Dux ducis Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 1: Jeg står fortsatt ved mine ord. Ingen av dere har peiling. Jeg har ikke ekstremt mye kunnskap innen for samfunnsøkonomi, men nok til å se at de fleste på forumet forenkler litt mer enn hva som er bra. 2: Har professoren på NHH ordrett sagt/skrevet at bondenæringen i Norge ikke har en eneste sjanse til å overleve, uansett hvilken metode den driftes videre? Ikke såvidt jeg vet. 1. Du må bare stå på dine ord om at vi ikke har peiling. Men da bør du også vise oss hvorfor du vet så mye bedre enn oss. For hvis du er så skråsikker på at vi ikke har peiling så må jo du ha bedre peiling enn oss, ikke sant? Det vi savner er gode argumenter for hvorfor subsidieringen av landbruket er bedre enn å bruke pengene på samfunnsoppgaver som sykehus, samferdsel, OL, etc. (Ikke at jeg er for OL i Tromsø selv om det ville betydd penger i min lommebok, men jeg tar det med fordi det er en sammenligning som er i vinden i disse dager) 2. Professorene ved NHH har så vidt jeg vet ikke sagt at bondenæringen ikke har en sjanse uten subsidier. De eneste her i tråden som har sagt det er krisemaksimaliserende bondeforkjempere. 1. Dere er jo ikke helt kunnskapsløse, det er ikke det jeg virkelig mener. Jeg tror den jevne PRS-poster kan en god del om politikk og samfunn, men de faller helt gjennom på punkter som samfunnsøkonomi. Jeg kan ikke beskrive hvor enormt dette faget er. Jeg mener bestemt at i min læringsprosess så har jeg plukket med meg litt kunnskap og en masse ydmykhet ovenfor faget. Denne ydmykheten hadde mange hatt godt av. Men, vi har alle ytringsfrihet og vil selvsagt bruke den (mene mest mulig om alt mulig osv.) 2. Skulle jeg bry meg om hva bondeforkjempere har skrevet på forumet? Det gikk klart frem i teksten min at jeg var ute etter hva betydningsfulle mennesker har skrevet. Det virket nemlig på meg som om enkeltpersoner her avfeide en hel næringsvirksomhet uten å ha analysert situasjonen. Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 1. oktober 2008 Forfatter Del Skrevet 1. oktober 2008 Ja, hvis bonden fikk de ekstra tretten kronene uten avkorting, så hadde vel ikke bonden skreket så høyt heller? Jepp, helt enig. Det er klart at målpristyrraniet bør fjernes i takt med subsidiene. Sett bøndene fri! Fint at vi ser likt på levestandard, og da synes jeg det er greit at bonden har det minst like bra som meg. Jepp, det er bare fint at folk har det bra. Men ikke når det går på andres bekostning. Mitt fokus er mot egne kvalitetssikrings-standarder og systemer. Jeg, mener ikke da at ingen andre land ikke kan ha like gode systemer, men realitetene er at profitten hentes der hvor produksjonskostnadene er minst. De strøkene av verden får så kapitalismens iboende svakhet blomstre, fordi kvalitetsystemer må vike for grådighet. Det er jeg ikke enig i. Det er derfor verden er delt inn i det offentlige + det private. En viktig funksjon til det offentlgie er å holde kapitalismens iboende svakheter i tøylene med lover, regler, kontroller osv. Litt mer konkret at vi har lover, handelsavtaler, konkurransetilsyn, mattilsyn osv som holder kontroll med landbruksnæringen. Som sagt tidligere ser jeg ingen grunn til at slik myndighet må vike for å kunne sette bøndene fri. Så føyer jeg til at halvparten av næringsmidlene jeg handler har sin opprinnelse utenfor norge. Men basisproduktene våre synes jeg ikke er så veldig mye dyrere enn utenlandske produsenter sine. Dessuten holder de jevnt over bedre kvalitet, etter min smak. Fint, da vil du nok fortsette å bidra til et norsk landbruk, helt på frivillig basis. Mange tenker nok som deg og da har bøndene lite å frykte redusert/fjernet sponsing. Fint, det er jeg enig i, og synes de skal få enda flere ressurser slik at de kunne