Gå til innhold

Harddiskkjøling; bra å ha eller unødvendig tull?


MiG29

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Når det gjelder skitt / støv etc trenger du ikke å tenke på det da disken er lufttett, av den enkle grunn at ting er så "små" der inne at kun et støvkorn er nok. Så så lenge du ikke åpner disken funker den bra, og kjøles den vil det nok hjelpe enda mer. :)

Feil.

 

En disk er så absolutt ikke lufttett. Hvis du ser etter så er det i allefall ett luftehull på en disk (men det er godt filtrert). Det er for å utligne trykket på utsiden og innsiden av disken. Og en disk må ha luft inni for å kunne fungere. Lesehodene flyter på en "pute" av luft på grunn av rotasjonen til platene.

Lenke til kommentar
Med strikk oppheng trenges det såfall kjøling, for da mister du kjøle evnen til kabinettet.

Veldig mye ustø matte her ja...

 

Vell og merke at MTBF er bare tull.

Fordelen i mange tilfeller med strikk oppheng er at man har større luftflyt rundt selve disken + at vibrasjonstøyen forsviner for det meste, har monterte temperatursensorer på disken når den hang med strikkoppheng og temperaturen var noe lavere enn når den sto fastmontert i hdd drevet (uten vifte), temperatur på ca 42C.

 

Mtbf= Must take backup first burde det hete da man selvsagt ikke kan stole på denne tiden, har sett WD caviar disker ta dagen etter 1 time så denne standaren holder ikke. En god kamerat av meg påpekte at det lureste er å kjøpe inn HD en gang i året med den største kapasiteten og ytelsen man får tilgjengelig på markedet for ca en tusenlapp og legge inn oset på denne og bruke den gammle til lagringsmedie, på denne måten så forlenger man på en måte driftstiden uten at man får så veldig mye nedetider (selv om os disken kan svikte når som helst).

Endret av Malvado
Lenke til kommentar
Chrisege, det kan nok stemme, men få har pc-en på 2,2 år uten å bytte HD uansett for å følge med utviklingen.

Ikke nødvendigvis. Den vanlige mannen i gata oppgraderer ikke systemet sitt før det er absolutt nødvendig, ikke alle er datefrelste entusiaster! Jeg har selv gitt anbefalinger til folk om at de må oppgradere sine 5 år gamle systemer, men blir ofte møtt med "dataen er bra nok til mitt bruk" eller "pøh! Jeg surfer jo bare på nettet likevel" Noe som vitner om at data kunskapsnivået hos veldig mange er under lavmål..

Lenke til kommentar
For øvrig, for de som skulle være interessert: Microplex selger den geniale 3 til 4-"rammen" til CM Stacker for 150kr.

 

Denne rammen tar opp 3stk 5.25"-plasser, gir deg plass til 4stk 3.5"-harddisker, og kommer med en stillegående 120mm-vifte montert i fronten. Disse skal også passe i andre kabinetter, og er en svært billig investering.

Har selv vurdert den, men vet ikke hvordan det blir, da Stacker har gitter som skjuler drev, har mitt kabinett bare vanlige plastdeksel, noe som vil si at viften vil flytte luft som sirkulerer i kabinettet allerede.

 

Omy: finnes flere løsninger for å vannkjøle disker.

 

http://www.microplex.no/rubweb/varer.asp?UGID=5434&GID=5400

Lenke til kommentar
Få et godt argument på hvorfor MTBF er bare tull?

 

Pass ellers på å skille mellom MTBF og MTTF (mean time TO failure)....

Fordi at disken som regel svikter før MTBF, spesielt når man bare har 1 disk, for hjemmebrukeren gir MTBF / MTTF bare en pekepinne på sånn ca levetiden på disken, men som sagt en hd kan svikte allerede fra dag en.

 

Derimot for store bedrifter er disse verdiene greie å ha.

Lenke til kommentar
Få et godt argument på hvorfor MTBF er bare tull?

 

Pass ellers på å skille mellom MTBF og MTTF (mean time TO failure)....

Synes MTBF er noe tull. Dersom man skal lese denne slik som mannen i gata gjør så vil det si at en disk skal holde i 100 år før den feiler. Hvorfor i huleste slutter da noen å fungere etter noen dager, uker eller måneder, mens andre fortsetter i det uendelige?

 

Etter min mening så kan man se annerledes på det. Mean time between failure....altså den tiden fra en feil inntreffer til den oppstår på ny. Men når den oppstår for første gang er det ingen som vet....det er vel da den derre MTTF kommer inn ;)

 

Satt litt på spissen kanskje, men mener at her er det rom for kverulering... :p

 

Når det gjelder kjøling så synes jeg mine raptorer trives bedre etter at jeg satte 2 vifter foran dem. I det minste så kan jeg ihvertfall ta på dem uten å svi fingrene av meg!!

