Fr3drik Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 (endret) Eksempel: Du er i Alta, det er 50 grader minus. Du står med en kopp vann som akuratt har sluttet å koke (altså vannet er meget varmt), og en kopp med vann som er tappet fra springen og er ubehagelig kaldt. Du kaster vannet ut fra koppene opp i luften, det varme vannet fryser umiddelbart, mens det kalte ikke fryser. Kan noen bekrefte/avkrefte teorien min om at varmt vann kastet opp i luften i 50 minus fryser fortere enn kaldt? Tilfeldige folk som ikke har snøring, men gjerne vil komme med "tajaa, tror det ja" ikke gjør det. Folk med peil = ja takk edit: leif Endret 23. desember 2004 av Fr3drik Lenke til kommentar
Nicklas Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 (endret) Jeg så på TV2 nyhetene for mange årsiden hvor han kastet en kopp med kaffe opp i været og det kom ned som snø. EDIT: Og det er vel akkuratt som å pisse i buksa. Først er det varmt og så blir det drit kaldt. Så jeg vil si at varmt vann fryser fortere enn kaldt. Iallfall hvis man gjør det på denne måten. Endret 23. desember 2004 av Nicklas Lenke til kommentar
sluffy Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 Nei det fryser ikke fortere. Vanndamp derimot fryser fortere enn vann, og vanndamp blir til snø hvis de fryses fort. Det varme vannet fordamper mye fortere enn det kalde. Derfor ser det ut som det varme fryser fortere enn det kalde. Lenke til kommentar
Fr3drik Skrevet 23. desember 2004 Forfatter Del Skrevet 23. desember 2004 Har vedda skjønner du, trenger et 100% korrekt svar Lenke til kommentar
KimNK Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 (endret) Jepp, det er sant. Det har noko å gjere med at det varme vatnet fordamper og at vanndamp fryser igjen veldig fort. Endret 23. desember 2004 av Satrucci_ Lenke til kommentar
Nicklas Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 (endret) Har vedda skjønner du, trenger et 100% korrekt svar Sett en kopp med varmt vann og en kopp med kaldt vann i fryseren. Men jeg vet ikke om det er noen forskjell på å kaste det opp i lufta enn å bare la det ligge rolig i en kopp. EDIT: Eller kanskje det ikke er så lurt .... det sprekker vel, hehe Endret 23. desember 2004 av Nicklas Lenke til kommentar
Fr3drik Skrevet 23. desember 2004 Forfatter Del Skrevet 23. desember 2004 (endret) Jepp, det er sant. Hva er sant? At varmt vann fryser fortere enn kaldt eller at sluffy har rett? edit: du edita posten din, ser det nå Endret 23. desember 2004 av Fr3drik Lenke til kommentar
KimNK Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 Men jeg vet ikke om det er noen forskjell på å kaste det opp i lufta enn å bare la det ligge rolig i en kopp. Det er det nok. Lenke til kommentar
likferd Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 Varmt vann kan fryse fortere en kaldt, men ikke alltid. Til varmere vannet er, til fortere fryser det. Setter du f.eks et beger vann med romtemperatur og et med kokende vann i fryseren, vil det kokende vannet i de fleste tilfeller fryse først. Lenke til kommentar
Fr3drik Skrevet 23. desember 2004 Forfatter Del Skrevet 23. desember 2004 Spørsmålet gjennstår fortsatt: Fryser varmt vann kastet opp i luften fortere enn kaldt vann kastet opp i luften? Dumt ingen er er proffessor i vann eller no Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 Men jeg vet ikke om det er noen forskjell på å kaste det opp i lufta enn å bare la det ligge rolig i en kopp. Det er det nok. Vannet får større overflate hvis det blir kastet opp i luften. Lenke til kommentar
sluffy Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 Vanndamp får mye større kontaktflate enn vann i væske form, derfor fryser det fortere enn vann i væskeform. Altså luften har større flate å hente varme fra. Varmt vann fryser saktere enn kaldt vann, fordi det varme vannet skal kjøles lenger ned før det når frysepunktet. Men når vannet blir så varmt, og luften blir så kald at vannet fordamper med en gang, og dampen fryser nesten før den har fått kondensert, vil dampen fryse fortere enn vann. Lenke til kommentar