ha en minst like kontroll på det som kommer inn over grensen. Slik jeg har forstått det så er importvarer noe det blir tatt stikkontroller av, fordi europas ytre grenser er passet av de respektive grensestater og EU, så ansvaret for den matsikkerheten er det andre kontrollregimer som har. Er ikke så trygg på alle disse regimene!? Det er litt som tollen på gardermoen. Tollerne tar stikkprøver blant de personene de tror har høyest risiko for ulovlig innflørsel av ting. Sånn bør det også være med matvarer, selv om det kan virke diskriminerende på enkelte land/regioner/produsenter. Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 1. oktober 2008 Forfatter Del Skrevet 1. oktober 2008 Hvis det var snakk om at bonden henger seg hvis han ikke får "normal" avkastning, slik at han kan ha det like bra, matrielt sett, som meg, så synes jeg det er greit at han får litt mer i pungen. Landbrukstrygd kan godt være et kortvarig tiltak mot selvmord i spesielle enkelttilfeller men å ha det som en permanent løsning for 47 000 bønder, uanvhengig av mental tilstand, ser jeg ikke på som formålstjenelig. Men jeg skal ikke påstå jeg er noen ekspert på området. Sånne tiltak bør nok igangsettes av en psykiater/psykolog i særtilfeller der man ser på det som den beste løsningen. Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147 Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 Hvis det var snakk om at bonden henger seg hvis han ikke får "normal" avkastning, slik at han kan ha det like bra, matrielt sett, som meg, så synes jeg det er greit at han får litt mer i pungen. Landbrukstrygd kan godt være et kortvarig tiltak mot selvmord i spesielle enkelttilfeller men å ha det som en permanent løsning for 47 000 bønder, uanvhengig av mental tilstand, ser jeg ikke på som formålstjenelig. Men jeg skal ikke påstå jeg er noen ekspert på området. Sånne tiltak bør nok igangsettes av en psykiater/psykolog i særtilfeller der man ser på det som den beste løsningen. Støttes. Så er det visst ikke et særnorsk problem!? Flere hundre bønder i den rike indiske staten Maharashtra har begått selvmord i år på grunn av uteblitte avlinger, økt konkurranse fra importvarer og høye lån. vg.no * Landbruket i deler av India er allerede sårbart, grunnet dårlig jordkvalitet og upålitelig regnfall. * Manglende statlige subsidier til landbrukssektoren, samt inntekter som er svært sårbare for svingninger i det globale markedet, gjør situasjonen for bøndene ekstra prekær. * Mange tar opp lån fra uoffisielle lånehaier for å få endene til å møtes, men ettersom renten på lånet ofte er skyhøy, ender det hele i en nedadgående spiral av fattigdom og gjeld. * Mange skylder imidlertid hovedsakelig på globaliseringen av verdensøkonomien.- På grunn av globaliseringen, er ikke markedet lenger i våre hender, sier Gaddala John i den veldedige organisasjonen Pragathi Seva Samithi (PSS), som jobber med etterlatte familier etter selvmord. 24 - Ideologisk kampJohn Hilary mener at kampen mot ideen om at privatisering er det mest effektive for å løse fattigdomsspørsmål, er den del av en «ideologisk kamp». - Det dreier seg om å se sammenhengene, sier han. - Private aktører er bare ute etter å «skumme fløten»; privat sektor går inn der de får mest fortjeneste, mens de fattige områdene uten betydelig fortjeneste blir glemt. Man tar fra offentlig sektor og gir til privat sektor, sier Hilary. War on Want-rapporten lanseres i dag, under Labours landsmøte i Brighton. ' klassekampen Lenke til kommentar
