Gå til innhold

jeg tester og tester og tester


Ni kon

Anbefalte innlegg

Om det å kjøpe seg en PC, problemer man møter på og hva man må vektlegge.

 

 

Når man skal sette sammen det beste av det beste er det en rekke problemer man støter på. For det første må alle delene være optimalisert mot hverandre. At et produkt er dyrt gjør det ikke bedre enn et billigere produkt i akkurat det systemet du bygger.

 

Det andre problemet vi i Norge spesielt vil merke er at utvalget på nyere produkter er heller labert. Dette skyldes at Norge merkelig nok er nedprioritert, og at vi sliter med å få leveranser hit til landet.

 

Vi hadde i utgangspunktet valgt en del andre produkter enn det vi endte opp med, men pga leveranseproblemer og diverse andre problemer som vi vil belyse senere i artikkelen ble det gjort forandringer hele veien.

 

Uansett endte vi opp med dette systemet utfra dagens utvalg hos de enkelte webshoppene. Og vi har i samarbeid med www.netshop.no satt sammen noe av det råere systemet som er å oppdrive. Vi påpeker dog at så og si alle webshops har en PC-bygger avdeling som kan sette sammen og teste systemet ditt slik som netshop har gjort her i samarbeid med undertegnede.

 

 

Det endelige oppsett:

 

Hovedkort:

 

Vi valgte å gå for den forholdvis nye 939 standarden til AMD prosessorer. Grunnen til dette er at sokkel 939-prosessorer har tokanals minnekontroller.

 

 

Vi har lest en del tester der ute, blandt annet denne fra www.anandtech.com. Etter en snakk med hardware.no's egen supertester Magnus Johansen har valget falt på :

 

Gigabyte GA-K8NSNXP-939

 

Som forøvrig Magnus testet her

 

 

CPU

 

Valget av CPU var rimelig enkelt, da vi allerede hadde bestemt oss for en socket 939 system basert maskin. Alle som har fulgt med litt syns vel det ikke er overraskende at vi valgte AMD FX-53.

 

Denne har vi også en test av her.

 

Dette er rett og slett den sterkeste prosessoren som er på markedet i dag.

 

RAM

 

Ram er noe av det vanskeligste valget man tar når man skal bygge PC. Det som er viktig å vektlegge er de ulike typene som finnes der ute. Vi har lest de sider som er å lese, og kom over en meget bra artikkel fra AnandTech.

 

 

Disse konkluderte med at det er 4 brikker som skiller seg ut i mengden når man snakker om AMD64/FX systemer:

 

OCZ 3500EB eller 3700EB

Crucial Ballistix PC3200

Corsair 3200XL PRO

 

Valget ble vanskelig,og vi helte mot OCZ. For å få valgt en av de to som er foreslått sendte vi en mail til OCZ som forøvrig svarte med dette:

 

 

For the AMD64, the best solution would be a PC3500 Enhanced Bandwidth Dual Channel Platinum Edition. It’ll be the most stable memory for that system and is 100% compatible with the top Athlon 64 mainboards. It’ll overclock very well. (For high-end clocking, you might want to consider the PC3700 Enhanced Bandwidth.)

 

Now, for the Pentium 4, I want to steer you to either the PC4000 or PC4400 Gold Edition. Both will overclock tremendously in the Intel environment. PC4400 Gold Editiont is, without question, the FASTEST overclocking module on the face of the planet today, period! If you integrate this kit into a custom, “pre-overclocked” system, you’ll have the gamers in your account base eating out of the palm of your hand!)

 

Valget ble selfølgelig:

 

OCZ PC3700 E.B. Performance Series Dual Channel 1 GB / 2 x 512 MB

 

Om du som bruker merker noen forskjell på de som er satt opp her, er heller tvilsomt.. Men for ekstremklokkeren er vårt valg absolutt å anbefale. Sammen med en OCZ DDR Booster for 184Pin Dimm slot kan du klokke deg til uante høyder..

