Gå til innhold

Temp på vannavkjøling...


Anbefalte innlegg

Har en kamerat som mener at det er umulig for vannet i et vannavkjølingsanlegg kan bli kaldere enn romtemperatur. Jeg stusset litt på dette fordi det ville jo ikke jo noen spesielt effektiv kjøling. Det ville jo også bety at en kjølerippe med en vifte på aldri ville bli kaldere enn romtemp. Synes bare det virker litt rart...

 

Noen som kan fortelle meg om han har rett?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Helt korrekt vannet blir aldri kaldere enn romtemperatur, med mindre du har en form for aktiv kjøling.

 

Husk at vann leder MYE mer varm MYE mer effektiv enn luft, så den VANNBLOKKEN du har på CPUen vil kunne lede vekk mye mer energi (i form av varme) fra CPUen og så føre denne energien inn i en radiator (evt. stooor vanntank) som kan avgi denne varmen til omgivelsene (les: luften rundt PC-en din).

 

Dette er passiv kjøling.

 

Hvis du nå setter et peltier element mellom vannblokk og CPUen så kan du opnå minusgrader på CPUen og likevel føre all varmen peltierelementet på en god måte.

 

Uansett hovedpoeng: vann kan føre mye mer energi/grad enn det luft kan, det er dessuten mye bedre termisk kobling mellom aluminum/kobber og vann enn det er mellom aluminium/kobber og luft. Dette muliggjør at du kan overklokke enda mer, og mindre støy :smile:

 

Ble du lurere?

Lenke til kommentar

Tror han ble lurere ja.. :smile:

men en sluttet konklusjon er vel at verken vannkjøling eller luftkjøling(uten noen form for peltier etc..) kan bli kaldere en romtemperatur, eller ambient temp. som de sier på Engelsk... :smile:

Dette er oxo grunnen til at de på tester tar utgangspunkt i forhold til ambient temp når de måler varme...

 

Ble du ENDA lurere nå? :wink:

Lenke til kommentar

Tja må vel kverulere litt her:

 

Ved bruk av kjøletårn istedet for en radiator vil det være mulig å oppnå vanntemp under romtemperatur.

 

Men generelt både for vann- og luftkjøling så kan ikke det du skal kjøle bli kaldere enn det du har å kjøle med, som de to over har sagt.

Lenke til kommentar

Vann kan aldri få en temp under romtemp. fordi:

 

varme går fra et varmt sted til et kaldere sted. Varmen går fra vannet og til luften. Men da blir luften varmere...etter lang tid uten mer tilførsel av varme vil vanntemp. nærme seg romtemp...

 

derfor kan det i teorien og praksis ikke være mulig å senke tempen til nullpunktet, -273,15C (hvis jeg ikke husker feil...)

Lenke til kommentar

trøls: Har du hørt om de tre aggregat tilstandene ?

 

fast form - veske - gass

 

Yeah.. og hva kreves for å gå mellom dem ? Energi.

 

 

husker at naturfaglæreren gjorde er forsøk i 9 klasse. Hun la et vått håndkle rundt en colaflaske i vårsolen. Og har man sett.. temp. på colaen sank til under omgivelsestemp. fordi vann krever energi når det fordamper.. prøv selv!

 

Nøkkelordet er fordamping, virker som du ikke vet hva det innebærer.

Lenke til kommentar

Hvis du ikke lager en bong, altså du pumper vann inn i toppen av det røret, så vil det ikke ha noe og si. Men du kan hvis du ønsker det, ha korken åpen. Da vil du få en liten fordamping. Du må nesten selv finne ut om det blir noe bedre.

 

[ Denne Melding var redigert av: Arctic på 2002-05-17 22:39 ]

Lenke til kommentar

Ble visst litt diskusjon av min lille kverulering. :smile:

 

Grunnen til at jeg gjorde det var at han på toppen lurte på om vannet kunne bli kaldere enn omgivelsene og det kan det. Men det er bare mulig i ett kjøletårn (pga fordampnings energi), i ennhver form for normal varmeveksling (radiator-prinsipp) er det riktig som resten her sier at vannet ikke kan gå under omgivelses temperatur.

 

Quote:

Vitenskap er en virksomhet der en tosk i denne generasjon kan gå forbi det punkt som ble nådd av geniet i forrige generasjon.


Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...