Gå til innhold

Ny bærbar, PC eller Mac?


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Siste år på VGS står for tur, og fingrene mine kribler etter en litt mer moderne skriveblokk med innebygget internett.

Jeg har siden jeg kunne krype & gå på en gang, brukt datamaskiner - først som spillefreak, men i senere tid til litt mer "fornuftige" og kreative saker.

Valget har naturlig nok falt på vanlig pc med windows. Etter alle disse år, har det blitt noe av det samme forholdet som en røyker har til røyken.

 

Men så dukket mac mer og mer opp i livet mitt, dvs at guttegjengen jeg henger med, fikk en stasjonær G4 dual 1.2ghz, samt et Sony PD-170 kamera.

Et par filmer seinere, og en del mac-erfaring, stusser jeg nå på om valget skal falle på en bærbar mac - eller på en bærbar pc.

 

Maskinen kommer til å brukes til følgende/bør ha følgende spec's;

-> 4 timer +/- batteritid (ved surfing m/hifi, samt word)

-> Min 60gb hdd

-> Min 512mb minne

-> Bluetooth

-> Mest mulig lydløst tastatur

-> Innebygget trådløst

-> Firewire (minst èn 6pins)

 

Jo mer jeg tenker, jo mer i stuss går jeg - mac eller pc? MAC eller PC? Spesiellt etter en venn av meg fikk PB 12" for noen dager siden, stusser jeg veldig.

Overgang fra XP til OS X er ikke noe å bry seg om, det er heller mer bruksmessig/erfaringsmessig.

Så hva jeg velger, er nå opp til dere, kjære forumbrukere. :roll:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hadde det vært meg hadde jeg nok gått for en pc pga større utvalg i programmer. Fordelen med en pc er jo også at de fleste filer du bruker/lager vil være like det andre lager. Bruker dere f. eks vanlig windows på skolen og du trenger noen programer som skolen også bruker er det nok en fordel å ha samme system.

Lenke til kommentar

Nå sitter jeg på en 12" iBook, men håper at innlegget mitt ikke lar seg farge av det... :!:

 

Uansett, hver gang jeg leser en "Mac vs. PC"-post så kjenner jeg meg igjen. Jeg gikk og maste på alle jeg kjente i over et år: "Hva skal jeg velge? Mac eller PC?" Med et unntak så sa alle "PC". Så da satte jeg igang med å lete da... Poenget var bare at jeg hadde lyst på en Mac. Jeg surfet hele tiden rundt på ulke Mac-fora, og sjekket ut skjermbilder, programvare, teknologi, spesifikasjoner, etc. Den ene i vennegjengen som sa at jeg burde kjøpe en Mac ble nok etterhvert ganske lei av mitt evige mas. Jeg fant liksom aldri en PC som jeg hadde lyst på. Greit nok, de hadde grafikkort som ville gjøre det mulig å spille nye spill, men nå hadde ikke jeg spilt på en liten evighet, så det betydde liksom ikke så mye.

 

Sp anbefalte jeg en veninne av meg å kjøpe en iBook. Hun drev og kikket på Dellmaskiner, men jeg nevnte for henne at Mac kunne være et alternativ. Det endte med at hun kjøpte den. Og så ble hun fryktelig fornøyd. Og jeg lette videre - hvilken PC skulle jeg kjøpe? For ca. en måned siden toppet det seg. Pengene sto på konto, jeg skulle på en ukes ferie dagen etter og jeg var fast bestemt på å bestille en maskin før jeg gikk å la meg. For tusende gang sjekket jeg Barbara, Anandtech, Tom's Hardware. Til slutt gikk jeg inn på en nettside og la inn en bestilling på en Stilig HP-maskin. Og så satt jeg der da. Med bestillingen foran meg, alt jeg behøvde var å trykke "send", så ville det være gjort.

 

Men plutselig forsto jeg: jeg ville ikke ha en PC. Jeg ville ha en iBook. Det spilte faktisk ikke noen rolle i hele verden om den hadde 12" skjerm, muligens var tregere enn en like dyr Windowsmaskin og at jeg måtte gi opp mitt (ikke-eksisterende) spillbehov. Uansett hvilken PC jeg kom til å kjøpe så kom jeg hver dag til å måtte tenke at "Jeg ville jo egentlig ha en Mac, da..."

 

Så jeg gikk inn på apple.no og la inn bestillingen: 12" skjerm, 6oGB harddisk, Bluetooth. Til sammen 11600. Hele handelen var over på fem minutter. Sånn! Da var det gjort.

 

Dagen etter reiste jeg bort, og dagen etter at jeg var tilbake fikk jeg iBook-en. Jeg var fryktelig nervøs. Tenk om dette virkelig var en "drittmaskin": treg, sær og med altfor liten skjerm. Så trykket jeg på Powerknappen. Det første jeg hørte var Røyksopps "Eple" fra høyttalerne. Etter det har jeg vært forelsket. Jeg har ikke angret på NOE med dette kjøpet. Jeg kjører Dreamweaver, Photoshop CS og Office 2004 på denne maskinen. Ingen problemer. Ja, en P4 2,6GHz er sikkert raskere. Men det bryr meg ikke - den er mer enn rask nok, alt er "snappy". den multitasker som en drøm. Og jeg har ikke restartet den på 9 dager 14 timer og 56 minutter. Etter at jeg fikk den har jeg investert i 512MB med RAM (har nå 768MB totalt) og Airport Express, så nå er jeg safe for de neste årene.

