Gå til innhold

Linux, Distroer osv "En slags n00b guide"


Anbefalte innlegg

Jeg har sett utallige poster der det står "Hvilken distro skal jeg bruke", hva som er bra og dårlig, virker hardware'n min på linux osv.

Dette er jeg littegrann lei av egentlig siden det skjer så "ofte".

Derfor lurte jeg på om dere som er linux brukere kunne blitt med her og sagt hvilken distro dere bruker og hvorfor dere bruker akkurat den, og kanskje hva dere brukte før, hvaslags problemer dere hadde i starten osv. Brukte Mandrake selv ei stund, men ble irritert over den utrolige lange tiden den bruker på å starte opp, bruker Red Hat nå :smile:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Bruker JBLinux for tiden. meget bra distro. Bruker den fordi den er laget av en nordmann :wink:

 

Neida, det er en god distro. Meget stabil og ett bra pakkesystem. Har bestillt debian fra linuxbutikken, og skal teste den så fort jeg får det i posten. (Har ISDN linje.)

Lenke til kommentar

Begynte å lukte på Linux i november i fjor, fordi eg etter jul skulle bruke eit større program som kjører på *nix, samt at eg var nysgjerrig.

Las litt rundt omkring, og merka meg at mange meinte at Mandrake var den lettaste/mest problemfrie distroen, noko som passa meg utmerkt fordi eit av måla var å bruke det til noko, ikkje berre installere for å ha gjort det.

 

(prøvde forresten å installere Corel da den kom ut, men maskina mi var ikkje mottakeleg, så eg gav opp utan å prøve meir)

Installerte etterkvart Mandrake 8.1, noko som gjekk nesten problemfritt. Det var litt forvirrande i starten med partisjonsinndelinga, samt kva slags pakker eg burde installere, men fekk det da opp å kjøre.

 

Neste problem var å finne ut forskjellen på ting som .rpm, .deb og den type ting når eg skulle intallere Opera, samt om eg burde ha statisk eller dynamisk linka versjon. Endte opp med .rpm, dynamisk linka. Opera hadde fin installasjons-vegleiar, så det gjekk greit.

 

Men fontane såg heilt rævva ut i Opera. I KDE såg det greit ut, men Opera sleit ein heil del. Etter litt fiksing og triksing og hell inne i menyane fekk eg det til å sjå greit ut.

 

Neste problem, koble meg opp til samba-servaren på skulen. Funka ikkje lenger med 'map network-drive' her nei. Men google er min beste venn, og den fann kjapt fram til et par fine howtos. Det funka så klart ikkje, og det tok litt tid å finne ut av at problemet var at den som mountar må vere owner av monteringspunktet.

 

Så, kvar i hulen har Pico gjort av seg? Har alltid brukt pine til eposten min på skulen, og der er jo nødvendigvis Pico med, men etterom eg ikkje hadde satt opp maskina til mail, så mangla jo Pico, og eg var på dette tidpunktet ikkje klar for å sette med inn i Vi eller Emacs. Google igjen - og fann fram til ein standalone av Pico. Glimmers.

 

Så var det installasjon av det store programmet mitt. lese litt og prøve litt, hmm det gjekk jo fint jo :smile:

Er i ferd med å sjå eit mønster i installasjonsrutinene her no.

 

*Bam*

Ny versjon av Mandrake, 8.2, den må eg jo ha. Som sagt så gjort, den innebygde software-manageren funka perfekt til dette. Gledeleg overasking, like enkelt som å oppdatere Windows.

Fjerner og eit par små bugs, som heng når eg slå av maskina.

*Ny Bam*

Nokre få dagar seinare: KDE3 kjem ut. Jaja, den skal visst vere bra, da må eg ha den og. Lastar ned og brukar software-manageren her og, samt legg til ei linje i .bashrc, no problemo.

 

No er eg snart ferdig med å bruke det store programmet. Eg merkar og at ting går litt tregt, og har ein mistanke om at eg har installert veldig mykje som eg ikkje treng.

Når eg får tid har eg tenkt å starte på nytt, med ein basic install, for å få litt betre oversikt og kanskje speede ting litt opp.

På litt lengre sikt kunne det vore moro å teste LFS, men det siste halvåret har Mandrake levd opp til sitt rykte som nybegynnarvennleg, samt at den har gjort alt eg ville den skulle gjere, og eg kan anbefale den til andre.

Lenke til kommentar

Jeg bruker RH6.2 på en 166MMX, med KDE 1.x

 

Som ny(ere enn jeg er nå) så jeg masse stilige programmer, men jeg hadde et problem: de krevde KDE2.x og RH7.x, jeg hadde ingen av delene, og hadde ikke guts nok til tar.gz.

 

Prøvde først GNOME,men RH's innebygde ISDN-manager funka ikke der. installerte på ny med KDE. ISDN online på null komma nix! fikk aldri til user access på isdn-programmet :sad:

 

Fikk RH7.2 iso, installerte, alt funket ypperlig, men:

FS-problemer; automount fra RH6.2 ødela alt! kunne ikke boote (kernelfeil?) samme feil etter reinstall.

(fikk det fiksa ved å fjerne automount)

ISDN funka aldri

KDE2.x var treigere enn ei dopa rotte! (pga treig maskin)

Kom aldri på nett, skrinla det til jeg reinstallerte 6.2. Prøvde aldri på adsl config.

 

 

Har nå bytta tilbake til 6.2. under install spurte den hva jeg ville bruke eth0 til, jeg svarte skaffe ip og dns og stæsj vha DHCP; online! :grin:

 

fryder meg nå med 6.2, og skal snart prøve å rekompilere kernelen (for første gang :sad: )etter å ha patchet den. dette fordi lydkortet mitt krever en større page size enn hva kernelen har satt av. (resulterer i altfor langsom avspilling)

Lenke til kommentar

Det var da fælt til mas da..., tja, nei vet ikke...husker nesten ikke noe fra da jeg begynte med linux, bortsett fra at jeg brukte RH 5.0, gikk seinere over til 6.2. Hadde jo som de fleste en del prob med det meste. Men, alt løser seg vist man bare gidder å lese..

Nå bruker jeg Debian, og er meget fornøyd med det.

 

Ellers, noe mer du vil vite??

 

 

 

mvh

 

Osk

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-05-27 21:22, Aerocker skrev:

Alle som har littt tid og tolmodighet bør ta å teste ut LFS. (http://www.linuxfromscratch.org)

Det er en fin måte å lære seg hvordan ting fungerer. I motsetning til f.eks. SUSE 8.0 som var lettere å installere enn win xp..

På en helg skal en klare å ha oppe et fullt brukende system med KDE 3.0


 

Jeg bruker LFS. Men jeg har bruker såklart Gnome.

Lenke til kommentar

Begynte vel engang med en eller annen versjon av Red Hat 5.. Har siden dangang prøvd både solaris, FreeBSD og Suse. Men det er debian som har satt seg i mitt hjerte.

Pakkeinstallasjons systemet er så hei-dundranes elegant, eier ikke ord.

BSD sitt applikasjonstre er heller ikke dårlig, men jeg har ikke så erfaring med..

 

peace

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...