Gå til innhold

Den Store Treningstråden! | Nybegynner? Se førstepost for kort innføring.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

NRK Puls har en mini-dokumentar om trening og protein-tilskudd etc :

http://tv.nrk.no/serie/puls

 

 

Advarsel Dette er et langt svar angående fett i kosten som svar til Winger

 

Men jeg har lenge hørt mye snakk om lipidhypotesen og hvor feil den er. Er det noe de begynner å ta til seg, eller står de fortsatt like hardnakket på sitt? Det er i så fall veldig interessant dersom det kun finnes svake studier som støtter dette. Da står jeg igjen som et stort spørsmålstegn ...

Lipihypotesen er klar for å bli skrinlagt, for å gi deg en kort historie så ble industriell margarin fremstilt, da dette var billig, da "hydroliserte" man fettsyrene og kunstige transfettsyrer som et resultat, disse transfettsyrene ble ikke gjenkjent av det menneskelige kropps-apparatet og som et resultat; et massivt hjerteinnfark-epidemi på 60/70-tallet, så startet ernæringforskningen og vi fant ut at disse transfettsyrene så ut til å vare årsaken og man fjernet disse fettsyrene fra margarin,

så gjorde man studier hvor man byttet ut mettet fett mot flerumettet og da gikk risikomarkørene ned. Disse studiene har store svakheter som jeg kommer tilbake til.

 

Når man fjerner et makronæringstoff så må man bytte det ut med noe annet, da økte man KH-innholdet da korn ble bare billigere og billigere, og hva skjedde? Et nytt epidemi og det største vi har hatt hittil, og enda debatterer vi hva årsaken er.

 

Men så var det disse studiene da, vi vet per dags dato ikke hva som reelt er årsaken til inflammasjon i blodårer og mekanismene bak dette er enda ukjent, man ser nå at et økt inntak av KH vil føre til en økt skillelse av VLDL som igjen fører til LDL, men man har nå i løpet av det siste året gått vekk ifra total kolesterol og LDL/HDL ratio på blodprøver da vi ikke lengre vet hvilken profil som predikerer en risiko best mulig. (Fastleger - vennligst følg med i timen!) Vi ser nå at en "atrogen LDL" profil hvor LDL er tyngre og mindre er hva som diffunderer igjennom intima-media (et lag i en blodåre). Men her stopper jeg da dette er tunge mekanismer å forklare, kort og godt er det ingenting som heter " dårlig og godt kolesterol" da LDL har som oppgave å gi ut kolesterol til celler mens HDL har som oppgave å frakte overskudd-kolesterol tilbake.

 

Nyere metaanalyser og samle-rewvies har konkludert med at mettet fett ikke er signifikant assosiert med HKS ( hjertekar-sykdom), med andre ord det er ingen kauslitet-forhold mellom disse to og dette var bare noe man antok under ernæring-vitenskapens sped-barndom, nå som ernæringen innenfor vitenskap har gjort "kvantesprang" opp til ungdomsårene har vi sett helt annerledes data, problemet er f.eks Christian Drevon som er et geni uten like, men utrolig bastant og vil selvsagt ikke innrømme at hele hans liv som er dedikert til forskning innenfor dette ser ut til å være helt feil. Han er rett og slett for "old school"

 

Dette er dessverre den aller største svakheten innenfor meta-analyser da det er dessverre rom for subjektiv tolkning og når forfatterne (gjett hvem - Yes! - Drevon & Bomhoff) har selektiv fjernet studier som ikke er forenlig med dems eget syn, fordi andre studier ikke fant de samme resultatene som Drevons egne (blant annet Oslo Diet Heart studie) så har dette blitt et ganske så kjipt resultat, og tro det eller ei men Norge har påvirket denne standarn for hele verden, da biokjemien i Norge hold/holder et av de høyeste standarne i verden. Vi vet at altfor for mye fett er ikke bra (akkurat som KH) men vi vet også at mye fett ikke er skadelig, i tillegg til at der ser ut til å være store individuelle variasjoner, det er dette det forskes på nå.

 

Og så har vi som War har påpekt før, det er fryktelig dårlig utdannende personer innenfor vårt felt - det første jeg gjorde når vi ble opplært i å tolke studier var å gå inn på oppsumeringen av WHO samlevurding og hva våre kostråd er basert på.

 

Tallene står der, men det var et helvete uten like å finne fram i og dessverre så orker/gidder ikke alle personer innenfor medisin & ernæring å titte på tallene men stoler blindt på undervisningen, det morsome er at på det 2 året så startet en av våre forelesere med å si " Denne modulen innenfor biokjemi hvor vi skal lære om molekylære prinsipper innenfor mettet fett kommer mest sannsynlig ikke til å stemme om noen år, men vi er forbeholdt de nasjonale retningslinjene og enn så lenge må vi anta at dette stemmer til det kommer enda mere forskning"

Det er ikke kult, å få beskjed at vi lærer ting som mest sannsynlig ikke stemmer, men dette er nå over to år siden og flesteparten i klassen orker ikke å bruke en ekstra kcalori på å slå opp i forskningsbøkene to år etterpå/sjekke pubmed.

 

Skeaff og Miller på oppdrag fra WHO skulle revidere datan som var tilgjenglig og alt dette er utgitt i WHO 2011 som også danner grunnlaget for våre nasjonale kostråd. Helsedirektoratet har valgt å ikke ta hensyn til dette.

 

For å si det på en helt annen måte: Meta-analysen har "tidenes" metodefeil da bare tre studier som er selektivt valgt har blitt presentert (bilde nederst) og da fant man en såvidt signifikant forskjell.

 

The meta-analysis of trials in which serum cholesterol concentrations in the high P/S diet group were significantly lower than in the control group, revealed that a diet higher in PUFA and lower in SFA decreased the risk of fatal CHD; however, this was significant only after inclusion of results from the Oslo study which included smoking cessation as part of the treatment.

 

The available evidence from cohort and randomized controlled trials is unsatisfactory and unreliable to make judgment about and substantiate the effects of dietary fat on risk of CHD.

 

The observational evidence for an association between dietary PUFA and CHD risk is inconsistent and is unreliable.

post-235098-0-72293800-1360089934_thumb.jpg

Endret av Dukien
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...