Gå til innhold

Den Store Treningstråden! | Nybegynner? Se førstepost for kort innføring.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Blir det ikke veldig farlig for ryggen hvis man gjør knebøy og markløft feil?

Jo, selvfølgelig. Det er derfor man terper teknikk før man begynner å løfte tungt. Med riktig teknikk er ikke knebøy eller markløft noe problemgivende (for de aller aller fleste). Det kan selvfølgelig være at det finnes underliggende anatomiske forskjeller som gjør det litt vanskelig, men det er heller sjeldent.

 

Er 4x5 det samme som 5x4? (Eller 8x3 kontra 3x8)

Ja, multiplikasjon av heltall er kommutativt ...

(Neida, konsensusen er vel at en skriver sett x reps)

 

60kg er uansett lett i så måte...

For alle, alltid? Dersom en er 160 og veier 58kg er det litt rått å starte teknikkøving med en vekt som er større enn kroppsvekten ...

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Dog en morsom problemstilling er hvor lange korte perioder er det snakk om? Altså du kjører feks 6 uker i underskudd og X uker i overskudd, selv har jeg kjørt både 2uker/2uker og 5mnd/2mnd osv osv. Men hvor langt ned kan man gå? La oss si jeg kjører 4dager overskudd og 3 dager underskudd hver eneste uke, da vil jo vekten stå tilnærmet stille men likevel kjører jeg da både underskudd og overskudd. Det morsomme med dette er jo at det vil jo ofte skje uten at man selv tenker på det, hvis man ligger på den samme vekten i en periode. De fleste ender nok neppe nøyaktig på vedlikehold hver eneste dag.

 

Noen som har gjort seg noen tanker om dette? Dukien? :D

 

Det som er garantert best er å bulke i 200kcal pluss (normal bulk) så deffe i 2 mnd ( 3 om konkurranse)

Da sitter man igjen med mest masse og lavest fettprosent.

 

Skal man leanbulke så burde man ha lav fettprosent og se bra ut så man holder seg sann fettprosentaktig oppover og hele tiden ser bra ut.

 

Det aller vanskligste er å ha litt formye fett og skal leanbulke samtidig som man mister fettprosenten.

Iallefall om man ikke er nybegynner.

Vedlikehold så bygger man null, 200kcal i pluss så er man på en normal bulk, hvordan skal man treffe mellom der i en slow bulk uten å lagre fett, samtidig som man reduserer fettprosenten.

Resutatet etter X mnd blir iallefall labert VS full pakke på ett og ett mål, og ser man ikke bra ut nå heller er det enda mindre grunn til å slowbulke, for da er det jo ingenting man har som man vil ta vare på.

 

Her mener jeg man kan slow bulke

http://community.myprotein.com/blogs/ross-edgley/attachments/3044d1298464245-video-pictures-diary-fitness-model-ross-edgley-3l2d9122.jpg

 

Mens ser man slik ut

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTbVOsNJXdlRV73u-qpzkqnrqXI-sVFpJPtrmCUs38PynquHSj6zg6g3rKI

så er det nesten ingen vits.

 

 

-----------------------------------

Sjekket vekta for et par dager siden da var jeg 75kg, når jeg begynte var jeg rundt 68-69 kg. Er 80kg et realistisk mål for sommeren?

Det er ikke en kg i mnd engang, noe som er den minste bulken i mannens historie.

Helt klart realistisk, selv uten fettlagring.

Lenke til kommentar

Jeg har en liten konkurranse med en kamerat om hvem som tar 80kg 5 reps i benkpress først!

Nå holder jeg foreløpig på med SL 5x5, men lurer på om det er noe jeg kan endre på så jeg forhåpentligvis slår han? :p

 

Rett teknikk ( styrkeløftermåten )

Dvs øya under stanga, skuldrene bakover og holde de der under hele løftet, da får du 10cm kortere løftebane = mer vekt på stanga. Så tar du albuene 45grader , ikke inntil kroppen eller rett ut til siden , klem hardt rundt stanga for å støtte bedre i skulder, lat som du presser deg gjennom benken og ikke tenk at du presser stanga opp og det siste og viktigste, ta bena bakover så langt du kommer og senk runpa ned i benken så den så vidt tar, da skal all kraft gå fra fotbladet og i en bue til skulderen.

