Gå til innhold

WD disk på livets rand. råd?


JKJK

Anbefalte innlegg

I natt stilte min kjære WD120gb seg på toppen av taket og truer nå med å hoppe. Jeg våkna opp i dag til en feilmelding i windows om at windows ikke kunne skrive en eller annen fil til disken. Det var jo ikke så rart, da disken plutselig "ikke eksisterte lenger" (hverken som enhet eller partisjon). Reboota pc'n og fant heller ikke disken i bios. Slo så helt av PC'n og da dukka den opp i bios, med en advarsel om at SMART error blablabla, u are fucked! Muhahaha!

 

Jeg finner nå disken i windows, men når jeg prøver å ta backup av filene på den, står den bare å "spøler" :p

 

Har bestilt ny disk, men kunne tenkt meg å fått ut dataen. En annen ting er at disken kræsja noen få uker etter at jeg hadde byttet til runde ide-kabler. Kom straks på at jeg hadde hørt myter om at runde kabler kunne skape de værste traumer hos harddisker, men det er vel tilfeldigivis ingen her som kan bekrefte/avkrefte dette?

 

Har nappa ut disken inntil videre.

 

Venter nå spent på en WD 250'giger.

Endret av DJ-JK
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

ang. runde ide-kabler, så kan jeg bekrefte at dette kan skape problemer. Har selv opplevd å "miste" data fordi jeg jeg brukte en rund kabel (jeg aner ikke hvordan dette i det hele tatt skal gå, men dataene forsvant ivertfall). Dette skjedde på 2 uavhenige disker, samt plextorbrenneren min fikk ~180 buffer underrun på hver eneste plate. Når jeg skiftet tilbake til vanlige flatkabler så forsvant alle problemene, og diskene lever nå i beste veldgående.

 

Retur på disk skal gå fint siden det er 2 års garanti

 

Edit: begge diskene mine var også WD (15GB og 40GB utgavene)

Edit2: [Off topic] bra å endelig treffe en annen som også er wincmd/total commander fan :D [/Off topic]

Endret av woohoo
Lenke til kommentar
Prøvde nå å bytte idekabel, men til ingen nytte. Disken står bare nå å lager stygge klikkelyder når den har strøm.

sånn skjedde med min WD disk i går (60GB) fikk en bluescreen så skrudde pcen seg av, så skrudde jeg på og da fant den ikke disken og det kom rare klikke lyder fra den, men siden disken er i overkant av 3 år så ga jeg faen i den, så jeg skrudde den opp for og sjekke hva som laget lyden, når jeg ristet på den kom det en rar lyd, inne i disken strammet jeg alle skruer og alt, og da funket disken i 2 min så kom den lyden i gjenn og da var alt "stramt" inne i disken så nå ser jeg på den som død. og blir et kunst objekt på veggen, men råder deg til og bytte disken.

 

noen som vet hva som forursaker dette? bare WD disker som har dette problemet? kan også gi en opplysning til, disken var så varm at jeg brant meg på den, da lyden kom, men den har alltid hvert kald før, så plutselig begynte den og produsere alt for mye varme eller no sånt

 

(runde IDE kabler kan faktisk lage noen problemer, leste om at det ble no sur med magnetismen til polaritetene på lederne eller no sånt,)

Endret av stidz
Lenke til kommentar

anyway. har som nevnt ovenfor bestilt ny disk og har byttet idekabel. Har også meldt retur på den disken som døde. Bestilte en 250giger som plaster på såret :p

 

Er nok ikke bare WD disker som har dette problemet. Har vært borti mange typer disker som har endt opp på samme viset, men det merkelige er at det er den første WD disken jeg har vært borti som krasjer. Har 10 WD disker (vell... 9 nå da) som er oppe å går og alle er dønn stabile, så dette var nok bare en mandagsdisk.

Lenke til kommentar
anyway. har som nevnt ovenfor bestilt ny disk og har byttet idekabel. Har også meldt retur på den disken som døde. Bestilte en 250giger som plaster på såret :p

 

Er nok ikke bare WD disker som har dette problemet. Har vært borti mange typer disker som har endt opp på samme viset, men det merkelige er at det er den første WD disken jeg har vært borti som krasjer. Har 10 WD disker (vell... 9 nå da) som er oppe å går og alle er dønn stabile, så dette var nok bare en mandagsdisk.

veldig fornøyd med wd diskene mine jeg å, WD er eneste merket jeg har på de 6 dikene eller 5 nå, og de har tålt mye juling og lan parties

Lenke til kommentar
har nå søkt om retur på disken, men tviler på at det blir innvilget da den ble kjøpt i september i fjor. Er ikke sikker på hvordan det er ned garanti på disker, men har for meg det skal være mer enn et år.

