Gå til innhold

Trenger oppskrift til Soft-Ice!


pcgutten

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+9817234daf

Du må nok ha soft-is-maskin. Det har jeg :D

 

Edit: Trenger bare melk, fløte og vaniljesukker husker jeg riktig.

Endret av Slettet+9817234daf
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817234daf
Koster jævlig mye..!

Jeg er i alle fall bombesikker på at vår maskin neppe kan ha kostet mer enn et par hundre.

Lenke til kommentar

Jeg har drevet med vask og rens av Carpigiani-maskiner i halvannet år. Stort sett den litt eldre typen med manuelt kontrollrelé. Moderne softismaskiner leases vanligvis ut fra en miksprodusent, og koster i innkjøp mellom 100.000 og 250.000 kr. De fleste ligger på rundt 150k.

 

De fungerer stort sett slik: På toppen av maskinen har du et sterilt miks-kar. Lokket til dette er av plast, og er låsbart. Oppi her holder miksen rundt 4 grader, men kan også f.eks. pasteuriseres. Et typisk tar ca 15 liter miks. Det finnes også en visp oppi her, som sørger for å holde blandingen i bevelgelse, slik at det ikke danner seg noe snerk, f.eks. Det finnes også en flottør som indikerer miks-nivået foran på maskinen. Den viktigste delen er sugerøret, som gjennom en enveisventil ("hatten"), en fjær og en sindig skrumekaniske er festet til pumpehuset. Det er i kortet overgangen mellom den mekaniske biten og matbiten i denne delen av maskinen. Inni pumpehuset er det to tannhjul, som genererer et undertrykk som suger miksen opp gjennom sugerøret, trykksetter den, og sender den ut og ned gjennom et trykkrør, som går ned i et hull i bunnen av karet. Således vil det, ved å tas ut, tillate ting i karet å renne gjennom maskinen.

 

Når miksen har blitt trykksatt, blir den presset ned i kjølesylinderen. Denne sylinderen går rett inn bakover fra tappefronten, og det er her selve isen lages. Sylinderen er svært kald langs sidene, og når miksen kommer i kontakt med overflaten, fryser den. Inni her går det konstant en del man kaller "riset", som skaver av den frosne hinnen og blander den inn mot midten av sylinderen. Inni riset sitter det en liten del man kaller inner-riset; den måler tykkheten til isen, slik at den ved en gitt motstand, slutter å lage is. I tillegg til dette systemet finnes det en mikrobryter på tappestempelet, se under.

 

I enden av denne sylinderen er det en tappefront. Det består stort sett av et "lokk", som har et stempel stående vertikalt i seg, som dekker et hull inn til sylinderen. Dette stempelet har et hakk i forkant, som gjør at man kan dra det opp og ned gjennom tappekranen, som er tversgående hengslet foran på tappefronten. Når man drar den den, går stempelet opp og åpner en passende åpning, og trykket presser isen ut, ofte gjennom en stjerneform eller liknende.

 

Under tappefronten har man et utslagsbrett, som oftest i hardplast og stål, i tre deler. Denne skal vaskes og desinfiseres minst én gang om dagen. Under dette sitter kontrollreléet som styrer forskjellige vaskeprogram (vanntilgang direkte i mikskaret, kjøring av riset uten frosting, test av pumpa, tilbakelufting), pasteurisering, nattmodus, islagning, temperaturer osv osv.

 

Under alt dette er det lagere for kjølevæsker, kjølesystemer, strømdistribusjon osv osv, samt hjul.

 

 

Og dagens hete tips: kjøp softis der det er lengst kø. Da er det større sannsynlighet for å få is laget av ny miks - det er nemlig til enhver tid ca 7 liter miks i systemet, tilsvarende ca 60 softis. Denne miksen kan fint stå en uke, men etter dette begynner den å surne, og softisen blir ikke like god. Den 4-5 softisen etter en full rens er den beste, for da er også alle rester av vasken borte (selv om det bare er vann kan det danne iskrystaller i isen).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...