 

Gjør du alt dette VS vanlig så kan du lett legge på 20kg.

Sånn:

http://thetraininggeek.files.wordpress.com/2011/06/bench_press_arch-777294.jpg

 

IKKE sånn:

http://www.google.no/imgres?um=1&hl=no&safe=off&client=firefox-a&tbo=d&rls=org.mozilla:nb-NO:official&biw=1920&bih=908&tbm=isch&tbnid=gpH9E_QRZn3s7M:&imgrefurl=http://fitnessforce.ca/2011/10/19/fitness-force-keswick-bench-press-competition/&docid=gmMOmMhkolLnzM&imgurl=http://fitnessforce.ca/wp-content/uploads/2011/10/WeightsBenchPress.jpg&w=500&h=384&ei=m-72UNihNseE4ATcqYCIAw&zoom=1&iact=rc&dur=255&sig=101457687103503580370&page=2&tbnh=133&tbnw=176&start=55&ndsp=61&ved=1t:429,r:68,s:0,i:287&tx=70&ty=52

Lenke til kommentar

Jepp holder på å lære den teknikken! Men sliter med det å tenke at jeg presser meg ned i benken, det er vel får å hjelpe på explosiviteten?

 

 

Når du senker stanga ned, tenk: Press brystet opp - møt med brystet, hold pusten - treff på det høyeste punktet.

Når du presser, tenk: press deg selv ned i benken, hold spenn, ikke slipp opp spenn på topp - pust ut når det er tungt, press i skrå bane bakover, kjør med et lite stopp - det hjelper på spenn.

Lenke til kommentar

Dog en morsom problemstilling er hvor lange korte perioder er det snakk om? Altså du kjører feks 6 uker i underskudd og X uker i overskudd, selv har jeg kjørt både 2uker/2uker og 5mnd/2mnd osv osv. Men hvor langt ned kan man gå? La oss si jeg kjører 4dager overskudd og 3 dager underskudd hver eneste uke, da vil jo vekten stå tilnærmet stille men likevel kjører jeg da både underskudd og overskudd. Det morsomme med dette er jo at det vil jo ofte skje uten at man selv tenker på det, hvis man ligger på den samme vekten i en periode. De fleste ender nok neppe nøyaktig på vedlikehold hver eneste dag.

 

Noen som har gjort seg noen tanker om dette? Dukien? :D

Det er en hel forskningsverden som klør seg i hodet og vi har en del hypoteser rundt dette,

Energibalansen er nøye regulert, og vi har buffere i form av glykogen fra karbohydrat og triglyserider ifrom av fett, hvor fett er langtidsbufferet vårt, kjemisk sett er fett genialt da det har lav osmolaritet og da får vi jo mye tettere masse. Men man er i positiv <--> negativ e-balanse flere ganger av dagen.

 

Og energibalansen oppnås ved en forbausende og egentlig forbløffende nøyaktig balansering av energi inn <--> ut

F.eks et regnestykke til dere : Dersom man går opp 10 kg i vekt fra man er 25-75 års alder, hvor mye energi får man i snitt i seg for mye hver dag? :)

 

Det er hovedsakelig to aktuelle teorier : set-point teori hvor denne baserer seg på at hvert individ har en biologisk bestemt "set-point" for vekt som er innenfor 10% opp/ned. Denne har høstet mye kritikk og fra den fikk vi "settlings-point" teorien som innebærer at så lenge sosial status/normer er stabile over tid så vil vekten være det samme, da vi har kortidsregulerende og langtidsregulerende hormoner som har blitt transkriptert via arv og miljø, med andre ord : du kan skylde på foreldrene dine. :)

 

Åssen dette kan være relevant til målgruppen som sliter med å gå opp i vekt som her på forumet?

 

I en vektøkningsperiode hvor fokuset er å øke LBM (lean body mass) bør man ha et overskudd på mellom 200-1000kcal hver dag, uavhengig om man trener eller ikke men avhengig av genetikk og status på oppnådd muskelpotensiale

Hva folk skriver her, som ha et lite underskudd på "hviledagene" og stadfeste tall som noen her gjør er kvasivitenskap, en av grunnene til at jeg bare poster sjeldnere og sjeldnere er rett og slett at da måtte jeg seriøst "arrestere" mange personer her så og si hver dag, og det bringer rett og slett dårlig stemning.