knutinh Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 Jeg tror også individet er best i stand til å foreta valgene sine selv, men har ikke imot at systemene som kvalitetssikrer matvarene står i stil med våre meget høye standarder. Angående kinesisk melk for tiden, så er den visst ypperlig for de som ønsker seg en dose nyresten. Vel bekomme! Og Norsk landbruk sliter med skrapesjuke, kannibalisme, avføring på kjøttvarer, etc. Alle systemer har feil. Et fornuftig system har mekanismer for å begrense konsekvensene av uunngåelige feil. Jeg tror ikke at Nordmenn er genetisk eller kulturelt sett bedre enn Dansker eller Kenyanere. Så lenge jeg har den holdningen så mener jeg at det å kjempe mot at utenlandske landbrukere skal få fri tilgang til Norsk marked under like og ikke-diskriminerende betingelser er moralsk forkastelig. Kinesisk melk må selvsagt testes, og useriøse aktører lukes vekk. Når dette systemet er på plass (som f.eks gjelder andre ting som biler og elektriske varm-ovner) så vil forbrukerne kunne velge mellom forskjellige pris/kvalitets-kategorier som tilfredsstiller visse minste-kriterier. -k Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147 Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 Jeg tror også individet er best i stand til å foreta valgene sine selv, men har ikke imot at systemene som kvalitetssikrer matvarene står i stil med våre meget høye standarder. Angående kinesisk melk for tiden, så er den visst ypperlig for de som ønsker seg en dose nyresten. Vel bekomme! Og Norsk landbruk sliter med skrapesjuke, kannibalisme, avføring på kjøttvarer, etc. Alle systemer har feil. Et fornuftig system har mekanismer for å begrense konsekvensene av uunngåelige feil. Jeg tror ikke at Nordmenn er genetisk eller kulturelt sett bedre enn Dansker eller Kenyanere. Så lenge jeg har den holdningen så mener jeg at det å kjempe mot at utenlandske landbrukere skal få fri tilgang til Norsk marked under like og ikke-diskriminerende betingelser er moralsk forkastelig. Kinesisk melk må selvsagt testes, og useriøse aktører lukes vekk. Når dette systemet er på plass (som f.eks gjelder andre ting som biler og elektriske varm-ovner) så vil forbrukerne kunne velge mellom forskjellige pris/kvalitets-kategorier som tilfredsstiller visse minste-kriterier. -k Du har helt rett med det du nevner øverst. Det som er betryggende er at det oppdages relativt kjapt, og så blir det tatt affære. Det samme gjelder ikke melkesaken fra kina. Lenke til kommentar
knutinh Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 Hvis det var snakk om at bonden henger seg hvis han ikke får "normal" avkastning, slik at han kan ha det like bra, matrielt sett, som meg, så synes jeg det er greit at han får litt mer i pungen. Ellers er jeg enig i hjelpetiltak for bønder som ønsker å legge opp. Argumentet ditt kan uten problemer utvides til at "Hvis Nordmenn henger seg over at vi ikke alle har lik lønn, så synes jeg at det er greit at vi alle får lik lønn". Er det relevant å trekke inn psykologi her? De fleste bøndene jeg kjenner er normalt robuste, pragmatiske sjeler. Jeg tror at de ville bli forbannet over at du klientifiserer dem slik. -k 2: Har professoren på NHH ordrett sagt/skrevet at bondenæringen i Norge ikke har en eneste sjanse til å overleve, uansett hvilken metode den driftes videre? Ikke såvidt jeg vet. Nei, det er det bare du som har sagt. Hvorfor sier du det? Har du lest kilden? Hvorfor leser du ikke den i stedet for å be meg om å gulpe opp de bitene som måtte passe min argumentasjon best? -k Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147 Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 Hvis det var snakk om at bonden henger seg hvis han ikke får "normal" avkastning, slik at han kan ha det like bra, matrielt sett, som meg, så synes jeg det er greit at han får litt mer i pungen. Ellers er jeg enig i hjelpetiltak for bønder som ønsker å legge opp. Argumentet ditt kan uten problemer utvides til at "Hvis Nordmenn henger seg over at vi ikke alle har lik lønn, så synes jeg at det er