 

 

Skjermkort

 

Ati eller Nivida var jo det store spørsmålet. Det finnes mange tester der ute og alle har ulike anbefalinger. Skal man sette inn x800xt eller 6800 ultra i en slik maskin.

 

Dette ble vurdert lenge frem og tilbake av undertegnede, og valget falt på nividas 6800 Ultra.

 

Her begrunnes valget:

 

Nivida og ATI har alltid ligget i en konstant krig om å lage det skjermkortet som yter best. I den senere tid har ATI hatt meget stor suksess med sine 9800pro og 9800xt kort som så og si har gjort rent bord på ulike tester. Jeg tror ikke Nivida tar sjansen på at dette skal skje igjen.

 

Dette og at det hadde to DVI-I utganger gjorde dette til en favoritt. Dessuten har undertegnede alltid brukt ATI, og det skader ikke å variere litt.

 

Valget falt på Point Of View GeForce 6800 Ultra.

 

Harddisk

 

Systemdisk:

 

Dette er en harddisk der operativsystem og andre programmer ligger. Denne skal være ektremt rask.

 

Hardisk er ofte flaskehalsen i ulike systemer. Vi ville ha det beste av det beste.

Valget ble derfor: Western Digital Raptor 73,4 GB

 

Vi valgte å kjøre kun en slik som sytemdisk. Noen vil argumentere at et slikt system burde bruke to slike i RAID. Vi har dog valgt å unngå RAID, da dette gir minimal forbedring i ytelse og at risikoen forat noe kan gå fryketelig galt øker betraktelig.

 

Noen ville også ha valgt Western Digital Raptor 36,7 GB, men denne yter dårligere og støyer mer enn storebror.

 

Vårt valg er selvfølgelig testet her.

 

Lagringsdisk:

 

Alle som driver med data vet at lagring kan man aldri få nok av. Vi valgte å gå for noen S-ATA disker som gir mest for penga. Samtidig skal det være noe av det bedre markedet kan oppdrive.

 

Etter diverse samtaler med hardware.no's desidert beste harddisk kjenner Andreas Grimsby aka Dollar ble valget her: Seagate Barracuda 7200.7 200 GB SATA

 

Da Hovedkortet støtter 4 S-ATA disker har vi valgt å putte 3 slike inn i systemet.

 

600 GB er i det minste laget, men det kommer nye og større disker hele tiden. Samtidig synker prisene kontinuerlig på disse vikitge produktene.

 

DVD

 

Vi har valgt å kun benytte en optisk enhet. Legg merke til at systemet ikke har floppy, da undertegnede i dag ikke ser behovet for en slik i systemet.

 

Vi ville derfor ha en stabil og bra DVD-brenner som støttet de fleste formater og kunne brenne i dual layer.

 

Valget ble Nec ND-2510A

 

Kabinett

 

Da vi velger å basere kjølingen på luft, var det viktig at vi hadde et kabinett som hadde god luftgjennomstrøming. Det var i utgangspunktet ønsket å ha et så stille system som overhode mulig.

 

Kabinettet fikk følgende krav:

 

Design

God luftgjennomstrømning

Støydempet

120 mm vifter

midi

 

Vi valgte derfor Lian Li PC-V1100B.

 

Lian Li er jo kjent for å lage særdeles gode kabinetter og dette er siste tilskudd på stammen av en rekke svært bra kabinetter.

 

PSU

 

Da det ikke fulgte med strømforsyning til kabinettet var det viktig å velge riktig. Vi ønsket en så kraftig PSU som mulig. Dette for den da bare jobber på en del av sin kapasitet og vil delfor holde seg kjøling og det betyr igjen mindre støy.

 

Valget her falt på: Thermaltake Silent Purepower 560W

 

CPU kjøler

 

Viftene som følger med Boxed løsningen er ofte svært bra, men vi ønsket en så bra kjøler som mulig. Det var viktig at den kjøler bra, samtidig som den er lydløs.

