksempel: 26 land i Afrika og Midtøsten bruker mer ferskvann hvert år enn de får ovenfra. Dermed synker grunnvannet. Verden har et overforbruk av grunnvann på 16 milliarder tonn hvert år. Dette vil være en destabiliserende faktor på verdensfreden lenge før effektene av klimaendringer blir påtrengende.

 

- Dere retter flengende kritikk mot militærbudsjettene. Er politikerne gammeldagse, mener du virkelig at militær tenkning som sikkerhet er passé?

 

- Ja, langt på vei er det passé. Vi bruker ufattelige 1000 milliarder dollar på militæret i verden. 5- 10 prosent av dette ville vært nok til å oppfylle alle FNs tusenårsmål for å snu fattigdomsspiralen og dermed stabilisere verden, sier Dahle.

 

Eksempel: I Europa spises det iskrem for 11 milliarder dollar hvert år.

 

- Worldwatch mener kampen mot terror har helt feil fokus, at andre risikoer er langt, langt større?

 

- Jeg forstår ikke at Bush og andre vestlige ledere virkelig tør å ikke gjøre noe med grunnene til terror, som ekstrem fattigdom, urettferdighet, undertrykking. Vi er helt og totalt avhengig av olje. USA importerer 10 millioner fat olje om dagen. Fra Raf Tanura-havnen i Saudi-Arabia eksporteres daglig åtte millioner fat. Et terroranslag mot denne terminalen ville få oljeprisen til å eksplodere på en måte som amerikansk økonomi aldri vil tåle. Terror er et resultat av fattigdom, som igjen rammer så uforutsigbart. Jeg forstår ikke at Vestens ledere ikke ser hvor sårbare vi egentlig er, sier Øystein Dahle, som i store deler av sin yrkeskarrière var en av norsk oljeindustris fremste, som sjef i Esso Norge.

 

- Den skjeve fordelingen i verden blir stadig mer synlig. Det er vanskelig å ikke forstå at det skaper raseri og konsekvenser. I tillegg blir det nå stadig klarere at det er den fattige verden som vil rammes av klimaendringene, som skapes av oss i den rike delen av verden.

 

Eksempel: Hver dag dør tre ganger så mange barn av sult og sykdom som antall ofre i terroranslagene mot tvillingtårnene i New York.

 

- Dere har ropt varsku i 30 år. Utviklingen går fortsatt i samme retning?

 

- Vår oppgave er å levere fakta for at brikkene til slutt skal falle på plass. Jeg er optimist. Vi ser nå mer positive trekk enn på lenge. Jeg tror blant annet at USA i løpet av få år vil bli den store lederen i kampen mot klimaendringer, men først må USAs ledere se hvilken risiko landet er utsatt for. Men tiden arbeider ikke for oss. Vi har faktisk dårlig tid, sier Øystein Dahle.

 

 

Les mer:

www.world-watch.org

www.worldwatch-norden.no

www.oilcrash.com

www.lifeaftertheoilcrash.net

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
http://www.aftenposten.no/fakta/innsikt/article971989.ece

 

- Jeg forstår ikke at Bush og andre vestlige ledere virkelig tør å ikke gjøre noe med grunnene til terror, som ekstrem fattigdom, urettferdighet, undertrykking.

Første bud når man ikke forstår er å ikke kritisere. Man bør forstå hva man kritiserer.

 

Bush & Co. har gjort mye for å bekjempe undertrykkelse, det er jo nettopp det som er blitt gjort i Afghanistan og Irak.

 

De aller fleste problem som er nevnt som 'viktigere enn terror' er problemer som i stor grad er politisk forankret. Med det mener jeg at man ikke når problemene fordi det står korrupte personer, organisasjoner og myndigheter i veien.

 

Man kan ikke bekjempe urettferdighet og fattigdom i nasjoner der makten er korrupt.

 

Bekjempelse av terror har aldri vært viktig i forhold til antall personer terror dreper, for det er et relativt lite antall. Bekjempelse av terror er viktig for å bevare den politiske og økonomiske stabiliteten. Uten en slik stabilitet har man heller ikke mulighet til å hjelpe andre.

Lenke til kommentar

Blir det mangel på olje, vil det tvinge frem forandringe, og andre energikilder blir konkurransedyktige. Ingen fare å gå tom for olje. BioDiesel osv. vil hjelpe oss. Det kommer til å koste en stund, men det er ingen krise.

 

Dagen oljeavhengighet er pga at de store oljeprodusentene (hovedsakelig OPEC) passer på å holde prisen så høy som mulig slik at alternativene ikke er konkurransedyktige.

Lenke til kommentar
Dagen oljeavhengighet er pga at de store oljeprodusentene (hovedsakelig OPEC) passer på å holde prisen så høy som mulig slik at alternativene ikke er konkurransedyktige.

 

Vil ikke alternativene (energimessig) være MER konkurransedyktige hvis oljeprisen er høy?

Lenke til kommentar

Det var en krøkkete setning :)

 

De holder den så høy som mulig UTEN å gjøre alternativene konkurransedyktige (selvfølgelig) :)

 

Blir prisen for høy åpner de kranene og pøser ut mer, sånn at prisen skal synke. Det skal ikke gå så veldig lang tid med massive oljepriser før alternativene kommer på markedet. Noe av det første som vil skje er nok en overgang fra olje/gass til kull- og atomenergi til elektrisitetsproduksjon.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...