Gå til innhold

Hva er brennvidde?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

I ordboka på akam.no står denne forklaringen til brennvidde: Brennvidden er avstanden fra det optiske midtpunkt til brennpunktet, når lysstrålene kommer fra en uendelig avstand. (Brennvidden for et normalobjektiv er ca 50mm.)

 

Du har kanskje brukt et forstørrelsesglass og samlet solstrålene i et punkt? Dette er brennpunktet. Litt forenklet sagt er brennvidden avstanden fra senter i linsen til dette punktet.

Lenke til kommentar

En litt mer folkelig forklaring kan kanskje være slik;

 

Dersom lyset kommer fra avstand uendelig vekk fra deg, vil det komme inn mot linsen tilnærmet rett på, 0 grader, det er derfor de benytter uendelig.

 

Brenvidden er altså da avstanden fra der denne rette lysstrålen brytes inne i linsa, til den treffer bildebrikken når linsen er i fokus.

 

50mm uttrykkes som "normal" fordi det er denne "brenvidde ekvivalenten" øyet selv opererer med.

 

(se forøvrig fig nederst på denne siden)

 

http://www.ted.photographer.org.uk/photoscience_form.htm

Endret av znapper
Lenke til kommentar

Nå har dere kommet med de fysiske forklaringene på brennvidde. Så kan vi ta den forklaringen man trenger hvis man f.eks. skal handle objektiv;

- hvis du skal ta bilder innendørs i et trangt rom, eller ta bilder f.eks. ombord på en båt, eller noe annet der du ønsker å få med deg mest mulig på ett bilde, trenger du "vidvinkel". Dette betyr liten brennvidde. For en vanlig dSLR (typisk D70, 300D e.l.) regner vi små brennvidder fra 20mm og nedover.

- hvis du f.eks. skal ta bilde av en fugl på stor avstand, trenger du stor forstørrelse, og da må du ha en stor brennvidde. For en typisk dSLR betyr dette gjerne brennvidder fra 200mm og oppover.

- skal du ta portrettbilder, vil du gjerne unngå små brennvidder, fordi det kan føre til fortegninger (at nesa blir mye større enn ørene o.l). Samtidig ønsker vi ikke for stor brennvidde, fordi det kan føre til at man må gå så langt unna den man skal portrettere, at man "mister kontakten". På en typisk dSLR kan gjerne 85-150mm egne seg til portetter.- hvis du skal ta få månen til å dekke et helt bilde på en dSLR trenger du opp mot 4000mm brennvidde

 

Se her: http://4dw.net/jamesmskipper/PERSPECTIVE/p...rspective2.html

...så skjønner du hva vi mener med "fortegning"...

Edit: Liten brennvidde i seg selv vil ikke gi fortegningene, men det at du blir nødt til å gå veldig nært motivet gjør at det blir fortegninger (fordi nesa vil være nærmere linsa enn det ørene er, blir nesa større osv)

 

Når du har lært masse om brennvidder kan du løse disse spørsmålene: http://www.phys.ufl.edu/~delamater/probs2.html hehe :)

 

Jeg vet det finnes mange nettsteder som har mange sammenliknbare bilder med ulik brennvidde, så du selv kan se effekten med korte og lengre brennvidder, men i øyeblikket klarer jeg rett og slett ikke å finne det..

Endret av anderfo
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...