 

Valget ble: Thermalright SLK-948U

 

Denne monterte vi en EKL Papst 3412 NGL 92x92mm vifte på.

 

 

Høytalere / Hodetelefoner

 

Et anlegg trenger gode høytalere og hodetelefoner. Det sistnevnte er ofte det viktigste da mange inkludert undertegnede benytter dette meste parten av tiden.

 

Høytalere:

 

Undertegnede har ikke behov for et surround system, men ønsket det beste 2.1 sytemet som var å oppdrive. Valget ble derfor Logitech Z-2200 2.1

 

Hodetelefoner:

 

Dette var et hastevalg og ble derfor Sennheiser HD 580.

 

her finnes det kanskje bedre valg, og det er opp til deg som bruker å finne ut hva ditt behov er. Noen hører mye klassisk, andre foretrekker rock. Ulike hodetelfoner oppfører seg ulikt etter eks musikktype.

 

Vi valgte åpne hodetelefoner, da vi syns det blir mer dynamik i lyden da.

 

Tastatur og mus

 

Her må man finne frem til hva man ønsker selv. Vårt valg ble det litt mer stilfulle

Logitech diNovo Media Desktop

 

Det vektlegges at undertegnede ikke trives med dette når det skal spilles og benytter da et noname billig tastatur og en Logitech MX510 mus.

 

 

Skjerm

 

Å velge skjerm til et slik sytem er ikke lett. Da undertegnede har testet og sett en del skjermer var dog dette et meget enkelt valg.

 

Vi har valgt å kjøre to 20" LCD skjermer som gir en optimal yteles.

 

Valget ble NEC 2080UX+ som forøvrig er testet av meg på den linken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Byggingen

 

 

Som det fremgikk helt i starten valgte vi å samarbeide med Netshop om selve byggingen av denne PC'en. Og vi oppfprdrer allerede her at alle som vurderer å bygge et nytt system å benytte seg av muligheten om å la webshoppene sette sammen utstyret ditt.

 

De fleste webshop kan ta inn varer du ikke finner i deres produktspekter. I vårt tilfelle er det tatt inn en del produkter fra www.microplex.no.

 

 

Grunner til at webshops skal sette sammen ditt utstyr:

 

1) Det blir da proffesjonelet gjort

2) Du er garantert at sytemet fungerer når du får det.

3) Du opplever ikke defekte komponenter

 

 

 

 

Vi er ihvertfall lettet for at vi valgte denne metoden, da byggingen av dette systemet var et ball uten like.

 

 

Problem 1

 

 

Kabinett og PSU

 

Det aller første problemet var Kabinettet. Da vi hadde bestemt oss for det beste av det beste, falt valget naturligvis på Lian Li. Dette er kanskje den produsenten som er mest annerkjent av samtlige produsenter.

 

Nylig lanserte Lian Li en helt ny serie med en helt ny og spennende løsning. Hovekort blir montert opp-ned og PSU ligger nede i eget rom. Vi prøvde å finne ut så mye som mulig om dette kabinettet og fant ut at det svarte til våre forventninger.

 

Dette var dog før vi fikk satt fingrene i det....

 

Jeg tar det eneste positive som er å si om dette kabinettet her:

 

Designet er noe av det råeste og mest ekslusive som er ute i markedet. Selve kabinettet er produsert i aleminium og dette er virkelig noe av det peneste som noen gang er laget.

 

Men etter utseende stopper det helt opp.

 

 

Vi hadde i utgangspunktet bestemt oss for en 600 watts Energamax PSU, da denne ikke var å oppdrive falt valget på OCZ 520 watts PSU. Det morsomme viste seg at denne PSU'en var for stor for Lian Li'et. Da Kabinettet har et eget rom for PSU viste det seg at dette rommet ble for lite for en rekke PSU her. Vi endte derfor opp med Theramltaken som fikk plass i dette snevre rommet.

 

Tenk om dette hadde skjedd hvis man ikke var tilstede i en webshop der vi hadde backup løsninger.

 

Kabinettet mangler dessuten reset knapp, noe som tydelig ble en mangelvare med problemer vi senere møtte på.

 

 

Problem 2

 

Ustabilt system

 

Alt gikk i og for seg enkelt med selve montering av de ulike elementene. Netshops egene byggere gjorde det raskt, effektivt og meget tilfredstillende med tanke på estetikk og utseende.

 

Med all vel på plass, startet vi opp maskinen og innstalerte windows XP.

 

Systemet er lynsraskt oppe, og kommer tilbake til testresultater senere i denne artikkelen.

 

 

Når man skal bygge et system av nyere dato er det viktig å huske på at de ulike komponentene produserer enormt med varme. Dette gjelder spesielt a64 prosessorene og nyere intel prosessorer. Når man har et varmt system, har det veldig lett for å bli ustabilt. Dette betyr igjen at du som bruker vil oppleve at skjermbilde låser seg etc.

 

Problemet vårt var systemet var megete utstabilt, og vi måtte nå begynne feilsøking.

 

 

Problem 3

 

Hovedkort viser feil tempratur + annet små snacks

 

Som vi var inne på var systemet ustabilt og det viste seg å være varme som var årsaken. Vi gikk inn i bios på hovedkort for å lese av tempraturer. Denne viste 27 grader på CPU, noe som er svært lav tempratur. Men når vi tok på CPU brant vi oss. Denne holdt i virkligheten langt over 60 grader.

 

Et annet problem var at minne slotene (DIMM-Slotene)sto vannvittig nært hverandre. Folk som kjøper dette hovekortet kjøper ofte high end ram også. Denne type ram har ofte heatspreaders og når de blir montert står de alt for nærme hverandre..

 

Utrolig svakt av gigabite.

 

 

Problem 4.

 

CPU varme

 

Vi gikk til anskaffelse av en Boxed Fx-53 prosessor. Dette betyr at det følger med en vifte på denne, som etter andre erfaringer er en helt grei vifte. Riktignok er ikke dette en optimal vifte med tanke på støy og kjøling, men havner allikevel ofte godt ut.

 

Vi bestemte oss i utgangspunktet for å benytte den medfulgte vifta, men denne viste seg å ikke holde mål. Den greide rett og slett ikke kjøle cpu godt nok. Dette holder egentlig ikke.

 

Når du møter slike problemer prøver man først ulike metoder for å se om man har gjort noe feil underveis. Kanskje man hadde for lite/mye kjølepsata etc. Etter å ha konstantert at vi hadde gjort alt korekt måtte vi bestille en ny kjøler.

 

Denne med en 92 mm vifte greier å kjøle godt nok.

 

Gjør oppmerksom nok engang at de som skal ha seg nyere A64 eller FX-53 prosessorer om at disse blir svært varme. Dette er et problem som vil få mer og mer fokus i teiden fremover.

 

Sendte mail til AMD om problemet, men fikk aldri noe fornuftig svar. Var også innom sånn ca 1 million forumer for å se om alle hadde samme problem, noe de også hadde.

 

Løsning for deg er å gå for en meget bra kjøler her.

 

 

Problem 5.

 

Støy

 

Dette systemet skal på papiret være svært lydløst. Men vi erfarte fort noe annet.

 

Riktignok gikk støyen ned etter vi innstalerte ny kjøler på CPU, men vi søkte lenge etter støykilden her. Synderen er for mange ikke overraskende skjermkortet. Nivida bråker som en ødelagt hårføner. Her er det egentlig ikke noen løsning som er ute nå, men det slippes i disse dager en ny vifteløsning for 6800 ultra kort. Dette er bestilt allerede.

 

Kabinettet benytter 2 x 120 mm noe som tilsier at disse viftene ikke bråker. Dette kabinettet er dessuten lydisolert. Det ser fancy ut, men er utrolig dårlig. Lian Li skuffer igjen på dette punktet. Et så dyrt kabinett kunne ha mye bedre lydisolasjon enn det de forsøker seg på her.

 

Vi ser en løsning på dette problemet når ny vifte løsning på skjermkort kommer. Raptoren, PSU og andre vifter støyer minimalt..

 

 

Problem 6.

 

Kabinett igjen

 

 

Når vi hadde systemet oppe å kjøre og det var stabilt, trodde vi at vi endelig var ferdig med alle problem. Men dog skulle dette vise seg å være feil. Når vi satte på sidedeksel på kabinettet økte systemtempraturen så mye at hele sytemet ble ustabilt igjen.

 

God luftgjennomstrømning reklamerer Lian Li med. Dette er totalt løgn. På grunn av innovative løsninger har Lian Li faktisk greid å sørge for at det ikke eksisterer luftgjennomstrøming i det hele tatt i kabinettet.

 

Vifte foran som suger inn, lar dette strømme over hardisker for så å bli sugd ut av PSU vifte på motsatt side. Denne kjølinge lufta kommer derfor aldri inn i systemet der den trengs. Dette medfører at alle komponenter øker sin temratur til kritiske nivåer. Riktignok har du kjlig PSU og harddisker. Men hva hjelper det, når resten av systemet ikke kan brukes da det er ustabilt som et korthus i sterk vind.

 

Dette er utrolig svakt av Lian Li.

 

Løsningen ble at vi måtte feste inn en 120 mm vifte foran i kabinettet. Dette medførte at du opptar en del plass som du kanskje vil benytte til andre ting.

 

 

 

Etterord om byggingen

 

Hadde jeg tatt sjansen på å bygge denne selv hadde jeg vel enda sitti å klødd med i huet allerede ved problem 1. Når man har en 7-8 personer rundt seg som "nesten" har samme kunnskap som en selv, stiller sakene seg anderledes.

 

I denne byggingen har hele netshop, enkelte produsenter som Gigabyte, OCZ og AMD, mange av forumsbrukerne på hw og mange gode venner av meg vært innvolvert. Aldri har så mange intressert seg, klødd seg i huet og ikke skjønt hva vi gjorde feil.

 

Vi har testet og herjet med dette systemet i nesten 3 uker. Ting vi tildags dato ikke skjønner er hvordan vi skrudde ned voilten på CPU til 1,4 hvorpå den ble mer stabil, kaldere og faktisk klarte å yte bedre..

 

Uansett har jeg vært utrolig glad foir delelagret til netshop sånn ca 30 cm unna. Uten dette hadde ikke denne PC'n vært stabil før i 2005.

 

For deg som skal ha ny PC oppfordrer jeg deg til å benytte deg av de ulike webshoppenes egen bygge avdeling. Ulike webshopper har ulik garanti og pris.

Netshop tar 300 kroner for bugging, samt at man etter bygging får en tre års garanti på hele maskina (og ikke bare komponentene). Oppfordrer deg som kjøper til å undersøke din webshop om pris/garanti

 

 

Ytelse på systemet:

 

Når man har bygd et system, må man i første omgang optimalisere det med ulike drivere. Enkelte brukere vil også overklokke systemet slik at de får presset ut det lille ekstra av systemet.

 

Vi har valgt å bruke disse driverne som du garantert må oppdatere i ny og ne

 

Hovedkort driver:

 

Skjermkort driver:

 

Det som er det viktigste er hvordan du syns opplevelsen er. Personlig er jeg opptatt av at fargene er levende og har den ekstra spruten. Niviva 6800 ultra har meget imponerende farger, og jeg syns faktisk bilde får den lille ekstra fargedybden. Jeg sammenlignet dette kortet opp på mitt urgamle ATI 9700 Pro.

 

Kan kort fortelle at pr dags dato er det kun et spill som er utfordrende nok til å sette dette systemet på prøve.

 

Doom 3

 

Spillet spilles i 1600 x 1200 på high quality, og opplevelsen er enorm. Samtlige som har sett denne maskina i aksjon syns denne er det sykeste de har sett.

 

Man kan også måle ytelsen i doom ved å bruke timedemo test

 

Man kjører testen slik:

trykk <Alt Gr> og | knappen, for og ta ned konsollet

skriv derretter Timedemo demo1.demo

Kjør testen 2 ganger etterhverandre får du best resultat.

 

Jeg fikk følgende:

 

NOAA/AF

1600 x 1200

high Quality

 

69,5 fps

 

NOAA/AF

1280 x 1024

high Quality

 

84,1 fps

 

Den ulitmate testen er å kjøre det

 

NOAA/AF

1600 x 1200

Ultra quality

 

56,1 fps

 

 

Dette er kort sagt imponerende score.

 

Det er en del myter rundt dette spillet. En av disse ytene er at det skal fungre bedre med 2 GB ram enn det gjør med 1 Gb. Når man er inne på byggelabben til netshop har man mulighet til å sjekke dette. Vi kan fastslå med en gang at dette ikke gir noen bedre ytelse på dette systemet.

 

 

 

Andre tester man kan kjøre:

 

 

Det finnes mange tester for å teste ytelse på et system. Vi kjører nå gjennom de mest populære.

 

3dmark03

 

Dette er et program som brukes hovedsakelig for å teste skjermkort:

 

 

SuperPi

 

Dette programet benyttes for å sjekke din prosessor.

 

 

bla bla bla

 

 

 

 

Min personlige menig om systemet:

 

 

Når man skal bygge det beste av det beste er det en del problemer som man møter på. Dette fordi man ofte bestiller komponenter som er lite testet ute i markedet.

 

Vi har sett at det er en del varmeutvikling på FX prosessoren. Denne blir såpass varm at medfulgte vifte bør byttes i en bedre kjøler, slik vi ar gjort med dette systemet.

 

Dette varmeproblemet er også tilstede på andre socket 939 prosessorer. Det mest overraskende er at den vifta som følger boxed utgaven av systemet ikke holder mål. At FX psosessoren er så varm som den er gjør meg tivilende til at denne kan klokkes spesielt lang.

 

 

Det jeg er mest missfornøyd med er kabinettet. Dette svareer ikke til prisen i det hele tatt.

 

Har tatt en superminitest av det her:

 

Fordeler:

 

Det ser ekslusivt ut, og designmessig er det etter min mening noe av det peneste kabinettet på markedet.

 

Ulemper:

 

Dårlig lydisolering

Sinnsykt dårlig luftgjennomstrømning

Latterlig PSU løsning, der den ikke støtter alle PSU

Ingen resetknapp.

 

 

Hadde jeg skulle gi karakter hadde det fått 1. Allikevel endte jeg opp med da. Vi fikk systemtempraturen ned til 38 grader ved å montere en ekstra vifte inn i det.

Dette betyr at du opptar en del plass som du skulle brukt til noe annet.

 

Jeg råder alle som skal ha et lignende system til å vurdere andre kabinett.

Legg vekt på at du skal like det, gjerne at det også har 120 mm vifter. Les også tester og om andres erfaringer.

 

 

En annen ting er at et slik system som dette koster flesk. Det finnes en rekke punkter man kan spare inn på uten at man som normal bruker vil legge merke til dette.

 

Man kan foreksempel benytte et billigere skjermkort, en a64 3500 + cpu. jeg anbefaler også OCZ 3500 Eb for de som ikke skal klokke. Litt billigere kabinett, noen færre lagringsdisker og man er med ett nede i en normal prisklasse.

 

 

Man betaler altså utrolig mye for å ha det beste av det beste. Men man er nok bare kongen poå haugen i 4 mnd'er. Da er det nye komponenter på markedet som er bedre. Uansett er dette en PC undertegnede garanterer vil bite fra seg i mist 2-3 år fremover i tid.

 

 

Oppsummerer denne artikkelen slik

 

Har du det beste av det beste: JA

Er det verdt det: Sannsynligvis ikke.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...