Gå til innhold

Din første erfaring med GNU/Linux


Anbefalte innlegg

Eg lurer litt på korleis folket her inne på forumet fekk sin første erfaring med Linux. Er det nokon som f.eks brukte Linux før Windows?

 

For meg begynte det med at ein brødrene til ein kamerat av meg dreiv på litt med Linux. Det fekk meg til å forstå kva Linux er (prøvde det aldri sjølv, berre høyrde om det). Fekk sjå eit screenshot og trudde då at "Aha, slik er Linux" (er jo forsatt mange som trur at når dei ser KDE så har dei sett Linux).

 

Tida gjekk om eg bestemte meg for å prøve Red Hat (hugsar ikkje versjon) på ein server. På grunn av ein dårleg CD-brennar feila installasjonen kvar gong (fant ikkje pakkar). Til slutt fekk eg låne meg nokon Mandrake CDar av ein kamerat. La det inn på serveren med ein eller annan rar WM, hugsar ikkje kva for ein. Alt gjekk treigt og eg skjønte ingenting. Så la eg inn Mandrake og KDE på desktop-PCen og då gjekk alt litt betre, men det var så mykje eg ikkje forstod at eg gjekk tilbake til Windows.

 

Eg begynte å bruke Linux meir og meir etter at eg la inn SuSE 8.2, og når 9.0 kom brukte eg Linux heile tida. No sit eg i Slackware 10.0 @ kernel 2.6.9 og er berre storfornøgd. Har ein partisjon med Windows 2000 på, men den har eg ikkje boota sidan eg la det inn (fortsatt i 256 fargar osv).

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mitt første "hands on" møte med GNU/Linux var da broren min kjøpte en bok til meg om Caldera Linux hvor det naturligvis følger med en cd med distroen (Caldera Linux er SCO sin Linux distro for de som ikke husker, dette var på den tiden hvor de fremdeles var nok en snill Linux aktør....).

 

Jeg installerte den på en gammel pc (flere ganger, det skjedde som regel noe galt under installasjonen, eller så måtte jeg reinstallere fordi jeg ikke skjønte hvordan jeg skulle endre oppsettet som jeg lagde under installasjonen). Dette startet en periode hvor jeg prøvde Linux mer eller mindre over noen år, og da jeg fikk ADSL installerte jeg Slackware Linux på hovedpcen min i dualboot med Windows. Distrojakten var i gang, men etter utallige distroer installert vente jeg alltid tilbake til Slackware.

 

En gang i løpet av sommeren for halvannet år siden slettet jeg windows fra harddisken for godt, og i våres installerte jeg archlinux som jeg bruker den dag i dag. (I løpet av høsten ble forøvrig den siste FAT32 partisjonen på 100gb "arkiv" disken min konvertert til ext3 også, og da ble konverteringen endelig fullbyrdet ;))

Lenke til kommentar

Min første erfaring med Linux var faktisk før jeg helt visste hva det var. Satt på en 486 med Win95 som crasha hele tiden. Jeg leste mye engelske datablader på den tiden, og kom over en utgave av PCPlus tror jeg det het. Der fulgte det med en cd med RedHat 5.2. Inne i bladet var det en liten installasjonsguide og litt info om Linux. Wow tenkte jeg, dette måtte prøves. Jeg hadde absolutt ikke peiling på hva jeg drev med, men det var ikke så vanskelig å installere. Det stod sånn passe bra forklart i artikkelen i bladet. Det store problemet kom når jeg var ferdig med å installere. Etter en reboot så stod det bare "login:". Hva pokker tenkte jeg da. Jeg hadde aldri vært borti at man måtte logge inn før. Det var stilig det, men jeg kunne ikke huske at jeg hadde skrevet inn brukernavn noe sted under installasjonen. Etter intens prøving og feiling og leting i artikkelen så fant jeg ut at man måtte skrive "root" for å logge inn. Merkelig navn tenkte jeg da.