 

Mitt svar til deg blir: har du lyst på en Mac? I så fall: kjøp den! Du kommer ikke til å angre. Men dersom det er hipp som happ, så kommer du helt sikkert til å få like mye glede fra en PC. Jeg har ikke sagt et eneste ord om at "Faen, PC er dritt altså - det bare kræsjer hele tiden!" - rett og slett fordi jeg opplever både OS X og Win XP som stabile. I mitt tilfelle var det snakk om at det satt en liten Macmann inni meg som ville ut :blush: - og det fikk han lov til :w00t: De som velger å kjøpe en Windowsmaskin blir sikkert like fornøyd med den, men for meg var det i virkeligheten ikke et alternativ. Du må spørre deg selv om det samme: hva har du lyst på? Og så følger du det. Se deg rundt: overalt er det fornøyde Macbrukere - og jeg lover deg at det ikke er en slags konspirasjon!

 

I forhold til forventningene mine så har denne maskinen overgått alt. Den er raskere enn jeg trodde, og overgangen til OS X har ikke bydd på noe problem. Det morsomste er likevel at denne maskinen fungerer som et "virus": hvor jeg enn bruker den kommer det ukjente bort for å se på den. De spør pent om de kan få prøve, og at de "egentlig alltid har lurt på å gå over til Mac". To av de jeg jobber sammen med har allerede bestilt - vi sprer oss!

 

Til slutt så kan jeg anbefale noen sider som kan hjelpe deg litt på vei:

 

 

Macrumors

MacNN

Mac1 - norsk side

 

Der har du noe å begynne med. Lykke til!

 

swanky

Lenke til kommentar

Takker for mange positive svar. Har nå bestemt meg for å kjøpe mac. Men med det valget, oppstår dilemmaet om HVILKEN mac eg skal kjøpe. Valget faller på en PowerBook, men er litt usikker på hvilken modell eg skal velge.

En venn av meg fikk 12" forleden, og ble forelska i den lille, deilige utførelsen. Men så slo det meg at 12"-ern ikke har s-video/composite ut (for tilkobling til tv'en), og har heller ikke gigabit.

Når jeg nå først kjøper en bærbar, vil eg ha mulighet for å se film på tv'en fra den, og da må eg vel ha 15"-ern? Har liksom ikke lyst å betale 16k for en bærbar, og gå å irritere meg over at den ikke har tv-ut når eg kunne betalt noen lapper ekstra.

Så dukker tanken på at en 15" kanskje blir litt for "stor" igjen også? Eller?

Lenke til kommentar
Takker for mange positive svar. Har nå bestemt meg for å kjøpe mac. Men med det valget, oppstår dilemmaet om HVILKEN mac eg skal kjøpe. Valget faller på en PowerBook, men er litt usikker på hvilken modell eg skal velge.

En venn av meg fikk 12" forleden, og ble forelska i den lille, deilige utførelsen. Men så slo det meg at 12"-ern ikke har s-video/composite ut (for tilkobling til tv'en), og har heller ikke gigabit.

Når jeg nå først kjøper en bærbar, vil eg ha mulighet for å se film på tv'en fra den, og da må eg vel ha 15"-ern? Har liksom ikke lyst å betale 16k for en bærbar, og gå å irritere meg over at den ikke har tv-ut når eg kunne betalt noen lapper ekstra.

Så dukker tanken på at en 15" kanskje blir litt for "stor" igjen også? Eller?

Hei!

 

Jeg tror jeg ville valgt en 15" :) 12" kan bli litt liten, med mindre du bare skal bruke den til kos...

 

Dessuten har 15" bakgrunnsbelyst keyboard og skikkelig med utganger/innganger!

 

--supermac--

Lenke til kommentar

Her har jeg satt opp noen punkter som viser forskjellene mellom 12" og 15".

Du må selv avgjøre hva som veier tyngst. Portabilitet eller ytelse/utstyr. ;)

 

Fordeler - 12"

* Lavere vekt 2kg i stedet for 2.6kg

* Mindre fysisk størrelse. Bedre portabilitet.

* Lavere pris.

* Lenge batteritid.

 

Fordeler - 15"

* Mulighet for raskere CPU. 1.5GHz i stedet for 1.33GHz.

* Kraftigere skjermkort.

* Gb LAN.

* Widescreen skjerm.

* DVI og S-video ut. (Tror faktisk 12" har dette også, men via overgangskabel).

* Støtte for mer ram. 2GB i stedet for 1.25GB.

* Tastatur med bakgrunnsbelysning (På SuperDrive modellen).

* FireWire 800.

* PCMCIA port.

 

Edit: Jeg falt på 15" modellen og har ikke angret et sekund. :whistle:

Endret av Solaris
Lenke til kommentar
Hvis 12" finnes med s-video/composite ut, kjøper jeg den. Er vel egentlig den funksjonen jeg vil ha ved at jeg evnt. kjøper 15". Noen som kan bekrefte dette?

Fant følgende her:

S-video- og komposittilkobling ved bruk av mini-DVI-til-video-adapter (tilleggsutstyr) (12-tommersmodellene)
Tipper dette er kabelen du trenger i tillegg.

 

Lykke til med valget! :D

Endret av Solaris
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...