greit at vi alle får lik lønn". Er det relevant å trekke inn psykologi her? De fleste bøndene jeg kjenner er normalt robuste, pragmatiske sjeler. Jeg tror at de ville bli forbannet over at du klientifiserer dem slik. -k Bønder i og utenfor norge sliter visst med noe vi ikke forstår, eller vil forstå? Selv ønsker jeg både store og små aktører i markedet. Det gavner kvalitet og valgmulighetene. Jo større aktører, jo mindre utvalg. Opplever ganske ofte å finne nye spennede produsenter som får sin lille nisje i butikkhyllene. De er med på å gjøre utvalget komplett. Så det er ikke umulig for kvalitetsprodukter fra mindre produsenter å kunne konkurrere, men de trenger kanskje litt ekstra drahjelp. Lenke til kommentar
knutinh Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 (endret) Du har helt rett med det du nevner øverst. Det som er betryggende er at det oppdages relativt kjapt, og så blir det tatt affære. Det samme gjelder ikke melkesaken fra kina. Hvorfor kan vi importere biler, varmeovner og medisiner fra utlandet, alle ting som kan forårsake skade og død, men ikke mat? Hvorfor er Nemko og CE og hva de nå heter i stand til å vurdere (med tilstrekkelig sikkerhet) at en Kinesisk produsert flatskjerm ikke tar fyr, mens en veterinær ikke er i stand til å ta prøver av mat og/eller vurdere produksjonsmetoder på samme måte som de gjør for Norske produsenter? Når jeg jobbet på slakteri så var et av de største problemene at bæsj fra dyret havnet på kjøttet i disken. Dette er et problem i Norge så vel som i andre land. Såvidt jeg vet så fikk Norske dyr over lang tid spise kraftfor basert på dårlig varmebehandlet for produsert av samme rase over svært lang tid, helt til kugalskap i England førte til at Norske rutiner ble sett nærmere på. -k Bønder i og utenfor norge sliter visst med noe vi ikke forstår, eller vil forstå? Hva mener du? Selv ønsker jeg både store og små aktører i markedet. Det gavner kvalitet og valgmulighetene. Jo større aktører, jo mindre utvalg. Samme her. Og jeg ser Gilde som garantister for dårlig utvalg, og det at økologisk kjøtt blir kvernet i samme kvern som alt det andre. Her skal det ikke være noe mangfold. Når bøndene blir sluppet fri fra bonde-sosialismens åk, så vil noen måtte bytte jobb, men andre vil blomstre og trives og komme på helt nye produkter som tilfredsstiller nisjer som ingen plan-økonom kunne kommet på. Jeg hadde gjerne sett at andre Nordmenn hadde vært like opptatt av variasjon og kvalitet som meg, men jeg ser det ikke som min jobb å tvinge dem til det. Vil de ha billig bacon så synes jeg det er helt greit, og jeg ser ikke ned på dem for det. Jeg kan kanskje invitere dem på middag og prøve å introdusere dem for noe nytt. Opplever ganske ofte å finne nye spennede produsenter som får sin lille nisje i butikkhyllene. De er med på å gjøre utvalget komplett. Så det er ikke umulig for kvalitetsprodukter fra mindre produsenter å kunne konkurrere, men de trenger kanskje litt ekstra drahjelp. Har du noen gang vært i en matvarebutikk utenfor Norge og sett utvalget. Jeg har snakket med Franskmenn som er deprimert over at alle butikker i Norge har de samme, dyre matvarene. -k Endret 1. oktober 2008 av knutinh Lenke til kommentar