 

Så ble jeg frelst! Jeg var mektig imponert over hele systemet med det kraftige shellet og de forskjellige snodige brukergrensesnittene. Fikk kobla meg til nettet med modemet mitt, og ble sittende i lang tid å studere diverse manualer og guider. Med en senere utgave av PCPlus så fulgte det med rpm filer til KDE 1.1 som jeg prøvde å legge inn. Det mangla selvsagt noen filer fant jeg ut, så de lasta jeg ned fra nettet. Og jeg ble imponert igjen. Det så fantastisk ut, og var lett å bruke. Alt ble bare bedre og bedre!

 

Siden den gang så har jeg holdt på med linux omtrent hele tiden. Ikke nødvendigvis på desktopen, men i en eller annen form. Nå koser jeg meg i Gentoo :)

Lenke til kommentar

Hadde hørt om noe som het "Red Hat" og noe som het "Apache" (trodde sistnevnte var en distro av GNU/Linux), men aldri prøvd det.

Så en dag for ca. 4-5 år siden, i en periode da jeg spilte et online-spill ved navn Planetarion, ba en venn meg om å styre planeten hans i spillet mens han var borte et par dager. I den perioden var visst Planetarion-crewet ute etter å ta accountsharere og brukere med flere kontoer, så logins til flere kontoer fra samme IP-adresse vekket oppsikt. Derfor ba vennen min meg om å ta meg av dette via SSH til en av maskinene hans. Jeg fikk en rask opplæring i hvordan bruke PuTTY, grunnleggende UNIX-kommandoer, samt Lynx, og etter det var jeg fortapt. Har ikke sett tilbake siden :)

 

Dette var en Debian-boks, så mitt første møte med GNU/Linux var altså med Debian. Det varte ikke lenge før jeg fikk opp min egen Red Hat-boks. Så begynte det vanlige kjøret med å finne "min" distro. Var gjennom Red Hat, Slackware og Mandrake før jeg landet noenlunde stabilt på nettopp Debian. Etter det har jeg vært gjennom LFS, og det siste året har jeg vært en svoren Gentoo-bruker (men med et fortsatt godt øye til Debian).

Lenke til kommentar

Første erfaring med Linux/Unix var når Amigaen rulte verden. Husket jeg var blitt lei av AmigaOS og trengte forandring. Så en dag fikk jeg tak i NetBSD....Husker at det var mye slitt med å få lagt det inn, men etter mye slitt så fikk jeg den til å fungere. Så hadde jeg det i noen år helt til at jeg måtte gå over til MacOS grunnet utdanning. Etter noen frustrerte år med Mac/MacOS skulle jeg skaffe meg min første "PC" (kjørte Amiga lengere en de fleste tror jeg, brukte den sammen med Mac'en fram til ca 98.) Siden jeg hadde kjørte BSD på Amigaen så tenkte jeg at jeg skulle prøve noe nytt: Linux. Etter mye testing av de distroene som var så valgte jeg Slackware (var egentlig et ganske naturlig valg.) Jeg har nok prøvd det som er av distroer gjennom årene, men jeg sitter fremdeles på Slackware.

Lenke til kommentar

Jeg snakket med en fyr på IRC som overtalte meg til å prøve det. Fikk etter en halv uke en cd som innehold redhat 5. Skjønte ingenting til å begynne med. Slet til og med med å finne ut "username" på innloggingen, men så snart noen hvisket ordet "root" i øret mitt tok det ikke lang tid før jeg hadde søkt litt på nett og skrevet et tekstdokument med de vanligste kommandoene.

 

Etter den gang har det vært mye PÅ og AV. perioder jeg har kjørt kun windows, perioder hvor jeg har kjørt kun linux, og en svært sjelden gang dualboot. Har prøvd en del forskjellige distroer, men har alltid falt tilbake på redhat eller i nyere tid fedora.

Endret av invictus
Lenke til kommentar

Som gammel Amiga-fan så tok det lang tid før jeg fikk min første intel-PC. Da hadde jeg allerede en viss erfaring med diverse Unix-varianter på universitetet. HP-unix, solaris og noe anna. Min første distro var Turbo-Linux (og jeg har HD'en med dette på fortsatt liggende.) på en AMD K6 200. Senere har det vært SuSE og Mandarake på kontormaskin. Og Mandrake på laptop og nå gentoo på laptop og hjemme.