Lenke til kommentar

Ja, ikke vet jeg hva som er riktig...

Men til du/dere som sier dere har fått ødelagt disker pga varme, hvordan vet dere det?

Jeg har en annen tråd Her Hvor jeg spør hva som går i stykker ved varme.

Det som da forundrer meg litt er at alle som har "peil" (i motsetning til mannen i gata..) liksom vet at diskene trenger kjøling, eller at det var varme som gjorde at de gikk istykker, men ingen ser ut til å kunne komme med noe konkret hva som skjer ved disse varmeskadenen?

 

Så langt i den andre tråden er vel den den teorien en kommer med, at det som skader mest er temperatursvingniger, heller en ren varme, en teori jeg festere like mye lit til som noe annet, inntil noen kan dokumentere eller forklare litt nærmere hva som skjer ved de ulike temperaturene.

Lenke til kommentar

Jeg aner heller ikke hva som skjer ved oppvarming eller hva som blir ødelagt. Min egen personlige (og sikkert feilaktige) teori har vært at varme medfører at metaller utvider seg som igjen kan føre til feil på skivene, styremekanisme o.l.

 

At det kan være temperatursvingninger er heller ikke umulig, men det kan da føre til at det utvider og trekker seg sammen igjen flere ganger og er slik jeg ser det akkurat det samme.

 

Men igjen...dette er bare slik jeg oppfatter det. Er sikkert noen smo vet nøyaktig hva som skjer ved oppvarming og hva som blir skadet......om det i det hele tatt er noe som blir skadet.....!?

 

Jeg synes bare det er fint at diskene ikke er glovarme ;)

Lenke til kommentar

Att livet på disken forlenges med ekstra kjøling har eg stor tro på. En kammerat av meg hadde 2x120gb WD sata uten noe somhelst kjøling, disse diskene var klint helt i sammen og da var dei så heite att vist du hadd ett egg så kunne du stekt det.

 

Begge diskene varte i 3måner.

 

eg har 2x120 SeaGate sata + 1x250 Hitachi\(IBM) sata og 4stk 80mm vifter som kjøler dem, og eg har aldri hatt problemer med diskene.

Lenke til kommentar
Mye ustø matte her ja. Tydeligvis en del som var syke den dagen de skulle lært gangetabellen og deling i 4. klasse. :)

En harddisk trenger ikke kjøling så lenge temperaturen i kabinettet er under 35 grader og disken ikke surrer konstant. Det som dog er kjekt, er strikkoppheng som demper vibrasjoner og støy. Det er mer behagelig både for disken og brukeren...

Det er vel heller forståelse av praktisk fysikk vil jeg vel si enn matte selv om jeg tviler ikke på at mange her kan være ustø på det også.

 

Bekrefter at en mill. timer er ca 114 år. (vis meg den disken som varer så lenge).

For å beregne MTBF tror jeg de f.eks. kan la 10 000 disker surre og gå til den første feilen oppstår. La oss si det går 100 timer. Da ganger de antall disker med antall timer: 10 000 * 100 = 1 000 000.

Skal de gjøre det sikkelig må de vel kjøre diskene til alle feiler, da kommer det et riktig begrep på MTBF. Men da er vel disken ikke bare ute av produksjon, men også ut av bruk vil jeg tro.

Lenke til kommentar

ok... varme = bad/kjølling = bra...

 

 

...men ble litt usikker på når det gjalt det med støvpartikler som kan trenge seg inn i harddisken og skade den. er harddiskene lufttete eller ikke???

 

noen her på forumet nevnte at de hadde montert vifter på harddisker for kjølling, men hvordan? over, under eller fronmontert? hva er best?

 

min hdd kjøller monteres under harddisken, man kan så velge hvordan vei man skal legge harddisken, men jeg har valgt å sette den inn på vanlig måte slik at hviften blåser upover. dermed blåsr den luft mot det jeg vil mener er d mest sårbare stede på harddisken da det er mange småe åpninger der...

...kansje mest effektive måten å kjøle harddisken på derimot?

Lenke til kommentar

Ha vifter som blåser luften over og under diskene, altså i front av de helst, skal helst ha frisk luft.

 

Og, en harddisk er HELT tett. Det er folk som har prøvd på en modifikasjon av harddisk, der platen på toppen har blitt fjernet og erstattet med en av plexi, der ble det tatt forhåndsregler mot støv, men allikevel fungerte ikke disken.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...