Daehli Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 Vanndamp får mye større kontaktflate enn vann i væske form, derfor fryser det fortere enn vann i væskeform. Altså luften har større flate å hente varme fra. Varmt vann fryser saktere enn kaldt vann, fordi det varme vannet skal kjøles lenger ned før det når frysepunktet. Men når vannet blir så varmt, og luften blir så kald at vannet fordamper med en gang, og dampen fryser nesten før den har fått kondensert, vil dampen fryse fortere enn vann. jeg støtter den. Men hvis det er sant at varmt vann fryser raskere, når det blir kastet opp i lufte, enn kaldt vann kan være - hvis det stemmer, at varmt vann har større evne til å spre molekylene utover i det det blir kastet ut. Men er det noen som vet hvordan vi på atomplan kan beskrive et fast stoff, en gass eller flytende, og hvorfor vann ikke utvider seg noe spesiellt i forhold til andre stoffer når det går fra +0-99,9 grader, men så plutselig utvider seg noe enormt i det det blir gass, og hvorfor is er større enn flytende vann? Det er kanskje off topic, men jeg har alltid lurt på det, men har aldri fått det forklart for meg. Lenke til kommentar
sluffy Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 Men hvis det er sant at varmt vann fryser raskere, når det blir kastet opp i lufte, enn kaldt vann kan være - hvis det stemmer, at varmt vann har større evne til å spre molekylene utover i det det blir kastet ut. Vannet fordamper som sagt fortere når det er varmt. Og vanndamp er masse små partikler med "stort" mellomrom mellom. Altså, man får større overflate. hvorfor vann ikke utvider seg noe spesiellt i forhold til andre stoffer når det går fra +0-99,9 grader De fleste andre stoffer holder nokså lik størrelse mellom fryse og kokepunkt også.men så plutselig utvider seg noe enormt i det det blir gass Samme som over. Dette gjelder alle stoffer. og hvorfor is er større enn flytende vann? Tenk på sånne molekylmodell-greier man leker med i naturfag, kjemi og fysikk. Molekyl-beina til H2O, altså H'ene stikker ut. Når vann er flytende kan disse beina legge seg mellom beina på de andre molekylene. Men når vannet fryser legger alle seg hver for seg, slik at ingen er "flettet" inn i hverandre. Lenke til kommentar
endrebjo Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 Men er det noen som vet hvordan vi på atomplan kan beskrive et fast stoff, en gass eller flytende. Du vet vel at eletronene svirrer rundt atomkjernen. Jo kaldere det blir, jo saktere beveger elektronene i atomet på seg. Jo varmere det blir, jo fortere beveger elektronene i atomet seg. Når stoffet er kaldt vil elektronene derfor bevege seg lite og atomene vil derfor kunne holde tett sammen, vi har altså et fast stoff. Når stoffet blir varmere vil elektronene svirre fortere og atomene vil begynne å løsne fra hverandre, vi har da et flytende stoff. Når stoffet blir varmt svirrer elektronene rundt som bier i en bikube og atomene vil da bli slengt fra hverandre og vi får dannet damp. Lenke til kommentar
JBlack Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 og hvorfor is er større enn flytende vann? Tenk på sånne molekylmodell-greier man leker med i naturfag, kjemi og fysikk. Molekyl-beina til H2O, altså H'ene stikker ut. Når vann er flytende kan disse beina legge seg mellom beina på de andre molekylene. Men når vannet fryser legger alle seg hver for seg, slik at ingen er "flettet" inn i hverandre. Siden jeg ikke selv veit, så skal jeg skal ikke være påståelig, men det der ser ut som et typisk 'nå gjetter jeg vilt og uhemma'-svar. Mer konkret, hvorfor er dette spesielt for vann? Alle molekyler har jo atomer som 'stikker ut'. Lenke til kommentar
sluffy Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 Mer konkret, hvorfor er dette spesielt for vann? Alle molekyler har jo atomer som 'stikker ut'. Skjer for alle væsker som går over i fast form. Hvorfor vet jeg egentlig ikke Lenke til kommentar
Daehli Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 hvorfor vann ikke utvider seg noe spesiellt i forhold til andre stoffer når det går fra +0-99,9 grader De fleste andre stoffer holder nokså lik størrelse mellom fryse og kokepunkt også. Spørsmålet var egentlig hvorfor ikke fast stoff utvider seg når det blir varmt? Hvis det liksom er sånne molekylbindinger som holder dem sammen så det ikke kan utvide seg, hvordan kan da materialet blir varmt - siden varme er raskere/kraftigere/større bevegelse mellom atomene? Lenke til kommentar
T.F.T Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 Det fryser når det når 0 grader, og kaldt vann er nærmere 0 grader så da fryser da det fortere... Lenke til kommentar
DJ_Dark Skrevet 23. desember 2004 Del Skrevet 23. desember 2004 Hvis du kaster vannet opp i lufta vil det kokende vannet fryse først Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå