Gå til innhold

Den Store Treningstråden! | Nybegynner? Se førstepost for kort innføring.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg og et par til tok litt max-repping i dag utendørs i en av tufteparkene og jeg fikk et par sett jeg var ganske fornøyd med.

  • 20 DIPS på et sett
  • 40 Turkish Situps med 20KG på et sett.
  • 5 Minutter planke

Kanskje easy for noen, men ganske fornøyd egentlig :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Matsemann skrev (8 timer siden):

Interessant, er ikke lett å skulle komme frem til konklusjoner, nei.

Jeg skal forøvrig være deltaker i et studie i sommer. Om jeg skjønt det riktig går det på hvordan karbohydrater påvirker proteinnedbrytning under lang utholdenhetstrening. Jeg skal sykle i timesvis til utmattelse på en lab noen ganger, og så drikke noe som enten er smaksatt vann eller faktiske karbohydrater. Masse tester, laktat, vo2max, blod, urin, og ytelsestester med sprinter etterpå. Blir spennende.

Karbohydrat hindrer vel proteinnedbrytning ved eksplosiv styrketrening, for ved tomme glykogenlagre blir da proteiner brutt ned til glukose. Men ved utholdenhetstrening trenger ikke kroppen glukose siden den bruker fett som energikilde. Det kommer vel også an på i hvilken grad du er "fat adapted" og nivåer av veksthormon og insulin.

Lenke til kommentar
Evelen! skrev (20 timer siden):

Fin artikkel Dukien, tror de fleste har nytte av å gi den en gjennomlesning.

Takk for hyggelige ord. :) Artikkel(serien) har vært krevende, og syntes den nesten fikk en "dommedag"-preg over seg. Samtidig så vil jo del 2 belyse hvordan vi forhåpentligvis vil møte disse klimaendringene. 

 

Pliscin skrev (12 timer siden):

for ved tomme glykogenlagre blir da proteiner brutt ned til glukose. Men ved utholdenhetstrening trenger ikke kroppen glukose siden den bruker fett som energikilde.

Ved tomme glykogenlagre, blir fett og som du er innpå, kroppsegne proteiner brutt ned for å danne glukose. Ved utholdenhetstrening forbruker kroppen i tillegg til fett, også glukose som sin primære energikilde - energibidraget derimot påvirkes sterkt av VO2 max  (lavere intensitet --> mer fett) og andre faktorer som treningstatus, lengde etc. :) 

Lenke til kommentar
Dukien skrev (5 timer siden):

Takk for hyggelige ord. :) Artikkel(serien) har vært krevende, og syntes den nesten fikk en "dommedag"-preg over seg. Samtidig så vil jo del 2 belyse hvordan vi forhåpentligvis vil møte disse klimaendringene. 

Det høres it som en bra del 2. ?

Husk å gjør et klart skille på hva som er sunt for helsen til det enkelte individ, og hva som er "sunt" med tanke på klima. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Dukien skrev (12 timer siden):

Takk for hyggelige ord. :) Artikkel(serien) har vært krevende, og syntes den nesten fikk en "dommedag"-preg over seg. Samtidig så vil jo del 2 belyse hvordan vi forhåpentligvis vil møte disse klimaendringene. 

 

Ved tomme glykogenlagre, blir fett og som du er innpå, kroppsegne proteiner brutt ned for å danne glukose. Ved utholdenhetstrening forbruker kroppen i tillegg til fett, også glukose som sin primære energikilde - energibidraget derimot påvirkes sterkt av VO2 max  (lavere intensitet --> mer fett) og andre faktorer som treningstatus, lengde etc. :) 

Interessant tema som jeg gjerne vil vite mer om. Man vil liksom finne et optimum der man forbrenner fett, bevarer muskler, samtidig som man ikke har berg- og dalbaneblodsukker, og samtidig har energi og overskudd både til trening og i hverdagen. Er inne i en periode selv der jeg eksperimenterer med fasting, deriblant OMAD. Skulle likt å hatt den faktoren med i ligningen, ettersom måltidsfrekvens spiller inn på både hormoner, metabolisme etc.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Dukien skrev (På 27.6.2020 den 9.22):

Ved tomme glykogenlagre, blir fett og som du er innpå, kroppsegne proteiner brutt ned for å danne glukose. Ved utholdenhetstrening forbruker kroppen i tillegg til fett, også glukose som sin primære energikilde - energibidraget derimot påvirkes sterkt av VO2 max  (lavere intensitet --> mer fett) og andre faktorer som treningstatus, lengde etc. :) 

Jepp , her er fokuset på godt trente utøvere (var vo2max krav bl a), som trener til utmattelse over lang tid. Akkurat hva de skal finne ut av aner jeg ikke helt, er jo bare en deltager. For min del gjør jeg det mest da det er en nice måte å få mange kule tall om meg selv på.

Lenke til kommentar
logaritmemannen skrev (På 26.6.2020 den 19.44):

I dag sykla jeg opp en bratt og lang bakke med opptil 20 % stigning enkelte steder. Bra at jeg trener knebøy regelmessig, siden dette føltes nesten identisk ut på de bratteste partiene. 

(jeg klarte ikke å sykle opp hele bakken uten pause)

Ja, om man ikke har lett nok gir ender man med å trå sakte og hardt! Brenner beina hardt for videre sykling, hehe.

Gjorde tilsvarende på turen min her, føltes mer som styrketrening enn kondisjonstrening. https://www.strava.com/activities/3350501926

Lenke til kommentar
Matsemann skrev (3 timer siden):

Ja, om man ikke har lett nok gir ender man med å trå sakte og hardt! Brenner beina hardt for videre sykling, hehe.

Gjorde tilsvarende på turen min her, føltes mer som styrketrening enn kondisjonstrening. https://www.strava.com/activities/3350501926

Det så ut som en hard økt!

Min letteste utveksling er 36-28 (foran/bak), men tenker kanskje å få noe litt lettere bak :)

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Maten jeg har spist de siste dagene har vært ganske usunn, men jeg har overholdt kalorimålet og proteinmålet. Har det da egentlig noe å si hva man spiser (si man får i seg vitaminnene osv gjennom andre måltider) for kroppsfett osv? For eksempel en pizza grandiosa til middag, kake til dessert, og så tilpasse slik at makroene er under kontroll dagen sett under ett. 

blir kake fortere fett enn andre ting?

hvorfor er ølmage en ting hvis ikke øl gjør at man blir tjukk? 

  

Dukien skrev (På 28.6.2020 den 10.55):

 

quoter deg fordi du har mye peiling

Endret av Need44speed
Lenke til kommentar
Need44speed skrev (5 timer siden):

Maten jeg har spist de siste dagene har vært ganske usunn, men jeg har overholdt kalorimålet og proteinmålet. Har det da egentlig noe å si hva man spiser (si man får i seg vitaminnene osv gjennom andre måltider) for kroppsfett osv? For eksempel en pizza grandiosa til middag, kake til dessert, og så tilpasse slik at makroene er under kontroll dagen sett under ett. 

blir kake fortere fett enn andre ting?

hvorfor er ølmage en ting hvis ikke øl gjør at man blir tjukk? 

  

quoter deg fordi du har mye peiling

Det eneste stikkordet du trenger her er: kalorier.

 

Nå er det mye prosesserte makronutrienter i Grandiosa og kake så det gjør jo sitt med helsa di men....

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Need44speed skrev (14 timer siden):

 

hvorfor er ølmage en ting hvis ikke øl gjør at man blir tjukk? 

 

Det Dufen sa. Øl i seg selv gjør deg ikke tjukk, det er mengden og hyppigheten det står på. En halv liter med Tuborg inneholder 215 kalorier (i følge myfitnesspal), dytter du ned på en six pack har du konsumert 1290 kalorier. Legger du på maten du har spist i tillegg vil det ikke akkurat være vanskelig å være på overskudd av kalorier den dagen.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Need44speed skrev (20 timer siden):

hvorfor er ølmage en ting hvis ikke øl gjør at man blir tjukk? 

En kalori er alltid en kalori, men det er forskjeller på kalorier og hvordan kroppen utnytter disse. Det kom i fjor en studie som representerer en paradigmeskifte innen ernæringsvitenskapen, mer spesifikt metabolisme. Tradisjonelt (når jeg studerte), så vi på overvekt og energibalanse fra total energi, karbz og fett. Deltagere i overnevnte studie fikk likt innhold av kalorier, men spiste hhv ultraprosserert og "vanlig" sunn mat, med forskjeller i vektoppgang.

Med det som bakteppe, så er ølmage ("tynntjukk) en langvarig konsekvens fra kroppens forsvarsmekanisme. Leveren har en begrenset kapasitet til å omsette alkohol som energikilde og lagrer det derfor lokalt som "fettdråper" i nyrer, lever (rundt bukhulen). Alkohol er også unikt som energigivende nærinstoff fordi det er løselig både i vann og fett,  dvs alkohol kan passere alle cellemembraner i kroppen og distribueres raskt.

Edit: Å spise snop, kake og annet namnam går fint i perioder og er sett i lys i en ellers sunn hverdag, helt uproblematisk.

Endret av Dukien
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Etter mye fokus på teknikk på romaskina, er fortsatt enkelte deler av takene jeg ofte gjør små feil på, testet jeg i dag 2000m. Kom meg ned i 7 min 49 sek, og er dugelig fornøyd, men fikk jo også litt blod på tann for å pushe videre.

Over til noe litt annet: Barn og fysisk aktivitet/trening. Driver jo litt barneoppdragelse, og vil gjerne vite mer. Enn så lenge leker jo avkommet såpass fysisk at jeg er ubekymret, men det vil jo komme en tid når leken endres og treningen må inn mer organisert. Vet noen om noen gode bøker e.l. på dette? Jeg er nok ikke godt nok inne i treningsteori til å kunne søke opp gode primærkilder på egenhånd.

Endret av Roedthaarogfregner
Autocorrect er en kjerring
Lenke til kommentar
Roedthaarogfregner skrev (3 timer siden):

Etter mye fokus på teknikk på romaskina, er fortsatt enkelte deler av takene jeg ofte gjør små feil på, testet jeg i dag 2000m. Kom meg ned i 7 min 49 sek, og er dugelig fornøyd, men fikk jo også litt blod på tann for å pushe videre.

Over til noe litt annet: Barn og fysisk aktivitet/trening. Driver jo litt barneoppdragelse, og vil gjerne vite mer. Enn så lenge leker jo avkommet såpass fysisk at jeg er ubekymret, men det vil jo komme en tid når leken endres og treningen må inn mer organisert. Vet noen om noen gode bøker e.l. på dette? Jeg er nok ikke godt nok inne i treningsteori til å kunne søke opp gode primærkilder på egenhånd.

hvilken styrkeinstilling har du på? hva gjør du 2500 på?

 

takk for svar angående kalorier

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...