knutinh Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 (endret) Ellers er jeg enig i hjelpetiltak for bønder som ønsker å legge opp. Jeg har jevnlig i denne tråden nevnt at bønder er mennesker som oss andre. Når først staten har gjort dem avhengig av "landbrukstrygd" (godt ord, simen) så er det urimelig å kutte støtte over dagen og la dem seile sin egen sjø. Det bør være tydelig kommunisert hvilken vei samfunnet går i, og i mine øyne bør det være en liberalisering av landbruket. Men på kortere sikt bør de bønder som trenger det hjelpes til å komme seg ut av avhengigheten. Min magefølelse er at det store flertallet av bønder vil klare seg helt fint dersom de må bytte jobb, ganske enkelt fordi de er praktiske mennesker med bred kompetanse som kan ta i et tak og gjøre en rekke jobber som Norge trenger. -k Endret 1. oktober 2008 av knutinh Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147 Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 (endret) Du har helt rett med det du nevner øverst. Det som er betryggende er at det oppdages relativt kjapt, og så blir det tatt affære. Det samme gjelder ikke melkesaken fra kina. Hvorfor kan vi importere biler og varmeovner fra Kina, begge ting som kan forårsake skade og død, men ikke mat? Hvorfor er Nemko og CE og hva de nå heter i stand til å vurdere (med tilstrekkelig sikkerhet) at en Kinesisk produsert flatskjerm ikke tar fyr, mens en veterinær ikke er i stand til å ta prøver av mat og/eller vurdere produksjonsmetoder på samme måte som de gjør for Norske produsenter? Jeg har ikke sagt at de ikke kan produsere like gode eller bedre varer enn oss. Det jeg har sagt er at innenfor landets grenser har vi et kontrollregime som fungerer godt. Det har ikke alle andre produsentlandene, men de kan sikkert få det. Når det gjelder biler og annet dall som ikke er næringsmidler, så er det vel overflødig å peke på forskjellen disse har i forhold til bedervelige varer. Så vidt jeg vet om mattilsynets kontroller, så er de basert på stikkontroller. For bare noen uker siden ble det ved en tilfeldighet oppdaget sykdomsfremkallende bakterier i et større kjøttparti som var importert. Dette partiet var forøvrig godkjent av EU's eget kontrollregime. Kjøttet var ment til Stabburets produksjonsanlegg. Har du noen gang vært i en matvarebutikk utenfor Norge og sett utvalget. Jeg har snakket med Franskmenn som er deprimert over at alle butikker i Norge har de samme, dyre matvarene. Jada, mange ganger. Jeg har også truffet deprimerte nordmenn over hele kloden, som har savnet sine hjemlige matvarer. Helt naturlig følelse, skjønner du. Endret 1. oktober 2008 av Bruker-95147 Lenke til kommentar
knutinh Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 Jeg har ikke sagt at de ikke kan produsere like gode eller bedre varer enn oss. Det jeg har sagt er at innenfor landets grenser har vi et kontrollregime som fungerer godt. Det har ikke alle andre produsentlandene, men de kan sikkert få det. Når det gjelder biler og annet dall som ikke er næringsmidler, så er det vel overflødig å peke på forskjellen disse har i forhold til bedervelige varer. La oss ta medisiner, medisinsk utstyr, våpensystemer,... Jeg kan sikkert komme på en lang liste av ting som er samfunnskritiske, og som kan forårsake skade og død. Likevel kan vi fint importere det. Du ser helt bort ifra at andre land kan ha kontrollregimer som fungerer bedre enn det Norske, og at dersom vi hadde hatt objektive krav til omsetning av varer så kunne vi potensielt hatt billigere og tryggere mat. Hvor vi skal legge lista for smittefare og hygiene er et åpent spørsmål, og ett jeg er villig til å overlate til veterinærer og byråkrater. Når først lista er lagt, så bør alle, uansett hudfarge, få lov til å komme inn under vurdering. I denne tråden ser jeg uhyre liten villighet til å vurdere et slikt system. Så vidt jeg vet om mattilsynets kontroller, så er de basert på stikkontroller. For bare noen uker siden ble det ved en tilfeldighet oppdaget sykdomsfremkallende bakterier i et større kjøttparti som var importert. Dette partiet var forøvrig godkjent av EU's eget kontrollregime. Kjøttet var ment til Stabburets produksjonsanlegg. Og dette var et argument for at stikk-kontroller ikke fungerer? Mener du at Sverige har så fryktelig mye dårligere helse enn oss? Hva sier det om folk flests syn at det hver helg er lange køer til Sverige for å kjøpe Svensk mat? -k Lenke til kommentar