Lenke til kommentar

Eit par venner og eg tenkte me skulle sette opp ein GNU/Linux server, etter å ha høyrt mykje fint og rart.

 

Dette var vell med Redhat 5.0. Og det me trengte var ein domenekontroller med fil og print funksjoner. Så då var installasjonen i gang. Etter mykje om og men, hadde me alt oppe og kjørte. Dette er nå ein del år sidan.

 

Dei einaste problemene eg har framleis er ein grei og enkel VPN client, Exchange klient, og sjølvsagt alle idiotiske enheter som blir laga utan drivere til GNU/Linux. Som f.eks Canon scanneren min: Canon CanoScan D660U. Og skriveren: Epson AL-C900

 

Nå i seinare tid bruker eg linux som bl.a cd-brenne server i eit nettverk, webserver osv.... Har sjølvsagt dualboot på laptopen, er avhengig av ein del komandoar i windows.

Endret av smh
Lenke til kommentar

Min første erfaring var da jeg kjøpte PCPro for noen år siden. Fulgte med en CD med Mandrake Linux 7.0 eller 8.0, så jeg tenkte at jeg skulle prøve det. Så jeg puttet CD'n inn i en gammel boks jeg hadde, tror den var en 133mhz/16mb RAM-boks. Så jeg fikk jo installert det, og siden jeg ikke forstod noen ting hadde jeg slettet alle pakkene i installasjonen som tok over 20 megs plass, og derfor hadde jeg ingen XWindows. Så jeg tenkte at her måtte det være noe feil, og reinstallerte. Denne gangen fikk jeg med meg XWindows og GNOME. Jeg husker å ha syntes at Linux var sakte (bladet skrøt over at det var så raskt), men det var jo ikke rart siden jeg hadde kjørt det på en 133mhz boks.

 

Jeg begynte først å bruke Linux skikkelig når jeg fant SuSE 9.0. Først installerte jeg Personal Edition, og så når jeg fant ut av at det installerte jeg via internett (nettverks install). Men jeg brukte fremdeles Windows 90% av tiden. Så skulle jeg prøve mandrake, som da var kommet i versjon 9.1. Det var ikke en god erfaring, det manglet flere viktige pakker, så jeg kom inn i "avhengighetshelvete" da jeg prøvde å installere RPM'er. Jeg begynte å gå over til Linux da jeg installerte Mandrake 10.0. Da hadde jeg ganske god erfaring med Linux, og visste hvor jeg skulle spørre for å få hjelp hvis jeg trengte det. Og så fortsatte jeg å bruke Linux, helt til jeg gikk 90% over til det for ca 2-3 måneder siden (de 10 siste prosentene var bare for spilling). Liker egentlig ikke Mandrake, men gidder ikke å installere SuSE nettverks-install :D

(unnskyld for dårlig språk, er stuptrøtt).

Lenke til kommentar

Selv er jeg nesten flau over at en av de første distroene mine var Caldera (SCO) OpenLinux 1.2. Jeg kjøpte den attpåtil, men på tilbud da. Det var kanskje fornuftig på det tidspunktet siden jeg da fikk med en grei installasjonsmanual.

 

Den var veldig enkel å installere. Viktigste innvendingen var at de hadde brukt en proprietær grafisk filbehandler istedenfor å satse på feks KDE (tror da det fantes på den tida? :ermm: )

 

Dei einaste problemene eg har framleis er ein grei og enkel VPN client,...

VPN er ikke én enkelt standard, så hvis du må koble deg opp til en eksisterende VPN-løsningen, er det ikke sikkert du har noe særlig valg. Men hvis du skal sette det opp fra bunnen av, vil jeg anbefale OpenVPN :thumbup:

Endret av Langbein
Lenke til kommentar

det begynte med at jeg så Linux på en kompis sin pc. det var vel Mandrake 8.1 tror jeg. gikk lenge å tenkte på at jeg kanskje skulle prøve Linux selv. så greit ut synes jeg.

jeg fikk etterhvert en testpc å holde på med, som var for dårlig til XP og hadde ikke Win 2000 for hånden. så jeg tenkte at jeg skulle prøve Linux da. jeg husker ikke hvordan jeg fikk tak i min første Linux distro, men tror jeg fikk den med PC pro bladet for noen år siden.

så jeg installerte den å var veldig fornøyd. så prøvde jeg mye rart.

Sot Linux 2002

Caldera Linux 8.0

Mandrake 8.1, 8.2, 9.0, 9.1, 9.2.

Red Hat 7.2, 8.0.

JBLinux

Slackware

FreeBSD

alle dsse hadde jeg installert på testpc`en min. det var ikke alle jeg fikk til å funke, men mesteparten fikk jeg opp å stå.

så tenkte jeg at jeg skulle prøve Linux på laptoppen også. da gikk turen først til Red Hat 8.0 den gikk pang inn og alt var oppe å gikk. tilogmed det trådløse nettverkskortet (Compaq kort) så ble det jo som vanlig Mandrake og sånn på den også.

ga med med Linux på laptoppen og installerte Windows XP Pro istede. likte ikke helt dette, men det var i forbindelese med skolen at jeg gjorde det sånn.

 

så fikk jeg en annen pc for litt over et år siden. denne var det XP home på. fant fort ut at XP HOME var litt for ustabil og installerte XP Pro istede. det funka ganske greit, men la nok inn Windows 2000. så bytta jeg ut både Norsk XP og Norsk 2000 med Engelske versjoner av begge Windowsene. (jeg liker engelsk OS best)

så tenkte jeg at jeg skulle prøve Linux på den nye pc`en også. først. Fedora Core 1, så mandrake 10.0 så slackwware 9.0, 9,1. men så landa jeg tilslutt på Slackwre 10.0 denne er helt fantastisk. denne skal jeg også installere på nytt når jeg bare får tilbake maskina fra service.

 

så jeg har stor sansen for Slackware. tenkte jeg skulle sette meg inni Gentoo også etterhvert, men det gidder jeg ikke nå. det får vente.

 

kan liksom ikke tenke meg å gå tilbake til f. eks Mandrake eller Fedora nå.

det blir for dumt.

 

nei Slackware for all.

Lenke til kommentar
VPN er ikke én enkelt standard, så hvis du må koble deg opp til en eksisterende VPN-løsningen, er det ikke sikkert du har noe særlig valg. Men hvis du skal sette det opp fra bunnen av, vil jeg anbefale OpenVPN :thumbup:

Skal koble opp mot ein MS Windows 2000 Server som kjører som ras/vpn server.

Desse bruker PPTP.

Lenke til kommentar

jeg har egentlig ikke så stor sansen for sånn up and go distroer jeg. sånn som Fedora, Mandrake, Suse osv. det er derfor jeg liker Slackware så godt. Suse har jeg faktisk aldri prøvd heller. har bare Personal versjonen av Suse 9.1 liggende å slenge her en plass. kommer aldri til å bruke den.

Lenke til kommentar

Mitt første møte var Mandrake (8.0?) - jeg skulle sette opp en fil/(ISDN)ruter, på en 200 MHZ/64 MB RAM burk. En venn av meg som har rimelig bra peiling på data foreslo å bruke Linux, og lasta ned MDK. Jeg hadde hørt at det var bra på server, og slo til.

 

Fikk den fort opp (etter å ha syklet opp til han og byttet ut s3 (hate!) kortet med et annet et (han hadde en maken maskin som bare sto på i terminal (ip-tables lekeboks). Fyren kan pr. i dag langt mindre Linux enn meg :) ) Men fant liksom aldri ut hvordan man skulle sette opp en server på det - jeg hadde ikke oppdaget at Linux var veldig terminal-basert - jeg var vant til peke-klikke overallt...)

 

Gav til slutt opp, og la inn XP istedet. Det harket mer enn det gikk - hovedsakelig pga. at jeg ikke fant noen brannmur som ville kjøre uten at noen brukere var logget på - og XP med brukere logget på på en 64 MB ram boks er... treigt. Samme var med FTP-server.