 

Videre er det beskrevet i litteraturen bodybuildere som etter en kost-anamense ligger på ca. 48-58 kcal/per/kg uten å øke noe mer, til tross for at disse er proffe bodybuildere. Det er så mye å ta hensyn til!

 

Parametre som hverdagsaktivitet, hvor man indirekte blir mindre aktiv i hverdagen uten å være bevist på det ved et lite underskudd på hviledager og det motsatte med overskudd vil noen reagere med "fikling" hvor man motsatt f.eks tramper føttene og annet spontat små aktiviteter man ikke er klar over, fettlageret er et endokrint organ som spyr ut hormoner, og det er ikke lengre enn et par år siden at man trodde fettvev var dødt.

Men dette er altså en langtidsregulerende mekanisme for stabil kroppsvekt, enten du liker det eller ikke. Her er det store forskjeller på hvordan disse mekanismene fungerer, og dette kan forklare overvekt da de hormonene er et tveegget sverd; ved hyperplasi dannes det nye fettceller, og dette er en ikke-reversibelt; har du fått nye fettceller (da via hypertrofi er grenser på hvor stor en celle kan være); uansett - disse fettcellene vil spy ut hormoner som kommer tidligere overvektige ikke til gode, dessverre.

 

Skal man opp bør man ha overskudd hver dag, da f.eks proteinsyntese koster deg mye mer og når forskning viser at om man KUN er i energi-overskudd og IKKE trener vil ca. 30% av vektoppgangen skyldes økt muskelmasse, her må man ta hensyn til hvor man er i forhold til muskelpotensiale og via en kost-anamnese vil en ernæringsfysiolog beregne dette for deg og da skreddersy en videre utvikling hvor enda flere parametre blir tatt hensyn til. For øvrig (igjen avhengig av genetisk potensiale og stadie kan man ha et overskudd opp mot 1000kcal hvor LBM utgjøre 100%)

 

Før jeg ender opp med en triade av ei tordentale av hvor mye feilinfo som folk poster som etablerte fakta så vil snu emnet til noe annet og nevne at klassen under oss gjorde det vi gjorde ifjor som var både moro og et mareritt :

 

I uke1 skrev og loggførte kosten vår og så på E% av protein/KH/fett og tok urinprøver daglig for å se protein-omsetningen inn/ut, så uke2 akkurat samme bare med et protein-shake (50g) i tillegg og daglige urinprøver så totalt måle protein-omsetningen inn/ut og hvor mye nitrogen-utskillelsen økte. Å ha små poser med urin daglig på skolen er lite kult. xD

 

Edit: Det ser ut som jeg nesten peker finger mot spesifikke folk her, noe som ikke er hensikten og når jeg tenker meg om har jeg nevnt dette før, angående dette å slenge ut både tall, metoder etc som fakta, men det blir som å si at et type hjul passer til alle bilder, nesten.

Endret av Dukien
  • Liker 6
Lenke til kommentar

JEG gjorde det og det gikk helt fint. Jeg anser ikke meg selv som spesielt sterk heller...

Vel, n=1, bro.

Du kan ikke generalisere det som stemmer for deg over til alle andre. Det blir en feilslutning.

Fordi enkelte vektløftere løfter 120kg i bøy i en alder av 13 betyr ikke det at alle burde gjøre det.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Fordi enkelte vektløftere løfter 120kg i bøy i en alder av 13 betyr ikke det at alle burde gjøre det.

 

Satt på spissen-eksempel, eller er det sant? Hvem, i så fall? Det er imponerende...

 

Tøyer dere ut når dere er ferdig med styrketreningen?

 

Nei. Har egne dager for bevegelighet-/mobilitetstrening. Dette for å bli myk nok for å ha god nok teknikk i (primært) markløft og knebøy.

 

Det hjelper ikke på melkesyra, hvis det var det du mente.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tok knebøy idag og det gikk relativt greit, tok 5reps x3 set med passe lange pauser. Problemet var at siste den repitisjonen på det siste settet fikk jeg litt hjelp med(ikke mye). Så lurer på om jeg skal prøve å øke med 2.5kg neste uke eller om det bare er bortkastet eller om jeg faktisk har sjangs. Hva ville du gjort?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...