Gå til innhold

Hjemmelaget rakett


Anbefalte innlegg

Edit: Siden denne tråden begynner å bli såpass stor har jeg nå lagt lenker til alle innleggene som inneholder oppdateringer av temaet, så dere skal slippe å lese 6 sider småprat. Når det er flere innlegg etter hverandre har jeg bare linket til det første. Håper dette gjør det lettere å lese tråden!

 

Det første innlegget er dette og de to følgende.

1. test av hjemmelaget motor.

Første forsøk på oppskytning som dessverre ikke var vellyket. Noen fine bilder av raketten og forklaring på hvordan den fungerer.

Første vellykkede oppskytning av raketten.

Bilde av raketten den dagen vi skulle ha skutt ut og det ikke fungerte.

Andre "vellykkede" oppskytning 9.1.05

Første video av oppskytning fra 9.1.05 - Lastet opp 14.1.05

Motorguide skrevet av Fredrik, lastet opp 16/01

*Julegave* Video av oppskytning i desember 2004. Lastet opp 22.12.2006

 

 

Vi har hatt prosjektuke nå, og har holdt på med raketter. Vi har drevet på og datalogget +++ med hjemmelagede baner, men vi følte at vi måtte lage noe fett selv, så vi bygde en rakett selv.

 

Vi skulle egentlig lage motor selv også, men "tilvirkning av eksplosiv vare" ble for sterk kost for DSB, så vi fikk ikke lov til dette. I stedet brukte vi motorer fra norwegian modellers.

 

Her er noen bilder av raketten vi lagde: (Materialer: Papp, isopor, 3mm balsa og gaffateip.)(Det som ikke kan fikses med gaffa og en slegge, det kan ikke fikses!)

post-182-1097824305_thumb.jpg

Endret av G2Petter
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Siden det ikke går an å legge til mer enn et bilde per post, og jeg ikke har noen operativ server nå, er jeg nødt til å trippelposte...

 

Her er et bilde av raketten med tre motorer, hver med en oppgitt maksimal skyvekraft på 6 N. Vi målte derimot skyvekraften til å være helt opp til 7,5 N. Uten luftmotstand ville raketten gått opp til 1100 meter om alt hadde gått bra. Dessverre styrtet den, fordi finnene våre brakk på grunn av for kraftig akselerasjon!

post-182-1097824558_thumb.jpg

Endret av G2Petter
Lenke til kommentar

Her er utsyret vi brukte til å måle kraften til raketten: En vugge som får den til å støte inn i en kraftmåler, og en annen kraftmåler som den henger i, for å måle masse.

 

Flere bilder kommer senere, hvis det er noen som vil det...

post-182-1097824696_thumb.jpg

Endret av G2Petter
Lenke til kommentar

Faktisk ikke...

Litt googling på "drag coefficent" og "nose cone" gjorde at vi fant noen skjemaer som sa at det eneste som er bedre enn en halvsirkel er en parabel. Spisser lager en knekk, som skaper turbulens rundt røret. Det største problemet er at kula sitter nede i røret, og at det er en kant rundt den der.

 

Edit:

Vi har limt finnene og forsterket dem, så nå skal vi prøve å fyre opp med tre motorer og se om den klarer å fly høyt.

Endret av G2Petter
Lenke til kommentar

Det er en 50mm isoporkule fra Lines Hobby i Tønsberg. :p Nå er de dessverre tomme for kuler, så vi får ikke skutt opp flere raketter idag. Den siste vi skjøt opp fungerte ikke, for finnene brakk rett av selv om vi forsterket dem med maskeringstape.

 

Hele røret er fylt med sånne kuler for å hindre at motorene presser seg opp gjennom raketten og brenner den opp.

Endret av G2Petter
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Idag var dagen da vi skulle testavfyre den hjemmelagde motoren vår... :D Etter at vi ikke fikk noe svar på den andre søknaden vår til DSB, og derfor ikke gjorde noe med det i prosjektuka, har vi laget vår egen rakett.

 

Den består av et stålrør som er sveiset sammen med en dyse i bunnen. I toppen er det en plugg av aluminium som er mulig å ta av. Den er festet med tre skruer. Drivstoffet består av melis og salpeter blandet sammen. Masseforholdet er 35-65. Drivstoffmengden er 91g.

post-182-1099842523_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Selve riggen ser slik ut:

Den består av en vogn med tre hjul, en fjær, og noen skinner til å holde det hele på plass. Vi har et 12v batteri til å tenne hele sulamitten med. Avfyringsmekanismen er en glødetråd med litt svartkrutt på, og en LANG ledning. Det er fordi vi aldri hadde fyrt opp denne typen rakett før, og vi ville være et stykke unna da det skjedde. Vi hadde noen problemer med å fyre av på grunn av at drivstoffet bruker litt tid på å tenne, og kruttet brant ikke lenge nok. Løsningen var å helle litt avfilt drivstoff ned i en pose, og å stappe denne inn i dyseåpningen.

post-182-1099842985_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...