knutinh Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 (endret) Jada, mange ganger. Jeg har også truffet deprimerte nordmenn over hele kloden, som har savnet sine hjemlige matvarer. Helt naturlig følelse, skjønner du. Enten tror jeg at du ikke leste innlegget mitt, eller så tror jeg at du bevisst feiltolker det for å slippe å svare. La meg spørre igjen: Hvorfor reagerer utlendinger på ferie i Norge over at utvalget i Norge er smalere enn i hjemlandet og i andre land de har feriert i? Ser du at dette er fundamentalt forskjellig fra Nordmenn på ferie som savner hjemlige matvarer som brunost? Det handler om folk som er vant til å kunne velge mellom 10 forskjellige leverandører av melk, som her må velge mellom to forskjellige leverandører. Om folk som er vant til store disker og marked som selger kylling i alle mulige beskaffenheter, lokalt produsert som utenlandsk, god så vel som mindre god. Og de reagerer på at i Norge så kjøper man prior kylling, ferdig med det. -k Endret 1. oktober 2008 av knutinh Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147 Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 Jada, mange ganger. Jeg har også truffet deprimerte nordmenn over hele kloden, som har savnet sine hjemlige matvarer. Helt naturlig følelse, skjønner du. Enten tror jeg at du ikke leste innlegget mitt, eller så tror jeg at du bevisst feiltolker det for å slippe å svare. La meg spørre igjen: Hvorfor reagerer utlendinger på ferie i Norge over at utvalget i Norge er smalere enn i hjemlandet og i andre land de har feriert i? -k Vet ikke! Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147 Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 Jeg har ikke sagt at de ikke kan produsere like gode eller bedre varer enn oss. Det jeg har sagt er at innenfor landets grenser har vi et kontrollregime som fungerer godt. Det har ikke alle andre produsentlandene, men de kan sikkert få det. Når det gjelder biler og annet dall som ikke er næringsmidler, så er det vel overflødig å peke på forskjellen disse har i forhold til bedervelige varer. La oss ta medisiner, medisinsk utstyr, våpensystemer,... Jeg kan sikkert komme på en lang liste av ting som er samfunnskritiske, og som kan forårsake skade og død. Likevel kan vi fint importere det. Nei, for guds skyld, la oss ikke det ... La oss snakke om det som gror under og over bakken og kalles "mat". Får så vondt i tenna av AK-47. Du ser helt bort ifra at andre land kan ha kontrollregimer som fungerer bedre enn det Norske, og at dersom vi hadde hatt objektive krav til omsetning av varer så kunne vi potensielt hatt billigere og tryggere mat. Neida, jeg har ikke sagt det. Og dette var et argument for at stikk-kontroller ikke fungerer? Mener du at Sverige har så fryktelig mye dårligere helse enn oss? Argumentet er at stikkontroller på ingen måte er nok. Men skal vi kontrollere det enda bedre, så betyr vel det at kostnadene går opp, og vi må betale litt mer for varene? Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147 Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 (endret) Ser du at dette er fundamentalt forskjellig fra Nordmenn på ferie som savner hjemlige matvarer som brunost? Det handler om folk som er vant til å kunne velge mellom 10 forskjellige leverandører av melk, som her må velge mellom to forskjellige leverandører. Om folk som er vant til store disker og marked som selger kylling i alle mulige beskaffenheter, lokalt produsert som utenlandsk, god så vel som mindre god. Og de reagerer på at i Norge så kjøper man prior kylling, ferdig med det. -k Så vi nordmenn er ikke så sofistikerte i smaken som alle andre? Vi kan velge mellom sikkert 15 forskjellige brunosttyper her hjemme, og disse er ikke bare produsert hos Tine. Jeg får kjøpt kyllinger fra tre andre produsenter ved den lokale matvarebutikken. Edit: Huff, trippelpost ... sikkert noe i veien med blodsukkeret. Endret 1. oktober 2008 av Bruker-95147 Lenke til kommentar