 

Etter å ha hatt dualboot med RH 8 og 9 en liten stund på hovedmaskinen gav jeg opp dette - disken var på 10 GB = trang... Men laptoppen fikk etterhvert RH9, og ble mer og mer glad i Linux, samtidig som jeg hatet windows stadig mer intenst takket være kranglevorenheter i alle mulige slag.

 

Så var det et LAN - arragenrt av samme fyren som tidligere var nevnt. Jeg hadde med laptoppen - dualboot windows/linux - og fyrte opp windows for å spille.

 

Plugget inn Nettverkskabelen, og rakk ikke en gang slippe den før jeg fikk opp en melding om at den måtte restartes pga. en hviss prosess ble drept... Yay!

 

Furta en time i rødhatt.

 

Fikk fikset den igjen, og spillte og hadde det gøy resten av kvelden. Men rundt dette tidspunktet (vet ikke om dette var utløsende faktor, men det var om sommeren => tid) begynnte jeg bruke Linux stadig mer. Alt "fornuftig" ble gjort i Linux. Etterhvert ble windows bare brukt til CS når mine CS avhengige venner kom innom for å spille... (2 pc'r i LAN...)

 

Serveren iriterte meg stadig mer. Grunn? Den krasjet sikkert 2 ganger om dagen. Tilslutt ble jeg drittlei, slettet alle nytteprogrammer bortsett fra CS på hovedpc'n (dvs. word og photoshop - lisensen hadde uansett gått ut, men Gimp greide å åpne ps filene mine :p), flyttet over dataene fra den "en smule" ustabile serveren, og slang inn smoothwall på en gammal burk. Debian på den gamle serveren (men jeg droppet det da jeg ikke orket lyden av to servere + hovedpc + laptop... Foreldre var også en smule skeptisk, og det var fare for at hele tårnet skulle velte.) Fryd og gammen.

 

Tilslutt tok jeg sikkerhetskopi av all data, kjøpte en 80 GB disk, og la inn fc1 på "storepc'n". smakk.

 

Dualbooten på laptoppen var der fremdeles, men ble brukt bare meget skjelden. Da disken gikk til en hvist varmt sted, og jeg bytta laptop, forsvant den siste windows-installasjonen.

 

Det var den historien, i korte trekk.

Lenke til kommentar
Et par måneder siden da jeg installerte SUSE 9.1 personal i dualboot med XP.

Skal teste ut mandrake meget snart siden jeg syns SUSE 9.1 personal er litt "low" på slike ting som jeg forbinder med Linux (server etc).

SUSE 9.1 personal er en god overgang fra Windows, men det er liksom ikke så mye å lære.

Du veit at du får professional gratis sant? Berre å laste ned ein liten ISO-fil og brenne på CD, så boote denne og installere over nettet.

 

Bra at det vart så god respons på denne posten!

Lenke til kommentar

Første gangen jeg var borti Linux var for mange år siden da jeg la inn RedHat 6.0 på ei eldgammel maskin. Skjønte ikke stort, og maskina ble skrota. Etterhvert ble det en del eksperimentering med Slackware på servere, og ting begynte endelig å se litt logisk ut. En del maskiner opp igjennom har hatt kun Linux installert (for det meste treige gamle bokser, men også en temmelig ny laptop). Hadde lenge dualboot Linux/WinXP på hovedmaskina, men gikk for ikke så lenge siden til innkjøp av en brukt maskin til Linux-desktop. Bruker Windows-maskina idag kun til spilling, men kommer nok aldri til å kaste Windows helt ut (liker å holde meg oppdatert på alle OS'ene).

 

Vært innom de fleste distroene, RedHat, Mandrake, Fedora, Gentoo, Slackware, Debian, kjører nå Slack på servern og Ubuntu 4.10 på desktopen.

 

Og jada, har endelig fått overtalt folket til å la meg installere Linux på maskina deres (de klager til stadighet over hvor treigt og ustabilt WinXP er :p).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...