Retur på disk skal gå fint siden det er 2 års garanti

WD ga vel 1 års garanti på disse diskene om jeg ikke tar feil. Lovfestet reklamasjon er derimot enten 2 eller 5 år. (Jeg er litt usikker siden de lærde strides om hvor mye det skal være på harddisker) Siden disken bare er litt over 1 år gammel så skal det gå helt fint å få det på reklamasjon.

 

Når disken klikker så er den skikkelig ødelagt og man får ikke ut dataene selv. IBAS kan selvfølgelig hjelpe deg med den saken for et 4-5 sifret beløp. (kun analyse av problemet og prisestimat på redningsoperasjonen koster 3500kr). Var det mye viktig data som gikk tapt?

Lenke til kommentar
IBAS kan selvfølgelig hjelpe deg med den saken for et 4-5 sifret beløp. (kun analyse av problemet og prisestimat på redningsoperasjonen koster 3500kr).

Hvis du vil gjøre et forsøk på å hente ut dataene selv uten å miste reklamasjon/garanti kan du prøve med isspray. Legg disken på bordet utenfor pc`en med molex/ide tilkoblet, og så begynner du å kjøle disken med sprayen før du starter opp. IKKE spar på stoffet! Når du mener at disken er iskald starter du opp og gjør klar til å kopiere ut dataene. Fortsett å kjøle disken hele tiden med spray, greit om man er to når dette skal gjøres. Husk å ordne nok plass til dataene før du setter i gang!

 

Har faktisk fått ut data for fortvilte mennesker et par ganger på denne måten, men har mislyktes like mange ganger. Og er dataene verdifulle nok, er det vel IBAS neste. Dyre, men fytterakkern så profesjonelle.

Lenke til kommentar

Det var et godt tips Muffinman. Det hadde jeg nesten helt glemt. Man kan også legge disken i fryseren en god stund før man skynder seg å koble den til og prøve å hente ut dataene.

 

En kamerat av meg opplevde det motsatte: Høye temperaturer fikk disken til å fungere. Det startet med at han ikke fikk startet den disken før PC'n hadde stått på en stund og blitt varm. Noen måneder senere ville den ikke starte da heller så han la den like godt i komfyren på 100'C i et kvarter, tok den ut med grytevotter og fikk hentet ut data for siste gang. Deretter gikk den til gjenvinningstasjonen. (reklamasjonsfristen hadde gått ut)

Lenke til kommentar

hehe! jeg ser for meg et heftig prosjekt hvis jeg ikke får retur på disken! må såklart filmes og legges på nett! :D

 

Heldigvis så var det ikke en av de viktigste diskene som tok kvelden. Det værste er et par bildedatabaser for noen organisasjoner, men det skal jeg få skaffet på nytt. Er nok ikke verdt IBAS prisen nei :)

 

Det som er litt merkelig er at jeg ikke fikk noen SMART advarsel før det faktisk var for seint. Jeg burda forsåvidt luktet lunta, da jeg fikk noen få buffer underun når jeg brente DVD'er fra disken, men ettersom at burnproofen slo inn, så var det jo ikke noe problem. Ellers har disken oppført seg helt normalt fram til den plutselig "klatret på taket".

 

Har en mistanke om at disken flippa da den automatiske defragmenteringen begynte kl 04:00 natt til søndag.

 

Har sjekket SMART på de andre diskene (vell... en av dem hadde vistnok ikke støtte for det) og alt så bra ut iflg. everest home edition.

 

Tror nok ikke disken har død av varme, da jeg har en systemtemp på rundt 30 grader. Har et image & shapetek serverkabinett med 2x 120mm vifter i, og luftflyten/den generelle kjølingen i kabinettet skal være akseptabel.

 

edit: hadde jo vært kjekt om komplett.no kunne utredet litt om reklamasjon/garanti på disker i denne tråden... eller....? Evt hva som virkelig fysisk skjer i en disk når sånne feil oppstår.

Endret av DJ-JK
Lenke til kommentar

Grunnen kan vera mekanisk; ein dings som sit fast, så motoren går seg varm, eller noko slikt. Avkjøling eller oppvarming kan då gjera at metalldelar trekk seg saman eller utvidar seg, og så løsnar det igjen.

 

Her ein dag gjenoppliva eg forresten ein gammal 20 MB harddisk. Den laga rare lydar, og maskina (bærbar 286 :)) rapporterte om harddiskfeil og starta ikkje. Eg skrudde opp, sjekka kablar og slikt, men ingenting hjelpte. Hmm, kanskje noko sit fast? Dette er noko gammalt skrot, eg har ingenting å tapa på å vera litt brutal. Etter fire bestemte slag med knokane, fungerte faktisk disken heilt fint.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...