Dux ducis Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 2: Har professoren på NHH ordrett sagt/skrevet at bondenæringen i Norge ikke har en eneste sjanse til å overleve, uansett hvilken metode den driftes videre? Ikke såvidt jeg vet. Nei, det er det bare du som har sagt. Hvorfor sier du det? Har du lest kilden? Hvorfor leser du ikke den i stedet for å be meg om å gulpe opp de bitene som måtte passe min argumentasjon best? -k Øh.. hæ?! Nå virker det som om du har falt av lasset. Jeg kommenterer jo ikke mitt eget innlegg. Dette var rettet mot folk som mente at bønder i Norge ville aldri fungere uten subsidiene. Dere oppfører dere jo som om norske bønder aldri vil kunne drive lønnsomt. Mange vil nok lide om subsidiene og de strengeste reglene fjernes, og markedet blir mer åpent, men vi kan ikke utelukke at en del vil kunne drive lønnsomt. En million poster med "kilder" orker jeg ikke lete gjennom. Lenke til kommentar
knutinh Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 Så vi nordmenn er ikke så sofistikerte i smaken som alle andre? Vi kan være så sofistikerte vi bare vil, men så lenge det ofte er monopol på leverandør-siden så hjelper det innmari lite. I Norge må du har god råd for å velge utenom A4, du må ha bil og du må kjøre til spesialbutikker. Jeg mener at alt dette skyldes landbrukspolitikken. -k Lenke til kommentar
knutinh Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 (endret) Øh.. hæ?! Nå virker det som om du har falt av lasset. Jeg kommenterer jo ikke mitt eget innlegg. Dette var rettet mot folk som mente at bønder i Norge ville aldri fungere uten subsidiene. Dere oppfører dere jo som om norske bønder aldri vil kunne drive lønnsomt. Mange vil nok lide om subsidiene og de strengeste reglene fjernes, og markedet blir mer åpent, men vi kan ikke utelukke at en del vil kunne drive lønnsomt. Og det er bare de som kjemper for status quo i landbruket som hevder at landbruket vil gå dukken dersom vi innfører frihet. Jeg og Simen har gjentatte ganger hevdet at mange bønder antagelig vil klare en liberalisering helt fint. Så hvorfor legger du ord i munnen vår? Dersom du skal komme med anklager mot motparten i en diskusjon så bør du kunne vise til hva du klager på. Å bruke fantasien til å "finne opp" fiktive påstander fra motparten bidrar lite. En million poster med "kilder" orker jeg ikke lete gjennom. Første post. Dette er linken: Bønder og statlig sponsing - Les 1. innlegg Det er faktisk et krav om at du skal lese igjennom den første posten før du deltar i tråden. Hvorfor ikke gjøre det og heve kunnskapsnivået ditt litt slik av vi andre slipper å reptere ad infinitum? Dersom du ikke vil diskutere saken på et nivå hvor det er tillatt å sitere kilder, så bryter det hele sammen til følelsesladet synsing som vi har sett adskillige ganger i løpet av de noen-og-nitti sidene tråden har vart. Det er ikke spesielt interessant for meg. -k Endret 1. oktober 2008 av knutinh Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147 Skrevet 1. oktober 2008 Del Skrevet 1. oktober 2008 Så vi nordmenn er ikke så sofistikerte i smaken som alle andre? Vi kan være så sofistikerte vi bare vil, men så lenge det ofte er monopol på leverandør-siden så hjelper det innmari lite. I Norge må du har god råd for å velge utenom A4, du må ha bil og du må kjøre til spesialbutikker. Jeg mener at alt dette skyldes landbrukspolitikken. -k Vel, her jeg bor opplever jeg stadige forbedringer i utvalget. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå