Gå til innhold

Forumets uoffisielle bass-tråd


Krankemot

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hehe, akkurat. Har såvidt prøvd kulturskolens kontrabass, noe jeg syns var vanvittig morsomt. ( :w00t: )Går derfor med seriøse planer om å kjøpe kontrabass. Lurer på om f.eks. Den elektriske kontrabassen fra Stagg er noe å satse på? Stagg EDB 3/4 eller noe slikt tror jeg den heter. Er jo litt billigere og litt lettere å frakte enn en akustisk 3/4 kontrabass. Eller om Morgan sin akustiske 3/4 kontrabass kanskje er et bedre alternativ. Hadde gjort seg med mulighet for kontrabass i det ene bandet jeg spiller siden vi blandt annet spiller en del litt rockabilly-aktige sanger. :)

Lenke til kommentar

Jeg har mest lyst på akustisk. Ser mye kulere ut og. :p De fleste akustiske kontrabasser har ikke elektronikk tror jeg. Det er noe man må ettermontere. Men det er ikke noe problem for min del. Har 2,5 timers biltur en vei til nermest musikkforretning, men skal skal dit på mandag, så skal dra innom og test litt og se hva jeg liker best. :)

Lenke til kommentar

Var ute og kjøpte min første bass i dag. Fikk et skikkelig godt pakketilbud, siden startpakken de solgte ikke hadde kommet inn på flere uker, og jeg ventet.

 

Men, problemet er at jeg ikke skjønner hvordan man stemmer den, høhø. Fikk med en elektronisk stemmesak, men jeg skjønner virkelig ikke hvordan man bruker den. Og ja, jeg har lest bruksanvisningen. Noen som kan hjelpe? (:

 

Hvis det spiller noen rolle så er det en KORG CA-1 Chromatic tuner, og det skal nevnes at jeg aldri har rørt noe strenginstrument tidligere, så fagord er helt gresk for meg =]

Lenke til kommentar

Regner med det er en fire trengs bass du har siden du ikke skriver noe annet. Normalt skal en fire strengs bass være stemt E-A-D-G. Altså at den tykkeste strengen har tonen E, den nest tykkeste strengen har tonen A og den nest tynneste D og den tynneste G.

 

Tuneren din har et display med en digital "viser" som hjelper deg å se når den strengen du stemmer er stemt. Når den "viseren" (eller streken om du vil) peker rett opp og det lyser grønt i den midterste lampa, er strengen stemt. Om du for eksempel starter med den nederste strengen (G), skal det stå G øverst i hjørnet av tuneren. Peker "viseren" litt til en av sidene, er strengen enten for stram eller for slakk. Kan kanskje være lurt å starte med ganske slakk streng først og stramme den til du ser at "viseren" på tuneren nermer seg midten.

 

For å sjekke om strengene er likt stemt, kan du presse E-strengen (den tykkeste strengen) ned i femte bånd, og A-strengen (den nest-tykkeste strengen) løs. Da skal de to strengene høres like ut. Det samme kan du gjøre med A og D, og D og G-strengen og. Altså holde A-strengen nede i femte bånd og D-strengen løs, og holde D-strengen i femte bånd, og G-trengen løs.

 

Helt sikker veldig rotete og dårlig forklart, men håper det kan være litt til hjelp. :)

Endret av M.H
Lenke til kommentar

Meget bra forklaring M.H

You should be a teacher ;)

hehE!!

 

Du Frohman, for å si de enkelt, bruker ikke noe effekter selv, og aner ikke noe om dem, bare skev det første eg kom på å ha sett ;D

men vet at Boss har mange forskjellige effekt pedaler man kan kjøpe som gir deg endel valgfrihet der ;)

Lenke til kommentar

spiller i band, men har ikke noe liggende ute, heller ikke laget noen sanger selv.. fin om noen har noen tips og triks til låtlaging :) spille inn skal vi vel og en gang, men er dette mulig å gjøre live på en enkel måte? :) en annen ting jeg lurer på er hvis man skal legge bass på en akkord, er det slik at den noten (eller flere) bare må være en tone som tilhører den akkorden, at den er en tone i akkorden? :) den som skjønner får svare etter beste evne :) takk :)

Lenke til kommentar

spiller i band, men har ikke noe liggende ute, heller ikke laget noen sanger selv.. fin om noen har noen tips og triks til låtlaging :) spille inn skal vi vel og en gang, men er dette mulig å gjøre live på en enkel måte? :) en annen ting jeg lurer på er hvis man skal legge bass på en akkord, er det slik at den noten (eller flere) bare må være en tone som tilhører den akkorden, at den er en tone i akkorden? :) den som skjønner får svare etter beste evne :) takk :)

Når du bare skal legge bass på en akkord kan det være greit å forholde seg til grunntonen. I en D-akkord (uansett om den er i dur eller moll eller hva som helst annet) vil D-en være grunntonen i en D-akkord.

 

Du har noe som heter besifrings-spill, som lar deg spille innenfor tonene i akkorden. Når du spiller bass, og du skal utforme et tøft bassriff er det lurt å finne seg en skala å ta utgangspunkt i, før du legger til de andre instrumentene. Prøv deg frem. :)

Lenke til kommentar

takk :) jeg kan ingen skalaer jeg :( har du noen tabs til disse? vet det er nyttig og viktig :)

|-------------------0---2---3---5---|

|-------0---2---3---5---------------|

|---3---5----------------------------|

|-------------------------------------|

 

Her har du en C-dur skala, den mest brukte skalaen i vestlig pop-musikk. En dur skala deles opp slik: Helt trinn - Helt trinn - Halvt trinn - Helt trinn - Helt trinn - Halvt trinn - Helt trinn. 2 til 3 (ett bånd opp) er et halvt trinn og 3 til 5 (to bånd opp) er et helt trinn. Flytter du alt et halvt trinn opp får du:

 

|-------------------1---3---4---6---|

|-------1---3---4---6---------------|

|---4---6----------------------------|

|-------------------------------------|

 

Dette er Ciss-dur. Flytter du det enda et hakk opp får du D-dur.

 

|---------------0---2---4---5---7---|

|---0---2---4---5---7---------------|

|---5---7-----------------------------|

|--------------------------------------|

 

Gjør deg kjent med alle tonene i skalaen, hvor du finner dem igjen på basshalsen og du kan improvisere omtrent fritt.

 

Husk også at du finner igjen tonene på femte band som løs streng under. Det er derfor det står 0 over 5 og 1 over 6 på tabsene jeg har skrevet for deg. Altså 5 på A-strengen finner du igjen som 0 på D-strengen. Det er nøyaktig samme tone. 6 på A-strengen er 1 på D-strengen, 7 er 2 osv. Slik kan du finne igjen de samme tonene uten å bevege for mye på gripehånden, noe som gjør det mulig for deg å utarbeide mer dynamiske og raskere riff.

 

I en C-dur skala vil C hele tiden være i sentrum, så du må hele tiden spille "rundt" og "innom" C, og alltid vende tilbake til C på slutten av riffet eller bassgangen. Du er ikke NØDT til å starte på C, riktignok, men det er vanlig å begynne på C og vende tilbake til C både under og på slutten av gangen din.

 

Lykke til, øv og tren mye, etterhvert vil du skjønne hva som henger sammen! Finn deg en bassist du liker, og studer tabsene til sangene hans, og prøv å identifiser hva som er det tonale senteret - da vil du også se hva slags skala låta går i. Hvis du trenger hjelp med moll-skalaer og oppbygningen på dem er det bare å sende PM så skal jeg hjelpe deg med det også! Jeg har ikke den i hodet akkurat nå. :)

Endret av Frohman
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...