Gå til innhold

Hvordan lese spesifikasjoner?


schwami

Anbefalte innlegg

Når jeg leser tester og produktinformasjon, har jeg problemer med å skjønne hvordan betraktningsvinkel regnes ut, eller i det hele tatt forstås.

 

Det siste eksemplet på dette er når jeg leser sniktesten av nec 1770nx på hardware.no, og leser produktinfo hos nec.

 

Betraktningsvinkel på denne skjermen oppgis til "160 grader horisontalt og vertikalt (typisk ved kontrast 5:1)" hos hardware.no, men "Viewing angle 140° horizontal / 120° vertical (at contrast ratio 10:1)" hos nec.

 

Tre spørsmål peker seg ut for mitt vedkommende:

1) Hvis betraktningsvinkel regnes ut ved så lav kontrast, hva betyr dette når skjermen benyttes i 500:1 kontrast?

2) Hvordan regnes betraktningsvinkel ut, når nec og hardware.no har så forskjellige tall?

3) Hvilket nivå for kontrastutregning egner seg best for å sammenligne skjermer?

Endret av schwami
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det første jeg vil si er: les produktarket, putt det i munnen, tygg lenge, spytt det ut og se på skjermen hva du selv synes ;)

 

Så til saken. Kontrasten varierer med innsynsvinkel avhengig av paneltype. På TN-paneler (1770NX) må du se rett på panelet for å oppleve kontrastnivået som er oppgitt. Straks du beveger hodet litt vil kontrasnivået senkes noe. Jo lenger du beveger hodet, jo dårligere blir dette.

 

Siden det er greit å å kunne ha et mål på innsynsvinkel har de fleste store produsentene blitt enige om å oppgi vinkelen man har i det kontrastnivået treffer 5:1 Dette kontrastnivået er jo ikke noe å rope hurra for, men man ender i alle fall opp med et uniformt mål som kan sammenlignes.

 

Før denne "standarden" kom på plass målte man i hytt og gevær. NEC brukte 10:1 som mål, og var/er en av de få som oppga dette på produktarket. De har valgt å fortsette å oppgi det, da man oppnår en litt mer fornuftig bildekvalitet med denne :)

 

Grunnen til at vi på hardware valgte å oppgi 5:1 målet er altså at dette i teorien skal være det korrekte tallet å sammenligne med. Allikevel er det ingen garanti for at det er dette målet som er brukt av andre produsenter, og da er vi tilbake til det opprinnelige utsagnet mitt om produktark...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...