Gå til innhold

Snedige ting du lurer på


danilovic

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvis tyngdekraften vært sterkere så ville fjellene sansynligvis vært lavere.

 

Grunnen til at jorda er rund er tyngdekraften og det at ting faller nedover bakker. Hvis jorda hadde vært f.eks kubisk så ville hvert hjørne vært som et gigantisk fjell. Siden steiner, snø og annet ramler nedover bakker, altså nedover fjellsider så blir det stadig mindre masse på toppene og mer på de laveste punktene. En kubisk jord ville blitt rundere og rundere. Det at jordskorpa er veldig tynn i forhold til diameteren på jorda gjør at den "flyter" oppå magmaen og former seg etter overflaten. Til sammenligning ville en kopp kakao med snerk på overflaten, og der overflaten et øyeblikk var formet som en pyramide, raskt endret formen på overflaten til flat på grunn av tyngdekraften. Snerken som flyter på toppen ville fulgt formen på den flytende massen og blitt nogenlunde flat den også.

 

Bare for å gi litt perspektiv på hvor jevn overflaten på jorda egentlig er:

Radiusen er ca 6373km

Det høyeste fjellet er under 9km høyt

Den dypeste havgropa er under 12 km dyp.

Dvs at radiusen er rimelig konstant over hele jorda (hvis vi ser bort i fra at jorda er litt flatklemt på grunn av rotasjonen) med avvik på mindre enn +0,14% til -0,19%.

 

Til sammenligning er tyngdekraften på mars ca 38% av det den er her og fjellene der er desto høyere. Det høyeste er over 25km høyt. På venus er tyngdekraften bare litt svakere enn her (91%) og det høyeste fjellet er bare litt høyere enn her: ca 11km.

 

espennyh: Det er normalt. Sukkeret skiller seg litt på grunn av tyngdekraften når den står lenge. Det gjør at den blir litt seigere og mørkere i bunnen. Risting løser det :)

Lenke til kommentar
Ostepop lukter jo skikkelig møkk når man åpner posen, men så fort man har spist EN, klarer man ikke stoppe.

Smash også. Har sett andre ha det "problemet" med potetgull også. Snodig psykisk greie som skjer.

6920508[/snapback]

Lukter det fortsatt av OLW ostepop?

Det er maaange år siden jeg kjente det luktet tåfis av ostepoppen.

Er det bare at jeg som har vent meg til lukten?

Lenke til kommentar

Scroll Lock-tasten har en lang, om ikke spesielt ærerik historie. Den dukket først opp på tastaturet på IBM 3270, som var en mellomting av en terminal mot IBMs stormaskiner og en PC.

 

IBM 3270 introduserte ikke bare den mystiske scroll lock-tasten, men også tastene merket henholdsvis SysRq (System Request), Pause og Break. Da IBM lagde PC-en ble tastaturet modellert etter IBM 3270-tastaturet, selv om flere taster, som «Transmit», «Dup» og «Field Mark» ble utelatt.

 

Meningen med scroll lock var å hindre terminalvinduet i å scrolle utlistede data forbi så raskt at du ikke fikk lest det. Ved å trykke på Scroll Lock stanset rullingen uten at datastrømmen ble stanset. Med standard hastigheter mellom terminal og datamaskin på ned mot 300 baud var det viktig å holde datastrømmen i gang, og denne vidunderlige innretningen gjorde det mulig.

 

I Windows har ikke tasten noen funksjon, men du kan bruke den i Excel for å rulle nedover uten å fjerne fokus fra den aktive cellen.

Lenke til kommentar

Hvis man får sine naturaliesatser erstattet av pengerbeløp av hensyn til utøverne av de betydningsfulle bynæringene - hva er det da som skjer?

 

Sitter å skriver oppgave, hvor jeg nå forklarer hvordan solon dannet grunnlaget til det senere athenske demokratiet.

Lenke til kommentar

Insert er jo helt grei til tekstbehandling. Hvis du trykker Insert en gang, bytter du mellom Insert og Overwrite. Altså du skriver over teksten du har flyttet markøren foran, istedet for å sette inn nye bokstaver.

 

Det funker såklart bare i teksteditorer som har denne funksjonen. Word, excel og alt sånt har det. Forumeditoren har det ikke. (Testa)

Du vil se en liten firkant nede til høyre som sier INS eller OVR i Excel f.eks.

Lenke til kommentar

Alle tekstfelt du kommer over i Windows (inkludert forumeditoren) har denne funksjonen så vidt jeg vet. At det står "INS" oppe eller nede har ingenting og si for det viktige er hvordan tekstmarkøren er. Når insert er aktivert er den mye tykkere.

 

CTRL/SHIFT-insert er også kopier/lim i de fleste OS med røtter langt bak i tiden.

Lenke til kommentar
Gaston, du har ikke lyst til å fortelle om historien til Insert-knappen og Break-knappen også? Ditt forrige innlegg var så godt forklart.

6924072[/snapback]

Ikke noe problem, han hentet det herfra:

http://www.nesteklikk.no/20040227/40559.html (For øvrig er det god skikk å sitere kildene sine... :roll: )

 

Og om du vil ha svaret på Insert, Break, SysRq og flere andre kan du lese nettsiden hvor Nesteklikk hentet alt fra, nemlig http://www.straightdope.com/mailbag/mscrolllock.html.

Endret av spitz
Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...