pcgutten Skrevet 20. januar 2005 Del Skrevet 20. januar 2005 Hei for og si det rett ut er jeg ganske hekta på soft ice og lurer på hvordan man lager det ? Lenke til kommentar
darkness| Skrevet 20. januar 2005 Del Skrevet 20. januar 2005 Man må vel ha en softiceblanding, og den kan vel ikke lages på kjøkkenet. Du må vel ha en softismaskin også Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817234daf Skrevet 20. januar 2005 Del Skrevet 20. januar 2005 (endret) Du må nok ha soft-is-maskin. Det har jeg Edit: Trenger bare melk, fløte og vaniljesukker husker jeg riktig. Endret 20. januar 2005 av Slettet+9817234daf Lenke til kommentar
ikkeno Skrevet 20. januar 2005 Del Skrevet 20. januar 2005 Du må nok ha soft-is-maskin. Det har jeg Og hvor mye kostet den? Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817234daf Skrevet 20. januar 2005 Del Skrevet 20. januar 2005 Du må nok ha soft-is-maskin. Det har jeg Og hvor mye kostet den? Vet ikke. Vi vant den i en konkurranse. Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817234daf Skrevet 20. januar 2005 Del Skrevet 20. januar 2005 Koster jævlig mye..! Jeg er i alle fall bombesikker på at vår maskin neppe kan ha kostet mer enn et par hundre. Lenke til kommentar
Vu-caN Skrevet 20. januar 2005 Del Skrevet 20. januar 2005 Hehe, veier den over 100kg? De softice-maskinene på cafe'er o.l. ser ganske skuddsikre ut. Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817234daf Skrevet 20. januar 2005 Del Skrevet 20. januar 2005 Vår veier vel et par kilo. 2 kanskje... Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817234daf Skrevet 20. januar 2005 Del Skrevet 20. januar 2005 lager den god softis? Javisst gjør den det! Lenke til kommentar
phax Skrevet 20. januar 2005 Del Skrevet 20. januar 2005 rester.no selger soft is maskin, riktig nok er dette en jalla auksjon side så vet ikke hva den koster. men kan jo ikke være så dyrt! se så vakker: Lenke til kommentar
Carl M Skrevet 20. januar 2005 Del Skrevet 20. januar 2005 lager den god softis? Javisst gjør den det! sweet hadde vært digg med en sånn Lenke til kommentar
Andreasfe Skrevet 20. januar 2005 Del Skrevet 20. januar 2005 lager den god softis? Javisst gjør den det! Er det noe som helst merke på den? sånn at jeg kan søke den opp liksom.. Lenke til kommentar
Marvil Skrevet 21. januar 2005 Del Skrevet 21. januar 2005 (endret) Husker at jeg i barndommen skulle begynne å jobbe på oljeplattform, for der hadde dem soft-is-maskin. Jeg var svært smart i barndommen. Endret 21. januar 2005 av Marvil Lenke til kommentar
.tomf Skrevet 21. januar 2005 Del Skrevet 21. januar 2005 Husker at jeg i barndommen skulle begynne å jobbe på oljeplattform, for der hadde dem soft-is-maskin. Jeg var svært smart i barndommen. :!: Lenke til kommentar
bfisk Skrevet 21. januar 2005 Del Skrevet 21. januar 2005 Jeg har drevet med vask og rens av Carpigiani-maskiner i halvannet år. Stort sett den litt eldre typen med manuelt kontrollrelé. Moderne softismaskiner leases vanligvis ut fra en miksprodusent, og koster i innkjøp mellom 100.000 og 250.000 kr. De fleste ligger på rundt 150k. De fungerer stort sett slik: På toppen av maskinen har du et sterilt miks-kar. Lokket til dette er av plast, og er låsbart. Oppi her holder miksen rundt 4 grader, men kan også f.eks. pasteuriseres. Et typisk tar ca 15 liter miks. Det finnes også en visp oppi her, som sørger for å holde blandingen i bevelgelse, slik at det ikke danner seg noe snerk, f.eks. Det finnes også en flottør som indikerer miks-nivået foran på maskinen. Den viktigste delen er sugerøret, som gjennom en enveisventil ("hatten"), en fjær og en sindig skrumekaniske er festet til pumpehuset. Det er i kortet overgangen mellom den mekaniske biten og matbiten i denne delen av maskinen. Inni pumpehuset er det to tannhjul, som genererer et undertrykk som suger miksen opp gjennom sugerøret, trykksetter den, og sender den ut og ned gjennom et trykkrør, som går ned i et hull i bunnen av karet. Således vil det, ved å tas ut, tillate ting i karet å renne gjennom maskinen. Når miksen har blitt trykksatt, blir den presset ned i kjølesylinderen. Denne sylinderen går rett inn bakover fra tappefronten, og det er her selve isen lages. Sylinderen er svært kald langs sidene, og når miksen kommer i kontakt med overflaten, fryser den. Inni her går det konstant en del man kaller "riset", som skaver av den frosne hinnen og blander den inn mot midten av sylinderen. Inni riset sitter det en liten del man kaller inner-riset; den måler tykkheten til isen, slik at den ved en gitt motstand, slutter å lage is. I tillegg til dette systemet finnes det en mikrobryter på tappestempelet, se under. I enden av denne sylinderen er det en tappefront. Det består stort sett av et "lokk", som har et stempel stående vertikalt i seg, som dekker et hull inn til sylinderen. Dette stempelet har et hakk i forkant, som gjør at man kan dra det opp og ned gjennom tappekranen, som er tversgående hengslet foran på tappefronten. Når man drar den den, går stempelet opp og åpner en passende åpning, og trykket presser isen ut, ofte gjennom en stjerneform eller liknende. Under tappefronten har man et utslagsbrett, som oftest i hardplast og stål, i tre deler. Denne skal vaskes og desinfiseres minst én gang om dagen. Under dette sitter kontrollreléet som styrer forskjellige vaskeprogram (vanntilgang direkte i mikskaret, kjøring av riset uten frosting, test av pumpa, tilbakelufting), pasteurisering, nattmodus, islagning, temperaturer osv osv. Under alt dette er det lagere for kjølevæsker, kjølesystemer, strømdistribusjon osv osv, samt hjul. Og dagens hete tips: kjøp softis der det er lengst kø. Da er det større sannsynlighet for å få is laget av ny miks - det er nemlig til enhver tid ca 7 liter miks i systemet, tilsvarende ca 60 softis. Denne miksen kan fint stå en uke, men etter dette begynner den å surne, og softisen blir ikke like god. Den 4-5 softisen etter en full rens er den beste, for da er også alle rester av vasken borte (selv om det bare er vann kan det danne iskrystaller i isen). Lenke til kommentar
Dr.X Skrevet 21. januar 2005 Del Skrevet 21. januar 2005 Moderne softismaskiner leases vanligvis ut fra en miksprodusent, og koster i innkjøp mellom 100.000 og 250.000 kr. De fleste ligger på rundt 150k. Jepp, var det jeg mente. Lenke til kommentar
Jeg_ruler Skrevet 21. januar 2005 Del Skrevet 21. januar 2005 Og du er professor i softice maskiner? Lenke til kommentar
Daehli Skrevet 21. januar 2005 Del Skrevet 21. januar 2005 Hvorfor koster de egentlig så mye? Jeg har hørt at de koster mellom 30 og 100k jeg, men en kvart million? Hva er det egentlig soft-ice maskinene gjør? Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå