Gå til innhold

Bassisten - bandets "glemte" frontfigur?


LarsP

Anbefalte innlegg

Her om dagen så satte jeg meg ned for å se på Primus DVD'n som ligger i hylla mi. Det er kun _ET_ ord som beskriver den filmen - *Gåsehud*. Og hvem skaper den største gåsehuden? Jo, det er bassist/vokalist Les Claypool. Det den mannen får til på bassgitaren sin overgår det meste jeg har sett tidligere.

 

Så, hvorfor er det sånn at man i stor grad retter blikket sitt mot gitaristen? (eller runkeren om du vil.) Er det de raske, lyse gitarsoloene (Les: gitarvoldtekten) og de stabile, men likevel så heftige riffene som får oss til å glemme den stakkars bassisten? Dag ut og dag inn står han der (gjerne litt i bakgrunnen) og skaper fundamentet til ethvert band sammen med trommisen.

 

Vet egentlig ikke helt hvor jeg vil med denne tråden. Det er vel en slags hyllest til bassisten - den ensomme traveren som ALLTID leverer varene.

 

Takk Les Claypool, jeg forguder deg Stanley Clarke... og Vortex: du kan komme å spille i bryllupet mitt

 

LENGE LEVE BASSISTEN!!!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Alle i bandet er jo veldig, veldig viktig, men The White Stripes greier seg utmerket. Hvis vi bruker det beste bandet noensinne som eksempel har vi den mektige stemmen til Bon og den ekstreme spillingen til Angus. Selv om bassisten er viktig for at mangen av låtene skal fungere, er han ikke viktigst. Det er kanskje derfor de blir glemt.

Jeg rangerer de sånn:

Bon/Brian

Angus

Chris/Phil

Malcom og til slutt

Cliff.

Lenke til kommentar

Nei, jeg mente: "Da hører du ikke på musikk". Den dagen du fjerner bassisten fra bandet så mister det slagkraften sin. (Det gjelder selvsagt også om du fjerner gitaristen :p)

 

Poenget mitt er at bassisten er en herlig kis som rocker hardt uten å få tilstrekkelig kudos for det! ;) Det fikk vi jo nettopp bevist her nå.

Lenke til kommentar

Det jeg mener, som relativt aktiv musiker (øver 2 ganger i uka med forskjellige band), er at trommene og bassen er de viktigste elementene i musikk i det hele tatt. De danner "backbone" i bandet, så fyller vi andre på med gitarer, synth og vokal etterhvert. Sangene vi lager starter stort sett med et trommespor og bygges derfra.

 

[pimp mode]

Bandet vårt har forresten ei hjemmeside nå,

http://www.whereangelsfall.com

Ligger et par lydklipp der fra preproduksjon som ikke er VELDIG representative for låtene nå lengre.

[/pimp mode]

 

Rush hadde ikke vært det samme uten den geniale bass/synth-spillinga til Geddy Lee.

Dream Theater hadde ikke vært det samme uten John Myung sine bass-krumspring.

Primus er en klasse for seg, selv om jeg ikke er så fan av musikken må man ta av seg hatten for Les.

Steve Harris ER selve Iron Maiden-lyden, kopiert av utallige bassister etter ham (den klassiske gallopp-stilen..dum-dududum-dududum-dududum)

 

Det er heller ikke uten grunn at folk blir våte i øynene når Cliff Burton nevnes i Metallica-sammenheng.

Endret av Bitex
Lenke til kommentar

For en del metallband er bass tildels uviktig, mange skiver der den nesten blir borte i miksen, men for all del... mange gode bassister; Sean Malone, Tony Choy, Randy Coven, John Myung, Lars Nordberg, Steve DiGiorgio, Dave Ellefson, Cliff Burton, Robert Trujillo, Doug Pinnick, Trevor Dunn, Steve Harris, Steve Cloutier, Geddy Lee, Geezer Butler, Bootsy Collins, Les Claypool, Stuart Hamm, Doug Keyser etc.... (kan ikke forestille meg hvordan musikken hadde vært uten disse).

Endret av Nisje Olm
Lenke til kommentar

"En god bassist skal ikke høres, men merkes hvis han ikke er der" var det en som sa en gang ( :hmm: hvem da egentlig?). Poenget mitt er at en god bassist spiller slik at det høres helt naturlig ut og holder bassgangen uten for mye krumspring. Tar du derimot vekk bassen, merker du med en gang at det er noe som mangler.

Lenke til kommentar

Enig med trådstarter. Bassen er rytmen, hjerteslaget og fresen i bandet. Synes det er synd at folk skal fokusere på gitaristen hele tiden (Ohh, look at me, im doing a solo, wanky,wanky) Jeg sier ikke at gitar er noe dritt, det er dødrått, men fokuseringen burde bli "likestilt"", for hvert eneste instrument er like viktig i et band. Tenk deg ditt favoritt band(ekte musikk, ikke så sampla trance dritt) uten bass, da er det lissom noe som mangler, det blir et tomrom i det nedre frekvensområde. Men samtidig blir jeg skuffa og sur når folk sier at "bass suger", "du spiller bass fordi du ikke kan spille gitar" osv osv.

jeg er bassist selv og synes det er helt toppers å spille på, jeg har forbilder som :

 

Cliff Burton, RIP :cry: , argh, tenk hvis han levde idag :wow:

 

Steve Harris, som sagt, det er Iron Maiden lyden, hans spillestil er helt syk :ohmy:

 

Jason Newsted, Energibomben, han er solid som et fjell.

 

Geezer Butler, han har en av de mest råeste bass linjene man kan tenke seg

 

Sting, tro det eller ei, han har jeg sansen for, enkle og greie basslinjer og han har bringet bass fram i søkebildet

 

Adam Clayton, som Newsted, solid som f***

 

og sist og ikke minst

 

Jaco Pastorius, bassist i verdensklasse, regnet som en av verdens beste bassister, må bare si at jeg digger hans fretless spilling.

 

Power to bass.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...